Političari misle da su zaštićeni



Političari misle da su zaštićeni

Zbog korupcije najčešće na udaru lekari, profesori i policajci, ali nijedan političar ni direktor u Vranju. Iz pravosuđa poručuju da nema zaštićenih, da su svi jednaki pred zakonom





Dok se u Srbiji privode gradonačelnici i direktori raznih firmi, a ministar policije Ivica Dačić najavljuje nova hapšenja osoba umešanih u korupciju (među kojima ima političara čak i iz vladajućih stranaka, pa i „zvučnih imena“), u Vranju zasad nema znakova zabrinutosti među funkcionerima. Takvo ponašanje je sasvim prirodno, jer su se gotovo sve takve istrage dosad završavale obustavom postupka.
Kada imate takvo stanje stvari, a istovremeno stalno slušate glas javnosti koja za korupciju u državi najčešće okrivljuje političare i direktore, bivše i sadašnje, obično se čuju prozivke na račun policije i pravosuđa u stilu „sudije štite direktore“ ili „svi su oni povezani“.

SVI SU JEDNAKI PRED ZAKONOM

Vesna STEVANOVIĆ, sudija i portparolka Okružnog suda u Vranju, kaže da takva govorkanja nemaju realnog osnova.
– Nije tačno da ovde nisu hapšene i sudski procesuirane poznate ličnosti. Bilo je doktora, profesora, policajaca, vlasnika privatnih firmi. Možda među optuženima za ta dela nije bilo baš poznatih političara. Ali i da ih je bilo, svejedno je, jer su pred zakonom svi jednaki, ko god bio okrivljen. Sud u tim, kao i u drugim slučajevima, ulaže posbne napore da dođe do istine i te slučajeve reši što pre – kaže Stevanovićeva.
Ona dodaje da ova dela predstavljaju veliku društvenu opasnost, ali i da je neka od njih jako teško dokazati.
– To posebno važi za primanje i davanje mita gde dokaz obično predstavlja samo „reč protiv reči“. Ljudi kasno prijave takva dela, često kada su već dali novac, pa ne može da se organizuje adekvatna policijska akcija i da osoba koja traži ili daje mito bude uhvaćena na delu – kaže naša sagovornica.
U takvim policijskim akcijama su proteklih godina zbog primanja mita „stradali“ pojedini lekari. Srđan Mitić sa ORL je osuđivan. Još uvek traje suđenje ginekologu Marini Janjić, optuženoj za primanje mita. Kao i profesorima Visoke škole za strukovne studije Draganu Nikoliću, Vojislavu Dinovu, Miloradu Stankoviću, Vlasti Stošiću i Stanoju Cvetkoviću. Profesor Srednje tehničke škole Tihomir Ljubić osuđen je dva puta na po godinu dana zatvora zbog primanja mita od učenika. Jedna od tih presuda postala je pravosnažna.
Među direktorima jedino je Mirko Dimitirjević, bivši direktor „Koštane“, osuđen pravosnažno, ali samo na novčanu kaznu u iznosu od 30.000 dinara zbog neke sitnije zloupotrebe. Ostali direktori i političari, i pored stotinak krivičnih prijava, izvukli su se.
Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika Vranja i potpredsednik GO DS, smatra da „nema dileme da je korupcija u Vranju postojala, postoji i postojaće“, čak i među funkcionerima.
– Obećali smo da ćemo sve što se nekada dešavalo, a vezano je za korupciju, isterati na čistac i mi od toga ne odustajemo. Otvorili smo priču oko neplaćanja zakupnina za kioske, bašte kafića i to je dovedeno u red. Da li je neko ranije uzimao mito, bio korumpiran, pa zbog toga kafići i kiosci nisu plaćali ništa, ne možemo da dokažemo. To je posao nadležnih organa. Što se tiče nas u DS, mi smo odmah po ulasku u vlast zauzeli stav da svi naši funkcioneri rade transparentno, javno i da za sve što urade podnose finansijske izveštaje.

KORUPCIJA ĆE BITI NAJOŠTRIJE SANKCIONISANA

Gradsku upravu sada potresa afera sa opštinskim stanovima u vezi nestanka četrnaest predmeta.
– Čim smo ušli u vlast, pitao sam nadležne gradske službe koliko grad ima stanova u vlasništvu. Niko nije znao da mi odgovori. Takođe, iz meseca u mesec imamo blokade gradskog žiro-računa zbog raznih eksproprijacija zemljišta iz prošlosti za koje nije plaćena nadoknada. Taman kad treba da isplatimo platu Direkciji, dođe blokada na dva, tri miliona. Načelnik opštinske uprave Ljubić je povukao iz arhive u svoju kancelariju svu dokumentaciju od 1991. godine, gde možda leže mogući izvori korupcije. Moramo da identifikujemo problem, utvrdimo ko je kriv za propuste i da ta osoba odgovara. Ili će tako biti, ili ja neću sedeti ovde – kaže Andonov.
Nebojša LjUBIĆ, aktuelni načelnik gradske uprave, kaže da će, dok je on na toj funkciji, svaki činovnik gradske uprave koji se usudi da od nekoga uzme novac biti disciplinski kažnjen i krivično gonjen.
– Otkad sam ja ovde nismo imali nijedan takav slučaj. Svestan sam da korupciju ne možemo u potpunosti iskoreniti, ali je moramo svesti na najmanju meru – poručuje Ljubić.
Slobodan STAMENKOVIĆ, predsednik gradske skupštine, kaže da se vlast protiv korupcije može boriti samo ukoliko na videlo izađu dokazi zasnovani na činjenicama, ne na insinuacijama i čaršijskim pričama.
– Mi smo kao lokalna samouprava limitirani u tim aktivnostima, jer postoje nadležni organi u čijoj je to ingerenciji i koji treba da detektuju slučajeve korupcije. Nemamo prava da se mešamo u njihov rad, ali kao građani očekujemo da rade svoj posao – zaključuje Stamenković.


DEJAN STANOJEVIĆ: NISAM KORUMPIRAN
Dejan STANOJEVIĆ, donedavni direktor Direkcije za razvoj i izgradnju Vranja i lokalni čelnik DSS, čije se ime proteklih godina najčešće vezivalo za navodne zloupotrebe u tom javnom preduzeću, kaže da su svi napadi na njega imali političku pozadinu.
Ja sam čist. Sve prijave protiv mene za navodne zloupotrebe su odbačene. Imam informaciju iz tužilaštva da su zbog nedostatka dokaza odbačene prijave vezi navodne „afere stubići“ i u vezi izgradnje javne garaže. Nikada nisam uzeo pare da nešto protivzakonito uradim ili da na neku nezakonitost zažmurim.

ŠTA SPADA U KORUPCIJU
Krivični zakonik obuhvata grupu krivičnih dela koja se zajedničkim imenom nazivaju „krivična dela protiv službene dužnosti. Tu spadaju krivična dela zloupotrebe službenog položaja, kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca ili njegovog zamenika, primanje i davanje mita, protivzakonito posredovanje i pronevera. Iako ne postoji zvanična statistika o najčešćim načinima izvršenja ovih dela, pa ni koja je profesija „najzastupljenija“ u činjenju koruptivnih krivičnih dela, zna se da je, recimo, u prošloj godini, grupa tih dela na trećem mestu po broju procesuiranih slučajeva.
– Procesuirano su 132 krivična dela vezana za opojne droge. Na drugom mestu 9 su krivična dela ubistva, ubistva u pokušaju i teškog ubistva, a tek na trećem mestu 7 krivičnih dela vezanih za korupciju. Uglavnom je reč o zloupotrebi službenog položaja, primanju ili davanju mita – kaže Vesna Stevanović, portparolka Okružnog suda.

GLAS NARODA
Da li ste se susreli sa korupcijom?

Vladimir stafanovic(19), student
– Da, najviše u školi.

Aleksandar Trajković(20), radnik
– Jesam, korupcije ima svuda, gde god živeli, šta god radili.

Vesna Kostadinović(34), radnik
– Nisam za sada, zaista.

Slavica Kostić(48), radnik
– Korupcije ima jako puno, i u našoj zamlji nikad se neće iskoreniti.

Ivica Nikolić(28), radnik
– To je svakodnevnica kad odete kod lekara. Inače zdravstvo je samo jedan od primera.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar