Sunčani JULski mrazevi



Sunčani JULski mrazevi

Angažovanje bivšeg predsednika Jugoslovenske levice ideja je socijalista kojima, uostalom, može samo da imponuje što se radi o proverenom prijatelju porodice Milošević-Marković





U Pozorištu „Bora Stanković“ trenutno je mnogo zanimljivije iza nego na sceni. Mesto umetničkog direktora još uvek je upražnjeno, a ime kojim se najčešće spekuliše u ovdašnjoj javnosti je – Ljubiša Ristić.

JUL JE KUL

Za one koji ne znaju, Ristić (1943, Peć) je pozorišni reditelj, nekadašnji predsednik Jugoslovenske levice (JUL) i najbliži saradnik Mire Marković, desetak godina, sve do 1995. godine upravnik subotičkog Narodnog pozorišta. Zajedno sa Šerbedžijom, Nadom Kokotović i Dušanom Jovanovićem davne 1977. godine u Beogradu osnovao je „Međunarodni art centar K.P.G.T.“ u staroj Šećerani, koji je danas noćni klub.
Ideja o Ristićevom eventualnom nameštenju potekla je, kako saznajemo, iz centrale ovdašnjeg SPS, iako socijalista Zoran Antić tvrdi da ne postoji precizan koalicioni dogovor između njih i Demokratske stranke o tome ko postavlja upravnika, a ko umetničkog direktora.
– Kako je DS doveo Nebojšu Cvetkovića na mesto upravnika, smatrali smo da bi bilo dobro da i mi predložimo nekoga na upražnjeno mesto umetničkog direktora jer demokrate očigledno nemaju odgovarajuće rešenje. Još pre tri meseca predložili smo Ljubišu Ristića, ali smo pre toga konsultovali vrh stranke u Beogradu. Direktnih kontakata sa Ristićem nije bilo, a kako ovdašnji DS našu ideju nije podržao, niti se o njoj izjašnjavao, povukli smo se. Lično smatram da imenovanje Ljubiše Ristića možemo aktualizovati istog momenta kada nas po tom pitanju kontaktira naš koalicioni partner -kaže Antić.
Stvar samo na prvi pogled deluje jednostavno. Nakon što smo se uverili da predsednik Upravnog odbora Pozorišta „Bora Stanković“, Goran Trajković, inače direktor osnovne škole u Rataju, pruža sasvim drugačije informacije po pitanju postavljanja Ljubiše Ristića na pomenuto mesto, „slučaj Pozorište“ ponovo dobija na težini ili, preciznije rečeno, na komlikovanosti.
– Nije mala stvar dovesti Ljubišu u Vranje. To bi za grad bila velika i značajna stvar, jer mislim da Radeta Radivojevića ne može da zameni bilo ko. Ristić je čovek iz pozorišnog miljea, neko ko je decenijama u pozorišnim vodama, ogromnog iskustva, kako menadžerskog tako i umetničkog. Cvetković je, uz svo poštovanje, čovek iz privrede, menadžer. Sa Ristićem smo uspostavili kontakt i videćemo šta će ispasti od svega toga. Ako Ristić pristane, videćemo da li će dolaziti dva, tri puta mesečno ili kako već… Ristić ima odlične kontakte u resornom Ministarstvu, dobre veze u umetničkim krugovima u zemlji i inostranstvu i mogao bi dosta da pomogne Cvetković se trudi ali je upao u veoma komlikovanu priču u kojoj se, za sada, teško snalazi – zaključuje Trajković.

ŠTA ZNA TAJ TRAJKOVIĆ

Trajkoviću očito ne smeta živopisna politička prošlost Ljubiše Ristića, krunisana prijateljstvom sa Mirom Marković:
– To što je Ristić bio predsednik Jugoslovenske levice njegova je lična stvar i to uopšte nije bitno ako se imaju u vidu njegove rediteljske zasluge za srpski i jugoslovenski teatar. To što je Ljubiša Ristić bio „julovac“, može da ga prati samo u početku, ali će se sve vrlo brzo zaboraviti kada on počne ovde da radi.
Zoran Antić, Trajkovićev partijski drug, nije se preterano uzbudio što ovaj raspolaže dijametralno suprotnim informacijama:
– Trajković nije u toku i nema ingerencije da razgovara sa Ljubišom Ristićem. Nemam pojma odakle njemu podaci da se sa Ristićem kontaktiralo, kako kaže. Iako je predsednik UO Pozorišta on nema nikakvih ovlašćenja po pitanju postavljanja umetničkog direktora. O tome bi, koliko ja znam, trebalo da odluči najpre upravnik Cvetković – završava Antić.
Ispada da na ovom mestu priča o umetničkom direktoru istovremeno i počinje i završava se. Sve ide u krug pa, imajući u vidu onu teoriju o psu i njegovom repu, izraz „repovi prošlosti“ počinje da dobija svoj pravi smisao.


LjUBIŠA RISTIĆ
MA KAKVO VRANjE

Ljubišu Ristića pronašli smo u Skopju, u Makedonskom narodnom pozorištu gde je trenutno angažovan. Ristić je za naše novine doslovce rekao:
– Niti me je bilo ko iz Vranja zvao, niti ima teorijske šanse da ja to prihvatim.


VOX POPULI

Znate li ko je Ljubiša Ristić?

Hamid Fetinci (59), radnik
-Valjda je to ministar.
Zvonko Ristić(38), radnik
-Ne znam.
Voja Mladenović (50), radnik
-Mislim da je glumac.
Rada Popović (37), radnik
-Reditelj.
Dragan Ivković (34), radink
-Nisam siguran,mislim da je glumac.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar