Sloboda plaćena 30.000 evra



Sloboda plaćena 30.000 evra

O jemstvu odlučuje pretresno veće Okružnog suda koje postupa po tom predmetu, jer je tako predviđeno zakonom. U konkretnom slučaju to veće donelo je rešenje o prihvatanju ponuđenog jemstva. Rešenje je prošlo žalbenu proveru i potvrđeno je odlukom Vrhovnog suda Srbije





Goran TASIĆ Gokče (37), protiv koga je Okružno tužilaštvo nedavno podiglo optužnicu za „ubistvo u pokušaju i neovlašćeno držanje oružja i municije“, pušten je na slobodu nakon šest meseci provedenih u pritvorskoj jedinici vranjskog Okružnog zatvora. Vesna STEVANOVIĆ, portparolka Okružnog suda, potvrdila nam je ovu informaciju, uz podatak da su Tasićevi branioci prethodno ponudili jemstvo od 30.000 evra „kao garanciju da će se optuženi redovno odazivati pozivima suda i da neće pobeći“.
– O jemstvu odlučuje pretresno veće koje postupa po tom predmetu, jer je tako predviđeno zakonom. U konkretnom slučaju to veće donelo je rešenje o prihvatanju ponuđenog jemstva. Rešenje je prošlo žalbenu proveru i potvrđeno je odlukom Vrhovnog suda Srbije. Pošto je postalo pravosnažno, Tasićev branilac položio je u depozit suda navedeni iznos novca. Optuženi je odmah nakon toga pušten na slobodu- objašnjava Stevanovićeva.
Ona potencira da je jemstvo samo garancija da će se optuženi uredno odazivati pozivima suda, da neće pobeći, kao i da neće postati nedostupan za organe gonjenja.
– Jemstvo ne utiče na ishod krivično-pravne stvari. Sa aspekta zakona, ukoliko optuženi postane nedostupan organima gonjenja, jemstvo propada i navedeni iznos novca postaje prihod budžeta Republike Srbije – zaključuje Stevanovićeva.
Tasić se optužnicom Okružnog tužilaštva tereti da je 17. septembra prošle godine pucao u Aleksandra Dimirijevića (29) u centru Vranja, čime je, navodi se u optužnom aktu, počinio krivično delo „ubistvo u pokušaju i neovlašćeno držanje oružja i municije“. S njim je u vreme izvršenja dela, dodaje se u optužnici, u vozilu bio Ivica VOJINOVIĆ, optužen za „pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela“. Njih dvojica su se nakon petomesečne policijske potrage i raspisivanja poternice sami predali policiji početkom februara ove godine. Za sve vreme boravka u pritvoru njihovi branioci tvrdili su da nema dokaza protiv Tasića i Vojinovića, da su bez razloga smešteni u pritvor, a nakon podizanja optužnice i da je optužni akt protiv njih besmislen i neodrživ.


DVE GODINE ZA MARIHUANU
Marko J. (29) iz Vranja osuđen je nepravosnažnom presudom na dve godine zatvora jer je krivično veće Okružnog suda našlo da je počinio krivično delo „neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga“. Veće kojim je predsedavala sudija Vesna Stevanović ustanovilo je tokom sudskog procesa da je Marko, „svestan da je njegovo delo zabranjeno, sa umišljajem i u stanju uračunljivosti“, neutvrđenog dana tokom aprila 2009. godine, neovlašćeno a radi dalje prodaje, u Bujanovcu kupio opojnu drogu marihuana u količini od 42,08 grama. Potom je marihuanu u svojoj kući u Vranju rasporedio u 25 pakovanja od papira u obliku pisma, a deo droge u dve najlon kesice. Drogu je neovlašćeno držao do 27. aprila ove godine kada su je policijski inspektori pronašli pretresom njegove kuće. Marihuana je bila sakrivena u pomoćnoj prostoriji, u naslonu sedišta kožne garniture, bilo je objašnjeno optužnicom.
– Sud je svestranom ocenom svih dokaza pojedinačno, kao i njihovom ocenom u celini i prema međusobnoj vezi, na nesumnjiv način utvrdio da su u radnjama optuženog sadržana sva bitna obeležja krivičnog dela za koje ga je oglasio krivim – kaže se između ostalog u presudi.
Okrivljeni Marko se tokom istražnog postupka branio ćutanjem, dok je na glavnom pretresu sve priznao, tvrdeći međutim da je drogu nabavio isključivo za svoje potrebe. Imajući u vidu sve okolnosti, sud je optuženom izrekao minimalnu kaznu za ovu vrstu dela, uzimajući u obzir neke olakšavajuće okolnosti, kao i činjenicu da nije osuđivan za istorodna krivična dela.
Okrivljeni i njegov branilac imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Srbije u roku od petnaest dana od prijema presude.


UDES SA FATALNIM ISHODOM

Devojčica R.Lj, (14) poginula je, a dečak B.Lj. (11) teško je povređen kada je na izlazu iz sela Končulj kod Bujanovca automobil marke „BMV“ sleteo s puta i prevrnuo se, saopštila je Policijska uprava u Vranju. Prilikom prevrtanja vozila lakše je povređena Ljirija Lj. (37), navodi se u saopštenju i dodaje da je automobilom upravljao Besim Lj. (38). Policija saopštava da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom. On je uz krivičnu prijavu priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Bujanovcu. Lekarska pomoć povređenima je ukazana u Zdravstvenom centru u Vranju, gde je Ljirija Lj. zadržana na lečenju, dok je B.Lj. prebačen na Dečju kliniku u Nišu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar