Crveno selo, žuti grad



Crveno selo, žuti grad

Demokrate drže pet od sedam gradskih mesnih zajednica, što je više nego socijalističkih 15 sela, ako je suditi po broju glasača. G 17 je pobedila u Bresnici i Dubnici, a Nova Srbija u Krivoj Feji, Golemom Selu i Korbevcu





Posle silnih natezanja, tuča, preglasavanja i prebrojavanja, ovih dana konačno su završeni izbori za Savete Mesnih zajednica (MZ), izborom predsednika saveta. Bilo šta bilo, u konačnici se može oceniti da se na terenu zaista malo toga promenilo. Socijalisti su zadržali sela, a demokrate su preuzele grad, mada ne ceo. Od ostalih, samo još Nova Srbija i G 17 plus imaju svoje predstavnike u savetima, dok su radikali, naprednjaci i DSS potpuno neprimetno prošli kroz ovaj uzbudljiv proces, ne ostavljajući nikakav trag. Izbori za MZ pokazali su svu sirovost lokalne političke scene, bezobzirnost kojom partije napadaju na makar kakvu vlast, neorganizovanost građana i, na kraju, svu besmislenost ovakvog izbornog sistema za MZ. Pobedili su jači, ili bolje organizovani, ili oni koji su se na terenu makar malo potrudili, sad svejedno, ali se u ovom času može oceniti da su i ovi izbori, ma kako rudimentarni, ipak pokazali kako na terenu stoje stvari. Da su izbori sutra, nadaju se oni koji su učestvovali na ovima danas, mogli bi se ponoviti slični rezultati, pa su izbori za savete MZ bili dobar test za svaku stranku da vidi gde je i kako dalje. Naravno, glavni takmaci na terenu bili su DS i SPS, što samo pokazuje koliko je bludan i protivprirodan njihov aktuelni brak. Nova Srbija i G17, sledstveno svojoj snazi, osvojili su po nekoliko saveta, sasvim dovoljno da se dobro osećaju u svojoj koži. Ostali, čekaće neki drugi put, i da vide koliko im stranački lideri mogu pomoći osmehom sa bildbordova.

SAMO DVE ŽENE

Od 32 mesne zajednice, za sada, samo u Moštanici ne mogu da se dogovore ko će im biti predsednik Saveta. Podatak da među predsednicima ima samo dve žene, dovoljno sam po sebi govori. Najveće probleme izazvao je izbor Dragana Sotirovića iz DS-a za prvog čoveka Vranjske Banje. To mesto Nova Srbija smatra svojim, pre svega zato što su pobedili na izborima, osvojivši sedam od 15 mesta u Savetu. No, tamo su socijalisti išli u koaliciji sa DS i G 17 plus, pa su tako i glasali na izboru za predsednika. Nova Srbija je digla veliku prašinu oko čitave priče, i kako sada stvari stoje, dogovorila sa SPS da se Sotirović obori i na njegovo mesto, uz pomoć dva glasa SPS-a, instalira čovek iz NS-a. Ali, tu ima mali problem, jer Sotirović, sada važeći predsednik Saveta, ne želi da zakaže sednicu Saveta, nema zakona koji ga obavezuje na rokove, pa ostaje da se vidi kako će se ova banjska politička igra na kraju okončati.
Problema ima i u Donjem Vrtogošu. Demokrata Goran Petrović i do sada je bio predsednik Saveta, sada je ponovo izabran, ali ima i mali problem. Naime, on živi u Vranju, a ne u Vrtogošu, pa ima proceduralnih prepreka da se imenuje za predsednika Saveta. Selo ga hoće, ni do sada njegova adresa nikome nije smetala, ali su partije i ovde umešale prste, tek da zabibere već skuvanu čorbu.
Što se tiče ostalih, sve je nakako došlo na svoje. Tako demokrate drže pet od sedam gradskih mesnih zajednica, što je više nego socijalističkih 15 sela, ako je po broju glasača, ali je manje ovako, pa se tako i računa. Socijalisti su održali apsolutnu većinu u savetima. Imaju 17 od 33 predsednika, i još nekoliko odlučujućih mesta u savetima. Demokrate su pored grada osvojile još i Donji Vrtogoš i Donje Trebešinje, G 17 je pobedila u Bresnici i Dubnici, a Nova Srbija u Krivoj Feji, Golemom Selu i Korbevcu. Na čelu Saveta bez partijske pripadnosti nalazi se samo dvoje ljudi.

OPOZICIJA BEZ PREDSTAVNIKA

Iz izjava lokalnih političara (vidi okvir) može se naslutiti određeno zadovoljstvo rezultatima, jer su svi dobili po nešto, tek da se pokaže da nisu džaba krečili. Ali, može se konstatovati i da socijalisti beleže ozbiljan pad, pre svega u gradu (gubitak Prve, Druge i Četvrte MZ, njihovih dugogodišnjih uporišta), da su se demokrate uverile da se nešto može dobiti i sopstvenim radom na terenu, a da su NS i G17 potvrdile da mogu predstavljati ozbiljan jezičak na lokalnoj političkoj vagi. Ostale stranke jasno su pokazale kako zamišljaju lokalnu politiku – kao neprekidnu konferenciju za štampu na kojoj će, u obliku saopštenja, izneti svoje kontemplacije glede visokoparnih nacionalnih tema, bez prljanja u blatu običnog žćivota. To ih je, naravno, odvelo tamo gde jesu, da nemaju nikog svog među više od 500 predstavnika najnižeg nivoa vlastu u Gradu. Zanimljivo, za sve one koji traže prevremene izbore, da su poverenje birača dobile isključivo vladajuće stranke, dok opozicije, jednostavno, nije ni bilo, nego su od slučaja do slučaja, delovi vlasti glumili čas vlast, čas opoziciju, po potrebi.
Naravno, rezultate izbora za MZ nemoguće je prevesti na neki viši nivo, ali se već sada vidi da su bolje organizovane partije spremne da se obračunaju sa onima koji samo iz daljine prate rad stranačkih centrala. Po prvi put, i DS se ozbiljno porvala u blatu, što samo pokazuje da i u ovoj stranci rast svest da bez rada nema ni dobitka. Bilo kako bilo, svako ko je u ovom času opozicija, mora ozbiljno da se zamisli. Ako sadašnja koalicija oceni da treba da ostane zajedno, u Vranju će se samo pričati da je i ovde, nekada davno, postojala neka od političkih partija koja se nije slagala sa vlastima i njihovim delovanjem.


OPREZAN OPTIMIZAM
Uz ocenu da „izbori za MZ nisu bili preterani bitni“, potpredsednik DS-a Igor Andonov primećuje da je izborna atmosfera bila izuzetno negativna.
– Prašina koja se oko svega digla pokrenula je naše članstvo na delovanje. Rezultati su potvrdili da DS u gradu ima najveće poverenje građana. Sela u kojima smo radili takođe smo dobili, a gde nismo, nismo. Za DS je mnogo bitnije šta će saveti sada da urade, a ne ko je u njima pobedio – tvrdi Andonov.
Ni šef IO GO SPS-a u Vranju Zoran Antić nije zadovoljan načinom na koji su izbori organizovani, ali on za tu situaciju krivi odluku o izborima „koja je bila loša“.
– Ozbiljno smo radili, i pogotovo u gradu smo zadovoljni kako funkcioniše naša mreža. Treba znati i da su svi ostali bili udruženi protiv nas. U selima imamo najbolje ljude koji su garant dobrih rezultata. Slično je i u gradu. Iako imamo samo dva saveta, to je teritorijalno pola grada – kaže Antić.
Predsednik vranjskog odbora Nove Srbije Radoslav Mojsilović smatra da na izborima uvek može bolje, ali ipak izražava zadovoljstvo izbornim rezultatima ovakvim kakvi oni jesu.
– Ipak, to nije odraz slike na terenu, niti će se odraziti na naredne izbore. Decentralizacija vlasti u Vranju nije daleko odmakla, pa MZ nemaju velikog uticaja, ali se nadam da će se to promeniti. Nama je najbitnija bila Vranjska Banja, gde smo ubedljivo pobedili – kaže Mojsilović.
Da je sam proces izbora bio veoma problematičan potvrđuje i Uroš Trajković, šef lokalnog G 17 plus. Prema njegovim rečima, stranka na čijem je čelu će se zalagati da naredni put i izbori za MZ budu pravi, da se glasa ličnim kartama i listićima, pa će, nada se Trajković, to doneti i uozbiljenje čitavog procesa.
– Ovo je bila dobra provera, da se članstvo i simpatizeru „razdrmaju“, što je i bio jedan od ciljeva. Naši glasovi su u gradu odlučivali da li će stvar otići na ovu ili onu stranu. Zadovoljni smo, ali ne može se reći da li će ovo glasanje biti ponovljeno na narednim izborima, jer oni neće biti tako skoro – mišljenja je Trajković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar