Tender i drugi poslovi



Tender i drugi poslovi

Do 15. aprila u podne, do kada je važio poziv, javila se samo jedna firma. Komisija je, međutim, produžila rok za još jedan dan, taman dovoljno da se u igru uključi „IG auto“, ispostaviće se pobednik nadmetanja





Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja prebacilo je vranjskom Javnom preduzeću „Skijališta Besna Kobila“ čak 40 miliona dinara za dovođenje struje i izgradnju prilaznog puta. Tu se priča, što se Ministarstva Mlađana Dinkića tiče, nekako i završava, jer su sve ingerencije za dalji razvoj turizma ovde prešle u ruke lokalnih aktera, pre svega G17 plus, kojoj je ovaj resor pripao po koalicionom dogovoru. Tender za elektrifikaciju prošao je skoro neprimetno, a posao vredan oko pet miliona dinara dobio je vranjski „Jugoelektro“. Međutim, izbor izvođača radova na putu ka Besnoj Kobili izazvao je mnogo veću buru. Naime, taj posao vredan oko 29 miliona dinara dobila je firma „IG auto“, koja se pre svega bavi trgovinom. Tender je išao preko gradske Službe za javne nabavke, a za račun Skijališta, sve pod budnim okom G 17 plus, čiji su pripadnici bili članovi Komisije za izbor najboljeg ponuđača. Na tender se javilo pet firmi čije je nezadovoljstvo sada veliko, jer njihovi predstavnici sumnjaju da u ovom velikom poslu nije sve bilo regularno. Okružnom tužilaštvu podneta je krivična prijava, puna imena vranjskih političkih prvaka (vidi okvir), pa se čitava priča, utisak je, tek otvara. Mnogo je pitanja koja traže odgovore, ali nadležni ćute. Pobednici su na Vlasini slavili veliki uspeh, poraženi su rešili da u traženju pravde idu do kraja, a javnosti ostaje da razmišlja o tajanstvenim putevima državnog novca.

ZAŠTO JE PRODUŽEN ROK

Grad je javni poziv na tender za izgradnju puta objavio 16. marta, sa rokom od 30 dana. I upravo oko te činjenice nastaje jedan od mnogih zapleta ove priče. Naime, do isteka roka za prijavljivanje na tender, 15. aprila u 12 časova, ponudu je dostavila samo firma „Produkt“ iz Pečenjevca kod Leskovca. Ta činjenica izazvala je veliku paniku među tenderašima, pa su oni, bar prema rečima predstavnika „Produkta“ Nebojše Cekića, odmah stupili u dejstvo, kršeći pri tom zakone kako im se prohte.
– Prvo su pokušali da proguraju prijavu „IG auta“ koja je stigla po isteku roka, a zatim su produžili rok još za jedan dan, na šta po zakonu nemaju pravo. Kao, ponuđači su se žalili na neke tehničke uslove i tražili obilazak terena. Oni na to imaju pravo, ali samo u onih 30 dana koliko je tender trajao, a ne posle toga – kaže Cekić.
Ali, to je bio samo početak kršenja zakonskih normi u ovoj priči. Rok za prijavu ponuđača je najpre pomeren na lepu reč Stojana Bogdanovića, tadašnjeg šefa gradske Službe za javne nabavke i sekretara Komisije za izbor najbolje ponude, a potom je rok pomeren i zvanično, preko Službenog glasnika, pa „Produkt“ dobija još četiri protivkandidata – „IG auto“, „Sabu Belču“ iz Preševa i dve beogradske firme. Ponude su otvorene 24. aprila i svi prisutni, dakle članovi Komisije i predstavnici ponuđača, potpisali su zapisnik sa otvaranja ponuda. Zanimljivo, čitav materijal štampan je na kompjuteru, osim broja pod kojim je zavedena prijava „IG auta“, koji je upisan rukom. Takođe, na mestu gde je trebalo ponuditi rok plaćanja, koji kod drugih iznosi 30 dana, kod „IG auta“ stoje tri tačke! „Saba Belča“ uložio je prigovor na činjenicu da je „IG autu“ pretežna delatnost trgovina, ali to, vidi se, u krajnjoj instanci ništa nije promenilo.
Direktor „Skijališta“ Dejan Manić doneo je Rešenje o dodeljivanju posla „IG autu“, kao ekonomski najpovoljnijem ponuđaču, a na osnovu „Izveštaja o stručnoj oceni ponuda o javnoj nabaci“, koji je 30. aprila načinila Komisija formirana baš tim povodom. Komisija nije bodovala „Sabu Belču“, jednu od njamoćnijih građevinskih firmi na jugu Srbije, jer „preduzeće nije ostvarilo dobit od 20 miliona dinara za 2007. godinu“, što je bio jedan od uslova konkursa. Beograđani su otpali jer imaju poslovne veze sa nadzornim organom, dakle u sukobu su interesa, pa su ostali Vranjanci i Pečenjevčani. „IG auto“ je, prema Komisiji, dobio pet i po poena više od „Produkta“, a time i izgradnju puta. Njihova ponuda bila je za oko 400.000 dinara niža od „Produktove“, ali izgleda da je prevagnuo rok plaćanja, na kome je „IG auto“ dao rok od 60 dana i dobio čitavih deset poena, naspram „Produktovih“ pet. To je onaj isti rok plaćanja koji je obeležen sa tri tačke u ponudi „IG auta“. Kako to da u ponudi nema roka plaćanja, a da ga je Komisija naknadno videla i gotovo presudno izbodovala?
Odgovora na ovo vrlo zanimljivo pitanje nema, jer je Stojan Bogdanović, sekretar Komisije, na odmoru, i ne želi da priča o ovoj temi. Ipak, njegov šef Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave i član Komisije, nije hteo da potpiše ovo bodovanje, pa je samo pojačao sumnje da je čitava priča premeštena u vanzakonske okvire.
Ni Ljubić nije hteo da komentariše čitavu priču, rekavši samo da je spreman da o tome govori pred nadležnim organima. No, „Vranjske“ su došle u posed pisma kojim se Ljubić obratio direktoru „Skijališta“ Dejanu Maniću, u kome ga obaveštava kako ne želi da se njegovo ime dovodi u vezu sa asfaltiranje, pre svega zbog „prenebregavanja potencijalnih sumnji“ u zakonitost čitavog posla. A tih sumnju ima i previše – od činjenice da je posao dobila trgovačka firma, preko nejasnoća oko produženja roka za prijavu, pa validnosti ponude, sve do zbrajanja poena koji su presudili.

OTAC I SIN NA ISTOM ZADATKU

Dejan Manić, međutim, u čitavoj priči ne vidi ništa neobično.
– Po onome kako su mene informisali, nikakvih zakonskih prepreka tu nema. Meni je jedino bitno da se te pare potroše a radovi izvedu na valjan način – jasan je Manić.
Ipak, očigledno je da ima i ljudi koji ne misle kao on. Tako Cekić iz „Produkta“ najavljuje žalbu, jer svoju firmu smatra jedinom koja se javila na tender u roku.
– Svakako ćemo uložiti žalbu, jer su oni želeli da nas od prvog trenutka eliminišu. Tražimo zaštitu prava ponuđača, i žalićemo se najpre Komisiji, a onda i Republičkoj upravi za javna plaćanja – najavljuje Cekić.
Bolji poznavaci prilika u južnosrpskoj niskogradnji pak, smatraju da je ovde reč o klasičnom protekcionističkom ponašanju i zaštiti ličnih interesa. Naime, priča se da je jedan od suvlasnika „IG auta“ sin vlasnika „Jugoelektra“, firme koja će na Besnoj Kobili uvoditi struju! Činjenica da će otac i sin biti na istom zadatku, čak i da je, kao što nije, sve čisto, samo je po sebi zanimljivo. Takođe, priča se da ovdašnje Preduzeće za puteve prodaje asfalt po ceni od 950 dinara za kvadratni metar, dok ga „Produkt“ dovozi čak iz Pečenjevca za 750 dinara, ili 20 odsto jeftinije! To je posao koji će se ovde, čini se, po svaku cenu štititi od propadanja.
– Nije uvek tako, nego se cena ugovara za svaki posao posebno. Trudimo se da budemo konkurenti – kaže Cekić.
Po gradu se još priča da baš ta konkurentnost smeta ovdašnjim vlasnicima tenderskih para. Ovde se već glasno priča da je dobijanje tendera „IG auto“ navodno proslavio na Vlasini u društvu čelnika G 17 plus, u vikendici poznatog vranjskog direktora i privrednika, da je muzika došla taksijem, da je već unapred dogovoreno kako će se podeliti novac…
Ovakvim glasinama ne vredi preterano verovati, ali će biti zanimljivo videti dalji razvoj situacije. Cinici kažu da su akteri priče toliko nesposobni da nisu umeli da nameste običan tender. Nadležni mogu da stvari vrate na početak i tako bar donekle sačuvaju obraz, ako se u priču ne uključe i neki drugi organi i institucije. Stojan Bogdanović smenjen je u međuvremenu sa mesta gradskog šefa za javne nabavke i na njegovo mesto dovedena je Maja Stojanović. Valja se nadati da će ona, ako ništa drugo, znati da izbroji 30 dana od jednog do drugog datuma. Tačno.


„IG AUTO“
SVE JE ČISTO

Goran Antić, jedan od vlasnika „IG auta“, inače poznat kao sin nekadašnjeg direktora „Inteza banke“ Bore Antića Šuške, kaže da je iz Grada u tu firmu stiglo obaveštenje da su pobedili na tenderu za izgradnu puta ka Besnoj Kobili.
– Sve smo odradili dobro, ispunili sve uslove, što je Komisija i ustanovila. Mi nismo samo trgovinsko preduzeće, nego smo registrovani i za izvođenje građevinskih radova, imamo mašine, bagere, kamione, operativu… Da nije tako, mi po zakonu ne bi ni mogli da se javimo na tender – kaže Antić.

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ČLANOVA KOMISIJE
Advokat Dragan Mladenović je kao opunomoćenik „Produkta“ Okružnom javnom tužilaštvu u Vranju podneo krivičnu prijavu protiv svih šest članova Komisije za ovu javnu nabavku zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, uz predlog da se protiv njih pokrene postupak pred nadležnim sudom. Zanimljivo, kao svedoci navode se narodni poslanik Radoslav Mojsilović, zamenik gradonačelnika Igor Andonov i direktor „Vodogradnje“ Dragan Mitić. Osim što povezuje „Produkt“ i „Vodogradnju“, prijava pokazuje da čitava priča ima i političku pozadinu, u kojoj se opet sukobljavaju interesi SPS-a sa strankama sa kojima je u koaliciji. U krivičnoj projavi navode se članovi Komisije koju je oformio UO „Skijališta Besna Kobila“ na čijem je čelu još jedan zanimljiv lik – Miroslav Spasić, načelnik gradskog Sekretarijata za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje. Pored Bogdanovića, koji je sekretar Komisije, njeni članovi su Vladimir Simonović, načelnik gradske Uprave Nebojša Ljubić, direktor „Meredijan banke“ Aleksandar Zlatković, Dimitrije Mladenović i lokalna ministarka ekologije Nela Cvetković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar