Kuća užasa na periferiji



Kuća užasa na periferiji

Lice za koje se osnovano sumnja da je počinilo krivično delo trenutno je u niškom Zavodu za vaspitanje omladine, gde se nalazi već godinu dana. Žrtva silovanja je medicinski zbrinuta i od šoka i povreda oporavlja se kod svoje kuće





Vranjanac N.T, koji će za osam meseci postati punoletan, ponovio je krivično delo od pre dve godine zbog čega se i nalazi pod starateljstvom Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu. Okružno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za pokretanje istražnog postupka protiv njega i predložilo pritvor, ali zbog delikatnosti slučaja pravosudni organi ne žele da iznose detanje. Prošlog ponedeljka (23. mart) vranjski Centar za socijalni rad dobio je zahtev iz Okružnog suda da se uključi u „pripremni postupak protiv lica za koje se sumnja da je izvršilo krivično delo“. Osnovano se, naime, sumnja da je N.T. silovao trinaestogodišnjeg dečaka, učenika vranjske Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, prošlog ponedeljka (16. mart) u večernjim satima, u jednoj napuštenoj kući na periferiji u naselju Asambair. Lekari koji su pregledali nesrećnog dečaka konstatovali su povrede, i on se od njih ali i od pretrpljenog šoka oporavlja kod kuće. Osumnjičeni je trenutno u Zavodu u Nišu, nad njim je pojačan nadzor a Goran Stamenković, direktor te ustanove rekao je za naše novine da čeka uputstva resornog Ministarstva i pravosuđa.
– Maloletnik je pod pojačanim nadzorom jer imamo obavezu da sad njega zaštitimo od eventualnih napada ostalih štićenika, ili od nekoga spolja – kaže on.

U ŠKOLSKOM DVORIŠTU

Prema navodima žrtve i njegovih roditelja, koje su objavili neki mediji, napasnik je sačekao dečaka u dvorištu „Zmaj“ škole koju je i sam pohađao. Presreo ga je, pitao gde stanuje i konstatovao da idu u istom pravcu. U usputnoj napuštenoj kući iživljavanje je uz pretnje trajalo oko pola sata, a dečak je uspeo da sasvim nag nekako pobegne kroz prozor. Kad su ga ugledali takvog, roditelji su onako izbezumljeni odmah alarmirali policiju. Prema rečima Verice Mihajlović – NIKOLIĆ, direktorke Centra za socijalni rad, napadač je identifikovan na osnovu opisa žrtve.
– N.T. je tog ponedeljka, kada je već trebalo da bude u Nišu, došao u Centar da se javi, uz objašnjenje da se nije vratio u Zavod jer je imao temperaturu. Kazao je da je posetio lekara i to dokumentovao urednom potvrdom – kaže Mihajlović – Nikolić.
Ona dodaje da N.T. i njegovi roditelji poriču delo koje mu se stavlja na teret, i da se u niški Zavod vratio u utorak, najverovatnije u nečijoj pratnji. Direktorka navodi da za godinu dana boravka u ovoj instituciji N.T. nije napravio nikakav ekces, da se lepo i primerno vladao, te da mu je ovaj poslednji vikend dopust bio osmi do sada. Ona kaže da ga lično nije upoznala, ali da prema onome što je čula od kolega neposredno nadležnih za njega, N.T. na prvi pogled ne odaje utisak nasilnika – primerno se vlada i krhke je građe. Ove reči potvrđuje i direktor Zavoda, ustanove poluotvorenog tipa za vaspitanje omladine.
– Ja zaista ne mogu da govorim o ovome što se događa. Mogu samo da kažem da je maloletnik pod pojačanim nadzorom i da čekamo instrukcije nadležnih. Inače, on ovde za godinu dana nije napravio nikakav incident, ponašao se primerno, jedan je od boljih štićenika, a o tome govori podatak da je do sada osam puta išao kući za vikend. U suprotnog ne bi bilo tako – kaže Stamenković.
Verica Mihajlović – Nikolić kaže da Centar nije imao obavezu da neprekidno, 24 časa, kontroliše N.T. za vreme njegovog boravka u Vranju već samo povremeno, lično i telefonom.
– Mi kao Centar za socijalni rad predložićemo meru obaveznog lečenja koju treba da izrekne sud. Po našem uverenju, N.T. je potrebno ozbiljno lečenje.
Direktorka „Zmaj“ škole, Snežana Kocić – SPASIĆ rekla je da školsko obezbeđenje ne može da reaguje van školskih objekata i izrazila duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo njenom učeniku.
N.T. se, kao što smo rekli na početku, u Zavodu u Nišu nalazi jer je 3. marta 2007. silovao vršnjaka, učenika jedne vranjske srednje škole. Posle ovog dela bio mu je određen jednomesečni pritvor, a u Niš je poslat posle brojnih veštačenja i saslušanja. Scenario je i tada bio sličan: nasilnik je presreo žrtvu
uveče i, stavivši joj oštar predmet pod grlo, od nje pokušao da iznudi novac i mobilni telefon. Pošto nesrećni dečak na to nije pristao, nasilnik ga je silovao.

BRUTALAN ČIN KOJI OSTAVLjA STRAŠAN UTISAK

Specifičnost oba krivična dela je to što je žrtva silovanja dečak, osoba istog pola kao i učinilac. Krivični zakon, prema kome je za delo silovanja predviđena zatvorska kazna u trajanju od 3 do 15 godina, ne pravi polnu razliku za žrtve seksualnog nasilja. Prema tome, i muškarac može da bude žrtva silovanja jer se homoseksualizam više ne tretira kao zakonski prekršaj.
N.T. je na saslušanju pre dve godine rekao da je sve uradio slučajno i bez namere, jer je «malo više popio».
Žrtva u poslednjem slučaju medicinski je zbrinuta. Nela Stanojev, neuropsihijatar vranjskog Zdravstvenog centra objašnjava da je svako silovanje brutalan čin koji ostavlja strašan utisak sa posttraumatskim posledicama, praćen neurološkim problemima, depresijom i potencijalnim suicidom.
– Uvek kod žrtve postoji strah da se to ne ponovi. Žrtva nema samo strah od sličnih kontakata, već i strah od muškaraca uopšte i strašan doživljaj krivice – kaže ona.
Stručnjaci se slažu da su uzrok svakog nasilničkog ponašanja poremećeni porodični odnos. N.T. je recidivista koji je godinu dana proveo u ustanovi za maloletnike poluzatvorenog tipa, što očigledno nije dalo rezultat. Zbog čega mu još tada nije omogućeno temeljno i stručno lečenje?


Nela Stanojev
Transverzija seksualnog nagona

Kada smo sa njom pre dve godine razgovarali, neuropsihijatar Nela STANOJEV rekla je da ovakvi događaji predstavljaju ozbiljan problem koji se mora sagledati iz nekoliko aspekata:
– Jedan problem je nasilništvo kao težak prekršaj koji se obično dešava kod osoba različitog pola. Drugi problem je pederastija. Svako silovanje govori da je izvršilac krivičnog dela osoba sa velikim problemom. U ovom slučaju postoje dva nagona koja se ne kontrolišu. Ova osoba ne kontroliše svoju seksualnost ali ni svoju agresiju i njegovi problemi teško se mogu normalno eliminisati. Kod silovanja je problem što nema doživljaja seksualnog nagona ako nema terora nad žrtvom. Naime, nagon se ne zadovoljava adekvatno ukoliko se žrtva ne plaši. Problem je ovde mnogo veći jer je žrtva istog pola. U psihijatriji sada postoji drugačiji odnos prema pederastiji, koja nije više poremećaj već transverzija- usmeravanje seksualne energije prema istroj rodnoj grupi. Ali, nasilništvo govori da osobe koje ga ispoljavaju imaju probleme, najpre u porodici. Na kraju, sve ovo je dokaz da postoji sve manje razumevanja među polovima, u šta se svakodnevno možete uveriti po kafićima. Muškarci su gotovo nezainteresovani za devojke, svi sede posebno i nema onog finog udvaranja kao ranije. Devojke su sada te koje love.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar