Vranjske pare u Požarevcu



Vranjske pare u Požarevcu

Grad Vranje u prethodne četiri godine, nečijom kardinalnom greškom, uplatio je na račun lokalne uprave u Požarevcu nešto više od 35 miliona dinara





Grad Vranje u prethodne četiri godine, nečijom kardinalnom greškom, uplatio je na račun lokalne uprave u Požarevcu nešto više od 35 miliona dinara! Zvanično, reč je o delu novca prikupljenom od lokalnih administrativnih taksi, koji je preko Uprave za trezor uplaćivan u budžet Požarevca umesto Vranja. O kakvom rasulu sistema se radi jasno je na prvi pogled: niko za četiri godine nije primetio logičnu činjenicu da Uslužni centar, preko koga idu uplate, prethodne četiri godine nije prihodovao ni dinar! Nezabeleženi skandal dobrano je uzdrmao unutarkoalicione odnose, jer takav javašluk nije mogao ostati prikriven zanavek. Uvek spremni da čak i pravu svinjariju, kako se ovakav odnos prema državnom novcu bez ikakvog rizika može nazvati, pretvore u dobit za sebe, gradski oci utrkuju se ne bi li na sebe preuzeli zasluge za povraćaj tog novca koji je, kako se čuje, dogovoren sa Požarevljanima. Ali, pre toga, ostaju pitanja – kako se moglo dogoditi da niko ne primeti da toliki novac nedostaje u budžetu, da niko ne kontroliše njegove tokove, kako su usvajani budžeti, kako su pravljeni planovi…? Mnogo je pitanja, ali suština, i bez odgovora na njih, potpuno je jasna – javašluk koji hara vranjskom administracijom dosegao je svoj vrhunac. Da se toliki novac pokloni nekim potpuno nepoznatim ljudima pokazuje da je kancer neodgovornosti nagrizao lokalnu vlast. Za sada, niko povodom čitavog slučaj nije odgovarao, a neće verovatno ni odgovarati, jer su vlasti peonašle način da stvar relativizuju i čak prikažu kao sopstveni uspeh. Ali, neke činjenice se ne daju baš tako lako izvrnuti i od velike bruke, bez posledica, pretvoriti u još jedan trijumf velikih mudrih drugova.

SISTEM ŠUPALj KAO REŠETO

Sve je počelo, kaže Dragan Spirić, pomoćnik gradonačelnika za budžet, kada je praveći analizu prihoda za prvi kvartal 2009. godine došao do podataka da su prihodi Grada bitno smanjeni u odnosu na isti period prošle godine. Recimo, prihod za prva četiri meseca od izdavanja raznih dokumenata i plaćanja lokalnih taksi bio je ravan prihodu samo iz aprila prošle godine. Spirić kaže da je, sledeći taj trag, otkrio grešku u sistemu koja je koštala Vranje preko 34 miliona dinara.
– Ranijih godina bilo je razloga da se smanje lokalni prihodi zbog promena nekih zakona i slično, pa se smatralo da je to normalno. Ali, ove godine smanjenje je išlo do polovine prihoda, pa smo morali da vidimo o čemu se zapravo radi – kaže Spirić.
Iako je gradske tokove novca teško pratiti, administrativci su smatrali da se on gubi negde na uplatnim računima, dakle posebnim podračunima za određene oblasti. Uprošćeno, recimo neko u Uslužnom centru plati izvod iz knjige državljanstva, taj novac nadležni radnik uplati na podračun namenjen za te svrhe, a onda se on ne pojavljuje na glavnom gradskom računu. Ali, pokazalo se da to ovoga puta nije bio problem.
– Napravili smo široku proveru, i došli do podataka da je svaki gradski dinar prošao kroz sistem, a onda se negde izgubio. Posle interne provere, koja je pokazala da je ovde sve rađeno uobičajeno, kontaktirali smo Upravu za trezor, koja praktično radi kao naša banka, i došli do podatka gde je otišao novac – objašnjava Spirić.
Posle zahteva Vranjanaca da im se objasni gde su njihove pare, ako ih već na papiru ima a u kasi nema, Uprava za trezor (nekadašnji SDK) obavestila je gradske vlasti da su sredstva usmerena Požarevcu.
E sad, ko je kriv u ovoj priči, ili su baš svi potpuno pravi? Najpre, kako je bilo moguće da niko ne primeti nedostatak tolikog novca koji u masi možda ne deluje impresivno. Otprilike, to je oko 700.000 dinara mesečno, zavisno od sezone. Gradski mesečni budžet iznosi oko 120 miliona dinara, pa suma zaista nije preterano uočljiva.
– Mi nemamo ljude koji bi to mogli da kontrolišu. Uostalom, kako u Požarevcu nisu primetili ovoliki ekstrapriliv? – pita se Spirić.
Prema rečima ovog sagovornika, ali i drugih nadležnih u gradskoj upravi, čitavu zbrku napravila je Uprava za trezor. Prema nekoliko izvora, do 15. februara 2005. godine novac je regularno uplaćivan, a onda je Trezor prestao da prima uplate na dotadašnje račune, i tražio da se promeni poziv na broj. To je i učinjeno, ali su pare otišle u Požarevac, da bi se tek danas, četiri godine kasnije, to i otkrilo.

SIMBOLIKA LIPE

Zaposleni u Gradskoj upravi, i to njeni dugogodišnji radnici, imaju čudnu psihologiju – tamo se svako od svakoga pazi, i svi sumnjaju da im neko radi o glavi. Ovoga puta, ta paranoja zaista je ozbiljna. Ljudi koji se u Gradu bave novcem, dakle budžetlija Spirić, šefica gradske finansijske službe Dragica Nastić i šef računovodstva Nebojša Savić, ponašaju se kao da je gubitak zapravo deo neke ozbiljne političke igre, koja je direktno protiv njih kreirana i sprovedena. Tako Savić, kome je u opisu posla da prati tokove novca, nema šta da kaže za novine, kao i Dragica Nastić, koja odbija kontakte po ovoj temi. A trebalo je samo da kažu kako je moguće da baš njih dvoje četiri godine uplaćuju pare Požarevcu, a da danas za to niko nije odgovoran? Ali, oni ćute.
Sa druge strane, načelnik Gradske uprave Nebojša Ljubić, čovek koji je do sada otkrio najmanje tri afere vezane za rad Gradske uprave, ne posustaje u otkrivanju mračnih tajni lokalne vlasti.
– Naši radnici su, na sastanku upriličenom tim povodom, objasnili da se radi o tehničkoj grešci prouzrokovanoj spolja. Sazvaćemo i najuže rukovodstvo grada, otvorićemo problem, da vidimo čiji je to propust, te da li je on nameran ili nije. Posle toga ćemo videti šta dalje – najavljuje Ljubić.
Ali, da bi se sprečila svaka eventualnost, Ljubić, od kad se saznalo za drastičan odliv novca, svako jutro dobija bankovni izvod ne bi li ustanovio koliko para ima na računu. On smatra da u čitavoj priči nije bilo ničije svesne (zlo)namere, niti bilo kakve zloupotrebe iz domena kriminala.
– Javašluk je, ipak, očigledan a na nama je sada da to stanje promenimo i stvari dovedemo u red – jasan je Ljubić.
Ovde ima još jedno vrlo zanimljivo pitanje – zašto baš Požarevac? Neće biti da je to baš slučajno, glede činjenice da je reč o bliskom, takoreći gradu pobratimu u političkom ili svakom drugom smislu, gradu u kome, uostalom, upravo cveta jedna lipa. Bilo kako bilo, Vranje plaća, Požarevac se sladi, nova je sintagma izmišljena u trenutku kad je pukla bruka. Amaterizam koji se na ovom slučaju vidi opasan je po lokalnu zajednicu, i neko bi hitno morao da mu stane za vrat. E sad, ima li koalicija snage da istini pogleda u oči, drugo je i mnogo kompleksnije pitanje. Ovako, ima se, može se, ima i za nas I za druge. Neko bi, umesto što ćuti, bar morao da pocrveni i makar tako pokaže svest o odgovornosti za ovu bruku koja će, nesumnjivo, u čitavoj Srbiji da izazove podsmeh svih koji za nju saznaju.


ODLIV IZ ORGANA ZA PREKRŠAJE
Da ova blamaža nije usamljen slučaj pokazuje i priča iz Organa za prekršaje. Prema nekim proverama, prihod od naplaćenih novčanih kazni umesto u lokalni, usmeravan je u republički budžet. Ovaj nonsens otkriven je početkom godine, i smatra se da je Vranje tako oštećeno za nešto manje od milion dinara. No, predsednik Organa Dragan Stojanović kaže da je reč o mnogo manjoj sumi, te da ovde treba praviti jasnu razliku između planiranog i ostvarenog.
– Nije u pitanju propust nego tehničko usklađivanje našeg rada, posle promena određenih zakona. Nije reč o velikoj sumi, jer ni kazne nisu visoke. Sa druge strane, ima tu mnogo problema, jer se ne naplati svaka doneta presuda, iz raznih razloga – kaže Stojanović.

SANIRANjE ŠTETE
Kada je već pukla bruka, gradska vlast krenula je u trku za preuzimanje zasluga za povraćaj novca iz Požarevca. Odmah po početku istrage „Vranjskih“, zvanični gradski sajt je objavio da je gradonačelnik Miroljub Stojčić sa kolegom iz Požarevca Miodragom Milosavljevićem potpisao Sporazum o načinu povraćaja „pogrešno usmerenih lokalnih prihoda grada Vranja u periodu od 2005. do 2009. godine“. Prema ovom izvoru, pomoćnik gradonačelnika Dragan Spirić proverom prihoda ustanovio je da se deo sredstava naplaćenih od administrativnih taksi ne sliva u vranjski budžet, pa je nakon kontakata sa nadležnima došlo do potpisivanja sporazuma, na osnovu čega će Vranju biti vraćeno 34,12 miliona dinara. Prema Neboši Ljubiću, 17,5 miliona biće vraćeno ove nedelje, a ostatak para u još jednoj rati do kraja godine. Čitav slučaj izazvao je i skupštinsku rasravu, u kojoj je glavna meta opozicionih odbornika bio Dragan Spirić.

NEOPRAVDANI PUTNI NALOZI
Koliki javašluk vlada u lokalnoj vlasti pokazuje i činjenica da je načelnik gradske uprave Nebojša Ljubić otkrio preko pola miliona dinara nepravdanih računa za putne naloge.
– Pojedini računi nisu pravdani još od 2004. godine. Polovina dugova praktično je iz ove i prošle godine. Po neopravdanim nalozima počeli smo da naplaćujemo troškove odbijajući od zarade tih zaposlenih. Ima iznosa i do 40.000 dinara za putne troškove koji nisu pravdani, a ima na spisku i onih koji nisu radnici lokalne uprave – objašnjava Ljubić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar