Stojčić iz „fiće“ u „vektru“



Stojčić iz „fiće“ u „vektru“

Osim gradonačelnika, imovinu su prijavili svi gradski rukovodioci. Prema njihovim rečima, na tom spisku ne nalazi se ništa spektakularno





Sudeći prema imovini koju je prijavio, gradonačelnik Miroljub Stojčić popravio je saldo svoje imovine u periodu između izbora 2004. i maja prošle godine. Stojčić se uoči poslednjih izbora, posle kojih su ga odbornici izabrali za gradonačelnika, poverio medijima da u vlasništvu ima stan od 77 kvadrata, automobil „opel vektra“, suvlasništvo nad placem na Besnoj kobili i ušteđevinu u visini jednogodišnje zarade.

ZAKON I SAVET

Ako se zna da je pre povećanja funkcionerskih plata prošlog leta gradonačelnik prosečno zarađivao oko 1.000 evra mesečno, nije teško izračunati da je prošle godine, otprilike u ovo vreme, raspolagao ušteđevinom od nekih 12.000 evra. Međutim, pred izbore 2004. Stojčić je, kao kandidat za predsednika opštine, u izjavi našim novinama prijavio taj isti stan, „fiću“ starog više od dve decenije i 5.000 evra u slamarici. Za vreme jednog četvorogodišnjeg mandata, dakle, gradonačelnik je priuštio sebi drugi, mnogo bolji automobil, ali i uspeo da ušpara još nekih 7.000 evra za crne dane. Plac na budućem skijaškom centru pride. Gradonačelnik je, naravno, ispunio obavezu i predao podatke za drugu polovinu 2008, ali u sadržaj njegove imovinske karte nismo mogli da zavirimo. Kako nam je rečeno u njegovom kabinetu, poslednjih dana je velika gužva.
Kao u narodnoj poslovici, i vranjske funkcionere priterala je zla godina pa je čitav prvi ešalon prijavio svoje imovinske karte jednoj od dve za to nadležne institucije: lokalnom Savetu za praćenje i primenu etičkog kodeksa ili Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa. Prema rečima Nenada Stajića iz gradskog Saveta, zakonsku obavezu da prijave svoju imovinu u Vranju je ispunilo 240 od 438 lica:
– Svi važni gradski funkcioneri, gradonačelnik i predsednik Skupštine, njihovi zamenici i pomoćnici, članovi gradske vlade, i većina odbornika podneli su imovinske karte, ali su detalji najstroža tajna. Oni su podatke predali lokalnom Savetu, tako da je broj prijavljenih možda i veći jer su ih neki verovatno slali direktno u Beograd – kaže Stajić.
Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa imovinske karte dužni su da predaju, osim lokalnih funkcionera, i odbornici, direktori javnih ustanova i preduzeća, članovi upravnih i nadzornih odbora. Ova praksa, međutim, u Vranju nikada nije do kraja zaživela.
– Funkcioneri Grada Vranja su od početka rada Republičkog odbora, aprila 2005, dostavljali izveštaje o imovini i prihodima svake godine u sve većem broju, ali nije se dogodilo da svi funkcioneri Vranja dostave izveštaje za neku godinu – tvrdi Aleksandra Kostić, savetnica za medije Republičkog odbora.
Republički odbor, inače, osnovan je aprila 2004. sa jedinim zadatkom da sprovodi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javnih funkcija. Na lokalnom nivou u Vranju za to je zadužen Savet, čija predsednica Snežana Mišić kaže da su funkcioneri od majskih izbora mnogo pedantniji što se obaveza tiče nego ranije:
– Do maja prošle godine Savetu i Odboru je imovinu prijavilo svega 19 funkcionera. Danas je situacija mnogo bolja i mi još uvek ažuriramo dokumentaciju.

OD 2010. KRIVIČNA ODGOVORNOST

Možda naši rukovodioci ne bi bili toliko ažurni da od 1. januara sledeće godine nepostupanje po Zakonu podleže krivičnoj odgovornosti, što sada nije slučaj. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, organizacije koja je prošlog meseca posmatrala sprovođenje Zakona, kaže da su svi funkcioneri u Srbiji bili dužni da do 31. januara obelodane svoju imovinu:
– U Vranju je do tog datuma mali broj njih prijavio imovinu. Međutim, kaznene mere u vidu opomene ili preporuke za razrešenje sa funkcije su više nego simbolične. Nadam se da će se odnos funkcionera prema zakonu promeniti od 31. januara 2010, kad prijavljivanje imovine postane zakonska obaveza i za imenovana I za postavljena lica- kaže Nenadić.
I u slučaju da svi koji su dužni prijave imovinu, veliko je pitanje koliko je ta slika realna. Najpre, nekretnine su često uknjižene na najbliže srodnike, a visinu ušteđevine gotovo je nemoguće, svejedno da li se ona nalazi u banci ili slamarici. Osim toga, tačnost podataka ponajviše zavisi od njihove savesti. Uostalom, u Srbiji stvari često nisu onakve kako izgleda. Na veb prezentaciji Odbora doslovno stoji: „Republički odbor je samostalan i nezavisan organ, a sredstva za njegov rad obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije“. U prevodu, ako niste razuemli, Odbor je nezavistan ali ga plaća država. Ista je situacija i sa vranjskim Savetom: radi se o nezavisnom organu, koji ima posebne prostorije I ostale benefite, samo što ga iz budžeta finansira lokalna samouprava.


ŠTA POSEDUJU POLITIČARI
Goran Stefanović, narodni poslanik DS i predsednik vranjskog odbora te stranke:
– Moja se imovina nije promenila od prošle godine. Posedujem automobil „pežo 307“, pištolj i ušteđevinu od 5.000 evra. Ranije sam imao tri lokala u advokatskoj zgradi, ali sam jedan u međuvremenu prodao.
Zoran Antić, zamenik predsednika Skupštine Grada:
– Moja imovina se nije promenila od 2000. godine. Živim u roditeljskom stanu, imam „pežo 406“, malokalibarsku pušku i ušteđevinu od oko 100.000 dinara i desetak hiljada evra.
Predrag Stojković, lider vranjskog odbora SRS:
– Na svoje ime ne posedujem ništa, sve se vodi na oca.
Radoslav Mojsilović, poslanik Nove Srbije i lokalni lider te stranke:
– Izveštaj podnosim uredno na svakih šest meseci ne samo za svoju, već i za imovinu krvnih srodnika. Ove godine samo sam kupio novi automobil, „reno megan“, i to je jedino što posedujem na svoje ime. Živim u roditeljskom stanu a ušteđevinu nemam.
Zoran Najdić, lokalni ministar kulture i član DS:
– Na svoje ime ne posedujem ništa, a nemam ni ušteđevinu.


VOX POPULI
Da li su vranjski političari bogati?

Jovan Aleksić (58), advokat:
– Jesu bogati a naročito Dragan Nikolić, Nešić i Goran Stefanović.
Branislav Filipović (24), nezaposen:
– Da, previše u odnosu na to koliko rade svoj posao.
Velin Vasev (31), nezaposlen:
– Itekako su bogati, prosto se takmiče međusobno.
Petar Grujić (45), radnik:
– Ja mislim da se zato i bore za funkcije, da bi se obogatili.
Dragan Mladenovi (55), penzioner:
– Jesu, pogotovo gradonačelnik.


ZAKON

Skupština Republike Srbije donela je Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija aprila 2004. a Republički odbor osnovan je kako bi sprovodio zakon. U ovoj instituciji rečeno nam je da nisu u mogućnosti da nam dostave podatke o funkcionerima koji su prijavili imovinu zbog velike gužve koju imaju. U 2008, prema rečima Aleksande Kostić, savetnice za medije Republičkog odbora, u 2008. su imovinu prijavili gotovo sve vodeće ličnosti tadašnje nomenklature.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar