Razvlačenje leša



Razvlačenje leša

Stečaj bi se praktično sveo na prodaju imena firme jer ništa drugo nije ni ostalo. Fabrika nema mašine, nema proizvodnju ni magacin robe, a sada ispada da nema ni zgradu sa zemljištem. „Meteor“, najveći poverilac „Zambera“, protivi se stečaju





Zgrada planirana da bude fabrika i okolno zemljište nekadašnje trikotaže „Sloboda“ još uvek pripadaju „Zamberu“, mada ta firma već odavno ne postoji, ako je ikada i postojala. Ovaj podatak, koji niko ne dovodi u pitanje, pokazuje nekoliko stvari, ali pre svega činjenicu da je „Zamber“ još uvek mezimče države, koja do danas nije preduzela ništa kako bi zaštitila ni sebe, ni radnike, ni preostale učesnike ove sada već mučne priče. Osim, naravno, para. Dinkićevo Ministarstvo ekonomije povuklo je svoj ulog i opralo ruke od svega. U Vranju su ostali prevareni radnici, nedovršena građevina koju sada nema ko da plati, i ogromni dugovi pre svega prema firmi „Meteor“ (oko 1,2 miliona evra), koja je od svojih para i sagradila ono metalno čudo preko puta autobuske stanice. E sad, kada je stiglo vreme za naplatu, pitanje je kako će se ona realizovati. Država kao da naginje stečaju, dok privatni poverioci (čitaj Meteor) traže da se plac sa zgradom izloži direktnoj prodaji, kako bi se jednom konačno obeštetili. Suštinski stečaj znači dalje usporavanje stvari u času kada one nikako ni da krenu sa mrtve tačke, dok direktna prodaja donosi ubrzanje, ovde tako neophodno. Iz građevine je već počelo da izbija i drveće, što znači da je neko povodom čitave priče nešto poodavno morao i da preduzme. Do toga nije došlo, dovoljno da se posumnja da to neko namerno radi. Podsećanja radi, britansko-kiparsku kompaniju „Alena“, koja je ovde osnovala „Zamber“, u Vranje su doveli Dinkićevo Ministarstvo ekonomije i SIEPA, Agencija za izvoz i strana ulaganja, inače bliska ministru. Janiju Savasu, vlasniku Zambera obećano je šest miliona evra za izgradnju konfekcije, a da on zauzvrat zaposli 3.000 radnika. Savas je dobio polovinu obećanih para. Od svega, na kraju, nije ostalo ništa osim gvozdene skalamerije obrrasle u korov.

NIŠTA JA NE ZNAM

Prema nekim saznanjima „Vranjskih“, lokalna samouprava je pokušala makar da spasi zamljište na kome se „Zamber“ nalazi i prevede ga u svoje vlasništvo. No, to ni na koji način nije moglo biti izvedeno, osim trikom sa poništavanjem čitave priče što je prilično naučnofantastično. Ali nije nemoguće. Boban Stanković, pomoćnik gradonačelnika za privredu, koji je najdirektnije učestvovao u dovođenju „Alene“ u Vranje pre tri godine, kaže da u čitavoj priči nema mnogo nejasnoća jer zemljište na kome se „Zamber“ nalazi ni ranije nije pripadalo Gradu, nego je bilo vlasništvo „Jumka“.
– To pitanje je van našeg domena, posebno zbog činjenice da je „Zamber“ prema nama ispunio sve obaveze po osnovu taksi, građevinske dozvole i slično. Praktično, mi sa tim zemljištem, niti pak sa novosagrađenim objektom, nemamo nikakve veze – kaže Stanković.
Grad, dakle, pere ruke. Kao da nikada Janija Savasa, vlasnika „Alene“, nisu dovodili u skupštinski salu, slikali se i ljubili sa njim, polagali kamen temeljac i smejali se u kamere. Danas, to je van njihovog domena.
Slično situaciju posmatraju i u „Jumku“. Zamenik direktora te firme Goran Trajković kaže da je sva zemlja u Srbiji državna, ali da je korisnik placa na kome se nalazila nekadašnja „Sloboda“ bio „Jumko“, koji je i bio vlasnik prodatog objekta.
– „Zamber“ je i dalje vlasnik svega što tamo postoji. Neko mora da donese odluku da pokrene stečaj ili šta već. Što se nas tiče, mi od te firme imamo sitna potraživanja, tako da i ne vidimo sebe kao značajnijeg poverioca – kaže Trajković.
I njegova ideja je, dakle, jasna – „Jumko“ bi mogao da dođe u posed svoje imovine ako država nekako volšebno reši da se „Zamber“ nije ni dogodio, pa jednostavno vrati stvari na staro. I moglo bi tako, da nije onog milionskog ulaganja „Meteora“, koji na neki način mora da se obešteti.
Toliko o onima koji ne mogu da utiču na stvari. Sa druge strane, na čelu Radne grupe Grada za rešavanje problema „Jumka“ i „Zambera“ nalazi se Zoran Stošić, pomoćnik gadonačelnika koji je i sam jedno vreme bio u rukovodećim strukturama „Jumka“. On, bez ulaženja u detalje, kaže da je u redosledu poteza vreme za pokretanje stečaja.
– U ovom času ništa nije sigurno, osim da bi „Zamber“ morao da ode u stečaj. Na taj način država bi praktično izmirila obaveze prema sebi samoj, dakle prema penzionom i zdravstvenom fondu, a ostala otvorena pitanja razrešiće se u postupku stečaja- kaže Stošić.
Drugim rečima, ovaj sagovornik tvrdi da su sada na redu „nadležni“, koji bi po srpskim zakonima morali da problem „Zambera“ reše stečajem. No, sa ovakvim scenarijem se ne slažu u „Meteoru“, građevinskoj firmi koja je praktično najveći poverilac „Zambera“. Mladen Vasić, pravni zastupnik ovog nekada uzornog preduzeća, koje je posle posla sa „Zamberom“ dovedeno na rub propasti, smatra da je stečaj gubljenje vremena, jer „Zamber“ kao preduzeće nema velikih dubioza ni prema kome, osim prema njima.
– Stečajem se ništa ne postiže jer „Zamber“, osim zgrade fabrike u izgradnji, nema drugu imovinu iz koje bi išta moglo da se naplati. Stečajem bi se samo još za neko vreme produžila agonija od koje bi svakako svi bili na gubitku. Zaista nema racionalnih opravdanja koja bi pomogla da se shvati namera inicijatora ovog procesa – kaže Vasić.
On naglašava da „Meteor“ za sada nema nikakve potvrde o mogućem uvođenju stečaja u „Zamber“, ali smatra da se i u tom slučaju situacija nikako ne menja.
– I zemljište i građevina takozvanim „izlučnim zahtevom“ izuzeti su iz stečajne mase „Zambera“ – opominje Vasić.
Eto koliko država ima pojma šta radi – stečaj nad „Zamberom“ praktično bi se sveo na rasprodaju imena firme, jer ništa drugo ne bi ni ostalo. Firma nema mašine, nema proizvodnju ni magacin neke robe, nema čak ni telefonske aparate. Ako nema ni zgradu sa zemljištem, na šta će se onda odnositi stečaj nad njom?
E da se mrtva firma sada ne bi ponovo reanimirala pa stečajno likvidirala, u „Meteoru“ predlažu kraći i direktniji put. Kao da je reč o običnom dugu, ova firma je pokrenula izvršni postupak radi naplate duga prodajom i građevine i zemljišta, a vlasnik će postati onaj ko na sudskoj licitaciji ponudi najvišu cenu.
– „Meteor“ kod katastra ima upisanu hipoteku prvog reda kao sredstvo obezbeđenja duga i zabeležbu da se obezbeđenje mora sprovesti i na taj način dug naplatiti. Svaki drugi scenario mimo „Meteora“ je vanpravni, i protiv toga ćemo se boriti svim sredstvima, ma od koga takvi pokušaji dolazili – tvrdi advokat Vasić.

„MERKATOR“, ALI MOŽDA

Na ovom mestu možda više nisu najinteresantnija pitanja zašto je „Zamber“ još uvek vlasnik imovine u Vranju i zašto država ništa tim povodom ne preduzima, nego ko će biti novi vlasnik te imovine. Ma koliko da se batrgala, država na kraju mora da obešteti privatne ulagače u projekat „Zamber“, što se može postići samo prodajom imovine firme. Ima li zainteresovanih da isplate najmanje 1,2 miliona evra za nedovršenu građevinu i ogroman plac u jednom od najfrekfentnijih delova Vranja?
– Za kupovinu ima interesenata i naš cilj je da animiramo što više nijh da bi cena bila što viša, kako bi se osim „Meteora“ naplatili i drugi poverioci – objašnjava Mladen Vasić.
Sa druge strane, država kao da ništa ne preduzima ne bi li našla kupca za propalu investiciju zvanu „Zamber“. No, čuje se da je glavni zainteresovani za kupovinu te imovine slovenački trgovinski lanac „Merkator“, koji bi ovde rado napravio mega market. Još nekoliko trgovinskih lanaca interesovalo se za cenu i prostor, ali za sada ništa konkretnije od toga nije se dogodilo. Prema nezvaničnim informacijama, nijedna proizvodna firma, domaća ni strana, ni na koji način se nije interesovala za imovinu „Zambera“.
Ministarstvo ekonomije, glavni zamešatelj čitave priče, uopšte se nije oglasilo ovim povodom, i pored jasnog dogovora sa „Vranjskim“. Šteta, jer bi oni bili pozvani da odgovore na mnoga nejasna pitanja (vidi okvir). Ovako, ostaje konstatacija da je „Zamber“ propao i da je ta činjenica nekoliko ovdašnjih firmi dovela na rub propasti, a da u ovom času tim povodom niko ništa ne preduzima. Nije ovde bez greha ni sud, koji bi morao da naloži prodaju imovine, ni Agencija za stečaj. Svi ćute i mudruju, a trava raste u „Zamberu“, kao dokaz naše nesposobnosti da iole normalno poslujemo. Što je najsmešnije, niko direktno ne zna da kaže šta će biti sutra.


BEZ ODGOVORA
Iako su „Vranjske“ blagovremeno poslale upit na adresu Ministarstva ekonomije, do zaključenja ovog broja otuda nije stigao nikakav odgovor na sledeći set pitanja:
1. Da li se država potpuno obeštetila kada je u pitanju „Zamber“?
2. Koji su naredni koraci države po ovom pitanju? Da li sledi stečaj, ili neki drugi rasplet?
3. Ako vlasništvo nad fabrikom u izgradnji nije sporno, čije je zemljište na kome je fabrika izgrađena? Da li će ono biti posebno rešavano od problema fabrike u izgradnji?
4. Da li su se vašem ministarstvu javljali zainteresovani kupci za taj prostor i tu građevinu?
5. Da li je Savas Jani, vlasnik „Zambera“, na bilo koji način i dalje u vezi sa vašim ministarstvom?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar