Vranje je daleko



Vranje je daleko

Gde smo mi u celoj ovoj priči? Nigde, naravno, ako se izuzme lokalna marketinško-politička (zlo)upotreba skorašnje posete delegacije švedskog investitora





„Ikea“ po svemu sudeći neće doći u Vranje. Ovih dana u medijima kruži informacija da predstavnici ove kompanije vode veoma ozbiljne pregovore sa gradskom vlašću u Loznici oko zakupa zemljišta na kojem će biti izgrađen pogon za proizvodnju furnira gde bi bilo zaposleno 200 ljudi.

DIL SA DRŽAVOM

Prema medijskim informacijama, detalji razgovora se još uvek drže podalje od očiju javnosti, ali bi konačna odluka mogla da bude obelodanjena ovih dana. Nezvanične informacije, međutim, ukazuju na to da se radi o ozbiljnom dilu države i švedskog giganta, u koji će najverovatnije uspeti da se uključi i opština na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom.
Naime, država je potpisala memorandum o saradnji u kojem se obavezala da „Ikei“ pod povoljnim uslovima obezbedi lokaciju za prodajni objekat u Beogradu, a da za ova kompanija za uzvrat investira u proizvodne pogone. Kako su „Ikeini“ lovci na lokacije u protekle dve godine prošpartali celom Srbijom, izbor je pao na Loznicu, odnosno na tamošnju indistrijsku zonu „Šepak“, gde je od 1983. godine kompletno uređeno 30 hektara zemljišta.
Prema saznanjima medija, predstavnici „Ikee“ ponudili su Lozničanima poštovanje najviših ekoloških standarda, a zanimali su ih uslovi zakupa zemljišta, rokovi za dobijanje dozvola za gradnju, kvalifikovanost postojeće radne snage, kao i cene energenata i komunalnih usluga. Iako je na prvi pogled čudan „Ikein“ izbor, pretpostavlja se da su blizina granice sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno tržišta te zemlje i Hrvatske, kao i mogućnost brzog transporta do Slovenije, luke u Trstu ili Austrije, bili značajan faktori pri odlučivanju.
Gde smo mi u celoj ovoj priči? Nigde, naravno, ako se izuzme lokalna marketinško-politička (zlo)upotreba skorašnje posete delegacije švedskog investitora. Nekoliko relevantih izvora iz gradske vlasti demantovali su da je bilo razgovora sa predstavnicima „Ikee“ na temu investiranja u novi proizvodni pogon. Predsednik Gradske skupštine Slobodna Stamenković, kao i član Gradskog veća Perica Janković, rekli su za „Vranjske“ da su „Ikeini“ ljudi nedavno posetili „Simpo“, ali da je to sve što znaju. Na drugoj strani, pomoćnik gradonačelnika Boban Stanković, zadužen za privredu i lokalni ekonomski razvoj, ne odbacuje mogućnost neformalnih razgovora o investiranju „Ikee“ u Vranje, ali kaže da nikakvo zvanično pismo o namerama tim povodom nije stiglo na adresu grada.

ĆUTANjE JE ZLATO

Predsednik „Simpa“ Dragomir Tomić, međutim, tvrdio je da je „Ikea“ ozbiljno zainteresovana za strateško partnerstvo sa vranjskom kompanijom, te da bi posao sa Šveđanima trebalo da bude završen do proleća 2009. godine. Tomić je tada, prema pisanju medija, rekao da je plan da se sa „Ikeom“, čija je delegacija posetila Vranje, napravi velika fabrika za nameštaj od masiva i komadni nameštaj u visokom sjaju, koji popularan u Evropi i u svetu, kao i da se modernizuju postojeći kapaciteti. Onda je usledio švedski tuš.
– Tačno je da je delegacija „Ikee“ bila u Vranju na proslavi 45 godina kompanije „Simpo“, ali u svojstvu gostiju, jer je „Simpo“ višegodišnji podsnabdevač i partner „Ikee“, ali nikakvih razgovora o otvaranju „Ikea“ centra u Vranju i o strateškom partnerstvu sa „Simpom“ nije bilo, a kamoli o kupovini te kompanije – glasio je demanti koji se pojavio u medijima.
Šta danas kažu u „Simpu“? Povodom vesti iz Loznice, „Vranjske“ su pitale generalnog direktora Slađana Disića da li je Vranje sada izvan vidokruga „Ikee“, odnosno da li ta kompanija pokazuje nekakvo interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija „Simpa“. Takođe nas je interesovalo i to da li je bar republički ministar trgovine i turizma Slobodan Milosavljević bio u pravu kada je krajem prošle godine izjavio da je „Ikea“ zainteresovana za pojedine delove „Simpa“, odnosno za fabriku dečjih krevetića, fabriku dušeka i fabriku elemenata za drvnu industriju. Konkretan odgovor nismo dobili (vidi okvir PARTNERI).
I u „Ikei“ tim povodom ćute, a pouzdano ne znamo ni zašto su izabrali Loznicu, odnosno šta su zamerili Vranju.
Odgovor na poslednje pitanje, međutim, možemo da naslutimo. Naime, pored već navedene blizine BiH i Hrvatske, u industrijskoj zoni „Šepak“ u Loznici cena zakupa zemljišta je jedan evro za investiture koji zaposle više od 50 radnika. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta u zoni „Šepak“ je 682 dinara (tu je i popust od 0,3 odsto po zaposlenom), dok je u Vranju najniža tarifa 1.068 dinara. Pa vi vidite.


PROFIL
IKEA JE GIGANT

„Ikea“ danas ima 253 trgovine u 35 zemalja, zapošljava 127.800 radnika i ove će godine ostvariti promet od 21,2 milijarde evra.

PARTNERI
„Simpo“ sa „Ikeom“ ima dobru poslovnu saradnju blizu četiri decenije. Ona je i sada veoma aktuelna, jer „Simpo“ isporučuje ugovorene proizvode za prodajne objekte „Ikee“. O uspešnosti saradnje govore stalni kontakti i česte posete predstavnika „Ikee“ „Simpu“ u Vranju i Beogradu. Prilikom poslednje posete, 27. aprila, u Beogradu je potpisan veoma značajan ugovor vredan 5,5 miliona evra, o isporuci „Simpove“ robe samo za „Ikeine“ objekte na ruskom tržištu. Izabrani su i modeli za evropsko tržište, što će, takođe, biti novi značajan posao. Sve to je od izuzetnog značaja, posebno u vremenu teške svetske ekonomske krize.
Što se tiče pitanja koja se odnose na mogućnosti ulaganja „Ikee“ na području Vranja i da li je o tome bilo razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti, istakao bih da „Ikea“ ima više timova koji u Srbiji vode pregovore o poslovnom angažovanju, i zbog toga nam nije poznato da li je neko od njiih kontaktirao sa lokalnom vlašću. Molim Vas da odgovore na ta pitanja potražite od predstavnika „Ikee“ i lokalne vlasti, navedeno je u odgovorima na pitanja koja su „Vranjske“ prosledile generalnom direktoru Slađanu Disiću. 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar