Gimnazija kao preporuka



Gimnazija kao preporuka

Slobodan Stamenković tvrdi da Sunčica posao u „Poštanskoj štedionici“ nije dobila zahvaljujući njegovoj funkciji i partijskoj pripadnosti. Međutim, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da ova banka poslednjih meseci nije raspisivala konkurs za radna mesta u Vranju





Sunčica Stamenković, supruga Slobodana Stamenkovića, predsednika Skupštine Grada Vranja, zaposlila se sredinom jula u ovdašnjoj ekspozituri „Poštanske štedionice A.D.“
u Lenjinovoj ulici. Inače, ova banka ne nalazi se u sastavu državnog Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ (kolokvijalno „Pošta“,), koje je manjinski akcionar banke koja je u većinskom vlasništvu Republike Srbije.

APSOLVENT MEDICINE

Stamenković je, kao što znamo, funkcioner Demokratske stranke, koja je u postizbornoj podeli plena na upravljanje dobila „Poštu“, što je koincidencija koja ne mora ništa da znači. Ali može. Stamenković tvrdi da ni na koji način nije uticao na zapošljavanje supruge, da nije potezao partijske veze i da je sve išlo ustaljenom procedurom:
– Sunčica je primljena na određeno vreme, banka je jednostavno imala potrebu za radnikom i sve je išlo preko centrale u Beogradu. Moja žena je konkurisala, poslala biografiju (popularni CV) i počela da radi – tvrdi Stamenković.
Neko bi na ovom mestu pretpostavio da Sunčica Stamenković poseduje vanredne finansijske sposobnosti i obrazovanje. Međutim, ona se prema sopstvenom priznanju („Vranjske“ broj 617), davno oprostila od diplome pošto se više nije pojavila na medicinskom fakultetu nakon apsolviranja.
– Stalno sam pronalazila izgovore tipa te udala sam se, te nema ko da mi čuva dete. Jednostavno, nije mi se više išlo tamo, iako sam bila dobar student – rekla je ona, uz žaljenje što nije završila fakultet.
Njen suprug, međutim, smatra da je gimnazijska diploma dovoljna preporuka za rad u banci:
– Sunčica je apsolvent medicine i odličan đak gimnazije. To su njene preporuke – kaže on.
Jasno je iz navedenog da je Sunčica Stamenković vlasnik diplome vranjske Gimnazije i da poseduje SSS (srednja stručna sprema), i da kao takva svakako nije jedinstven slučaj na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). U vranjskoj filijali ove službe, naime, sa SSS prijavljeno je nekoliko hiljada ljudi. Sad, kako je ženi predsednika lokalnog parlamenta uspelo da se izdigne iznad ove gomile, može se samo naslutiti, a za razmišljanje na ovu temu neka posluži informacija koju smo dobili u NSZ.
– U poslednja dva meseca „Poštanska štedionica“ nije raspisivala konkurs za nova radna mesta u svojoj vranjskoj ekspozituri – rečeno nam je u pres službi filijale NSZ.
Ova konstatacija u suprotnosti je sa tvrdnjom Slobodana Stamenkovića koji kaže da je banka imala potrebu za zapošljavanjem radnika tog profila. Kako su nam objasnili u NSZ, svako slobodno radno mesto na teritoriji okruga mora biti oglašeno kod njih preko specijalizovanog časopisa „Poslovi“ koji izdaje upravo NSZ:
– U „Poslovima“ nema takvog oglasa – ponavljaju u NSZ.

TALAČKA KRIZA

Na koji način je supruga predsednika Skupštine došla do radnog mesta bankarskog službenika sa SSS, tako nedostižnog za oko 8.000 Vranjanaca na evidenciji NSZ, nisu mogli da nam objasne ni u „Poštanskoj štedionici“. U vranjskoj espozituri banke kažu da nisu ovlašćeni za davanje takvih informacija, a slično je reagovala i Ljubinka Conić, direktorka bančine filijale u Nišu:
– Takve podatke dajemo samo na zahtev policije ili pravosuđa – rekla nam je ona.
Informacija da se neko zaposlio u banci ne bi zavredela nikakvu pažnju da se, kao u ovom slučaju, ne radi o ženi lokalnog funkcionera
– Niko – kaže Stamenković – pa ni moja žene ne može da bude ničiji talac. Svako ima pravo da sebi traži posao i svako ima pravo na rad. Ovo mislim da posebno važi za moju ženu jer ne vidim ništa sporno u tome što se zaposlila posle 17 godina provedenih na tržištu rada.
– Stranka i ja nemamo nikakve veze sa zapošljavanjem moje žene. Ona se, uostalom, nije zaposlila u firmi na koju može da se utiče iz lokala. Dakle, nije bilo nikave partijske trgovine ni urgencije – kaže Stamenković.
Komentar od lidera DS u Vranju o ovom slučaju nismo uspeli da dobijemo, ali je očigledno da su izostale burne reakcije kao u aferi „menjam ženu“, kada je Goran Petrović, direktor Novog doma, svoju životnu saputnicu zaposlio u Direkciji, a Dragan Stojković, direktor te firme svoju kod Gorana u Novom domu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar