Štedećemo od sutra



Štedećemo od sutra

Gradska skupština je na krkanluke i kalendare u poslednje tri godine potrošila preko 11 miliona dinara





Gradska skupština je na ime reprezentacije u poslednje tri godine potrošila preko 11 miliona dinara. Ništa bolje nije ni u javnim preduzećima i ustanovama, jer se i tamo svake godine potroši određena svota za te svrhe, u rasponu od nekoliko desetina hiljada pa do iznosa većih od milion dinara.

OSTALE OPŠTE USLUGE

Poreskim obveznicima je priča o krkanlucima na njihov račun oduvek bila etalon za merenje odgovornosti političara, a pogotovu danas, u vreme krize, kada se do novca i zaposlenja jako teško dolazi. Možda zbog toga svi gradski funkcioneri sa kojima je razgovarao dolepotpisani sada najavljuju mere štednje, uz napomenu da se neke stvari ne mogu jednostavno ukinuti. Ne mogu se, vele, poslovni prijatelji ili gosti iz drugih opština tek tako otpratiti.
Načelnik Gradske uprave Nebojša Ljubić kaže da se zaista troši puno para na reprezentaciju, ali da se deo sredstava ipak vraća jer zaposleni plaćaju kafe i sokove. Pare se, osim na čajnu kuhinju, u Gradskoj skupštini troše i na kupovinu kalendara, rokovnika, cveća, zelenila i sličnih stvari.
– Ovde sam tek pet meseci i zato ću proveriti sve stavke pojedinačno. Učiniću sve kako bismo mogli drastično da smanjimo troškove, tako da ćemo za te svrhe izdvojiti mnogo manje od onoga što je predviđeno za ovu godinu – obećava Ljubić.
Ni javna preduzeća i institucije nisu imuna na reprezentaciju, a do podataka o tome nije uvek lako doći. Primera radi, građani nikada neće saznati tačne podatke o tome koliko se potrošilo na kafane i kalendare u 2007, jer Gradska skupština prošle godine nije raspravljala o izveštajima o radu, odnosno o završnim računima tih institucija. Prema zvaničnom obrazloženju, održavanje izbora je razlog za to.
Postoji još jedan razlog zbog kojeg je tačan iznos ulupanih para na kafanu i bižuteriju teško utvrditi. Naime, način na koji se knjiže sredstva za reprezentaciju nije svuda isti. Negde su ona eksplicitno iskazana, a negde su pod stavkom „ostale opšte usluge“.
– Tu se stavljaju sve one stvari koje bi trebalo da se sakriju – kaže sagovornik „Vranjskih“ koji je želeo da ostane anoniman, inače zaposlen u jednoj javnoj instituciji.
A, šta kažu direktori najvažnijih javnih preduzeća?
Direktor „Novog doma“ Goran Petrović iznosi podatak da je njegovo preduzeće na reprezentaciju prošle godine potrošilo 429.000 dinara, ali da u tu sumu ne spadaju samo kafanski ručkovi sa poslovnim partnerima, već i hrana za terenske radnike koji rade prekovremeno, kao i kafe i sokovi za zaposlene.
-Za ovu godinu smo planirali 490.000 dinara za reprezentaciju. Ako poslujemo uspešno, ako dobro radimo i pravimo pare, onda mislim da nije problem ni da se nešto potroši na reprezentaciju – kaže Petrović.

NEMA RAZGAĆIVANjA

Direktor „Komrada“ Perica Milosavljević navodi da je to preduzeće prošle godine od planiranih pola miliona dinara za reprezentaciju potrošilo polovinu. On takođe ističe da se tu, između ostalog, računaju i kafe za zaposlene i hrana za majstore koji dolaze u „Komrad“.
– Ove godine planiramo da potrošimo ono što je u granicama dozvoljenog, a svakako ćemo imati i mere štednje. Možda neko hoće da se razgaći, ali ne može. Takvo je vreme došlo – navodi Milosavljević.
Direktor „Direkcije za izgradnju i razvoj grada“ Dragan Stojković navodi da je saldo potrošenih para na ugostiteljske usluge napravljen tek nedavno, te da za poslednje četiri godine iznosi 674.382 dinara, dok je za reprezentaciju, koja je posebna stavka, u prošloj godini potrošeno 202.526 dinara. Prema njegovim rečima, mora se imati na umu da se tim parama kupuju i sredstva za održavanje higijene u prostorijama koje duži ovo preduzeće.
– Znam da je pisanje o reprezentacijama i kafanskim ručkovima atraktivna stvar za čitaoce, i zato hoću da kažem da smo mi uveli mere racionalizacije u mnogo važnijim segmentima poslovanja, gde se uštede mogu meriti milionima – kaže Stojković.
U „Vodovodu“ takođe najavljuju drastično smanjenje troškova reprezentacije i ugostiteljskih usluga, ali podatak o tome koliko je potrošeno prošle godine nismo dobili. Ipak, da bi se znalo o kojim redu veličina se radi neka posluže podaci za 2005. i 2006. godinu, prema kojima je „Vodovod“ za reprezentaciju platio 1.577.983, odnosno 1.007.000 dinara.
– Najviše nas jede to što stalno dolaze neke komisije za prijem brane „Prvonek“, a mi smo obavezni po ugovoru da im obezbeđujemo prenoćište i hranu. Najviše para trošimo na to, dok smo za ostale stavke kao što su hemijske, upaljači, kalendari imali minimalna izdvajanja – kaže pomoćnik direktora „Vodovoda“ Božidar Djorđević.
Direktor „Uprave Banje“ Nebojša Stojanović kaže da ga priča o reprezentaciji uopšte ne interesuje jer se bavi izgradnjom i uređenjem Vranjske Banje. On navodi da je prošle godine ovo javno preduzeće potrošilo svega 80.000 dinara na reprezentaciju, te daje je i plan za ovu godinu na tom novou.
Koliko je ukupno para u javnim preduzećima i ustanovama potrošeno na reprezentaciju svake godine pojedinačno gotovo je nemoguće utvrditi, jer od sedenja u kafanama i deljenja poklona nisu imuni ni ostali direktori, ovde nepomenuti. Izvesno je samo to da se radi o višemilionskoj sumi. Mnogo ili malo, prosudite sami.


TROŠKOVNIK
2008.

„Novi dom“ 429.000
Uprava Banje 80.000
Komrad 250.000
Direkcija 202.526

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar