Aleksa osuđivan zbog krađe



Aleksa osuđivan zbog krađe

Zamenik direktora Direkcije funkcioner odbora Demokratske stranke insistira na svojoj nevinosti, tvrdeći da mu je 2000. godine neopravdano izrečena uslovna osuda jer je, navodno, učestvovao u krađi počinjenoj u stanu njegove sestre od tetke u Nišu





Aleksandar TRAJKOVIĆ, zamenik direktora Direkcije za razvoj i izgradnju grada i predsednik IO DS Vranje, priznaje za „Vranjske“ da je pre desetak godina uslovno osuđen pred niškim sudom zbog krivičnog dela krađe. On, međutim, ne priznaje da je delo zaista i počinio, tvrdeći da je sve posledica druženja sa pogrešnim ljudima koji su zloupotrebili njegovo poverenje. Zašto uopšte priznaje da je osuđivan? Zato što mu prete i ucenjuju ga, direktno ili posredno, da će cela priča o njegovom „grehu iz mladosti“ biti obelodanjena u svim medijima, ukoliko „Vranjske“ u narednih mesec i po ne objave ništa o tome. Ko to radi? Trajković kaže: „Opozicija, pa čak i neki koalicioni partneri u vlasti (osim DS, tu su SPS, Nova Srbija i G17) koji bi da ga profesionalno i politički ocrne i sklone sa javne scene.
– Ko zna šta bi sve o meni izmislili, pa je bolje da, kad me već pitate, objasnim o čemu se zapravo radi – nastupa otvoreno.
Šta se dogodilo te 2000. godine u Nišu?
– Imao sam ključ stana moje sestre od tetke. Tamo sam tokom studija povremeno učio, provodio u tom stanu dosta vremena, uz puno poverenje rođaka. Neki od drugova iz komšiluka, koji su povremeno dolazili sa mnom u sestrin stan, neopaženo su mi jednog dana uzeli ključ od ulaznih vrata, narezali istovetan bez mog znanja i pokušali da izvedu mali pljačkaški poduhvat. Na kraju je tužilaštvo mene okrivilo. Optužbe su bile glupe. Da sam hteo, stan sam mogao da opljačkam kad poželim, jer sam imao ključ – kaže Trajković.

KO JE NAREZAO KLjUČ OD STANA

Trajković tvrdi da je povodom ovog „greha iz prošlosti“ u proteklom periodu u više navrata ucenjivan. U jednom od dva optužujuća, nepotpisana pisma u čiji su posed došle „Vranjske“, navodi se da „iza Trajkovića stoji veliko krivično delo koje je počinio u Nišu 2000. godine zbog koga je osuđen na kaznu zatvora zbog pljačke stana svoje tetke“. U tom pismu, poslatom na adresu lokalnog DSS, a potpisanom sa „nezadovoljni članovi DS“, iznose se očekivanja da će sadržaj pisma „označiti uništenje Trajkovićeve političke karijere“. U drugom dopisu, adresiranom na „Vranjske“, nepotpisani dušebrižnici ispod naslova „Zašto su se pomirili Denzi i Aleksa“ navode doslovce: „A.T. je bio glavni organizator pljačke u Nišu, na Bulevaru Lenjina. On je tipovao stan. Uradio plan pljačke koji je sproveden. Verovatno postoji neka službena beleška koju je Denzi (Dejan Stanojević, predsednik vranjskog DSS, p.a.) pronašao“.
– To su budalaštine – demantuje navode Trajković – jer nisam ni osuđen na zatvorsku kaznu. Imam uverenje Policijske uprave Vranje koje sam izvadio 10. novembra 2008 godine iz koga se vidi da nisam osuđivano lice (uslovne osude brišu se iz evidencije prema članu 98 Krivičnog zakonika u kome se kaže se da se zakonska rehabilitacija „daje samo licima koja pre osude na koju se odnosi rehabilitacija nisu bila osuđivana ili koja su se po zakonu smatrala neosuđivanim“, dok se u stavu dva pojašnjava da „zakonska rehabilitacija nastaje kada lice kome je izrečena uslovna osuda, u vreme proveravanja i u roku od godinu dana po isteku roka proveravanja, ne učini novo krivično delo“, p.a.).
Trajković kaže da je zanimljivo da su napadi na njega dolaze u momentu kada aktuelni menadžment Direkcije čini napore da na čistac istera grehe bivšeg rukovodstva.
– Optužuju me kada su videli da želim da dam doprinos u razotkrivanju nekih poslova iz prethodnih godina, sa namerom da vidimo ko je pošteno, a ko nepošteno radio. Nekim ljudima to verovatno ne odgovara – kaže Trajković, ne želeći da precizira na koje to ljude konkretno sumnja.
On kaže da su mu pojedinci delili „dobronamerne savete“, poput Dejana Stanojevića, prethodnog direktora Direkcije.
– On mi je i doneo prvo ucenjivačko pismo, mada ne znam kako je do njega stiglo. Posle su još neki ljudi, čak iz stranaka koji su nam koalicioni partneri u vlasti, na sličan način želeli da budu „dobronamerni“. Govorili su da bi trebalo da pripazim. Na tim sam savetima zahvalio i nastavio da normalno radim svoj posao. Mene ucene neće skrenuti s puta koji sam zacrtao – kaže Trajković.

KO SU UCENjIVAČI

On dodaje da podatak o uslovnoj osudi nije skrivao od stranačkih kolega.
– Priznao sam u DS da je bila uslovna osuda – otkriva Trajković – objašnjavajući da je reč o zabuni. I u stranci znaju da je motiv inspiratora ovog napada moje sklanjanje sa položaja u firmi i stranci, te potpuno profesionalno i političko pasiviziranje.
Slučaj neodoljivo podseća na aferu vezanu za nekadašnjeg ministra policije u Koštuničinoj vladi Dragana Jočića koji je svojevremeno u prestoničkim medijima ocrnjen kao obijač trafika. Razlika je jedino u tome što je on, posle manjeg premišljanja, priznao da je počinio krivično delo.


PROFIL
Aleksandar Trajković rođen je juna 1980. godine u Vranju gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju „Bora Stanković“. Diplomirao je 2006. godine na Višoj ekonomskoj školi u Leskovcu, a potom 2008. na FABUS-u u Vranju. Tokom 2003. i 2004. godine bio je vlasnik privatne trgovinske radnje, a 2007. postaje regionalni koordinator Pčinjskog okruga za Nacionalni investicioni plan. Od avgusta prošle godine zamenik je direktora Direkcije za razvoj i izgradnju Vranja. Član je DS od 2000. godine. U okviru stranke imao je više funkcija, da bi u januaru 2007. godine postao predsednik IO DS Vranje. Član je Predsedništva gradskog odbora DS. Oženjen je, ima sina Aleksu.

STANOJEVIĆ: PRIČE O UCENAMA SU BUDALAŠTINE
Dejan STANOJEVIĆ, lider lokalnog DSS demantuje da je na bilo koji način umešan u ovu priču, a čaršijska naklapanja o prinudnoj „mirbi“ sa Trajkovićem naziva smešnim.
– Sa Trajkovićem imam korektne odnose. On mi je pretpostavljeni u Direkciji, poštujem ga kao direktora, pa ne bih da se izjašnjavam o takvim stvarima.

BEZNAČAJNA STVAR
Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika i potpredsednik lokalnog DS, veruje u Trajkovićev moral i poštenje.
– Naš odbor je upoznat sa tim događajem od samog početka Trajkovićevog političkog angažovanja. Čovek je objasnio o čemu se radi, kazao da se ne oseća krivim zbog toga. To je u stranci ocenjeno kao jedna potpuno nebitna stvar, nezalužena mrlja iz njegove mladosti koja ne može bitno uticati na obavljanje stranačke ili profesionalne funkcije.
Zoran ANTIĆ, sekretar vranjskih socijalista, kaže da prvi put čuje da je Trajković uslovno osuđivan.
– Ako neko želi da nas kao koalicionog partnera DS meša u čitavu priču, to je zlonamerno jer mi tim povodom nismo imali nikave reakcije, niti smo bilo koga nešto savetovali. Trajkoviću smo u proteklom periodu sugerisali nešto drugo, ali to nema veze sa sudom.

BRAT NIJE UČESTVOVAO U PROVALI
Tanja Trajković, Aleksandrova sestra od tetke u čijem se stanu desila navodna krađa, insistira na bratovljevoj nevinosti.
– Aleksandar nije ni na koji način bio umešan u to što se desilo u našem stanu. On tada nije ni bio u stanu, iako je tu često boravio, učio kada mi nismo bili kod kuće. Ti momci koji su pokušali da iskoriste njegovo prijateljstvo i poverenje radili su na svoju ruku. Iz stana čak ništa nije odneto, radilo se samo o pokušaju krađe. U našim se međusobnim odnosima od tada ništa nije promenilo, posećujemo se i družimo kao i ranije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar