Pravosuđe odolelo pritiscima



Pravosuđe odolelo pritiscima

Pritvor je produžen za još dva meseca u vreme kada je vršen politički pritisak da oni budu pušteni na slobodu. Posle dodatna dva meseca (ukupno tri), pritvor se do eventualne optužnice može produžiti maksimalno za još tri, ukoliko tako odluči Vrhovni sud Srbije





Goranu Tasiću (37) i Ivici Vojinoviću (31), dvojici osumnjičenih čija se imena povezuju sa pucnjavom u kojoj je pre pola godine u centru grada ranjen Aleksandar Dimitrijević (29), Vanraspravno veće Okružnog suda produžilo je pritivor za još dva meseca. Slutnje i nagoveštaji da bi dane neizvesnosti pred sudsku odluku o eventualnom produžetku ili ukidanju privora za osumnjičene, mesec dana nakon njihove dobrovoljne predaje, mogli pratiti neki nemili događaji i žestoki pritisci na pravosuđe, čak i javni protesti Nove Srbije (NS) pred zgradom Okružnog suda, nisu se obistinile. Dragan STEFANOVIĆ, predsednik Okružnog suda, ne želeći da detaljnije govori o tome, potvrdio je da je u ovom slučaju bilo političkih pritisaka:
– Reći ću vam samo jednu reč – da! Ali, ne mogu da ulazim u detalje – kaže Stefanović.
Ukoliko se pritiskom ne smatra najava lokalnog čelnika NS, Radoslava Mojsilovića, da će mu Tasić i Vojinović biti počasni gosti na svadbi za desetak dana, onda ničega nije ni bilo. Osim ako je nosiocima pravosudnih funkcija neko proteklih dana telefonom ili u četiri oka skretao pažnju kako bi trebali da se ponašaju. Sudeći po epilogu, ako je nečega takvog i bilo, prošlo je bez efekta. Protiv dvojice osumnjičenih (prvog za pokušaj ubistva, a drugog za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela) ipak će biti nastavljena istraga sa njima iza rešetaka.

KO JE REKAO PROTEST

Početak ove sedmice, međutim, nagoveštavao je da bismo mogli biti svedoci izvesne vrste napetosti pred važnu odluku, imajući u vidu da se u lokalnoj javnosti, barem nezvanično, vagalo u pogledu odluke suda. Napetost je dodatno uvećala nezvanična informacija da se oko zgrade bivšeg Komiteta, gde su smeštene prostorije Nove Srbije (stranke kojoj su osumnjičeni bliski), kao i u samoj stranci, u ponedeljak okupljaju novosrbijanci i njihovi simpatizeri. Zazvučao je kao alarmantan podatak da se u jednom momentu tamo okupilo pedesetak (neki kažu i dvostruko više) ljudi od kojih je većina lobirala da se izvrši pritisak na pravosuđe javnim protestom, dok ih je manjina odvraćala. Govorkalo se o protestnoj šetnji, okupljanju ispred zgrade Okružnog suda, pa čak i gradskog zatvora, ne bi li se demonstriralo nezadovoljstvo zbog otezanja suda da pusti osumnjičene koji se, prema mišljenju većine u NS, reče nam jedan novosrbijanac, drže u pritvoru „bez razloga“. Navodno je unutarstranačko „preglasavanje“ nastavljeno i u utorak. Radoslav MOJSILOVIĆ, lokalni lider novosrbijanaca, odlučno negira takva nagađanja.
– Nešto veća gužva u prostorijama stranke posledica je unutarstranačkih dogovora sa predsednicima mesnih odbora oko izbora predsednika i saveta u mesnim zajednicama. Priče da smo nameravali da protestujemo i tražimo oslobađanje Tasića i Vojinovića nemaju veze sa istinom. Takve stvari se ne rešavaju protestom, već zna se gde – kaže Mojsilović, ne želeći da bilo šta više od ovoga komentariše u vezi celog slučaja.
Istovremeno, na političkoj ravni lansirane su priče da je Mojsilović navodno uslovio opstanak koalicije u lokalu i participiranje NS u njoj oslobađanjem Tasića i Vojinovića.
– Nikakve razgovore nismo imali sa NS na tu temu – kaže Goran STEFANOVIĆ, lider vranjskih demokrata – niti su oni to tražili. Takav uslov za opstanak koalicije ne bismo ni prihvatili, jer su odluke o tome da li će neko biti u pritvoru ili ne na pravosuđu, a ne na političkim partijama ili koalicijama. Da li neko vrši pritisak na sudije i tužioce, u vezi ovog ili bilo kog drugog slučaja, meni nije poznato.
– Niti je bilo pritiska koalicionog partnera na nas, niti nameravamo da se mešamo u rad pravosuđa na bilo koji način. Čak nemamo ni stav o celom slučaju – tvrdi Zoran ANTIĆ, gensek vranjskih socijalista, uz DS najmoćnije političke stranke u lokalu.
Prividna politička neutralnost uticajnih opcija vlasti glede najosetljivije temu koja poslednjih dana okupira pre svega pravosudne, ali i neke druge relevantne činioce u ovom gradu, nije dovoljna da ubedi lokalnu javnost kako se na nekakvoj imaginarnoj vagi sada ne vodi očajnička borba hoće li tas prevagnuti na stranu onih koji imaju očigledne namere i rešenost da ovog puta sve bude po pravdi i zakonu. Ili će iz te bitke kao pobednici izaći oni koji bi da sve ostane po starom. Da li u toj priči sve može biti po zakonu?

RAZLOZI ZA PRODUŽENjE PRITVORA

Advokat Miomir TASIĆ, branilac prvoosumnjičenog, kaže da nije bilo nijednog razloga da se njegovom klijentu i Vojinoviću produži pritvor.
– Naime, oštećeni Dimitrijević i još četrnaest svedoka kazali su tokom istrage da Tasić i Vojinović nisu bili te večeri u vozilu iz koga je navodno pucano. Prema pristiglom balističkom veštačenju, nema ni tragova barutnih čestica na džipu koji je kriminalistički obrađen. Obavljena je i skupa DNK analiza na opušcima cigareta pronađenih u vozilu. Sam Vojinović nije ni negirao da je on pušio u džipu, ali on je izjavio kako ga je vozio više puta nedeljno. Sud se u obrazloženju rešenja poziva na razloge koji su vezani za prethodni predmet protiv Tasića za pucnjavu u ulici Petog kongresa od pre nekoliko godina. Navodno je tada bio u bekstvu, pa sada postoji opasnost da će ponovo biti nedostupan organima gonjenja, ali to nema mnogo smisla. Mislim da će Vrhovni sud da ukine pomenuto rešenje o produžetku pritvora – mišljenja je advokat Tasić.
Okružni sud u Vranju odbacio je dosad jedan predlog da osumnjičenima bude omogućeno da u nastavku postupka učestvuju sa slobode, uz polaganje jemstva. Izgleda da postoji još jedna ponuda o jemstvu. Ovakav institut predviđen je ZKP-om. „Ako osumnjičeni ili neko drugi za njega položi jemstvo da do kraja krivičnog postupka neće pobeći, a sam okrivljeni obeća da se neće kriti i bez odobrenja napustiti svoje boravište“, stoji u ZKP. Prema nezvaničnim informacijama, Tasić i Vojinović ponudili su ukupno 20.000 evra u zamenu za slobodu, ali je iz zakonskih razloga (težine dela, načina izvršenja i drugih posebno teškoh oklnosti) njihova ponuda odbijena. Do daljeg, međutim, pritvor za Vojinovića i Tasića ostaje na snazi.


BOŽILOVIĆ: BIĆE SVE PO ZAKONU
Milan BOŽILOVIĆ, Okružni javni tužilac kaže da su pritisci na pravosuđe u sličnim slučajevima uobičajena stvar.
– Ovoga puta mene lično niko nije zvao. Dakle, nije bilo ni pretnji. U ovakvim situacijama ima „interesovanja“. Za razne slučajeve interesuju se advokati, rodbina, prijatelji. To pravosuđu smeta, ali sudije i tužioci pred sobom imaju zakone koje jedino moraju poštovati.

STEFANOVIĆ: ISTRAGA SE NASTAVLjA
Predsednik Okružnog suda u Vranju potvrdio nam je odluku sudskog veća da se Tasiću i Vojinoviću produži pritvor za još dva meseca.
– Postupak se vodi dalje, u fazi je istrage. Pre neki dan produžen je pritvor, a pre toga odbijen jedan predlog osumnjičenih da im se omogući izlazak iz pritvora uz polaganje jemstva. Očekujemo žalbu na rešenje o produženju pritvora. O njoj će odlučivati veće Vrhovnog suda.

PRITVOR BEZ OPTUŽNICE MOŽE TRAJATI I ŠEST MESECI
Pritvor je dvojici osumnjičenih određen u skladu sa članom 144 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP). U tom članu se kaže da se nakon trideset dana boravak u pritvoru može produžiti „samo na osnovu rešenja o produženju pritvora“. U stavu 2 istog člana naglašava se da se po odluci veća, kao što je to u ovom slučaju, pritvor može produžiti za najviše dva meseca. Protiv rešenja veća dozvoljena je žalba koja ne odlaže izvršenje rešenja, a to pravo su Tasić i Vojinović iskoristili i čeka se odluka Vrhovnog suda. Ako se postupak vodi za krivično delo za koje se može izreći kazna zatvora preko pet godina, kaže se u stavu 3, veće Vrhovnog suda može „na obrazloženi predlog istražnog sudije ili tužioca, iz važnih razloga“ produžiti pritvor najduže za još tri meseca. Protiv takvog rešenja može se uložiti žalba koja ne zadržava izvršenje rešenja. O njoj odlučuje Vrhovni sud Srbije u veću sastavljenom od trojice sudija. Ako se do isteka rokova iz stava 2 i 3 ovog zakona ne podigne optužnica protiv osumnjičenog, on će biti pušten na slobodu, kaže ZKP. Pritvor, dakle, može trajati najviše šest meseci, ukoliko dotad nema optužnice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar