Osiguranici na papiru



Povlašćene samo neke kategorije stanovništa kao što su deca, stari i bolesni. Radnicima koji će ubuduće sami morati da plaćaju zdravstvene usluge ostaje samo da poslodavce tuže sudu



Od 1. jula počela je striktna primena Zakona o zdravstvenom osiguranju zbog čega će, prema prvim procenama, između 35.000 i 100.000 ljudi u Srbiji, radnika i članova njihovih porodica, ostati bez zdravstve knjižice. U vranjskoj filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) nemaju podatak o tome koliko će ovde ljudi, od 38.000 koliko ih je do 30. juna podiglo knjižice, izgubiti pravo na bestplatno lečenje i ostale benefite koje podrazumeva overena knjižica, ali ni koliko vranjska preduzeća duguju po osnovu zdravstvenog osiguranja koje iznosi 12,5 odsto od plate.

„SIMPO“ POČEO DA PLAĆA



Međutim, Dragoslav NEDELjKOVIĆ, direktor filijale kaže da ova sudbina očekuje, pre svih, zaposlene u „Jumku“ i „Zamberu“, ali i radnike firmi koje postoje samo na papiru poput Štamparije „Nova Jugoslavija“ i TIV-a. Nedeljković otkriva i da se ovdašnji ponos, Kompanija „Simpo“, dozvao pameti i da od početka godine za osiguranje zaposlenih izdvaja značajan novac. „Jumko“ sa druge strane, prema podacima dostupnim na Internetu, spada sa 11 miliona dinara među pet najvećih dužnika u Srbiji:
– „Simpo“, na primer, čitave 2008. nije plaćao ništa. Počeli su da plaćaju od početka ove godine, po osnovu Zakona o otpisu i mirovanju duga za obavezno zdravstveno osiguranje. Nažalost, od zaposlenih u „Jumku“ knjižice će dobiti samo oni koji spadaju u neke od povlašćenih kategorija stanovništva – kaže Nedeljković.
Svaki građanin Srbije može biti zdravstveno osiguran po 12 osnova, a među onima kojima će knjižice biti overene i posle 1. jula, bez obzira na dugovanja poslodavca su deca do 18 godina i studenti do 26 godine starosti, pod uslovom da imaju potvrdu o redovnom školovanju, zatim trudnice, koje pravo na osiguranje zadržavaju 12 meseci posle porođaja, osobe starije od 65 godina i one koje se leče od bolesti kao što su HIV i druge zarazne bolesti, maligniteta, hemofilije, šećerne bolesti, psihoze, epilepsije, reumatske groznice, bolesti zavisnosti, bubrežnih bolesti…ali sve to uz uredne potvrde.
Mnogi poslodavci, poput Simpa na primer, iskoristili su mogućnost koju im je pružio pomenuti Zakon o otpisu i mirovanju duga.
– Taj zakon stupio je na snagu oktobra prošle godine i zaposleni kod poslodavca koji je izmirio dug u periodu od 1. januara do 31. decembra 2009. dobiće overu knjižice – kaže Nedeljković.
Inače, dugovanja za zdravstveno osiguranje u Srbiji iznose 84 milijarde dinara, što je polovina budžeta RZZO za ovu godinu ili celokupni iznos plata za 105.000 radnika u zdravstvu za ovu godinu. Od novca osiguranika, pored plata, finansiraju se svi lekovi na recept i oni potrošeni u bolnicama, grejanje i energenti koje ustanove troše, sanitetski materijal…

NAKNADA TROŠKOVA

Svi koji posle 1. jula ne budu mogli da overe knjižice, neće morati da plaćaju samo hitne intervencije u zdravstvenim ustanovama. Sve ostalo moraće da se plaća ali je ostavljena mogućnost, doduše vrlo komplikovana, da se novac povrati:
– Savetujemo osiguranike, odnosno građane koji će ostati bez knjižice da za sve zdravstvene usluge koje budu plaćali uzimaju priznanice, na osnovu kojih mogu da od poslodavca i sudskim putem traže nadoknadu troškova. Kad poslodavac plati doprinose i izmiri dugovanja te trokove može da naplati od RZZO – objašnjava Nedeljković.
U Vranju će, kao što smo rekli, bez knjižice ostati mnogi radnici „Jumka“, „Zambera“ i još nekih firmi, koji ne spadaju u povlašćenu kategoriju osiguranika. Ovim ljudima, međutim, za zaštitu prava jedino ostaje sudska tužba protiv poslodavca. Pomenuti poslodavci, ipak, mogu da se dovedu u red ali je za to neophodna striktna primena zakona. Naše zakonodavstvo predviđa, na primer, krivičnu odgovornost za neprikazivanje i neplaćanje javnih obaveza, što je prekršaj koji spada u utaju poreza. U tom slučaju krivična prijava glasi na ovlašćeno lice a ne na firmu, što možda daje nadu da će se direktori i vlasnici urazumiti.


GORAN TRAJKOVIĆ:
JUMKO ČEKA POMOĆ VLADE

Vlada Srbije saopštila je da će na sebe preuzeti problem oko zdravstvenog osiguranja za firme koje su u procesu privatizavije ili su pod njenim patronatom. I Jumko, kao kompanija u većinskom vlasništvu države, posebno zaposleni, gledaju u pravcu Beograda. Razlog za strah radnika opravdan je jer Jumko za zdravstveno osiguranje zaposlenih duguje oko 11 miliona dinara. Goran Trajković, zamenik direktora kaže da je, prema informacijama kojima raspolaže, rešenje problema u Ministarstvu ekonomije:
– Ministarstvo je, koliko znam, najavilo da će u saradnji sa Poreskom upravom rešiti problem neplaćenog osiguranja. Mi smo tu, kao menadžment, nemoćni. Uostalom, država je obavezna da taj problem reši za firme koje su pod njenim patronatom. Slično je i sa radnicima Zambera. Vlada je svojevremeno odlučila da naši radnici pređu kod drugog poslodavca, kod Zambera, sada vlada treba da reši i problem zdravstvenog osiguranja tih ljudi.


GLAS NARODA

DA LI JE LEČENjE BESPLATNO?

Borislav Stojanović (56), radnik
– Došlo je takvo vreme da bolestan čovek zbog finansija ne može da se izleči.Lekovi su preskupi a doktori su mahom korumpirani.

Jovanović Saša (30), radnik
– I jeste i nije.

Miljana Zlatković (21), student
– Zavisi od doktora.

Aca Stojmenov (30), radnik
– Sve je, samo besplatno nije.

Biljana Ristić (24), radnik
– Besplatno lečenje je čista laž.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar