Policija ne radi ništa



Policija ne radi ništa

Ja sam saopštila MUP Srbije neke okolnosti koje bi mogle da ukazuju na organizovano grupu, možda sa saradnicima iznutra, ali je to stvar rada policijske službe





Priča o nestanku lekova vrednih 9,24 miliona dinara u „Apoteci Vranje“ ni izbliza nije gotova.  Ni posle osam meseci od izbijanja afere ne zna se kako su lekovi nestali, gde su završili, niti ko je za to odgovoran. Poslednja u nizu zbunjujućih informacija je ta da je Gradsko veće na svojoj poslednjoj sednici ocenilo da izveštaj o radu Apoteke sa finansijskim izveštajem nije kompletan i zatražilo niz dodatnih informacija. Direktorka ove ustanove Jasmina Arsić tim povodom kaže da izveštaj nije vraćen zbog nepravilnosti.
– Taj izveštaj usvojili su Upravni i Nadzorni odbor, onda kada se usvajao završni račun, februara 2009. Gradsko veće je tražilo dopunu, pa je Upravni odbor sazvan ponovo po njihovom zahtevu i odmah usvojio tu dopunu, koja se odnosi na deficit kadrova, nalaz zdravstvene inspektorke, krađu koje je Apoteka prijavila krajem 2008, kao i na sve krivične istrage koje se vode protiv direktorke – kaže Jamina Arsić.

PRVI SMO PRIJAVILI KRADjU

Vranjske: Idemo redom. Kakvi su stavovi Upravnog i Nadzornog odbora o manjku od 9,24 miliona dinara?
Arsić:
– Mi smo obavestili policiju pre dolaska inspektora Poreske uprave o krađi koju smo primetili (inspektori su došli u Apoteku 13. novembra prošle godine – prim. aut.). Sve je to zavedeno uredno, sa pečatom. Posle toga je došla poreska kontrola, tokom koje je ustanovljen nedostatak nekih lekova i neslaganje sa lagerom. Vrednost je tek naknadno utvrđena. Kada je ustanovljeno da je sva finansijska dokumentacija u redu i da se radi isključivo o robnom manjku, prijavljen je tačan nedostatak lekova u Apoteci 1. Kako policija nije reagovala na to, posle mesec dana uradili smo još jedan kontrolni popis, koji je pokazao još veći manjak, pa smo ponovo zvali policiju da nešto uradi. Policijskoj upravi smo dostavili niz zahteva za hitno postupanje 13. novembra, 25 novembra, 17, decembra, 2. februara, 9. marta, jer smo smatrali da državna institucija kao što je Apoteka mora da obavesti državne organe, a ne javnost.
Hoćete da kažete da je policija pre javnosti znala da u Apoteci postoji manjak?
– Jeste. Slali smo urgencije MUP-u, ali nisu reagovali.
Niko nije dolazio?
– Došao je jednom inspektor opšteg kriminala i rekao da će preduzeti neke mere. Možda je nekoliko radnica saslušano, u apoteci, ali dalje nema aktivnosti. To je bilo oko Nove godine.
Hoćete da kažete da vi uporno prijavljujete manjak, a da policija ne reaguje?
– To je sve dokumentovano. Prva reakcija bila je medijska. Kada smo dobili izveštaj Poreske uprave i sve ponovo poslali Tužilaštvu i policiji, sa tačnim, dokumentovanim vrednostima, nisu došli da utvrde okolnosti.
Kako to komentarišete?
– Nije moje da komentarišem. Zbog takvog rada lokalne policije obavestila sam MUP Republike Srbije. Imala sam obavezu da kao predstavnik državne institucije odem i obratim se ministru unutrašnjih poslova i nekim njegovim pomoćnicima.
Dobro, a odakle su lekovi nestajali? Iz magacina ili iz apoteka?
– To je pitanje za policiju, mada su magacini i apoteke jedno isto. Svaka apoteka ima svoj magacin. Mi smo im predočili na koji način bi mogli da počnu da otkrivaju okolnosti, ali odgovora nema.
Najveći robni manjak je u Apoteci 1, preko osam miliona dinara. O kojoj količini lekova se radi?
– Ne znamo, jer ima lekova različite vrednosti. Ono što je nama bilo sumnjivo, a to sam rekla u Ministarstvu zdravlja i u Ministarstvu unutrašnjih poslova je da su to lekovi koji idu na recept i da verovatno nisu uzimani za ličnu upotrebu. Verovatno postoji neka druga osnova.
Za dalju prodaju?
– Čudno je da bi to služilo i za dalju prodaju jer se radi o lekovima kao što su citostatici, insulini, lekovi za epilepsiju, koji idu na recept. To je specifična vrsta bolesnika. Ko će za svoje dete „ispod ruke“ da kupi lek za epilepsiju? Nije to vitamin.
Zašto bi onda neko krao nešto što ne može da proda?
– Ne znamo ni mi, ali smo ukazivali na okolnosti da je maltene bio blokiran rad Uprave Apoteke od strane policijskog inspektora, koji je tražio da se ispituje i proverava razna dokumentacija od 2005. pa nadalje povodom podnošenih anonimnih prijava i sve odbačene kao neosnovane. Ubrzo posle toga desila se krađa i Apoteka je prijavila nestanak lekova.
Koliko kutija lekova vredi osam miliona?
– Svaki lek ima određenu cenu, neku koštaju dve, tri, dvadeset hiljada dinara, neki po sto i dvesta dinara…
Da, ali je to ipak ogromna količina, fizički gledano.
– To smo i mi rekli policiji, a preduzimali smo unutrašnje mere obezbeđenja.
U kom vremenskom periodu su ti lekovi nestajali?
– Po prijavi načelnice jedne apoteke da nedostaju izuzetno specifični lekovi koji su stigli dan ranije, femare, odmah smo obavestili Policijsku upravu, 4. ili 5. novembra prošle godine.
Da li znate od kog do kog datuma su nestajali lekovi?
– Svaki računopolagač zna šta ima na lageru. Mi imamo 32 objekta i ja ne mogu da znam da li nešto negde fali ako mi neko to ne prijavi. Naravno da znamo koji su lekovi koji nam nedostaju, po nazivu i količini,što smo utvrdili nakon provere sve finansijske dokumentacije, recepata, da bismo tačno znali koliko nam lekova nedostaje i koji su to lekovi.
U oktobru ste uočili da vam fale lekovi koji vrede milione?
– Početkom novembra su radnici uočili manjak na femarama, nekoliko kutijica. Prijavili smo tu krađu .Interesantno je da je odmah nakon toga došla poreska inspekcija.
I onda se ispostavilo da su ukradeni lekovi vredni preko devet miliona?
– Da. A, šta bi bilo da nismo prijavili? Sve ukazuje na organizovanu grupu koja ima podršku u nekim organima, a to sam rekla i u MUP-u u Beogradu.

SVI OBAVEŠTENI I SVI NEŠTO TRAŽE

Govorimo o velikoj količini kutija, odnosno predmeta koje neko mora da iznese, što znači da ta organizovana grupa ima saradnika i u Apoteci?
– Moguće, ja sam saopštila MUP Srbije neke okolnosti koje bi mogle da ukazuju na organizovano grupu, možda sa saradnicima iznutra, ali je to stvar rada policijske službe. Mi smo prijavili i sproveli sve moguće unutrašnje kontrole, molili ih da dođu, da nam bar nešto kažu, jer prošlo je već osam meseci.
Imate li neku povratnu informaciju od policije?
– Kažu da preduzimaju niz operativno-taktičkih mera.
Kakve su stavove tada zauzeli Upravni i Nadzorni odbor apoteke?
– Oni su odmah obavešteni o svim događanjima: o dolasku Poreske uprave i njenom izvešaju, o tome da je neko hteo da iskoristi taj trenutak da se zatvore objekti. Obaveštena je bila i lokalna samouprava. Upravni odbor je doneo odluku da ide na teret odgovornih lica, da se formira komisija za procenu naknade štete što je i učinjeno,zatražena je konsultacija sa stručnim službama u vezi načina naknade štete, što se takođe sprovodi, o svim odlukama obaveštena je lokalna samouprava ,ministarstvo zdravlja,gradonačelnik.
Dobro, ali zašto sada to ponovo traži Gradsko veće?
– Oni su tražili da se Upravni i Nadzorni odbor ponovo sastanu i da usvoje dopunu, što je takođe urađeno.Oni imaju pravo i sasvim je u redu da što imaju oprezan pristup svemu.
Gradsko veće je tražilo i obrazloženje podataka u vezi sa podnetim krivičnim prijavama i krivičnim postupcima koji se vode protiv vas.
– Uglavnom postoje kvazi anonimne prijave na osnovu kojih dolaze određeni policijski službenici i odmah istražuju. Sve do sada su odbačene, kao neosnovane. A, ne istražuju po zahtevima Apoteke.
Čekajte, tvrdite da po krivičnim prijavama zbog manjka nisu došli, a po anonimnim prijavama protiv vas dolaze?
– To nije jedina krivična prijava koju smo podneli. Od 2005. smo prijavljivali krađe, obijanje objekata, plombi na fiskalnim kasama i nigde nisu pronađeni počinioci. Ja sam 2005. prijavila kompjuterskoj sabotažu i imenovala počinioca, ali sam tek u 2009. pozvana da tim povodom dam izjavu.
Kakve su krivične prijave podnete protiv vas?
– Postoje neke kvazi anonimne prijave protiv mene od 2005. koje su redom sve odbijane, jer su potpuno neosnovane i neargumentovane. Razlozi za njihovo podnošenje su verovatno lični a za ažurost u istragama koje se vode protiv mene postoje već neki drugi motivi od strane nekih službenika u  državnim organima, kao što  verovatno postoje i motivi istih za neažurnost u postupanju po prijavama apoteke kao državne institucije koje ja kao direktor podnosim..
A da li postoji krivična prijava protiv vas zbog manjka?
– Ja ne znam da li postoji neka anonimna prijava.Znam da postoji ona koju smo mi podneli protiv NN lica i verujem da mogu da se otkriju počinioci.Ne mogu sigurno da znam da li je neko drugi nešto podnosio.
Policija vas povodom manjka ni jednom nije saslušavala?
Ne, koliko mi je poznato nikoga nije pozvala, zato sam i išla u MUP Srbije da to kažem..Znam da su nam poslali dopis iz Policijske uprave Vranje u kojem su tražili da im dostavimo dokumentaciju iz 2007, kada nije bilo nikakve krađe. Kada sam ja, sumnjajući u svrhu ponovnog štampanja dokumentacije koju smo već dali, poslala dopis Opštinskom tužilaštvu, ispostavili se da su oni od policije tražili dokumentaciju za 2008. Znači, postoji neka neusaglašenost.
Čekajte, činjenica je da Apoteka ima manjak u 2008. veći od devet miliona. Ponovo vas pitam, da li je neko od državnih organa, iz tužilaštva i policije, tim povodom došao nešto da pita vas ili nekog od zaposlenih?
– Po našem pozivu novembra je došao inspektor opšteg kriminala Znam da su jednom tražili da povodom neke anonimne prijave o navodnoj povezanosti nekog inspektora privrednog kriminala u krađu dostavim svoje mišljenje,pa sam dala  pisani izveštaj  o okolnostima u vezi toga.Ponavljam,Koliko znam, niko nije išao nigde da daje nekakve izjave, samo je po našem pozivu došao inspektor ukupno dva puta, kada smo zbog kidanja kablova ukazali na nove činjenice oko krađe, Oni isključivo dolaze po anonimnim prijavama, ali ne i po našoj krivičnoj prijavi za manjak. Niko nije saslušavan. Ponavljam,  zbog takvog neangažovanja morala sam da obavestim Ministarstvo zdravlja i MUP Republike Srbije, koje će tražiti objašnjenje, Ministarstvo pravde sam  takođe obavestila.
Kako ćete nadoknaditi manjak? Da li je tačno da će ga platiti zaposleni?
– Kao što sam rekla, postoji odluka upravnog odbora o naknadi štete od odgovornih lica`računopolagača, komisija za štetu daje izveštaje o radu, konsultacije se obavljaju sa stručnim službama o načinu sprovođenja odluke u skladu sa zakonom, mada se iskreno nadam da će se pravi počinioci naći kako zaposleni ne bi trpeli štetu .
U Upravnom odboru Apoteke su predstavnici DS-a, G17 plus i SPS-a. Zašto se spekuliše sa vašom smenom, ako policija osam meseci nije uradila ništa povodom manjka?
– Ne znam ko poteže to pitanje. Sa Upravnim i Nadzornim odborom postoji odlična saradnja, sa lokalnom samoupravom takođe, jer je  opravdana njihova zabrinutost za krađu, verovatno oni koji su učestvovali u  pripremi krađe po kuloarima pričaju takve priče.
 Vaša stranka, G 17 plus,  odmah nakon ulaska inspektora u apoteke, oktobra prošle godine, reagovala je i saopštila da iza kontrole Poreske uprave stoji politički napad?
– I dalje mislim da postoje neki motivi organizovane grupe , zato što nikome od ljudi koji ovde rade, koji su se ovde zaposlili, primaju platu i časno zarađuju hleb za svoju porodicu, nanošenje štete Apoteci nije u interesu. Verovatno postoje pojedinci, ali većina koja ovde radi je zadovoljna. Nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti izveštaj od MUP-a Republike Srbije, pa će se videti ko stoji iza svega, koja je to organizovana grupa. Kome smeta što apoteka ima suficite, redovne plate, zapošljava mlade ljude, planira stipendiranje studenata, povećava broj objekata i renovira stare.
Da, ali zašto je G 17 plus u kontroli inspektora video politički napad?
-Zbog načina na koji je došla poreska kontrola, sa nalogom da se zatvore svi objekti , kao i zbog krađe koja je prethodila smatram da se radi o nekoj organizaciji koja nema razloga da bude lokalno politička, već neka na drugom nivou.
Na osnovu čega?
– Zbog zabrinutosti u način upada poreske kontrole, postojala je sumnja u organizovanost mislim da je neko posumnjao u tom trenutku. Moje je bilo da izvestim o dolasku Poreske, a sumnje ne mogu da komentarišem. Izveštaj zvaničnih organa će pokazati da li su one bile opravdane.
Zbog tog stava G 17 plus u to vreme je dovedena u pitanje lokalna koalicija. Sada ispada da je to bila više politička izjava, koja nije zasnovana na realnim saznanjima?
– Smatram da nikada nije bila dovedena   u pitaanje moguća povezanost nost , i da se po mom mišljenju nije odnosila na lokalne funkcionere ,već na neke druge koji su bili u stanju da pokrenu ovakvu kontrolu, jer lokalna samouprava ima želju da reši problem. Moje je bilo da ja izvestim šta se dešava. Ja sam ipak direktor ove ustanove i ovde mogu samo takve izjave da dajem.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar