Marihuana u pakovanju eurokrema



Marihuana u pakovanju eurokrema

Sud nije prihvatio deo iskaza po kome optuženi navodno „ne zna od koga je kupio marihuanu“, zaključujući da je nešto tako malo verovatno i suprotno izvedenim dokazima





Danijel Dimitrijević (30) iz Vranja osuđen je nepravosnažnom presudom veća Okružnog suda na dve godine zatvora. Dimitrijević je, kako se navodi u presudi, oglašen krivim jer je u leto 2006. godine, u svojoj kući u Vranju, sa izniklih listova stabljike „kanabis sativa“, koju je prema navodima optužnice zasadio u dvorištu, ubrao listove, usitnio ih i proizveo opojnu drogu marihuana. Ukupno 4,5 grama je neovlašćeno držao u svojoj kući (0,5 grama u kutiji za aminokiselinu, a 4 grama u pakovanju eurokrema) do 1. novembra 2006. godine kada mu je policija drogu pronašla i oduzela, navodi se u presudi.
Dimitrijević je u istražnom postupku, tokom decembra prošle godine, izjavio da on nije zasadio stabljike marihuane u svom dvorištu, te da su one tamo iznikle „same po sebi“. Navodno ih nije polivao, niti na bilo koji način „negovao“, ali nije demantovao da je ubrao semenke i nešto lišća koje mu je, kako je kazao, bilo potrebno za ishranu kanarinaca. Međutim, kada je počelo suđenje, Danijel je pred sudskim većem kojim je predsedavala sudija Vesna Stevanović kazao da nije sadio marihuanu i da nije učestvovao ni u njenom branju, pa ni u sušenju. Priznao je jedino da su mu policajci prilikom pretresa pronašli 4,5 grama te opojne droge, ali je objasnio da je marihuanu navodno kupio za svoje potrebe. „Ne sećam se od koga“, precizirao je.
Kako se pomenuti Dimitrijevićevi iskazi nisu slagali, sud je do prave istine pokušao da dođe alternativnim mehanizmima koje zakon pruža. Policajci za suzbijanje narkomanije potvrdili su, najpre, da su pre hapšenja imali operativna saznanja da okrivljeni proizvodi marihuanu. Pretresli su kuću po nalogu istražnog sudije. Iako u dvorištu nisu pronašli stabljike marihuane, delove biljke pronašli su na tri mesta u kući, čulo se na suđenju.
U Odseku nacionalnog kriminalističkog centra u Nišu utvrđeno je da ispitivani uzorci zaista predstavljaju opojnu drogu marihuana. Konstatovano je da se radi o osušenim delovima biljke kanabis sa psihoaktivnom supstancom THC koja se nalazi na listi opojnih droga.
U presudi se posebno naglašava činjenica da je sam optuženi u istrazi priznao kako je zasadio stabljike kanabisa u svom dvorištu, bez obzira što je nakon početka suđenja to demantovao pričom o „samoniklim stabljikama“. Na kraju krajeva, konstatovano je u presudi, optuženi je priznao da je sam ubrao delove biljke. Kako je kod Dimitijevića pronađena i sasušena marihuana, „nesporno se utvrđuje da je on drogu ubrao, osušio, usitnio, te da je takva pronađena u njegovoj kući“. Sud nije prihvatio deo iskaza po kome optuženi navodno „ne zna od koga je kupio marihuanu“, zaključujući da je nešto tako malo verovatno i suprotno izvedenim dokazima.
Činjenicu da u dvorištu optuženog nisu pronađen ostaci stabljike kanabisa sud je objasnio podatkom da se ta biljka sadi u proleće, bere tokom leta, te da nije čudno što su do novembra, kada je vršen pretres, uklonjeni njeni ostaci. Sudsko veće odbacilo je Dimitrijevićevu tvrdnju da je drogu navodno kupio, zato što su u njegovoj kući policajci na jednom mestu pronašli semenke, a na drugom ostale delove biljke.
Sud nije nedvosmisleno utvrdio da je optuženi zaista zasadio i gajio stabljike kanabisa u svom dvorištu. Međutim, „radnja izvršenja ovog krivičnog dela (neovlašćena proizvodnja opojne droge) zakonom je alternativno određena tako da ovo krivično delo čini i onaj ko preduzme bilo koju radnju procesa proizvodnje“, navodi se u presudi. Tu, dakle, spadaju i branje, sušenje, sitnjenje, što je u postupku dokazano, pa sud zaključuje da je onda „bespredmetno ko je navedene biljke zasadio“.
Sud je kao otežavajuće okolnosti prilikom izricanja dvogodišnje zatvorske kazne cenio činjenicu da je Dimitrijević već osuđivan za istorodno krivično delo, te da se pred Okružnim sudom vodi još jedna postupak za isto krivično delo. Od olakšavajućih okolnosti cenilo se da je reč o mladom čoveku, da je u pitanju mala moličina droge, te da se optuženi držao korektno tokom suđenja. Dimitrijević ima pravo žalbe Vrhovnom sudu. Mora je podneti u roku od petnaest dana od prijema nepravosnažne presude Okružnog suda.


OSUMNjIČENI ZA RAZBOJNIŠTVO
Marjan I. (25) iz Vranja i Marko T. (19) iz obližnjeg sela Korbevac privedeni su istražnom sudiji Okružnog suda u Vranju pod sumnjom da su počinili razbojništvo, kaže se u saopštenju Policijske uprave. Osnovano se sumnja da su njih dvojica 16. marta ove godine, na trgu Bratstva i jedinstva u Vranju, fizički napali Vranjanku V.M. i oduzeli joj torbu sa dokumentima, novcem i mobilnim telefonom. Istražni sudija je osumnjičenima odredio pritvor do trideset dana.

STARAC POGINUO U SAOBRAĆAJKI
Stojan T. (82) iz sela Ćukovac kod Vranja poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 22. maja ove godine na autoputu kod sela Ranutovac, saopštila je vranjska Policijska uprava. Do nesreće je došlo oko 21.15 časova kada je Nebojša J. (31) iz vranjskog sela Bujkovac, upravljajući automobilom „folksvagen“ smerom prema Nišu, udario Stojana koji se kretao kolovozom gurajući bicikl. Starac je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta. Uzroci usled kojih je došlo do ove saobraćajne nesreće još se ispituju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar