Menjam ženu



Menjam ženu

Direktor „Novog doma“ zaposlio je u svojoj firmi suprugu direktora Direkcije, koji mu se revanširao istom merom. Suzana Stojković i Slađana Petrović, međutim, na radnim mestima provele su samo jedno popodne. Dovoljno da pukne bruka





Naivno, sa dramaturgijom na nivou meksičke sapunice, pokušali su Dragan Stojković i Goran Petrović, direktori dva vranjska javna preduzeća i članovi Demokratske stranke, da zaposle svoje supruge. No, sasvim u skladu sa ružičastim šou programom iz naslova ovog teksta, poduhvat je dobio bizarno ishodište. Epilog – dotične gospođe i dalje su domaćice a njihove «jače» (da li i mudrije) polovine ovih dana čekaju rezultat sastančenja partijskih foruma, što može da bude katarzično posle «trljanja noseva» i drugarske kritike i samokritike.

PRAVNICA SA ŠESTIM STEPENOM

A sve je počelo u ponedeljak (16. marta) kada su se Suzana (Draganova) Stojković i Slađana (Goranova) Petrović, kao savesne trudbenice pojavile tačno u sedam ujutru na novim radnim mestima; Gospođa Stojković u «Novom domu», javnom preduzeću kojim direktoruje Slađanin suprug Goran, a Petrovićka u Direkciji za izgradnju, tamo gde stoluje Dragan, suprug Suzanin. Malo možda deluje komplikovano, ali nije. Akcija u ponedeljak ujutru bila je sinhronizovana, ali su je istog dana, negde sat,dva iza podneva, prekinuli njihovi partijski šefovi.
– Čitava priča je iskonstruisana i predimenzionirana. Ipak, tačno je da sam nameravao da suprugu zaposlim u «Novom domu» kao pravnika sa šestim stepenoms tručne spreme – kaže Dragan Stojković, direktor Direkcije.
Na drugoj strani, međutim, čini se da Goran Petrović ni pod najstrašnijim mukama ne želi da prizna da je njegova Slađana bila već viđena u Direkciji, ali neznano na kojoj poziciji.
– Bilo je ranije nekih priča i mogućnosti, ali suprugu nisam nameravao da zaposlim u Direkciji. Što se Draganove supruge tiče, ona je počela da radi u ponedeljak kod nas, ali je kasnije u toku dana sve stopitano – kaže Petrović.
– Goranova supruga nije počela da radi u Direkciji. U ponedeljak je boravila u firmi nekoliko sati, posedela malo i otišla – podržava ga Stojković.
No, neke ptičice pevaju drugu pesmu. Prema dva potpuno nezavisna i vrlo pouzdana izvora iz Direkcije, Petrovićka se, kao što rekosmo, uredno pojavila u sedam sabajle na radnom mestu. Direktor ju je odmah smestio u jednu kanelariju trenutno praznu, čiji korisnik trenutno nije bio tu. Kad se vratio došlo je do klasične zamene identiteta, pa je pomislio da je nova službenica, ustvari, neka stranka, te se ljubazno ponudio da pomogne. No, kad mu je ova odgovorila da radi ovde i da je u ofis smestio direktor lično, legenda kaže da je dotični službenik odjurio pravo kod glvnog da se raspita o svojoj pravici, gde mu je rečeno da će dobiti novu kancelariju. Drugi izvor do u detalja ponavlja ovu priču, uz napomenu da je negde oko dva popodne, posle jednog telefonskog poziva, Petrovićka odjednom ustala i bez traga nestala. Njen suprug pokušao je da novinarima, koji su već osetili dobru priču, objasni kako se ona tu našla sasvim slučajno, kao običan gost, dok je direktor Stojković bio još veštiji kada je rekao da je supruga njegovog partijskog druga u firmi boravila tek da se raspita da li tu ima radnih mesta. Nešto, dakle, kao «dobar dan komšija, imate li taze jogurt».
Stojković se, izgleda, gorko kaje zbog svega što se dogodilo. Po boji njegovog glasa, utisak je, bilo je u ponedeljak i kritike i samokritike, slično kao četresosme («mi, prljava pena isplivala na talasima revolucije…»). Uglavnom, on priznaje da je prekršio partijsku disciplinu i spreman je da se stavi partiji na raspolaganje:
– Stranka je želela da mi pomogne, možda bi nas i podržali u ovom slučaju, ali smo napravili propust što nismo upoznali stranku sa našim namerama. Moja žena počela je da radi u «Novom domu», Goran je hteo da mi pomogne. Međutim, partijska kritika bila je žestoka, ja sam se javno izvinio i spreman sam da se stavim partiji na raspolaganje, da ona odluči o svemu – iskren je Stojković.
Slično reaguje i Goran, uz raliku što sebi daje nešto veću autonomiju:
– Mi smo samofinansirajuće preduzeće, koje u poslednje vreme ima povećan obim posla koji ne može da oposli jedan pravnik. Partija nije znala za našu nameru, a direktor zakonski ima pravo da zaposli potreban kadar. Pa, mi smo direktori, valjda možemo sami da odlučujemo, dao sam sebi tu slobodu…

DA LI SU ŽENE TAOCI

Petrović priznaje da je dan posle još uvek prilično konfuzan i da ne može trezveno da rezonuje i razmišlja:
– Smatram da ljudima treba da se pomogne. Ipak, pozvali su me određeni ljudi, malo sam i ja porazmislio, i rešenje o zapošljavanju je povučeno. Stranka ima svoj stav, iako mislim da direktori, pored velike odgovornosti, treba da imaju i izvesnu slobodu. Za mene je zapošljavanje Stojkovićeve supruge bio protokolarni čin, ali stranka nije mislila tako. Ali, možda je stranka u pravu, danas ne mogu racionalno da razmišljam. Spreman sam na sve, na stranci je da odluči – kaže Petrović.
Stojković deluje još utučenije, ali otkriva pravu pozadinu svoje nakane:
– Moja žena radila je u Prokredit banci i izgubila je posao kao kolateralna šteta tamošnjih dešavanja. Nije više u mladosti, deca su već na fakultetu, izdržavam i roditelje; treba da se živi a ja sam ovde u Direkciji prolazan. Otkad je ostala bez posla mojoj ženi je narušeno zdravlje, ni kriva ni dužna ostala je bez posla u banci, a sve to uzrokuje velike porodične probleme. Ja, jednostavno, imam obavezu da je zaposlim – govori Stojković.
Onda je usledilo lamentiranje nad zlehudom sudbinom funkcionerskih žena koje, ispada, nigde ne mogu da se zaposle i koje su, sledstveno tome, taoci svojih muževa. Ovde dolazimo do poslednjeg segmenta priče, tačnije o njenom puštanju u etar i dešavanjima nakon što su lideri DS saznali bolnu istinu. Gradom su u ponedeljak ujutru počele da kruže SMS poruke u kojima je opisano šta se dešava u Direkciji i Novom domu. Novinari su krenuli tragom informacije koja je, u međuvremenu, došla i do čelnika DS. Ali, bruka je već pukla. Pojavile su se i poluinformacije da je vest stigla čak do Dušana Petrovića, bivešg ministra pravde, koji je hitno telefonirao u Vranje, a da je stvar počela da se raspliće kasno popodne i uveče u ponedeljak, na sastanku u stranačkim prostorijama DS. Prema svedočenju prisutnih novinara, unutra je situacija bila na ivici nerava. Glavni akteri su davali suprotstavljene izjave, sve pitajući postoji li način da oni zaposle svoje supruge, neki njihovi prijatelji pokušavali su da umilostive medije da sve jednostavno zaborave, pale su i neke grube rečenice… Sve u svemu, odjednom su se sve karte otvorile i svi su znali sve. Pa dobro, postavlja se logično pitanje zašto pa sad sva ova fertutma kad su gospođe Stojković i Petrović samo dve od oko 8.000 osoba bez posla u Vranju.


IGOR ANDONOV
NEKOREKTNO PREMA GRADjANIMA

– Mislim da žena funkcionera ne sme da bude osuđena tako što ne može da radi zbog položaja svog muža, ali način na koji su Petrović i Stojković ovo uradili nije korektan prema građanima i prema stranci. Ipak, jedino što pouzdano u ovom momentu znam je da bez odluke Demokratske stranke niko ne može da dođe do radnog mesta na ovaj način. Informaciju sam dobio od ljudi koji nisu direktno vezani za stranku u ponedeljak oko jedan. Najpre nisam poverovao, pa sam otišao u Direkciju i tamo saznao detalje. Nije u redu što su Petrović i Stojković pokušali da rade mimo stranke, jer njene odluke mora da se poštuju. Videćemo šta će dalje da se dešava sa njima, sve je otvoreno, odluka je na Predsedništvu i Gradskom odboru.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar