Metamorfoza na grčki način



Metamorfoza na grčki način

Dok se gradonačelnik baškario na plažama čuvenog grčkog ostrva Krit, demokratama je bio miliji Halkidiki. Samo je nekoliko političara iz vrha vlasti izbeglo plaže i ludi letnji provod, kažu, zbog nedostatka novca i vremena





I predstavnici vranjskog političkog establišmenta, vele, imaju dušu. Naradili se ove godine. Lokalni problemi, prazna gradska kasa, svetska ekonomska kriza, politička borba neprestana. Mnogo je potrošene energije, valja napuniti baterije. A, kad će ako ne u sezoni letnjih godišnjih odmora.
Elita nam je i ovog puta skromna. Nije da se nema za kavijar-letovanja, Ibicu, Bora Boru, Bahame, ali narod nadgleda svako potezanje novčanika, svaki potrošeni dinar. Bolje i zmija u džepu, nego da izgubimo na izborima. A eno je Grčka, u komšiluku takorekuć.
Gradonačelnik Miroljub Stojčić letovao je upravo tamo. Ostrvo Krit je daleko, spada u ekskluzivu, ali nije preskupo. Aranžmani sa avionskim prevozom su 500-600 evra po osobi. To znači da gradonačelnik sa suprugom u prilično komotnoj varijanti nije potrošio više od 2.000 evra, verovatno i manje. Posle Krita svratio je do apartmana jednog ovdašnjeg biznismena, blizu Paralije, i tu u miru proveo još koji dan. Sve je naravno bilo besplatno.
Njegov zamenik, demokrata Igor ANDONOV, letovao je u porodičnoj varijanti. Izbor – Neos Marmaras na Halkidikiju. Celokupan aranžman i put sopstvenim automobilom koštali su ga oko 1.000 evra.
– Letovao sam u vlastitoj režiji, samo smo apartmane rezervisali preko agencije. Potrudio sam se da se dobro odmorim od obaveza i što više vremena provedem sa porodicom. Sunčanje, plivanje, uživanje bile su naše jedine „obaveze“ – kaže Andonov.
Njegov partjski kolega i predsednik lokalnog odbora DS, Goran STEFANOVIĆ, tek planira da se „otisne“ put Grčke. Letovaće, kao i Andonov, na Halkidikiju. Izabrao je manje mesto između Haniotija i Pefkohorija, idealno za desetodnevni odmor sa porodicom.
– Malo je slobodnih dana tokom godine. Delom i zbog poslaničkog angažovanja često sam odsutan od kuće. Na moru ću se u potpunosti posvetiti porodici. Biće to pravi psiho-fizički odmor. Idemo našim kolima, apartman ćemo rezervisati, pa računamo da će nas sve koštati uobičajeno, 1.000 do 1.200 evra – predviđa Stefanović.

PUNjENjE BATERIJA

Gensek vranjskih socijalista, Zoran ANTIĆ, već se „osvežio“ na Halkidikiju. Sa porodicom je proveo nezaboravnih deset dana u mestu Metamorfozis, vazdušnoj banji Halkidikija, kako tu destinaciju nazivaju zbog četinara i posebne mikroklime.
– Bio je to odmor u pravom smislu te reči. Znači, suncobran, gume, dušeci, plivanje, restorani i san. Kao i svi ostali ljudi. Sve zajedno, sa vizama i celokupnim aranžmanom koštalo me oko 1.200 evra – otkriva Antić.
Nela CVETKOVIĆ, lokalna ministarka ekologije iz G17 plus, letovala je takođe na Halkidikiju.
– Našli smo smeštaj preko interneta. Ljudi su nam poslali garantno pismo, pa smo tako sredili papirologiju za vizu. Prevoz je bio naš. Provela sam jedanaest lepih dana sa porodicom. Iskoristili smo priliku da decu vodimo u akva-park u Solunu. Bili smo skromni i potrošili oko 800 evra – kaže Cvetkovićeva.
U Turskoj je letovao kolega Cvetkovićeve iz Gradskog veća, ministar za sport i omladinu iz DS, Dejan IVANOVIĆ.
– Bio sam deset dana sa porodicom u Alanji. Aranžman za četiri osobe bio je all inclusive. Dakle imali smo obezbeđeno sve, od avionskog prevoza, hrane, svih hotelskih usluga, za otprilike 2.000 evra koje ću platiti u više rata. Odmor sam iskoristio da budem sa članovima porodice, da napunim baterije za obaveze koje mi predstoje na poslu. Dakle, plaža, bazeni, sunčanje – kaže Ivanović.

SKROMNO I AVANTURISTIČKI

Izgleda da u skladu sa političkim uticajem nešto skromniju svotu za letovanje izdvajaju predstavnici lokalne opozicije. Primer je Dejan STANOJEVIĆ, predsednik DSS. Ide u Leptokariju, letovalište gde brojni Vranjanci često odlaze na odmor.
– Letovaću od 15. do 25. avgusta. Desetodnevni aranžman za celu porodicu je 220 evra preko turističke agencije, sa sopstvenim prevozom. Smeštaj je apartmanski i mislim da nas sve ukupno neće koštati više od 600 evra. Planiram da letovanje iskoristim za relaksaciju i obilazak „Meteora“, jer mi je to davnašnja želja – kaže Stanojević.
Skromnih, međutim, ima i u vlasti. Dragan ILIĆ, predsednik Gradskog odbora SPS, odmor provodi u Vlasotincu i na Vlasini.
– Tipično letovanje na moru ne praktikujem. Odmor koristim za relaksaciju od obaveza i posla. Ne volim gužve, više mi odgovara planinska svežina, šetnje, a pre svega odlazak iz grada. Sve to ne košta me više nego da sam ostao u Vranju – otkriva Ilić.
Njegov stranački kolega, Branimir STOJANČIĆ, lokalni ministar za socijalna pitanja, upravo u vreme pisanja ovog teksta boravi sa devojkom u grčkom Stavrosu. Bane izgleda ima najviše rezerve i pored prezauzetosti poslom, pa u njegovom odmoru ima primesa avanture i turističke znatiželje.
– Iznajmili smo tzv. „studio“ na jedanaest dana u vili sa pet zvezdica. Cena je 30 evra dnevno. Došli smo našim kolima, što nam je omogućilo da obiđemo Svetu Goru, Uranopolis, Kavalu i Aristotelovo rodno mesto Stragiru. U Solunu smo posetili nalazišta i spomenike iz doba Vizantije, kao i srpske znamenitosti iz Prvog svetskog rata. Zato ovo ne bih nazvao klasičnim odmorom. Ne verujem da će me sve ukupno koštati više od 600 evra – iskreno će Stojančić i dodaje da će drugi deo odmora provesti radno, u Alžiru i Holandiji gde će sklapati neke građevinske ugovore.
Sve u svemu – „ćuti i plivaj“. Ako su čitaoci očekivali od naše političke elite da ide u hotele sa šest zvezdica, ako su očekivali egzotične priče, avanturu, karnevalski provod i trošenje kamare para, verovatno su razočarani. A možda i nisu. I ne treba da budu kad naši političari letuju kao sav normalan svet.


NEMA SE PARA, NEMA SE VREMENA
Predsednik gradske skupštine, demokrata Slobodan STAMENKOVIĆ, kaže da je već neko vreme na godišnjem odmoru, ali da se iz finansijskih razloga odlučio da ga provede u Vranju.
– Jednostavno, živim od plate i sada nije prilika da negde otputujem sa porodicom, pa ću sačekati neku povoljniju priliku i finansijske okolnosti – obrazlaže Stamenković.
I lokalni lider Nove Srbije, Radoslav Mojsilović, neće na more.
– Poslanički angažman u Skupštini Srbije, druge poslovne i privatne obaveze me trenutno okupiraju i oduzimaju mi mnogo vremena i energije. Zbog prezauzetosti nisam bio na moru ni prošle godine. Nadam se da ću uspeti da odem negde tokom zime i da ipak malo napunim baterije za ono što predstoji – kaže Mojsilović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar