Mihailović vodi medijsku hajku



Mihailović vodi medijsku hajku

Za mene je potpuno nelogično da Književna zajednica ne podnosi Gradskom veću plan rada i finansijske izveštaje, da takva praksa svih ovih godina nije ustanovljena





Da će stvari u ustanovama koje se u Vranju bave kulturom morati da se menjaju, Zoran Najdić, gradski ministar zadužen za ovu oblast, najvaljuje već godinu dana. Ali taj posao nije lak, posebno ako vam upravo oni sa kojima bi trebalo najtesnije da sarađujete stavljaju „klipove u točkove“.
Rasipništvo, javašluk, samovolja, netransparentnost poslovanja samo su neki od problema sa kojima se resorno ministarstvo suočilo. Čvor izgleda nerazmrsiv, ali tome služi mač. A zna se kod koga je on – kod onih koji imaju realnu vlast i realnu moć. Oni treba da ga upotrebe ako im je stalo do kulture.
Urednik Književne zajednice „Borisav Stanković“, Miroslav Cera Mihailović, nedavno vas je prilikom gostovanja na RTV, napao za „brutalnu akciju zatiranja Borine nedelje“, da bi odmah nakon toga otišao po pomoć u Udruženje književnika Srbije. Šta je pozadina ovakve Mihailovićeve reakcije?
– Njegovo gostovanje na RTV bila je samo uvertira medijskog rata koji je on objavio svima koji su za uvođenje reda i zakona, a pre svega transparentnosti u radu udruženja koja se potpuno finansiraju iz gradskog budžeta. Za mene je potpuno nelogično da Mihailović za rad svog udruženja ne podnosi Gradskom veću plan rada i finansijske izveštaje, da takva praksa svih ovih godina nije ustanovljena i pozivajući se na svoj ekskluzivni ugovor sa opštinom, po kojem on zadržava potpunu autonomiju u radu, svaku vrstu interesovanja za bilans uspeha KZ tumači kao napad. Vaši čitaoci sigurno pamte redosled događaja koji su, na neki način, ovih dana kulminirali medijskom hajkom koju vodi upravo Mihailović, i tokom koje govori o „provincijskoj svesti, palanačkim standardima, elementarnom nepoznavanju funkcionisanja institucija u kulturi, načinu organizovanja manifestacija i pripodi sopstvene funkcije.“

IZEVEŠTAJ, IZVEŠTAJ, IZVEŠTAJ

O čemu se zapravo radi?
– Sve je počelo kada je u „Vranjskim“ objavljeno kolike su plate budžetskih NVO korisnika – urednika KZ „Borisav Stanković“ – Mihailovića i voditelja ŠAF-a Miroslava Simonovića. Njihova izuzetno visoka primanja zaintrigirala su ovdašnju javnost i stvorila odijum prema pomenutim ustanovama. Februara 2009. krenuli smo u preliminarne dogovore oko izrade strategije kulture u saradnji sa „OGI“ (Organizacija gradjanske inicijative) iz Niša, finansirane od švajcarske organizacije „ProHelvetia“. Mojim angažovanjem smo ušli u program besplatne izrade Strategije kulture, strateškog dokumenta za vođenje dugoročne kulturne politike.
Šta pomenuta strategija donosi?
– Na osnovu izrađene strategije grad bi bio u poziciji da jasno definiše svoje ciljeve i da projektima iz kulture, kod raznih donatora, obezbedi sredstva za ozbiljnije stvaralačke zahvate.
Prvi korak u izradi Strategije kulture je takozvano „snimanje“ situacije na terenu, infrastruktura, tehnička opremljenost, stručni kapaciteti, materijalni tročkovi i kao najvažnije – budžetska raspodela sredstava i praćenje realizovanih programa kulture na mesečnom, tromesečnom, polugodišnjem i godišnjem nivou. Mi smo sa tom praksom analize programa svih ustanova kulture počeli od januara 2009.
Dobro, ali kakve veze to ima sa ŠAF i KZ?
– Sve budžetske ustanove kulture su prošle cikluse davanja godišnjih izveštaja, kako plana i programa za 2009. tako i izvestaje za 2008. Kako do sada nije bila praksa da ŠAF I KZ daju izveštaje Gradskom veću, tražio sam i od njih izvestaj o radu za 2008. i plan i program za 2009. Smatram da bi bilo korisno za Gradsko veće da dobije izveštaje o radu pomenutih udruženja kako bi bolje rezumeli osnovne ciljeve njihovog postojanja i finansiranja. S obzirom da pomenuta udruženja u okviru svojih aktivnosti imaju organizovanje tradicionalnih manifestacija poseban naglasak je upravo na davanju izveštaja sa preciznim budžetom nakon završetka manifestacija, što je Mihailović protumačio kao „brutalnu akciju zatiranja Borine nedelje.“
On je, takođe, gradsku vladu i vas, optužio da ste, kako je rekao u intervjuu koji je dao jednim prestoničkim novinama, „iskonstruisali celu aferu Pozorište“. Šta se krije iza ovog postupka?
– Te optužbe zaista nisu na mestu. Situacija oko Pozorišta „Bora Stanković“ je potpuno jasna i nije moguće drugačije razumeti zlonamerne Mihailovićeve optužbe, sem kao strah da se i u KZ ne pronađu slične zloupotrebe. Takođe je nejasna komparacija koju Mihailović želi da nametne neodmerenim izjavama. Ukoliko Mihailović ponovo javno iznese te neistine, imaće priliku da na sudu dokazuje kako smo to „iskomstruisali celu aferu Pozorište.“
A dokle se stiglo sa, sada već „slučajem Pozorište“? Šta je tim povodom odlučilo Gradsko veće?
– Kompletan izveštaj o poslovanju Pozorišta sa finansijskim pokazateljima, razmatran je na poslednjoj sednici Gradskog veća. Članovi Gradskog veća su bili u prilici da se upoznaju sa izveštajem i čuju kakvo je bilo zatečeno stanje u februaru 2009. Bilo je reči i o trenutnoj situaciji u Pozorištu, koje je zauzelo potpuno novi kurs u programskoj i marketing politici. Pozorište je u aprilu, maju i prvoj nedelji juna, od prodaje ulaznica ostvarilo prihod od 531.950 dinara, a za prethodne četiri godine (2005 2008) na osnovu prodatih ulaznica na blagajni, ostvaren je prihod od 464.120 dinara! Nasleđena su dugovanja u visini od 4.784.401,15 dinara po raznim osnovama, počev od ugostiteljskih usluga, usluga štamparije, honorara gostujućih pozorišta, materijalnih troškova i najvećim delom od neplaćene elekrične energije.
Šta je sa neisplaćenim honorarima?
-Najveći problem je, bez sumnje, nepostojanje autorskih ugovora sa saradnicima-glumcima amaterima za njihovo višegodišnje umetničko angažovanje. Takođe, ne postoji autorski ugovor između Pozorista „Bora Stanković“ i reditelja Juga Radivojevića, koji za režiju predstave „Krvave svadbe“ potrazuje honorar u visini od 1.000.000 dinara neto. Skoro je nemoguće izračunati visinu neisplaćenih honorara za višegodišnje angažovanje pojedinih glumaca i kako nema pravne osnove, Gradsko veće je odlučilo da sva potraživanja za koja postoje ugovori i računi evidentirani u računovodstvu Pozorišta, budu isplaćeni, a da ugovore sklapane usmenim dogovorom, Pozorište nije u obavezi da isplati.

NAJPRE TRANSPARENTNOST

Da li će biti promena u koncepciji „Borinih pozorišnih dana“?
– Naši prioriteti su, kada govorimo o radu Pozorišta „Bora Stanković“, kvalitetna, dugogodišnja repertoarska politika, povećanje kapaciteta samog ansambla, bolja organizaciona struktura i potpuno nova forma „Borinih pozorišnih dana.“
Da li su ŠAF i KZ „Borisav Stanković“ dostavili traženi finansijski izveštaj o svom poslovanju?
– ŠAF je dostavio kompletan finansijski izveštaj za prethodnu godinu kao i plan za 2009. Dostavljeni izveštaj će biti razmatran na Gradskom veću. U maju mesecu smo, povodom „Noći muzeja“, očekivali posetu Dimitrija Tadića, savetnika ministra kulture za vizuelne umetnosti, kako bi se Ministarstvo kulture bolje upoznalo sa situacijom na planu likovnih umetnosti sa posebnim osvrtom na rad ŠAF-a. Zbog brojnih obaveza on nije došao i odložio je to za neku bolju priliku.
KZ „Bora Stanković“ je dostavila izveštaj o radu za 2008. i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima samo za realizaciju „Borine nedelje 2009“, koji će se, takođe, razmatrati na nekoj od sledećih sednica Gradskog veća.
Stiče se utisak da su ŠAF i KZ privilegovani u odnosu na ostale ustanove kulture u Vranju.
– ŠAF i KZ zauzimaju značajno mesto u novijoj kulturnoj istoriji Vranja, ali tolikoj količini samoreklamerstva i samozadovoljstva u ovom trenutku nema mesta, ma o kome se radilo. Ove NVO su decenijama uživala ogromnu finansijsku podršku lokalne samouprave, a sada će morati da prihvate nove izazove i nova pravila igre. U ovom trenutku radimo na kompletnoj valorizaciji rada ŠAF i KZ kako bi njihova delatnost prevazišla lokalne okvire i bile prepoznate kao programi od izuzetnog značaj za region. Nije dovoljno samo reći „mi smo značajni“. Putem projekata oni će biti u situaciji da realizuju i neke ambicioznije programe i budu dodatno finansirane kako od Ministarstva kulture, tako i od stranih donatora. Ali to podrazumeva transparentnost njihovog rada, na prvom mestu!
Zar takav tretman nije, u najmanju ruku, nepravedan prema ostalim NVO u gradu?
– Grad bi u budžetu za 2010. trebalo da predvidi i određena sredstva za koja bi konkurisale i ostale NVO u gradu sa svojim projektima. Grad mora naći načina da stimuliše višestruko koristan rad NVO sektora koji ima za cilj unapređenje kulturnog i svakog drugog života u Vranju.


LIKOVNA RADIONICA
Kako komentarišete pretnje koje je gradonačelnik Miroljub Stojičić uputio Vesni Marinković – Stanković, voditeljki Likovne radionice?
– Razgovarao sam i sa Stankovićevom i sa gradonačelnikom povodom ovog slučaja. Mislim da su obe strane emotivno reagovale i da nema razloga za narušavanje dugogodišnje dobre saradnje između grada i Likovne radionice.
Da li gradonačelnik može samovoljno nekoga da stavi odnosno skine sa budžeta?
– U dosadašnjem radu Gradskog veća nije bilo primera da gradonačelnik samovoljno donosi bilo kakve odluke. Stavljanje, odnosno skidanje sa budžeta nije jednostavna odluka i siguran sam da gradonačelnik bez podrške i saglasnosti Gradskog veća tako nešto ne bi uradio.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar