Grejanje za 1.000 evra



Grejanje za 1.000 evra

Toplotnom energijom naselje će snabdevati nova kotlarnica koja će se nalaziti na lokaciji zvanoj Kuso blato preko puta «Velefarma», a planirano je da čitav posao bude gotov do kraja juna





U ponedeljak (6. april) počeli su radovi na toplifikaciji naselja Češalj u samom gradskom jezgru. Kompletnu infrastrukturu radi Javno preduzeće «Novi dom», koje će u primarnu mrežu iz sopstvenih izvora uložiti 25 miliona dinara. Na novi toplovod moći će da se priključi svih svih 14 zgrada, odnosno 85 stanova, ukupno 20.370 kvadratnih metara stambenog i 1.700 poslovnog prostora. Uvođenje instalacija za grejanje koštaće od 81.000 do 90.000 dinara po stanu, a direktor «Novog doma» Goran Petrović kaže da je interesovanje veliko i da dnevno u firmu pristigne dvadesetak zahteva.
– Ukoliko sve bude išlo kako smo isplanirali, stanovnici naselja Češalj će sledeću grejnu sezonu dočekati sa toplim radijatorima.

NAŠA SREDSTVA, NAŠA PAMET

Do sada su na kotlarnicu u Bloku Pošta-banka bili priključeni samo objekti sa leve strane Lenjinove kad se gleda iz glavne ulice.
– Ljudi koji žive na drugoj strani insistirali su da i oni dobiju grejanje, pa smo doneli odluku o toplifikaciji kompletne Lenjinove, J.J. Lunge i ulice Oca Justina – kaže Petrović.
Toplotnom energijom ovo naselje snabdevaće nova kotlarnica koja će se nalaziti na lokaciji zvanoj Kuso blato preko puta «Velefarma», snage 4 megavata. Radovi na pripremi terena za kotlarnicu već su počeli, a čitav projekat izvodiće se u dve faze. U prvoj će se uraditi glavni toplovod, a u drugoj priključni, od glavnog do stanova i lokala.
– Prema projektu, glavni toplovod biće završen za mesec dana, a priključni bi trebalo da budu gotovi do kraja juna. Septembra su planirane probe, a oktobra počinje grejna sezona. Savetujem stanovnike Češlja da ne kupuju drva – kaže Petrović.
Svaki stan imaće svoj priključak i razdelni orman, a instalacije po stanovima, tvrdi Petrović, radiće se na najsavremeniji način i od proverenih materijala.
– Kompletne radove izvode naši stručnjaci jer «Novi dom» je kadrovski i tehnički osposobljen da brzo i kvalitetno montira grejanje u nameštenim stanovima. Radovi u svakom stanu trajaće dva dana, a tri samo u izuzetnim slučajevima, zavisno od rasporeda prostorija.

SLEDEĆA JE „LEDENA STENA“

Usluge grejanja «Novi dom» naplaćuje 53,04 po kvadratu stambenog i 157 dinara po kvadratnom metru poslovnog prostora i te cene, kaže Petrović, važiće i naredne grejne sezone.
– Kada budemo usvojili Zakon o toplifikaciji biće ugrađeni kalorimetri i građani će grejanje moći da plaćaju prema potrošnji, kao što se plaćaju struja i voda. Ovako, grejanje se plaća tokom cele godine, ali je to opet isplativije od grejanja na struju iako je njena cena deplasirana – tvrdi Petrović.
Naš sagovornik kaže da preduzeće planira da narednih godina uradi toplifikaciju Ledene stene, naselja sa preko 1.000 stanova, ali da je za taj posao neophodna pomoć lokalne samouprave.
– Verujem da ćemo dobiti tu podršku, naročito kada završimo toplifikaciju Češlja. Inače, firma je od letos odradila nekoliko velikih poslova. Aktivirali smo grejanje u zgradama na Trgu bratstva i jedinstva preko kotlarnice u štampariji, kao i zgradu kod «Domanović» škole sa 50 stanova. Posle Češlja, planiramo toplifikaciju zgrada u glavnoj ulici prekoputa benzinske pumpe, zgrada oko Brankove i Gimnazije, ali i Ogledne stanice – kaže Petrović.


CENA, USLOVI I PROCEDURA
Uvođenje kompletne unutrašnje instalacije stanare će u naselju Češalj koštati od 81.000 do 90.000 dinara. Prva varijanta podrazumeva pet čeličnih panelnih radijatora u stanu, a skuplja isto toliko aluminijumskih grejnih tela. U cenu je, pored materijala, uračunata i tržišna vrednost rada od 12.000 dinara bez poreza na dodatu vrednost. Prema rečima Gorana Petrovića, stanare koji već imaju instalacije u stanu priključak će koštati oko 150 evra u dinarskoj protivvrednosti. «Novi dom», kaže direktor preduzeća, preuzima svu odgovornost za funkcionisanje grejanja i kvalitet radova.
Budućim korisnicima «Novi dom» omogućio je da uvođenje grejanja plate u četiri mesečne rate bez kamate, a firma sarađuje sa «Prokredit» bankom koja za ovu namenu daje kredite na duži rok, od 12 do 36 meseci (npr. ako uzmete kredit od 1.000 evra, za godinu dana vraćate 1.104 evra). Inače, procedura prijavljivanja za uvođenje grejanja vrlo je jednostavna. Budući korisnik treba samo da popuni zahtev i da potpiše ugovor sa «Novim domom», nakon čega dobija projekat unutrašnjih instalacija.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar