Bolje vlast, nego pakt



Bolje vlast, nego pakt

U principu, izbori za mesne zajednice sveli su se na oštro odmeravanje snaga demokrata i socijalista. Prvi bi hteli sve i odmah, a drugi sve i zauvek





Sve je počelo elegantno jer su socijalisti gotovo tajno počeli da osvajaju selo po selo, po oprobanom receptu. Ali, onda su se demokrate rasvestile, pa udarnički počele da spremaju osvajanje gradskih MZ. Videlo se još u Banji da je stvar ozbiljna – iako je NS tamo pobedio, demokrate su napravile većinu, uz obožavaoce i pridruženo članstvo.
Naravno, i zakonska regulativa išla je u prilog onima koji su rešili da po svaku cenu uzmu vlast. Naime, kad se bira savet MZ, nije potrebno da se bilo kome pokaže ni lična karta, ni bilo koji drugi dokument koji bi potvrdio da neko ima pravo glasa. Skupe se ljudi i, ako ih ima dovoljno, pet odsto od broja upisanih birača u dotičnoj MZ glasa za na licu mesta predložene kandidate.
Ako ih nema pet odsto, zakon nalaže da se sačeka pola sata, pa su onda i tri odsto upisanih dovoljni. Moguće je, jer to niko nije dužan da kontroliše, da povežete svojih stotinak pristalica i da ih vodite od MZ do MZ, i tako preuzmete vlast u svakoj od njih. Čista engleska prademokratija. Lepo, samo, u praksi teško da može da deluje.

ZA ASTALOM SITNU KNjIGU PIŠEM

Do ozbiljnih čarki prvo je došlo u Trećoj MZ, gde su članovi DSS i socijalisti napustili glasanje, zbog „neregularnih uslova“, da bi im demokrate objasnile koliko je sati, mrtvi ladni izglasavši sve svoje predstavnike u Savet. Dok se DSS pozivao na legalitet, praktični socijalisti rešili su da se uhvate u koštac sa problemom na mnogo direktniji način – pravljenjem vojske pristalica koja će ići u korak sa demokratskom glasačkom mašinom od jedne do druge mesne zajednice
Nisu ni drugi mirovali, pa su radikali razbili zbor na Šapranačkom Ridu u 2. MZ, kada su videli da su počeli da gube. Ali, i tu je sporan bio socijalista, Slađan Ivanović iz Muzeja.
Pripreme su, dakle, izvršene, pa se krenulo na najteže kalibre. Iste večeri održani su zborovi u „Zmaju“, (2. MZ) i Centru MZ ispod Autobuske (1. MZ). Sistemi partijske organizacije izbora pokazali su na delu sve svoje prednosti i manjkavosti.
Ispred O.Š. „J.J. Zmaj“ te večeri bilo je oko stotinak ljudi, ali je sportska sala škole bila dobrano popunjena. Već po licima se moglo razaznati da su demokrate u prednosti. Priču vodi Dragoljub Dekić, dosadašnji šef Saveta MZ, ali mu basira Dejan Jova Ivanović, aktuelni gradski ministar sporta iz DS. Svaku inicijativu socijalista Jova dočekuje kratkim i odsečnim – na glasanje! Nepoverenje je ogromno, jer se za sve biraju po dva čoveka – dvoje vode zapisnik, dvoje broje glasove, dvoje kontolišu…
– Neka zapiše slovima pored brojeva koliko ima glasova za nekoga, zaj…će nas garant – savetuje publika demokratskog kontrolora.
Ipak, situacija je pod kontrolom, demokrate u pozorišnoj atmosferi glatko dobijaju sva predviđena mesta. Socijalistima nikako nije pravo, ali ćute, demokratija je to.
Kod autobuske stanice haos. Sala MZ premala je da primi zainteresovane, a Ljubiša Ordić, komandant parade, potpuno je izgubio kontrolu nad skupom. Stotinak demokrata okupiralo ga je sa svih strana i isprva niko ne može da razume izvor sukoba. No, čini se da je Ordić bio spreman da prekine sastanak zbog nedostatka kvoruma, a demokrate, pojačane G 17 i pojedincima iz LDP, to ne dozvoljavaju. Svi su tu – Ordić i sinovi, Bane Stojančić i Boban Stanković sa socijalističke strane, ali i demokrate – ministar kulture Zoran Najdić, preduzetništva Perica Janković, direktor Fonda PIO Nebojša Stojanović…
Unutra vri, mnogi beže napolje da uhvate malo vazduha. Ordić je uporan da se ne glasa, demokrate da se krene u prebrojavanje. „Glasači“ su na ivici živaca, adrenalin kulja kao 5. oktobra. Mržnja dve nejednake grupe ničim nije sakrivena. Kreće najpre guranje, a onda i otvorena tuča koja je sprečena samo akcijom ono malo trezvenih unutra. SPS povlači poslednji adut – policajac Zoran, očigledno njihov aktivista, zove centralu da se interveniše.
To još više raspaljuje masu, na tačkama dodira dve ekipe kreće i pesničenje.
– Ljudi, sramota, tuku invalida rata – dere se bivši inspektor Raša Zlatković, očigledno nespreman da vidi kako „invalid“ drži po jednog demokratu ispod svake miške.
Policija dolazi, ali nema pojma šta da radi. Pa neće valjda da udara na ministre!
– Vidite vi, dogovorite se, ali polako – predlaže muško – ženska patrola.
Ko će sad da broji? Problem razrešava ministar Najdić, koji se penje na sto predsedavajućeg, i broji. Demkorata ima više, urlik se čuje čak do Autobuske.
– Slikaj ministra na astal, molim te – kaže jedan espeesovac.
Mira nema: policajac Zoran meta je napada nekog mladića za koga prisutni tvrde da je iz LDP. Ponovo guranje, razvlačenje, vikanje, psovanje.
Na kraju se socijalisti, kada videše da su u manjini, povlače – neće da učestvuju u cirkusu, i kraj. To demokratama ne smeta da očas posla izglasaju svoje kandidate. I pred vratima međusobne optužbe, žalbe, psovanja…
Poučeni iskustvom, SPS se dobro sprema za naredno odmeravanje snaga, kroz dva dana u 5. školi (1. MZ). Tamo je situacija slična kao kod autobuske – školski hol pun je ljudi, ali su socijalisti dominantni. Tek da pokažu koliko im je stalo, tu su ponovo Stojančić i ekipa, ali ovoga puta pojačani Zoranom Antićem, koji sa bezbedne visine kandelabera prati čitav skup.
Da ne bi opet od svega napravili cirkus, socijalisti ovoga puta rade po kratkom postupku – naši neka dignu ruke – hvala – ima nas više – doviđenja. Za predsedavajućeg skup većinom glasova bira istog onog policajca Zorana, koji opet milicajski rešava stvar – po kratkom postupku. Demokrate predlažu lokalnu ministarku ekologije Nelu Cetković za prebrojavača glasova, a socijalisti nekog dečka u trenerci. Sve je spremno – Djura je iz OKC-a doterao i pojačalo, i mikrofon, i samo fali da predsedavajući počne da čita brojeve za tombolu pa da ugođaj bude potpun.
Glasanje je posebna priča. Predloženo je desetak kandidata, pa se glasa za svakog posebno. Polismen igra glavnu ulogu. Prvi je neki Nikola – „za“ je 141 socijalista, a „protiv“ 102 demokrata. Polismen priznaje samo brojanje „svog“ brojača, dok se Nelino neslaganje ne važi uopšte.
– Čekajte, ja sam prebrojala 120 „za“ i 102 „protiv“ – tvrdi Nela.
– Odlično, ali Nikola je pobedio sa 141 „za“ i 60 „protiv“ – kaže milicajac i prelazi na sledećeg po kratkom postupku.
Pošto se i to brojanje prisutnih glasova duboko ne slaže, polismen predlaže još jednog brojača. Tek je to komično. Recimo, Cvetkovićeva izbroji 102 „za“, a milicajac piše 54 „za“. Šta ti je demokratija!

CIRKUS DO ZORE

Frka je velika, puno je nezadovoljnih, atmosfera je kao na nekom prosečnom mitingu, ali sve ide svojim tokom – socijalista je ovoga puta, čini se, više.
Na kraju, čini se da su demokrate, sve u svemu, u laganoj prednosti u gradu, dok su socijalisti neprikosnoveni po selima. DSS se poziva na zakon i glumi Kalimera, a odsustvo radikala i naprednjaka mnogo govori o stanju u tim strankama. Nova Srbija se oslonila na Banju, a G 17 se polako utapa u DS.
U principu, izbori za MZ sveli su se na oštro odmeravanje snaga DS i SPS, prvih koji bi sve i odmah, i drugih, koji bi sve i zauvek. Takva konstelacija obećavala je sukobe, a situacija na terenu svakako je opravdala takva očekivanja.
Čitav cirkus oko izbora za savete MZ pokazao je u kakvom se haosu nalazi srpsko društvo, i koliko će teško uspeti da se iz njega izvuče. Sve je urađeno po zakonu, a u stvari je šačica zainteresovanih sebe prikazala kao „stranke“ koje se bore u interesu „građana“. Tuk na luk, i cirkus do zore.


KO JE GDE

1. MZ – izabrano 10 od 19 članova, rezultati za biračko mesto 5. škola još nepoznati – Nenad Jaćimović, Marjan Mihajlović, Blagoje Dimitrijević, Igor Cvetković, Jovica Mihajlović, Slavoljub Djorđević, Nenad Veličković, Siniša Petrunović, Borivoje Mihajlović, Dejan Antanasović
2. MZ – BM Bunuševac – Gradimir Stojanović, Žika Novković, Dragan Petrunović
BM „Zmaj“ – Dušan Djorđević, Predrag Jančić, Dejan Ivanović i Ljubinka Zdravković
3. MZ – nema podataka, sekretar na bolovanju
4. MZ – Valerija Ristevska, Aleksandar Mladenović, Zoran Stošić, Snežana Tasić, Goran Savić, Vesna Mihajlović, Borivoje Dimić, Marjan Ibišević, Miroslav Nešić, Ana Jović, Aleksandar Mitić, Ana Stanković, Miroslavka Petković, Milan Kraljević i Dejan Dušanović
5. MZ – Savet se bira 2. aprila
6. MZ – za predsednika Saveta izabran Stanojko Cvetković, kao i Ivan Stanković, Slobodan Ilić…
7. MZ – Mladen Dimitrijević, Goran Trajković, Nenad Veličković, Anita Grujić, Dragan Blagojević, Jovica Ilić, Danijela Simonović, Bora Davitković, Branislav Krstić, Dalibor Veličković, Dragan Stanković, Goran Stanković, Zoran Stojković, Rade Ristić i Predrag Spasić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar