Optuženi ponovo bez branioca



Optuženi ponovo bez branioca

Sudija Despotović je, pred javnošću koja je očekivala nastavak procesa, u sredu (juče) objasnio kako je advokat Dragan Nikolić, nakon poslednjeg ročišta, 23. februara otkazao punomoćje svom klijentu, s obrazloženjem da ima mnogo obaveza po drugim predmetima





Goran Despotović, predsedavajući veća petorice Okružnog suda u procesu protiv Bobana Stankovića (24), optuženog da je pucnjima iz pištolja 11. novembra 2006. godine naneo smrtne rane Živojinu Ničiću (26), bio je prinuđen da po ko zna koji put odloži zakazano sudsko ročište. Razlog, kao i u nekoliko poslednjih navrata, leži u činjenici da optuženi Stanković nije imao advokata, a ročište se po zakonu ne može držati bez prisustva njegovog branioca.
Despotović je, pred javnošću koja je očekivala nastavak procesa, u sredu (juče) objasnio kako je advokat Dragan Nikolić, nakon poslednjeg ročišta, 23. februara otkazao punomoćje svom klijentu, s obrazloženjem da ima mnogo obaveza po drugim predmetima. Sud ga je, međutim, na iznenađenje prisutne javnosti, ponovo postavio za Stankovićevog branioca po službenoj dužnosti. To je verovatno iz razloga ekonomičnosti, pretpostavio je Despotović, mada je svima u sudnici ovaj momenat zvučao paradoksalno. Sudija Despotović pojasnio je da bi u slučaju određivanja novog branioca on verovatno zahtevao vreme da se upozna sa obimnim i složenim predmetom, što bi ponovo značilo odlaganje.
Sudija je rekao da je Nikolić dan pre ročišta, oko 13.30 časova, podneskom javio sudu da ne može doći, jer ima od ranije zakazano suđenje u istom terminu u Opštinskom sudu. Takvo obrazloženje izazvalo je salve negodovanja u sudnici. Oštećena strana, neki od rođaka, a posebno majka pokojnog Ničića, glasno je negodovala govoreći „ovo je sramota“, „dete mi je ubijeno, a vi se tako ponašate dve godine“. Sudija je na to zapretio udaljenjem nezadovoljnih iz sudnice, ali se to ipak nije dogodilo.
Na ove okolnosti reagovao je i Miroslav Manasijević, zamenik okružnog javnog tužioca, koji je kazao da ga sud nije ni obavestio da je Nikolić ponovo otkazao punomoćje, te da nije u redu što je on ponovo postavljen za Stankovićevog branioca. Advokat Miroslav Nešić, branilac drugooptuženog Bratislava Jelića, taksiste koji se tereti za pomaganje Stankoviću posle izvršenog krivičnog dela, bio je iznenađen takvom odlukom suda.
– Prema Zakonu o advokaturi, ukoliko okrivljeni izgubi poverenje u svog advokata ili obrnuto, on mu ne može opet biti određen za branioca po službenoj dužnosti – istakao je Nešić, čudeći se odluci suda.
Pravni zastupnik oštećenih, advokat Aleksandar Stojković, ništa manje začuđen, rekao je kako prvi put u svojoj karijeri čuje da sud optuženom po službenoj dužnosti određuje advokata koji je otkazao punomoćje.
– Tim pre što je to drugi put da otkazuje punomoćje optuženom – podsetio je Stojković – i da je iz tog razloga već bilo odlaganja. Sud treba da odredi branioca koji će moći da predmet privede kraju. To je u interesu oštećenih, ali i samog optuženog koji ima pravo na odbranu i suđenje u razumnom roku. Dalja odlaganja nisu ni u funkciji utvrđivanja istine.
Prema rečima Despotovića, u nastavku procesa nije preostalo mnogo posla. Veštaci koji su trebali da budu saslušani ove sedmice, prezentovaće svoje iskaze 15. maja, za kada je zakazan nastavak suđenja, naravno ukoliko optuženi Stanković tog dana bude imao branioca. Moguće je da suđenje tada bude i okončano, nakon čega se može očekivati prvostepena presuda.
Boban Stanković optužen je da je 11. novembra 2006. godine, oko 3.30 časova, ispred kafića „Troja“, nakon jedne tuče, ispalio smrtonosne hice iz pištolja u Ničića koji je par sati kasnije preminuo u vranjskoj bolnici. Tužilaštvo je ubistvo okvalifikovalo kao „teško“ (po zakonu minimalna kazna deset, a može se izreći i zatvor od trideset do četrdeset godina). Stanković je u svom iskazu na sudu izjavio da se ne seća momenta ubistva.

***

VRHOVNI SUD POTVRDIO REŠENjE O PRODUŽENjU PRITVORA TASIĆU I VOJINOVIĆU
Vrhovni sud Srbije odbio je žalbe branilaca Gorana Tasića Gokčeta i Ivice Vojinovića Vojske na rešenje Okružnog suda u Vranju kojim je pomenutoj dvojici pritvor produžen za još dva meseca. U saopštenju Okružnog suda, koje je preko vranjskog Medija centra dostavljeno svim lokalnim redakcijama, dodaje se da je Vrhovni sud istovremeno potvrdio rešenje nižeg suda Kv.br.90/09 o produženju pritvora, doneto 6. marta ove godine.
Tasić i Vojinović su pre ovog produženja pritvora u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora već proveli trideset dana. Zakonik o krivičnom postupku (ZKP) kaže da ukoliko se postupak vodi za krivično delo za koje se može izreći kazna zatvora preko pet godina, veće Vrhovnog suda može, „na obrazloženi predlog istražnog sudije ili tužioca, iz važnih razloga“ produžiti pritvor najduže za još tri meseca, dakle ukupno šest meseci. Ukoliko i nakon toga ne bude podignuta optužnica, jer je istraga još uvek u toku, osumnjičeni će po sili zakona biti pušteni na slobodu, propisuje ZKP.
Tasić i Vojinović, prvi osumnjičen za pokušaj ubistva, a drugi za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela (vezano za pucnjavu kod kafića „Tropikana“ u kojoj je 17. septembra prošle godine ranjen Aleksandar Dimitrijević) nalaze se u pritvoru od 10. februara 2009. godine, kada su se dobrovoljno predali stražarskoj službi Okružnog zatvora.

***

POLICAJCI UMEŠANI U ŠVERC RANOG POVRĆA
Aladin B.(29) i Senad S.(34), žitelji Novog Pazara, uhapšeni su zbog sumnje da su krijumčarili rano povrće sa Kosova i Metohije, saopštila je Policijske uprava Vranje. U istoj akciji policije, privedena su i četiri policijska službenika iz Bujanovca zbog sumnje da su zloupotrebili službeni polozaj. Uhapšeni su policajci Miriton A. (36), Bojan D. (36), Ivan I. (24) i Amir R. (30). Sumnja se da su oni 17. marta ove godine omogućili Aladinu B. i Senadu S. šverc veće količine ranog povrća sa Kosova. Aladin B. i Senad S. su teretnim vozilom marke „mercedes“ novopazarskih tablica prevezli veću količinu ranog povrća sa Kosova preko bezbednosnog punkta Dobrosin u opštini Bujanovac. Prethodno su dogovor o tome sačinili Ekrem M. (37) iz sela Veliki Trnovac, opština Bujanovac i pomenuti policajci. Istražni sudija opštinskog suda u Bujanovcu je osumnjičenima odredio pritvor do mesec dana, dok se Ekrem M. nalazi u bekstvu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar