Treba nam Robin Hud



Treba nam Robin Hud

I ovde je najbolji i najsigurniji poslodavac država, a generacijama Vranjanaca životni ideal je «državna rabota». Srećnici koji dele slastan i mastan kolač od 570 miliona dinara namenjenih iz budžeta za plate, mogu da budu bezbrižni





«Ne valja situacija». Ova konstatacija postala je mantra koju ponavljaju privrednici, političari, prolaznici na ulici, radnici i inteligencija, kafanski mislioci i ostali eksperti. Teško je poslednjih dana pronaći nekoga ko se neće požaliti i kome je sve potaman. Ekonomija u pravom smislu ovde već dugo ne funkcioniše, ali je kriza samo produbila probleme. Naslovi u novinama neodoljivo podsećaju na devedesete: kriminalci se rokaju kao ranije, crne hronike pune su potresnih izveštaja o porodičnim zločinima i suicidu, nasilje je u porastu, sumnje u ortakluk predstavnika države i kriminala sve su opravdanije, očajnici seku sebi delove tela ili se penju na krovove fabričkih hala tražeći pravdu i novac…

PEVALjKE, BUNDE I TEZGE

Na drugoj strani pevaljke na sve strane blebeću o svojim bundama, vilama i tezgama, a oni koji su prvi milion zaradili u poslednjoj deceniji prošlog veka nesmetano uvećavaju svoj imetak. Ovde kod nas fitilj još uvek nije dogoreo. Niko, međutim, nije siguran koliki je prag tolerancije vojske mučenika koja je godinama bez posla, još koliko dugo živi stvor može da dirinči mesec dana u Jumku za hleb i vodu, i da li ono malo zdravog ekonomskog tkiva u gradu može još dugo da izdrži udare koji dolaze sa svih strana. U paradoksu zvanom srpska ekonomija Vranje nije izdvojen slučaj. I ovde je najbolji i najsigurniji poslodavac država, a generacijama Vranjanaca životni ideal je «državna rabota». Iz gradskog budžeta ove godine je za plate predviđeno 570 miliona dinara, ili 36,86 odsto ukupnog priliva. Takav udar bez posledica ne bi izdržali ni jači od nas. Srećnici koji dele ovaj slastan i mastan kolač mogu da budu bezbrižni. Vlada je, po svemu sudeći, odustala od otpuštanja viška zaposlenih koji plate primaju sa državne blagajne a privremeno smanjivanje zarada od deset i petnaest odsto neće značajno pogoditi one koji primaju preko 40.000, što je limit za oporezivanje. Teret krize pašće na najugroženije. Neće na ustanak zaposleni u Gradskoj upravi, takozvani opštinari, ali ni radnici ustanova kulture i sporta. Prema podacima kojima raspolažemo, za plate zaposlenih u vranjskim sportskim klubovima mesečno se izdvaja oko 20.000 evra i još nešto manje od 3.000 za plate u Sportskom savezu. Za plate zaposlenih u ustanovama kulture ove godine iz budžeta treba da se izdvoji 76,4 dinara, a koliko će para trebati za plate u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, nismo uspeli da saznamo. Izvesno je samo da su davanja za radnike javnih preduzeća najveća, uz napomenu da se ovde radi o neto platama pa na ove iznose treba dodati poreze i doprinose koji čine skoro 70 odsto od neto zarade. U Vranju je socijalno raslojavanje više nego očigledno. Iako može delovati demagoški, moramo napomenuti da radnik Jumka mora godinu dana da radi za mesečnu zaradu, na primer, Tome Stefanovića, direktora Crvenog krsta, ili za zaradu Dragiše Nikolića, šefa obezbeđenja u Vodovodu, preduzeća koje zapošljava čak 374 radnika. Kad smo već kod njih, treba reći da u ovoj firmi zaposleni sa VSS nema platu ispod 45.000. Iako kaže da nema uvid u tuđe plate, Miodrag Tasić, direktor Jumka misli da kriza najviše pogađa ljude koji rade u proizvodnji i žive isključivo od svog rada.
– Mislim da zarade treba da se usklade jer ovolika razlika nije realna. Pa, svakom normalnom čoveku mora da se zavrti u glavi kada čuje da direktor državnog javnog preduzeća ima stotinu puta veću platu od radnika Jumka. Ja to ne mogu da shvatim – kaže Tasić.

DIMČIĆEV MINULI RAD

Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave objašnjava da se razlike u platama relikti socijalističke prošlosti:
– Takvo stanje smo zatekli. Što se tiče Gradske uprave zavrćemo slavine na sve strane i naše plate su mizerne u odnosu na druge korisnike budžeta. Ja sam, na primer, ukinuo dnevnice zaposlenima koji članovi raznih komisija ako su zasedanja u toku radnog vremena. Zatim, dnevnice za putovanja van Vranja su 1.300 dinara, što je granica za oporezivanje. Javna preduzeća imaju ingerencije da sama određuju plate, ustanove kulture imaju posebne kolektivne ugovore, tako mi ne možemo da na to utičemo. Inicijativa za smanjivanje plata mora da krene iz samog preduzeća – objašnjava Ljubić.
Stav oko plata sindikalnih lidera poznat je od ranije. Novica Mitić, lider Nezavisnosti već je izneo svoju ogorčenost u našim novinama.
– Treba da se stide svi direktori i funkcioneri koji se bogate u vreme dok radnici bukvalno umiru od gladi – kaže Mitić.
Stojan Dimčić, rekorder po primanjima među direktorima javnih preduzeća sa 100.000 dinara mesečne plate, kaže da njgov Vodovod ostvaruje prihod i da dobre plate ne treba da čude:
– Napomenuo bih da ja imam 17 odsto na platu po osnovu minulog rada. Uostalom, te koeficijente sam nasledio kad sam došao na mesto direktora. Plate se svuda razlikuju, ali treba reći da je Vodovod 2008. ostvario prihod od 305 miliona dinara, što je za 19 odsto više nego prošle godine a 12 odsto više od planiranog. Mi smo javno preduzeće koje pravi najveći obrt – kaže Dimčić.
Vranje jeste šuma, doduše ne Šervudska, ali mu svakako treba Robih Hud.


Tabela 1

Plate u Gradskoj upravi
Radno mesto plata
Spremačica 19.600
Vozač 23.000
Šalterski radnici, referenti sa SSS 25.000
Zaposleni sa VSS 35.000 – 40.000
Načelnici sekretarijata 61.000

JP Vodovod
Ime i prezime pozicija plata
Stojan Dimčić direktor 100.000
Dragana Veselinović direktor opšteg sektora 72.000
Dušan Djorđević finansijski direktor 71.000
Verica Jovčić šef tehn. pripreme 63.000
Branimir Milojković inžinjer na brani 66.000
Dragiša Nikolić šef obezbeđenja 60.000

JP Skijalište Besna kobila
Ime i prezime plata
Dejan Manić, direktor 72.000
Danijela Stanojković 50.000
Maja Stanić 50.000
Omer Tahiri 33.000

JP Komrad
Ime i prezime pozicija plata
Petar Milosavljević direktor 76.000
Vesna Stefanović zamenica direktora 48.000
Nadica Janjić pravnica 51.000
Čistači so 25.000

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar