Socijalisti uhvaćeni sa prstima u pekmezu



Socijalisti uhvaćeni sa prstima u pekmezu

Najpre su Antić & Comp. na svoju ruku, počeli da muljaju oko izbora u mesnim zajednicama. „Žuti“ su potom odgovorili smenom dvojice provernih SPS kadrova





Smena Stojančeta Bogdanovića, načelnika Sekretarijata za opštu upravu, i Miroslava Nikolića, praktično koordinatora za rad sa mesnim zajednicama u Skupštini grada, proverenih SPS kadrova, izazvala je prvu veliku buru među najvećim koalicionim partnerima u lokalnoj vlasti u Vranju.
Sve je počelo još krajem prošle nedelje, kada je neko iz DS na TV Vranje video oglas kojim se građanstvo obaveštava o rasporedu izbora za Mesne zajednice. Čelnicima DS odmah je puklo pred očima – SPS tajno pravi zborove po mesnim zajednicama i na njihovo čelo instalira svoje ljude! Od koalicionog partnera se takvo ponašanje ne očekuje, pa je Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave hitno po kuriru poslao izmenu oglasa na televiziju. Tu ima zanimljiv detalj. Taj kurir se, naime, žalio da ne zna koga da sluša: Ljubića, koji mu je neposredni nadređeni, ili Zorana Antića, koji je od njega tražio da ne ide u TV Vranje. Detalj je zanimljiv jer je kasnije, na koalicionim sastancima, Antić tvrdio da sa čitavom pričom nema nikakve veze.

TAJNI ZBOROVI

Preko vikenda se odvijala živa stranačka aktivnost, da bi u ponedeljak Ljubić, prema njegovim sopstvenim rečima, „rasporedio“ Bogdanovića i Nikolića na nova radna mesta, „zbog kršenja radne discipline“. Oni su, naime, samoinicijativno napravili raspored izbora po mesnim zajednicama, i čak završili izbore u nekoliko MZ, popunjujući Savete svojim ljudima. Kvaka je u tome što su njih dvojica dobili zadatak da odrade taj posao na tehničkom nivou, ali i obavezu da u saradnji sa predsednikom Slobodanom Stamenkovićem i njegovim zamenikom Zoranom Antićem utanače tačne datume izbora u pojedinim MZ. Oni to nisu učinili, nego su krenuli da sami obavljaju taj posao, očigedno podržani od pojedinaca u SPS-u. Valja imati u vidu da su i Bogdanović i Nikolić provereni kadrovi SPS, a Nikolić je u vreme Miloševića godinama bio potpredsednik vranjskih sociojalista. Dakle, ljudi od akcije, na čijem se terenskom radu temelji dugogodišnja vlast SPS . E, sada su uhvaćeni u kombinaciji i sledila im je kazna. Bogdanović je premešten u službu pravne pomoći, a Nikolić čak za šefa MZ Buštranje!
Nebojša Ljubić, načelnik Gradske uprave nije mnogo komentarisao nastalu situaciju. Stalno ponavljajući sopstvenu spremost da radi po zakonu, ma kome to smetalo, Ljubić najavljuje ostanak na istom kursu.
– Ne odstupamo ni od čega što smo uradili, jer ne želimo da budemo ikebana u vlasti. Ovde nije reč o političkoj odluci, nego se mora shvatiti ko šta i kako treba da radi – jasan je Ljubić.
Takav šamar SPS, naravno, nije mogao mirno da podnese, pa je usledila oštra reakcija. Zoran Antić je odmah u ponedeljak, čim je čuo za događanja, podneo Gradskom veću zahtev za smenu Nebojše Ljubića, na šta su demokrate odgovorile da će oni u tom slučaju smeniti gradonačelnika Stojčića. Sam Stojčić se u ponedeljak naglo razboleo i otišao kući, a zgrada Skupštine ostala je u košmaru, pod pretnjom skorog raspada koalicije koja još nije ljudski ni zaživela.
U časovima kada je kriza lokalne vlasi bila na vrhuncu, odviojala se paralelna, podzemna politička aktivnost. U „Haremluku“ je, recimo, održan sastanak kome su prisustvovali demokrate, Dejan Stanojević iz DSS, Radoslav Mojsilović iz NS i neimenovani predstavnik G 17 plus. Prema nezvaničnim, ali vrlo pouzdanim izvorima, razgovaralo se o stvaranju nove vranjske vladajuće koalicije, na čijem bi čelu bio gradonačelnik iz redova demokrata. Matematika je jasna – 16 odbornika DS, osam DSS, sedam Nove Srbije i četiri G 17 plus daju dovoljnu većinu za ozbiljan rad i potpuno izbacivanje socijalista iz vlasti. Uz to, DSS, ljut na svoje nekadašnje koalicione partnere, čvrsto je, priča se, obećao da će podržati izbor demokratskog gradonačelnika, ništa ne tražeći za uzvrat! Naravno, o ovome niko otvoreno nije želeo da govori, mada ima nekih nagoveštaja da je priča tačna skoro pa u potpunosti.
Sa druge strane, socijalisti, pošto vide da od Koštuničine ekipe nema mnogo vajde, okreću se svojim tradicionalnim partnerima, radikalima, i njima mašu kao zastavom za zbunjivanje protivnika. Samo, izgleda da i ta stvar neće ići lako. Predrag Stojković, v.d. predsednik GO SRS u Vranju, kaže da sa tom strankom niko i ni na koji način nije razgovarao o mogućoj prekompoziciji lokalne vlasti.
– Ni zvanično ni nezvanično niko nikakav razgovor sa nama nije vodio i ne znamo šta se dešava u vladajućoj koaliciji. Mi smo opozicija, a oni njihove probleme neka sami međusobom razreše – kaže Stojković.

BOGDANOVIĆ ŽRTVOVAN

Ništa raspoloženiji da uđu u lokalnu vlast nisu ni naprednjaci. Iako imaju samo dva odbornika, u nekim kombinacijama moguće je da oni budu i presudni u formiranju lokalne vlasti. No, naprednjacima se ne žuri.
– Mi smo opozicija i to ćemo i ostati. Želimo da na vlast dođemo posle izbora, i nikakve druge kombinatorike nas ne interesuju – kaže Dragan Nikolić, šef Okružnog odbora SNS.
Radoslav Mojsilović, šef Nove Srbije, ostao je nedostupan za „Vranjske“, jer je nekoliko dana zauzet stranačkim aktivnostima čija je priroda ostala tajna. U G 17 za sada ćute i čekaju rasplet. Njihovo se zna – gde demokrate, tu i oni. Bez toga, njihov značaj bio bi minimalan, i teško shvatljiv u njihovoj centrali.
U utorak ujutru održan je višesatni koalicioni sastanak na kome su, pored Igora Andonova, Slobodana Stamenkovića i Nebojše Ljubića učestvovali još i gradonačelnik Stojčić, koji je naprasno ozdraveo, i neizbežni Zoran Antić. Pale su teške reči, bilo je mnogo uvređenih, naročito među prisutnim mlađim socijalistima, ali je na kraju sve leglo na svoje mesto. Bogdanović je žrtvovan, na njegovo mesto je postavljena nekadašnja sekretarka opštine Marina Stojanović(!?). Ovoga puta, kao ustupak socijalistima, pošteđen je Miroslav Nikolić, jer je, kako tvrdi Igor Andonov, utvrđeno da on nije direktno odgovoran, jer je samo slušao naređenja koja mu je izdavao Bogdanović.
Izjave čelnika DS, očigledno, ne ostavljaju mnogo prostora: ili će SPS ponašati u skladu sa pisanim i nepisanim pravilima koalicinog bitisanja, ili će morati da se odrekne vlasti kao takve. Iako je SPS je ovoga puta, čini se, dobio po prstima treba očekivati odgovor. On mora, nema sumnje, da bude žestok, inače će ispasti slabi. Ima li SPS danas snagu za takav poduhvat, brzo će se videti.

 


 

DOGOVORI

Dejan Stanojević
NEĆEMO SA SOCIJALISTIMA

Dejan Stanojević, šef DSS, primećuje da su sada na videlo izašla sva neslaganja DS i SPS, opominjući da ono što se krivo rodi, vreme nikad ne ispravi.
– Postoje ponude o ulasku DSS u lokalnu vlast, od čega bi najviše koristi imali građani. Čekamo zvaničnu ponudu, ali mislim da koalicija sa SPS nije moguća, jer su nas oni izdali u maju 2008. godine. Sa DS smo u koaliciji u preko 80 opština u Srbiji, tako da tu postoje neke mogućnosti – kaže Stanojević.
On nije želeo da komentariše navode da je Zoran Antić plašio koaliciju uvođenjem DSS u igru, ali podseća da je koordinator stranke Milošević u više navrata glasno rekao da je koalicija DSS i SPS u Vranju zabranjena od najviših organa DSS, do daljeg.
– Ako centrala odobri spremni smo da uđemo u vlast sa DS, ali o personalnim rešenjima još nismo razgovarali. Želimo da vidimo programe razvoja, pa da onda odlučimo – kaže Stanojević.

Igor Andonov
KAZNA I OTKAZ

Demokrate su, čini se, zadovoljniji patner posle okončanja bure koja je zadesila lokalnu vlast. Za razliku od tmurnog Antića, demokrate su nekako, čini se, čak srećne razvojem situacije.
Igor Andonov, zamenik gradonačlenika Vranja i očigledno ključna ličnost na demokratskoj strani gradske priče, tvrdi da će i ubuduće, u sličnim situacijama, DS slično da reaguje.
– Ne može u gradskoj upravi da radi ko šta i kako hoće, to je definitivan stav i od njega nema odstupanja. Mislim da će i Antić odustati od incijative za smenu načelnika Ljubića, posle koalicionog sastanka na kome smo razgovarali iskreno i otvoreno, i zaključili da ćemo i ubuduće isto da se ponašamo prema svakome ko pravi ovako kardinalne greške – kaže Andonov, uz tvrdnju da za sada nije bilo potrebe da se ozbiljnije razmišlja o prekompoziciji lokalne vlasti, jer je među partnerima postgnut zadovoljavajući dogovor.
– Ako bude nepoštovanja koalicionog sporazuma, doći će i do raskida koalicije. Za sada, svi dogovori koje smo napravili čvrsto stoje – tvrdi Andonov.
On kaže da se ovoga puta DS ponašala principijelno, i da od toga neće odustati ni ubuduće.
– Šta smo uradili, uradili smo, i ne povlačimo se. Slično će biti i ubuduće. Za svaki prekršaj sledi kazna, a za one teže i otkaz – najavljuje Andonov.

Zoran Antić
NA ČVRSTIM NOGAMA
Vranjska vladajuća koalicija je stabilna, i ništa se posebno tu ne dešava, tvrdi prvi socijalistički operativac Zoran Antić, komentarišići najnovija dešavanja u lokalnoj vlasti. Prema njegovim rečima, on nije ni tražio smenu Ljubića, nego su učinili «članovi Gradskog veća».
– Od Ljubića smo dobili objašnjenje koje nije tačno, ali koje nas je zadovoljilo. Koalicija nikada nije dovedena u pitanje, i toliko je na čvrstim nogama da je to čudo jedno – tvrdi Antić.
U tom smislu, on odbija navode da je SPS pregovarao sa nekim drugim partnerima, («DSS nikad»), tvrdeći da su to možda demokrate radile.
– Ima problema, ali ne i posebnih turbulencija. Drugi to čekaju, što je babi milo to joj se i snilo, samo što ta baba sada duboko spava. Gradska politička žgadija čini čuda, odmah se to rastrčalo, ali od toga nema ništa – veruje Antić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar