Ruine koje vrede milione



Ruine koje vrede milione

Priča se da je „Bujkovac“ pazario jedan poznati lokalni privatnik, dok je ime navodnog kupca „Evrope“ još interesantnije jer se, opet navodno, radi o filijali jedne velike i prezadužene gradske kompanije koja je u procesu tenderske prodaje kapitala





U kafani „Evropa“ ovih dana vlada uobičajena atmosfera: jedan gost sedi za stolom i „cedi“ pivo. Izanđali inventar ukazuje na to da kafana pamti daleko bolja vremena.
 Znate li da je „Evropa“ na prodaju – pitali smo jednog od nekoliko zaposlenih koji u uglu ćaskaju o svakodnevnim stvarima.
– Ne, niko nam ništa nije rekao. Za sada smo zaposleni u Hotelu“ i radimo svoj posao, to je sve što znamo – pomirljivo konstatuje jedan od prisutnih.
U kafani „Bujkovac“, pak, nema nikoga. Vrata su zaključana.
 Istina li je da je prodata? I mi smo nešto čuli – dobacuju znatiželjni prolaznici kada su spazili fotoreportera „Vranjskih“.

KAFANE NISU VAŽNE

Vest o prodaji ove dve kafane koje su u sastavu Društvenog ugostiteljskog preduzeća „Vranje“ brzo se proširila gradom, a špekuliše se čak i sa imenima kupaca. Priča se da je „Bujkovac“ pazario jedan poznati lokalni privatnik, dok je ime navodnog kupca „Evrope“ još interesantnije jer se, opet navodno, radi o filijali jedne velike i prezadužene gradske kompanije koja je u procesu tenderske prodaje kapitala. Prema nezvaničnim informacijama, u trci je bilo sedam zainteresovanih kupaca, a visine njihovih ponuda su još uvek tajna.
Onaj ko najviše zna o ovoj čudnoj prodaji svakako je direktor DUP „Vranje“ Dragan Popović. On, međutim, za sada ne želi da daje izjave za medije, uz obrazloženje da procedura još nije završena.
 Kad bude sve gotovo, razgovaraćemo – rekao je kratko Popović.
Neke detalje o čitavoj operaciji, pak, saznajemo od Agencije za privatizaciju koja je i dala saglasnost za zasebnu prodaju „Evrope“ i „Bujkovca“. Pitali smo zašto se kafane u centru grada, na najboljim lokacijama, prodaju zasebno od matične firme, budući da je aukcijska prodaja DUP „Vranje“ zakazana za 29. maj ove godine.
– Od strane odgovornog lica u preduzeću dobijen je podatak da su restorani «Evropa» i «Bujkovac» ruinirani i nerentabilni objekti, koji nisu od bitne važnosti za održavanje osnovne delatnosti subjekta privatizacije, kao i da bi sredstva dobijena eventualnom prodajom navedenih objekata, bila iskorišćena za konsolidaciju poslovanja i za tekuće likvidnosti preduzeća – navedeno je u odgovoru Agencije.
Zanimljivo je još i to da je saglasnost za prodaju dve kafane DUP Vranje zatražilo 23. marta ove godine, neposredno posle prve zakazane aukcije matičnog preduzeća koja je propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Ovakav potez može dodatno odbiti investitore, jer se iz sastava DUP Vranje izvlače objekti na dve atraktivne lokacije. Iz Agencije za privatizaciju, međutim, kažu da su „prilikom davanja saglasnosti za otuđenje nepokretnosti, predmetna otuđenja limitirana procentualnim učešćem procenjene vrednosti predmetnih objekata u ukupno procenjenoj imovini preduzeća, a ne lokacijom predmetnog objekta koji je namenjen prodaji“. Drugim rečima, dve kafane, prema procenama, ne prelaze pet odsto vrednosti DUP „Vranje“ te stoga mogu biti prodate zarad, kako je istaknuto u zahtevu za odobrenje prodaje, „saniranje postojećih kapaciteta i ulaganje u ostale objekte pred predstojeću turističku sezonu“.
Kada se svemu doda svetska kriza, kao i činjenica da je 70 odsto kapitala DUP „Vranje“ bilo procenjeno na oko devet miliona evra, ispada da je država digla ruke od čekanja velikih investitora i na podsticaj rukovodstva preduzeća krenula u rasparčavanje imovine. Pitanje je samo u čijem je to interesu, jer samo zemljište na kojem se nalaze „Evropa“ u „Bujkovac“ u ovom trenutku na tržištu realno vrede stotine hiljada evra, da ne govorimo o tome koliko će sve vredeti kada na tim mestima jednoga dana niknu velike poslovne zgrade sa hiljadama kvadrata poslovnog prostora. No, da sačekamo i videtimo koliko će dobiti DUP „Vranje“.

 NEKO JE ZNAO

Postoji još jedan vrlo važan segment čitave priče. Mnogi u Vranju smatraju da pomenuta dva objekta imaju svoje naslednike, kojima bi nakon donošenja zakona o restituciji oni mogli biti vraćeni, i to u naturalnom obliku. Dakle, onakvi kakvi su sada. Ipak, ni tu nije sve tako jednostavno. Prema saznanjima Vranjskih“, „Evropa“ je bila u vlasništvu izvesnog Dušana Bogdanovića, lekara u Bosilegradu, koji je svojevremeno imao veliku imovinu na jugu Srbije. Kafana mu je oduzeta 1959. godine uz nekakvu naknadu, ali većina sagovornika „Vranjskih“, koji su želeli da ostanu anonimni, smatraju da njegovi naslednici imaju pravo da traže da im se objekat vrati. No, u Istorijskom arhivu saznajemo da se kao potencijalni naslednik pojavljivala izvesna gospođa iz Beograda, koja je tražila papire, ali da je to sve što znaju, budući da se Bogdanović sa porodicom šezdesetih godina odselio iz Vranja. Što se kafane „Bujkovac“ tiče, stvar je još komplikovanija. Kako saznajemo, predratni vlasnik tog objekta je Krsta Stojković. Njega su nadživela dva sina, a jednom od njih komunistička vlast je oduzela kafanu posle rata, proglasivši ga saradnikom okupatora. Njihovi potomci koji danas polažu pravo na ovu kafanu, kako nezvanično saznajemo, još nisu završili ostavinsku raspravu.
Tim povodom, u Agenciji za privatizaciju kažu da je „uvidom u postojeću dokumentaciju DUP „Vranje“, ustanovljeno da Program privatizacije predmetnog subjekta, koji je predmet otkupa u postupku aukcijske prodaje, ne sadrži podatke o nacionalizaciji predmetnih objekata“.
Šta reći na kraju? Kao da u DUP Vranje sve unapred znaju.


LAVENKO GRGUREVIĆ
POVRAĆAJ U NATURI

Predstavnik Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava Slavenko Grgurević kaže da će zakon o restituciji biti donet uskoro i da će vlasnici kojima je imovina oduzimana posle Drugog svetskog rata moći da traže povraćaj. Liga insistira na povraćaju u naturalnom stanju, te da je s tim u vezi dala predlog zakona, koji odobravaju i Evropska unija i SAD.
– Zakon mora biti donet, i ključno je to da će imovina morati da se vrati. Može ta imovina i da se prodaje, ali će oni koji kupuju moći da koriste samo ono što je naknadno dograđivano. Ono što je autentično, odnosno isto kao i u vreme kada je oduzimano, trebalo bi da bude tako i vraćeno – kaže Grgurević.


VOX POPULI

Očekujete li da država vrati nacionalizovanu imovinu?

Vlastimir Živković (50), radnik
– Očekujem.
Čedomir Nedeljković (54), radnik
-Samo pričaju,teško da će vratiti.
Vanče Stojanev (60), penzioner
-Iskreno,očekujem.
Dušanka Stanković (47), radnik
-Vratili su mi nešto zemlje.
Boban Pešić (33), nezaposlen
-Očekujem,oduzete stvari trebaju biti vraćene.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar