Operacija “hirurški vokabular”



Operacija “hirurški vokabular”

Dr Antić prijavio nadležnima da ga je kolega žestoko verbalno izvređao – Dr Ivković kaže da je sve bilo u afektu i da je sukob prevaziđen – Incident bez svedoka – Nema potresa na Hirurgiji, tvrdi načelnik Stošić





– Halo… Da li je to doktor Vukašin Antić?
– Da, ja sam.
– Gospodine Antiću, mi se kao medij interesujemo da li ste imali bilo kakav sukob u poslednje vreme sa vašim kolegom, hirurgom Goranom Ivkovićem.
– Ne, ne, ne, ne bih da razgovaram na tu temu. Stvarno nemam šta da vam kažem…
Ovo je otprilike ceo transkript telefonskog razgovora koji smo obavili sa dr Vukašinom ANTIĆEM, hirurgom vranjske Bolnice, na temu koja već petnaestak dana potresa zdravstvene krugove. O čemu je zapravo reč?
Navodno se na Odeljenju hirurgije nedavno dogodio incident u kome se, prema nezvaničnim informacijama, hirurg dr Goran IVKOVIĆ nekorektno poneo prema svom kolegi Antiću. Malo se ko zapitao da li je to uopšte tačno? Svejedno, priča se, shodno lokalnim običajima, putem glasina, a potom i nekih lokalnih medija protegla do šire javnosti.

ANTIĆ SE ŽALIO RUKOVODSTVU BOLNICE

Prema nezvaničnim informacijama o pomenutom incidentu, koji je navodno imao formu žestokog verbalnog sukoba, obavešten je najpre načelnik Hirurgije dr Momčilo Stošić. Potom je Antićeva pismena pritužba na Ivkovićevo ponašanje službeno zavedena u administraciji Zdravstvenog centra (ZC). To je „Vranjskim“ potvrdio direktor ZC dr Uroš TRAJKOVIĆ.
– Ne treba dizati previše buke oko toga. Verovatno su preuveličane razmere incidenta. Jesam dobio papir od dr Antića, a potom postupajući po pritužbama zatražio da se o svemu izjasni i dr Ivković. On je kazao da incidenta nije bilo, da stvar nije ozbiljna i da nema posledica. U situaciji kada svedoka nema, a dvojica lekara imaju potpuno različite priče, nemamo mehanizma, niti načina da saznamo šta se zaista dogodilo. Zbog toga ne možemo ništa preduzeti. Kako je meni rečeno, netrpeljivost između njih dvojice traje od ranije. A da li je ovaj sukob, ako ga je bilo, posledica toga ili nekog konkretnog događaja novijeg datuma, nije mi poznato – predočava nam Trajković svoja saznanja.
Direktor ZC dodaje da je dr Antić kazao da će pravdu, ukoliko se ne reaguje na nivou bolnice, potražiti na drugom mestu. Direktor Bolnice, dr Dušan ALEKSIĆ, nije imao previše vremena za razgovor zbog zauzetosti poslom.
– Da, prijava je stigla, ali još uvek čekamo da o svemu dobijemo zvanične pismene izjave lekara – bio je vrlo kratak direktor Bolnice.
U zdravstvenim krugovima šuška se da je sukoba zaista bilo. No, da li on zavređuje pažnju i reakciju praćenu sankcijama, o tome je teško zaključivati usled nedostatka detalja i dokaza. Najpre bi trebalo odgovoriti na pitanje šta je bio motiv ove svađe, ima li ona dublju pozadinu i može li eventualno imati ozbiljnije posledice za lekare ili što bi bilo komplikovanije, po same pacijente. Zašto je dr Ivković uopšte napao kolegu? Ako ga je napao. I koji je uzrok verbalnog sukoba dvojice hirurga?
Zdravstvenim centrom kruži priča da je sukob u stvari nastao oko jedne pacijentkinje sa bolešću dojke. Navodno je poželela da dr Ivkovića u jednom momentu zameni dr Antićem. To, navodno, nije učinila u potpunosti svojom voljom, što je pogodilo dr Ivkovića, kažu nam medicinari.
– Kako je Antić stručnjak za tu oblast, navodno je tu istu pacijentkinju „preveo u svoju“, pa je njegov kolega, pogođen takvom činjenicom, žestoko reagovao. Koliko čujem, netrpeljivost datira još iz vremena kada je dr Vukašin Antić bio direktor bolnice, a ovo je samo jedan u nizu verbalnih konflikata dvojice hirurga – tvrdi izvor „Vranjskih“ iz bolnice koji je insistirao na anonimnosti.
No, ovakva konstatacija ne mora biti tačna. Sam dr Ivković ima svoju verziju priče.
– Ne treba bespotrebno unositi zlu krv na Odeljenje hirurgije – kaže Ivković.
– Doktore, ipak se priča da ste imali ozbiljan sukob sa dr Antićem, da je bilo vređanja, a direktor ZC potvrdio nam se da je vaš kolega imao pismene pritužbe na vaše ponašanje?
– To je bio običan verbalni konflikt kakav se dešava skoro u svakoj firmi ili ustanovi.

SUKOB OKO RADNOG PROSTORA

– Oko čega je bila rasprava?
– Tek smo bili izašli iz operacione sale. Rasprava je počela oko toga ko će koju ambulantu koristiti. Ono što je rečeno s obe srane bilo je u afektu. Takve stvari se dešavaju kada radite jedan stresan i odgovoran posao.
– Znači, reč je o sukobu oko radnog prostora?
– Bukvalno tako. Ništa više od toga. Mi smo sada u korektnim odnosima.
Hirurg Ivković javio nam se sam telefonom petnaestak minuta nakon prvog razgovora.
– Pričao sam upravo sa dr Vukašinom i on je kazao da ga slobodno pozovete i on će vam ponoviti da ničega nije bilo. Ako meni ne verujete, zovite ga slobodno. On o svemu misli kao i ja. Demantovaće čak i to što je pisao rukovodstvu.
Odmah nakon ovog razgovora, dr Antić imao je da nam poruči sledeće:
– Nije to tema za „Vranjske“. Ništa više nemam da kažem. Završili smo razgovor.
Tako ostadoše samo nagađanja da je do pomirenja, ipak, došlo. Važno je da na Hirurgiji sve funkcioniše i da nema posledica za pacijente. A lični sukob, ako ga je i bilo, može se razrešiti. Hirurgija, ipak, zahteva timski rad i to je vrhovni interes.


MOMČILO STOŠIĆ

NEMA POTRESA NA HIRURGIJI
Dr Momčilo STOŠIĆ, načelnik Hirurgije, kaže da mu je slučaj prijavljen, ali da on ne želi da se izjašnjava o njemu iz prostog razloga što je odluka o tome u nadležnosti direktora Bolnice i Zdravstvenog centra.
– Kod nas nema nikakvih potresa i bitno je da u organizacionom i stručnom smislu to nije uticalo na rad i normalno funkcionisanje odeljenja. Jedini problem koji mi trenutno imamo je to što je aparatura zastarela, što radimo na aparatima od pre petnaest godina i što to treba hitno obnoviti, a o organizaciji i struci neka niko ne brine – poručuje Stošić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar