Gokče i Vojska ostaju u pritvoru



Gokče i Vojska ostaju u pritvoru

Tasić se u optužnici tereti da je u septembru, prilikom pucnjave u centru grada kada je ranjen Aleksandar Dimitrijević (29), počinio krivično delo „ubistvo u pokušaju i neovlašćeno držanje oružja i municije“, a Vojinović „pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela“





Okružno javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu protiv Gorana Tasića (37) i Ivice Vojinovića (31), posle opsežne istrage koja se proteklih meseci vodila protiv njih dvojice u vezi pucnjave kod kafića „Tropikana“, u septembru prošle godine, kada je ranjen Aleksandar Dimitrijević (29). Informaciju o podizanju optužnice, ali i produžetku pritvora, o čemu se proteklih dana samo šuškalo u gradu i pravosudnim krugovima, potvrdila nam je portparol Okružnog suda, sudija Vesna Stevanović.
– Obojica su optužena za krivična dela za koja su bili osumnjičeni i za koja se vodila istraga – kaže Stevanovićeva.
To, praktično, znači da se Tasić u optužnici tereti da je prilikom pucnjave u centru grada počinio krivično delo „ubistvo u pokušaju i neovlašćeno držanje oružja i municije“, a Vojinović „pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela“.
Dvojica optuženih, nakon petomesečne policijske potrage i raspisivanja poternice za njima, predali su se sami policiji početkom februara. Automatski je aktiviran pritvor do mesec dana, određen još nakon izvršenja dela za koje su bili osumnjičeni. U martu, u vreme istrage, pritvor im je produžen za još dva meseca, u vreme kada je predsednik Okružnog suda Dragan Stefanović otkrio za naš list da se vrše politički pritisci na pravosuđe da se pritvor ukine. Iako taj pritvor nije istekao, Vanraspravno veće Okružnog suda je, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, moralo da u novim okolnostima, nakon podizanja optužnice, preispita poslednje rešenje o pritvoru.
– Odlučeno je da se optuženima pritvor produži do mesec dana – obaveštava nas portparolka Okružnog suda.
Dakle, Tasić i Vojinović ostaće u pritvoru barem još neko vreme, mada bi im, u skladu sa ZKP, moglo biti omogućeno da početak suđenja, nakon podizanja optužice, dočekaju sa slobode. Odluka o tome je, ipak, na pravosuđu i potrebno je da budu ispunjeni određeni zakonski uslovi. U članu 146 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) kaže se da se posle predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može odrediti ili ukinuti samo rešenjem veća, po pribavljenom mišljenju javnog tužioca, kada se postupak vodi po njegovom zahtevu.
– Veće je dužno da i bez predloga stranaka ispita da li još postoje razlozi za pritvor i da donese rešenje o produženju ili ukidanju pritvora, po isteku svakih trideset dana do stupanja optužnice na pravnu snagu (optužnica stupa na pravnu snagu u slučaju odbijanja prigovora okrivljenog tj. njegovog branioca, odnosno u slučaju da prigovora ne bude u predviđenom roku, p.a.), a po isteku svaka dva meseca nakon stupanja optužnice na pravnu snagu – predviđa između ostalog ZKP u stavovima 1 i 2 pomenutog člana.
Branioci optuženih, advokati Miomir Tasić i Slobodan Nešić, nisu želeli da ovog puta komentarišu najnoviji rasplet događaja i podizanje optužnice protiv njihovih klijenata. Oni su ranije za naš list više puta izjavljivali da su Tasić i Vojinović „bez razloga u pritvoru“, te da protiv njih nema nikakvih materijalnih, ni drugih dokaza. Tvrdili su i da na džipu iz koga je pucano nisu pronađeni tragovi barutnih čestica. Međutim, iz policijskih i pravosudnih izvora u više navrata stizale su informacije da je balističkim veštačenjem ipak konstatovano postojanje ostataka baruta na vratima vozila. Sve dileme o ovome ipak će morati da sačekaju početak suđenja.


TEŠKA SAOBRAĆAJKA
U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 30. aprila, na autoputu kod sela Gramađe u opštini Vladičin Han, život je izgubio Slobodan Dj. (53) iz Vranja, a tri lica su lakše povređena. To su Mileva Dj. (79) iz sela Uševce, Janoš F. (40), državljanin Mađarske, te Žarko Dj. (28), državljanin Makedonije. U „saobraćajki“ su učestvovala dva teretna i dva putnička vozila. Do nezgode je došlo je na taj način što je Slobodan Dj, upravljajući automobilom „mazda“ sa vranjskim tablicama, pokušao da pretekne teretno vozilo „daf“ mađarskih registracija, kojim je upravljao Janoš F. i tom prilikom udario kamion „volvo“, makedonskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Žarko Dj. Prilikom udara vozač „volvoa“ je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u vozila koja su se kretala iz suprotnog smera – „daf“ i „fiat punto“ beogradskih registarskih oznaka kojim je upravljao Goran N. iz Vranja.

OTIMAO TAŠNE OD ŽENA
Marko T. (19) iz sela Korbevac priveden je istražnom sudiji Opštinskog suda u Vranju pod sumnjom da je u gradskom parku počinio dva krivična dela teške krađe, saopštila je Policijska uprava. Osnovano se sumnja da je osumnjčeni, upotrebom fizičke sile, u gradskom parku u Vranju 4. aprila ove godine oduzeo žensku torbu od Lj.R. i iz nje ukrao 2.500 dinara. Isto delo počinio je i 5. aprila, kada je otimanjem ženske tašne od R.N. pričinio štetu od 3.500 dinara. Istražni sudija odredio mu je pritvor do mesec dana.

OSUMNjIČEN ZA DILOVANjE DROGE
Istražnom sudiji Okružnog suda u Vranju proveden je Viktor I. (36) iz Velikog Trnovca zbog osnovane sumnje da se bavio preprodajom opojne droge heroin. Kako je saopštila Policijska uprava, osnovano se sumnja da je on to učinio u više navrata. Kod njega je 4. maja policija pronašla 3,59 grama praškaste supstance za koju se pretpostavlja da je heroin. Viktor j osumnjičen za krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Istražni sudija odredio mu je pritvor do trideset dana.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar