Raznošenje Alajbegove slame



Raznošenje Alajbegove slame

„Spisak stanova u državnoj svojini“ načinjen je još 1997. godine i na njemu ima ukupno 45 objekata raznih kvadratura i namena. Ono što im je zajedničko je da niko ne zna ko i po kom osnovu u njima stanuje





Grad Vranje raspolaže sa četrdesetak stanova u svom vlasništvu, pokazuje najnovija analiza koju su napravile lokalne vlasti. Ali, izgleda da ni jedan stan iz tog fonda u ovom času nije na raspolaganju lokalnim vlastima, pa se neko setio da po tom pitanju nešto i uradi. Proces ustanovljanjava kojom sve stambenom imovinom grad raspolaže i, što je još važnije, ko je i zašto u ovom času koristi, pokrenut je iz dela vlasti koji pripada Demokratskoj stranci (DS), sa očiglednom namerom da se stvari dovedu u red. Novi načelnik Gradske uprave Nebojša Ljubić, uporan u procesu čišćenja „Augijevih štala“ vranjske administacije, ovde je naišao na jedan od ugaonih kamena svih zamislivih vrsta zloupotreba državnih resursa, koji će mu, za očekivati je, predstavljati veliku prepreku u daljem delovanju. Inicijativa je hvale vredna, samo da nije direktno uperena protiv Socijalističke partije Srbije (SPS), firme koja je demokratama trenutno kompanjon u vlasti, a koja je isključivo odgovorna za razvlačenje državne imovine u privatne svrhe. Uz najnovija saznanja, jasno je zašto je nekadašnji predsednik SO Vranje Stojadin Stanković odbio da „Vranjskim“ stavi na uvid spisak opštinskih stanova, zašto je raniji sekretar SO Vranje Sveta Mihajlović 2002. godine pismeno tvrdio da opština raspolaže „sa oko 200 kvadrata stambenog prostora“, zašto je Miroljub Stojčić morao da se u sopstveni stan useljava kroz iglene uši, a ne kroz vrata kao sav normalan svet, zašto se u njegov bivši stan uselio Dušan Aleksić, jasno je i kako je stambeno pitanje rešila Mirjana Mladenović… Sve je jasno, osim odgovora na pitanje – kako dalje?

ODLAGANjE

Čitava priča u javnost je stigla kada je na 26. sednici Gradskog veća odloženo razmatranje „Rešenja o otkupu stanova iz državne svojine kojim raspolaže grad Vranje“. Iako je i ovo zanimljiva tema, pokazalo se da je to tek put ka pravom problemu (vidi okvir).
No, i ovako, loša iskustva sa vladavinom SPS odmah su upalila crvena svetla. Najpre, odakle Vranju stanovi? Prema nekim ranijim informacijama, Grad je ulagao u solidarnu stambenu izgradnju, primao poklone, menjao stambeni i poslovni prostor za gradsko građevinsko zemljište, dakle na razne načine došao do značajne imovine. Ono što je najinteresantnije, danas niko pametan ne može da kaže kako je lokalna vlast došla u situaciju da pojma nema ni šta ima, a kamoli na koji se način to koristi. Dokument na koji se pozivaju nadležni u Gradskoj upravi i Direkciji za izgradnju je „Spisak stanova u državnoj svojini“, koji je načinjen još 1997. godine, i na kome ima ukupno 45 stanova raznih kvadratura i namena. Ono što je zajedničko za sve te prostore je da niko ne zna ko i po kom osnovu u njima stanuje!
– Nezvanične informacije koje su došle do nas su strašne. Neki građani tvrde da u tim stanovima čak ne stanuju ni oni koji su ih divlje uselili, nego ih izdaju trećim licima. Rešili smo da tome stanemo na put i na tome ćemo istrajati – kaže načelnik Ljubić.
Prema njegovim rečima, do sada su održana dva sastanka sa Direkcijom, a u planu je i razgovor sa MUP-om Srbije, kako bi gradski službenici uz asistenciju policije najpre mogli da ustanove pravo stanje stvari na terenu, pa da se tek onda dogovore pravci daljeg delovanja. Ljubić smatra da je neozbiljno da grad ima spisak stanova, ali ne i njihovih stanara.
– Formiraćemo komisiju da pročešlja teren uz asistenciju policije, i ustanovi ko i po kom osnovu živi u gradskim stanovima. Svi za koje se utvrdi da su u stanovima nelegalno, bez obzira na dužinu boravka, biće ekspresno iseljeni – tvrdi Ljubić.
Ovo nije prvi pokušaj sređivanja stanja u ovoj oblasti, ali su svi dosadašnji propali, prema Ljubićevim rečima, zbog neorganizovanosti lokalne vlasti. Naime, i ako bi neko bio iseljen, vlast nije imala ideju koga bi uselila, pa su se „ilegalci“ ponovo, do daljeg, vraćali u prazne stanove. Ljubić sada najavljuje pravljenje liste prioriteta, kako bi danas ispražnjeni stanovi već sutra bili popunjeni „pravim“ stanarima.
I novi načelnik gradske Službe za imovinsko pravne poslove, Jovan Stošić, kaže da je odlučnost vlasti po ovom pitanju velika.
– Činjenica je da spiskovi stanova nisu bili ažurirani, i da nije postojala evidencija, ali naš posao je da sada to dovedemo u red – kaže Stošić, koji je na čelu službe koja se najdirektnije i dnevno bavi ovim pitanjima.

12 NELEGALNIH

U čitav posao utvrđivanja šta je gradsko od vranjskih stanova uključila se i Direkcija za izgradnju grada. Zamenik direktora u toj firmi Aleksandar Trajković kaže da je do sada ustanovljeno da je najmanje 12 gradskih stanova bespravno useljeno, uz mnogo otpora, „jer nekome nije u interesu da se zna ni broj stanova, ni njihove adrese“.
– Obilazimo teren sa namerom da ustanovimo da li su stanovi useljeni legalno, divlje, da li su možda prazni, ko i zašto stanuje u njima. Kada to utvrdimo, stanovi će sigurno biti privedeni nameni – kaže Trajković.
Kako su se „država“ i „državotvorne partije“ brinule za svoju imovinu pokazuje i famozni spisak stanova iz 1997. godine, koji je legalno zaveden u Direkciji, ali na sebi nema nikakav pečat ni štambilj! U Direkciji, kada je firmu preuzela DS, nije bilo popisa imovine ni za piksle, a ne za nešto krupnije. Nijedna stvar nije imala evidencioni broj, imovina se vodila na neažuriranim i nevalidim spiskovima…
Direkcija je za ovaj proces životno zainteresovana. Naime, sada kod raseljavanja, koje je negde neophodno, iz Direkcije ide živ novac, umesto stanova kojih nema na lageru. Ustvari ima ih, ali nisu prazni, pa kao da ih nema. E sad, vrednost od tridesetak hiljada evra po stanu svakako nije za bacanje, kako je to verovala i radila prethodna vlast, nego se stvar ima dovesti u red, bar kako najavljuju novi upravljači u Direkciji.
– Bilo kako bilo, i bilo ko da je kriv za nastalu situaciju, nepravedno je da neko džabe dobije stan – rezolutan je Trajković.
Lepo, nema šta. Dvadesetak stanova po tridesetak hiljada evra je mnogo novca, više nego što Grad u ovom času može i da zamisli da odobri Direkciji za njen rad. Ali, u tim stanovima godinama žive neki ljudi, koji nemaju nameru da od toga odustanu tek tako. Hoće li DS imati snage da izađe na kraj sa gomilom nasleđenih problema, nezakonitosti i korupcije, bez obzira na dobru volju? Ono što je izvesno, to je da u čitavom poslu neće imati podršku socijalista, jer je najveći broj „ilegalaca“, počev od čelnika stranke, pod kontrolom te partije. Ali, kad je SPS mogao da podrži nelegalno Miretovo useljenje, šta je ostalo za obične ljude? Zakon jačeg, podržan od socijalista u Direkciji i na nižim nivoima upravljanja u Gradskoj upravi, ovde je vladao decenijama. Da li je došlo vreme da se stvari dovedu u red? Svako ko misli da se taj posao može obaviti preko noći naivan je. I svako ko misli da će socijalisti mirno gledati šta se radi na terenu, takođe se vara. „Povraćaj“ gradskog stambenog fonda biće novi politički test za koaliciju.


PISMA ČITALACA
Situacija oko gradskog stambenog fonda nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vranjanci sve vide i sve znaju, ali iz navike ćute, sve dok bes ne provali kod nekog od nezadovoljnika. U pismu koje je stiglo u vranjsku Direkciju 22. avgusta 2008. godine, nezadovoljan građanin taksativno pobraja ko je sve i gde, prema njegovim saznanjima, nelegalno useljen.
– U stanu u Ledenoj stenu, 6/1/3 stanuju tri momka vrlo problematičnog ponašanja. U Esperantu 8/2/2 nelegalno, preko 20 godina, živi izvesna Julijana, koja izdaje kuću u Crnoj Travi, a ćerka joj ima stan od sto kvadrata na svoje ime. Niko je nikada nije pitao odakle ona tu. U zgradi broj 6 takođe neki momci nelegalno žive 20 godina. U zgradi broj 10, preko puta Miroslave Mladenović, bračni par nelegalno živi preko 20 godina. Veoma su bogati, a gospođa nosi toliko zlata na guši da može da ostane bez glave – samo su neki od fragmenata pisma o kojem nadležni, ili bar oni kojima je poimence upućeno, do sada nisu preduzeli ama baš ništa.

BROJKE
45 stanova ima Grad u svojini
12 stanova je nelegalno useljeno
7 stanova pripadaju „Novogradnji“, i moraju biti vraćeni Gradu
2 stana su u procesu predaje vlasnicima po osnovu eksproprijacije zemljišta
2 stana imaju stanare koji se vode kao „privremeno useljeni

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar