Kad vam ja dođem za načelnika



Kad vam ja dođem za načelnika

Direktor JP „Skijalište Besna kobila“ i član GO G17 plus, prema navodima krivične prijave, u aprilu 2008. godine napao policajce prilikom intervencije u kafani. Optužen je i sudi mu se za krivično delo „sprečavanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti i očuvanju javnog reda i mira“





„Kad postanem načelnik SUP-a svi ćete ostati bez posla!“, urlao je u aprilu prošle godine na pripadnike Interventne patrole policije Dejan Manić, aktuelni direktor JP „Skijalište Besna Kobila“ i član Gradskog odbora G17 plus. Maniću, izgleda, u tom momentu nije bilo pravo što ga policajci „postrojavaju“ jer je, prema izveštaju policije, napravio popriličnu gužvu u jednoj vranjskoj kafani aprila prošle godine. On nije prvi ni jedini lokalni političar koji se u bliskoj prošlosti policajcima hvalisao svojim funkcionerskim ambicijama u policiji i imao konflikt sa uniformisanim osobama, ali jeste prvi koji je imao fizički kontakt sa njima; za razliku od, na primer, Gorana Stankovića, koji se zadovoljio vređanjem. Kako god, protiv Manića je Policijska uprava (PU) podnela krivičnu prijavu, sumnjičeći ga da je počinio krivično delo „sprečavanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti i očuvanju javnog reda i mira“.
Šta se zapravo dogodilo sporne noći između 5. i 6. aprila prošle godine?
Mesto dešavanja – kafana „Čalabrčak“ (bivša „Dvestadvojka“) u Nemanjinoj ulici;
Stojan Dimitrijević, vlasnik pomenutog ugostiteljskog objekta, inače bivši policajac, negde oko ponoći upravo se spremao da saopšti orkestru da je muzike za to veče bilo dovoljno. Isticalo je radno vreme, zbog čega je vlasnik nameravao da tačno u ponoć, shodno propisima, obustavi i služenje pića gostima koji su se zatekli u kafani.
Neposredno pre ponoći u kafanu je ušetao Manić sa još nekoliko prijatelja. Zauzeli su jedan sto i naručili piće. Sve je bilo u redu dok gazda nije oglasio fajront. Šta se od tada, pa sve do dva sata iza ponoći dešavalo u „Čalabrčku“, nije baš najjasnije i trenutno se dokazuje u sudskom procesu protiv Manića u Opštinskom sudu. Ono što je poznato je da je Bojan Dimitrijević, sin vlasnika kafane, oko dva sata iza ponoći dežurnoj službi Policijske uprave prijavio da su on i njegov otac fizički napadnuti u vlastitoj kafani. U tom telefonskom razgovoru policajcu je kazao da su ih napala nepoznata lica, nezadovoljna što vlasnici ne dozvoljavaju da se u kafani i posle ponoći banči. Na lice mesta poslata je interventna patrola a dalji sled događaja detaljno je opisan u krivičnoj prijavi u koju su „Vranjske“ imale uvid.

PLjUŠTALI UDARCI PESNICAMA I GLAVOM

Prema navodima iz prijave, Manić je te večeri bio „u vidno pijanom stanju“. Policajcima interventne vlasnici kafane referisali su da je on „više puta pesnicom u glavu udario Stojana Dimitrijevića“, nanevši mu povrede. U prijavi se navodi da je u društvu sa Manićem bio njegov komšija iz Takovske ulice, izvesni Slavoljub N. On je „nasrnuo na vlasnikovog sina“ Bojana. Mladić je „dobio udarac glavom u glavu“, a teže posledice sprečio je Bojanov otac koji je odgurnuo Manićevog prijatelja.
– Da stvar nije bila bezazlena – otkriva sagovornik „Vranjskih“ iz policije, koji je želeo da ostane anoniman – pokazuje i podatak da je na lice mesta uskoro stigla ekipa hitne pomoći, jer je bilo neophodno ukazati pomoć Bojanu i Slavoljubu.
Manić se, navodno, razgoropadio kada su policajci pokušali da uzmu izjave svedoka o događajima u kafani. Kako se navodi u krivičnoj prijavi, on je „sprečavao službena lica u obavljanju poslova bezbednosti“.
– To su moji ljudi – pokazivao je Manić na potencijalne svedoke, ometajući policajce u uzimanju izjava, posvedočili su pripadnici Interventne.
– Dajte mi vaša imena. Kad ja budem načelnik SUP-a, vi ćete izgubiti posao, a ovaj objekat ću da zatvorim – glasile su Manićeve reči koje su policajci citirali u krivičnoj prijavi.
U prijavi piše i da je aktuelni direktor JP „Skijalište Besna kobila“ jednog od pripadnika interventne patrole „vukao za uniformu i službenu značku“.
Na kraju, zanimljivo je reći da se Manić, sat vremena nakon što je prijavljen, pojavio u zgradi Policijske uprave i dežurnoj službi prijavio da je u stvari on žrtva napadača Stojana Dimitrijevića.
Na osnovu krivične prijave, u Opštinskom sudu pokrenut je istražni postupak protiv Manića koji se, prema rečima Lidije ANASTASOVIĆ, portparolke Opštinskog tužilaštva u Vranju, završio podnošenjem optužnog predloga protiv njega 21. jula prošle godine,.
– Protiv Dejana Manića podnet je optužni predlog zbog krivičnog dela „ometanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanju javnog reda i mira“. Protiv njega je u toku postupak pred Opštinskim sudom u Vranju. Održano je već šest ročišta, a naredno je zakazano za 9. septembar. Kako je postupak u toku, reći ću samo da je reč o događaju u kome je optuženi, prema navodima iz optužnog predloga, policajcima uputio reči pretnje i uvrede.

SVAKO JE NEVIN DOK SE SUPROTNO NE DOKAŽE

Sam Dejan MANIĆ ne negira da se protiv njega vodi postupak za pomenuto krivično delo, ali nije rad da daje bilo kakve komentare.
– Ne želim da se u medijima izjašnjavam u vezi događaja za koji postupak nije završen. Vidim da ste udarili medijsku hajku protiv mene. Samo, pazite kako pišete da se posle ne bi ispostavilo da to i nije bilo baš tako – jedino je što je imao da kaže Manić.
U našem krivičnom zakonodavstvu jasno stoji da je svako nevin dok se to ne opovrgne pravosnažnom sudskom presudom. Da je onda sačekamo, pa da vidimo je li možda grupa vranjskih policajaca izmislila da je Dejan Manić, u vreme dok još nije bio poznat na političkoj sceni, jednog njihovog kolegu vukao za uniformu i značku, a celoj patroli policije pretio. I da li je zaista nokautirao jednog bivšeg policajca, sada ugostiteljskog radnika. Možda i nije. Ko zna…


EKSPERTI NE ZNAJU NIŠTA O MANIĆEVOM SUDjENjU
Uroš TRAJKOVIĆ, predsednik Gradskog odbora G17 plus, kaže da prvi put čuje da se protiv njegovog stranačkog kolege vodi postupak zbog napada na policajce.
– Nemam pojma o tom događaju. Ako je zaista tako, neka pravosudni organi rade svoj posao. Tek kad postupak bude završen, mi ćemo kao stranka moći da se izjašnjavamo o tome – kaže Trajković.
I Nela CVETKOVIĆ, portparolka lokalnog odbora „eksperata“, potpuno je zatečena informacijama o Maniću.
– Stalno se viđamo, ali ja zaista ne znam ništa o tome. On je naš član već četiri, pet godina. Sada je član Gradskog odbora stranke. Dosad nismo imali sličan slučaj u našem odboru. Ako se na sudu dokaže njegova krivica, o tome će se svakako izjašnjavati IO stranke.

DIMITRIJEVIĆ: NE ŽELIM DA KOMENTARIŠEM
Stojan Dimitrijević, vlasnik kafane „Čalabrčak“, nije želeo da se upušta u komentarisanje prošlogodišnjeg sukoba sa Manićem.
– Ne želim da govorim o tome, jer smo se posle tog događaja viđali i uspeli da izgladimo stvari – bio je kratak Dimitrijević.

NAGODBA?
O nagodbi Dimirijevića i Manića samo se nagađa, iako se šuška da je direktor JP „Besna kobila“ obećao nekakvu uslugu Dimitrijeviću. Dimitrijević je, inače, proveo osamnaest godina u policijskoj uniformi pre nego što je otvorio kafanu. Bez posla je ostao jer se našao među trojicom policajaca pravosnažno osuđenih na uslovne kazne zbog primanja mita i falsifikovanja isprava. Svoj trojici je u Okružnom sudu suđeno pod optužbom da su 22. oktobra 1999. godine od Borivoja i Verice Matić iz Vranja uzeli po jedan polovni televizor. To je, prema obrazloženju presude, bila „cena“ da im ne zaplene veću količinu polovne tehničke robe nabavljene iz inostranstva radi dalje prodaje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar