Ma, gde je to obezbeđenje



Ma, gde je to obezbeđenje

Neshvatljivo je da niko nije pismenim putem naložio školama da podignu stepen bezbednosti, nego to sugerišu policajci u takoreći poluprivatnom razgovoru sa jednim direktorom osnovne škole





Obezbeđenje! Ma, gde je to obezbeđenje?! – treštao je direktorkin glas hodnikom OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, nakon što joj je potpisnik ovih redova, ulazeći u njenu kancelariju, predočio kako je neopažen ni od koga ušao u školsku zgradu.
– Da sam hteo da naudim vama ili nekom detetu, ko bi me sprečio – novinarska je konstatacija koja je prethodila potrazi za radnikom obezbeđenja.
– Na sreću, to ste bili samo vi. Ali, evo… Najvažnije je da je čovek u školskom dvorištu sa decom i motri na njihovu bezbednost. Veliki je odmor – obrazlagala je direktorka Snežana KOCIĆ – SPASIĆ, dodajući da je zbog nedavnih događaja, u kojima je žrtva silovanja bio jedan učenik (doduše posle nastave i ne u samoj školi), sada „Zmaj“ pod posebnom lupom.

ŠKOLA OZNAČENA KAO META

U Vranju jedino OŠ „Vuk Karadžić“ ima školskog policajca. Kada pitate direktore ostalih škola zašto ga nemaju, dobićete odgovor: „U policiji kažu da imaju manjak ljudstva“. Na šta je nekoliko direktora reagovalo sa: „Nama ne izgleda tako“.
Gradom se ovih dana pronela vest da je nakon pomenutog događaja, ali i zbog raznih dojava o bombama, čak i potpuno proizvoljnih priča o pojavi kidnapera dece oko škola, pojačan nivo bezbednosti u svim obrazovnim ustanovama i vrtićima u gradu. Sve je, navodno, kulminiralo pojavom fotografije jedne od ovdašnjih škola na internetu preko koje je bilo ispisano „meta“. To je, navodno, bilo alarmantno. Ali, kad krenete da obilazite škole, brzo ustanovite da pismene naredbe ili uputstva o ponašanju i podizanju „bezbedonosne gotovosti“ u školama zapravo nema. Sve je na nivou usmenih upozorenja iz policije.
– Samo nam je usmeno sugerisano da bi se nešto moglo dogoditi. Smatram da je to vrlo neozbiljno. Pričaju se neke priče, to unosi pometnju, a nema zvaničnog, pismenog upozorenja. Mi smo ipak podigli stepen bezbednosti – kaže Vojislav FILIPOVIĆ, direktor OŠ Radoje Domanović.
I pored pojačanih mera bezbednosti, eto, novinar je uspeo da prođe pored kakvog – takvog sistema obazrivosti u „Zmaju“. Škola na raspolaganju ima čak i dva vojnika na civilnom služenju vojnog roka koji brinu o deci po smenama. Ni njih nije bilo kad smo ušli. Radnik obezbeđenja dežura od 8 do 19.30 sati, tvrdi direktorka.
– Naša škola je najmirnija – kaže Kocićeva – što znači da nismo imali problema ni u školi, niti nam ih je stvarao neko sa strane. Desio se, nažalost, taj slučaj sa našim đakom koji nas je sve užasno pogodio, ali nismo imali kontrolu nad njim. Ne možemo da pratimo decu i van školskog dvorišta.
Na ulaznim vratima OŠ „Dositej Obradović“ dočekali su nas kuriri, iako novinar dolazi bez najave. Uredno su zatražili lične podatke nepoznatog (doduše, ne i ličnu kartu), pitali kod koga ide. Sekretar škole Saša RISTIĆ potvrđuje da u školi imaju najavu mogućih neželjenih dešavanja, ali samo u vidu usmenog upozorenja.
– Nismo dobili ništa napismeno, ni iz policije, niti iz resornog ministarstva. Ipak smo reagovali. Radnici pomoćnog osoblja, kada ujutro dođu, pre nastave proveravaju prostorije i školsko dvorište. Oni vode računa i o legitimisanju svih koji dolaze u školu, upisuju podatke u knjigu i staraju se da ne bude problema – kaže Ristić.
U javnosti se pojavila informacija da su bezbednost učenika u OŠ“ Svetozar Marković“ preteklih dana ugrozili „sumnjivi tipovi“ koji sede u automobilu ispred škole. Navodno su pozivali neke učenice da uđu u auto, a one se požalile nastavnicima.
– To su zlonamerne, čaršijske priče – kaže direktor Žika MLADENOVIĆ – tako da nema govora o uznemiravanja devojčica. Niti je neko dete nestalo. Ne mogu da shvatim one koji govore te izmišljotine. Nisu deljeni nikakvi leci, čak je i to neko plasirao, a oko škole nije bilo sumnjivih vozila i ljudi. Proveravali smo. Koliko znam, policija je poslala upozorenje školama zbog nekakvih slika na internetu.
U ovoj školi, poznatijoj kao „Peta“, preko dana kuriri i nastavnici vode računa o bezbednosti dece. Od 15.30 do 22 sata i čovek iz obezbeđenja.
– Imamo i Tim za zaštitu i bezbednost učenika u kome je nekoliko nastavnika i pomoćnih radnika. Pojedini su nastavnici zaduženi za kontakte sa policijom, Centrom za socijalni rad i ostalim nadležnim organima ukoliko ima problema. Trenutno ih nemamo.

KO JE POMINjAO KIDNAPERE

Inače, Gradska uprava je svakoj osnovnoj školi dodelila po jednog radnika obezbeđenja iz privatne agencije koji prima platu iz budžeta. Školama je, kao što vidimo, ostavljeno na volju da same odluče u kom će periodu ta osoba dežurati.
– Kod nas čovek dežura od 12 do 21 sat i on više vodi računa o bezbednosti oko zgrade i bezbednosti učenika van škole. Noću nemamo čoveka, pa smo zato protekih godina imali dosta provala. Kradeni su nam kompjuteri, telefaks, telefoni – kaže sekretar Ristić iz „Dositeja“.
U „Dositeju“ smo se zadržali dvadesetak minuta. Zanimljivo je da prilikom odlaska ono dvoje ljudi nije bilo na ulazu u školu, ali je radnik obezbeđenja sedeo u dvorištu ispred zgrade, posmatrajući decu koja su igrala fudbal na igralištu. Nije ni pogledao novinara.
– Imamo mi probleme da održimo bezbednost na nivou – kaže pak Filipović iz „Radoja“ – i naravno da bi potencijalno svako mogao da prođe neopažen prilikom ulaska u školu. Iako pred vratima stranke legitimišu kuriri, a čovek iz obezbeđenja nam je tu od 16 do 22 sata. Mnogo bi nam značio školski policajac, jer bi se sigurno povećao stepen bezbednosti. Popodne nam, na primer, nastavu ometaju neki bivši đaci.
Škole će se možda zaštititi od uticaja sa strane. Sasvim je drugo pitanje, takođe vrlo bolno, o dešavanjima unutar samih škola, na relacijama između đaka i profesora. I tu treba povesti računa o bezbednosti jer osim, vređanja na nacionalnoj, rasnoj, verskoj i polnoj osnovi, ima i ozbiljnijih problema. Neki učenici u školu često donose narkotike, alkohol, oružje. Jesmo li zaboravili na te probleme?! Ili nam na njih, kao i kod ovog poslednjeg upozorenja o podizanju bezbednosti, moraju ukazivati sa strane. Ovo upozorenje o podizanju nivoa bezbednosti, da samo pomenemo, stiglo je iz Školska uprava iz Leskovca, dakle iz grada koji je na sedamdeset kilometara odavde, i to na osnovu upozorenja leskovačke policije. Šta li rade naši?!


VELIČKOVIĆ: NE TREBA NAM ŠKOLSKI POLICAJAC
Zdravko VELIČKOVIĆ, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola i direktor OŠ „Branko Radičević“, kaže da su ga posetili policajci koji su mu sugerisali da bezbednost treba podići na viši nivo.
– Takva preporuka posledica je dojava o navodnom podmetanju bombi u Gimnaziji i Ekonomskoj školi. Upozorenje sam preneo ostalim direktorima u gradu. Pomoćni radnici ujutro obiđu sve školske prostorije i dvorište. Imamo dogovor sa radnikom obezbeđenja da školu čuva noću, a preko dana o bezbednosti brinu nastavnici i kuriri. Smatram da je to dovoljno. Čak sam mišljenja da školski policajac nije potreban školama, a ako ga i ima, on treba da vodi računa o dešavanjima oko, a ne u školi.

ILIĆ: U GIMNAZIJI JE BEZBEDNO
Dragan ILIĆ, direktor Gimnazije, kaže da je u toj školi, posle više dojava o postavljenoj bombi, te nedavne krađe sedam dnevnika, uspostavljen viši nivo opšte bezbednosti.
– Školski policajac iz „Vuka“ povremeno, a po potrebi intenzivno, obilazi i našu školu. Što se tiče lažnih dojava o bombama, policija je detektovala počinioce i mi čekamo zvaničan izveštaj. Kada je reč o krađi dnevnika, kako je period tromesečja i aktuelnosti ocena, možemo otprilike nagađati ko stoji iza toga, samo što ne znamo poimenice. Mislim da je pravi put ka bezbednijem boravku učenika i profesora u školi povećanje discipline svih nas. Kada je reč o noćnim provalama, kao što je ova sa dnevnicima, pokušaćemo da do kraja godine postavimo video nadzor i tako predupredimo slične stvari.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar