Načelnik, a krivično gonjen



Načelnik, a krivično gonjen

Novopečeni načelnik Odeljenja saobraćajne policije dva puta je pravosnažno krivično, i jednom prekršajno, kažnjavan za dela iz oblasti bezbednosti u saobraćaju!





-Poštovana gospodo, prinuđeni smo da napišemo ovu predstavku iz razloga što već duže vreme posmatramo kuda vode odnosi i kadrovska politika u saobraćaju PU Vranje i što je sada došao trenutak kada je kap prelila čašu.
Ovako počinje predstavka potpisana sa „saobraćajni policajci PU Vranje“, koja je upućena na nekoliko ozbiljnih adresa: Ministarstvu unutrašnjih poslova, Direkciji policije, načelniku Sektora unutrašnje kontrole, načelniku Uprave saobraćajne policije u Beogradu, kao i načelniku PU Vranje. Dakle, nezadovoljstvo kadrovskim rešenjima u Policijskoj upravi (PU) Vranje, koje tinja već duže vreme, o čemu su „Vranjske“ podrobno izveštavale, sada je kulminiralo u Odeljenju saobraćajne policije (OSP) PU Vranje, a povodom postavljenja dosadašnjeg šefa OSP, Radivoja Stamenovića, na radno mesto načelnika ovog Odeljenja.

OBIČAN ĆATA

Predstavka vrvi od optužbi na račun rukovodećeg kadra PU Vranje, a prvi na tapetu je Goran Filipović, pomoćnik komandira SPI Vranje: „Već duže vreme“, kaže se u predstavci, „na raznorazna radna mesta u OSP postavljaju ljudi po zaslugama ne znamo čijim, dok se zapostavljaju pošteni i vredni radnici. Najpre je došlo do postavljenja Gorana Filipovića, iskompromitovanog saobraćajnog policajca sa poznatom kriminogenom pozadinom, kako u društvenom, tako i u profesionalnom životu na radno mesto najpre pomoćnika komandira u PS Bujanovac, a zatim na radno mesto pomoćnika komandira u SPI Vranje. S obzirom da mu radno mesto nije odgovaralo, istome je u roku od nekoliko dana izmenjeno rešenje po nalogu generala Stojadina Jovanovića (načelnik Uprave Saobraćajne policije – p.a.), kako je to Filipović predstavio među svojim kolegama, hvaleći se kako njemu niko ništa ne može, jer je duboko zadužio generala Jovanovića, jer je istome navodno o svom trošku zamenio celokupnu stolariju na generalovoj kući u njegovom rodnom selu kraj Vranja, zbog čega mu je doneto rešenje za radno mesto oficira u OSP. Pitamo se samo čime je taj čovek zaslužio da mu se odmah nakon završetka privatnog FABUS-a promene nekoliko rešenja za raznorazna radna mesta u OSP, iako svi mi znamo da se radi o polupismenom čoveku i radniku, iza koga stoje samo nerad i kriminal“.
Sledeći objekat nezadovoljstva saobraćajnih policajaca PU Vranje je njihov kolega Jovanović, „koji je nedavno došao iz PU Niš, odmah po završetku neke takođe privatne škole raspoređen na radno mesto pomoćnika komandira u SPI za Autoput, iako je pre toga bio običan ćata i što nema blage veze sa poznavanjem posla u svojstvu policajca, a kamoli starešine“.

KRUŽI PRIČA

No, ono što najviše iritira saobraćajne policajce PU Vranje, jeste postavljenje Radivoja Stamenovića na mesto načelnika OSP. Da podsetimo, ime Radivoja Stamenovića postalo je znamenito nakon brutalnog prebijanja šest „otporaša“ u Vladičinom Hanu, 8. septembra (Dan oslobođenja Vladičinog Hana – p.a.) 2000. godine, kada je bio na funkciji načelnika OUP u ovom gradu. Zbog toga je pravosnažno osuđen na četiri meseca zatvora, što je i odležao. Ali, ako mu se kao načelniku „omaklo“ da počini krivično delo iz člana 66 stav 1 KZRS – zlostava u službi, predstavka saobraćajnih policajaca, uz uvid u kaznenu evidenciju Radivoja Stamenovića, prosto je neverovatna; naime, novopečeni načelnik OSP dva puta je pravosnažno krivično, i jednom prekršajno, kažnjavan za dela iz oblasti bezbednosti u saobraćaju!
„Prosto nam nije jasno“, kaže se u predstavci, „kako čovek koji nema pojma o poslu iz oblasti saobraćaja i koji nikada to nije radio može biti načelnik OSP. Prosto nam je nezamislivo da čovek koji dva puta pravosnažno osuđivan za krivična dela iz oblasti saobraćaja (ugrožavanje bezbednosti saobraćaja i teško delo protiv bezbednosti saobraćaja pod dejstvom alkohola) može biti načelnik OSP i uzor svim saobraćajcima“. Da zaluči, tu je i prekršajna kazna za Radivoja Stamenovića, taze, od 17. novembra 2008, zbog prekoračenja dozvoljene brzine.
Potpisnici predstavke, pak, ne ograničavaju se samo na kaznenu evidenciju; tu su i neke privatne stvari, i teške optužbe, za koje autori predstavke tvrde „da se lako mogu dokazati, ako se detaljno i nepristrasno ispitaju“.
„Takođe je poznato“, piše u dopisu poslatom na navedene adrese, „da je isti sklon prekomernom konzumiranju alkohola, kao i primanju mita od strane vlasnika auto škola sa područja Pčinjskog okruga. Opšte je poznata stvar da je imenovani od auto škola sa područja Bujanovca i Preševa dobio na poklon lap-top računar koji koristi njegova kćerka, zatim prepravku i kompletnu popravku u Gnjilanu njegovog privatnog automobila marke „mercedes“ o trošku vlasnika auto škole iz Preševa, dobio na poklon automobil marke „opel vektra“, takođe od vlasnika auto škole iz Bujanovca, kojim upravlja njegov sin bez položenog vozačkog ispita i pravi problem istim automobilom u mestu stanovanja, o čemu je više puta informisao i upozoravao komandir PS Surdulica Ivanović, zbog čega su sa Stamenovićem u sukobu. Sve to komandir Ivanović je izneo javno pred saobraćajnim policajcima PS Surdulica. Stojmenović već duže vreme koristi službeno vozilo marke „pežo 306″ u privatne svrhe, time što ga ponekad koristi njegov sin, kad zajedno putuju u Niš u posetu svojoj kćerki i sestri“.
Ali, ni to nije sve; potpisnici peticije su se baš potrudili, pa izneli i sledeće tvrdnje: „Takođe kruži priča da njegov sin često koristi njegovu službenu legitimaciju prilikom putovanja radi neplaćanja ulaznice po diskotekama i izbegavanja saobraćajnih kazni, kada se i javno hvali da njemu niko ništa ne može jer mu je otac šef saobraćajaca celog Pčinjskog okruga“.
Optužbe su ozbiljne, i čeka se reakcija adresa na koje je predstavka poslata; uglavnom, po ovome što se tvrdi u predstavci, ispada da kad načelnik Saobraćajne policije vozi, bolje vam je da ne izlazite na ulicu.


KADROVISANjE
-Problem Radivoja Stamenovića – kaže jedan od potpisnika predstavke, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman – nije usamljen, već ste vi o tome pisali. Postavljanje kadrova u PU Vranje, i davanje predloga za iste, ide od ekipe sa vrha. Radi se o lošem odabiru kadrova, što pokazuje i slučaj Stamenovića, kao i mnogi drugi, o kojima argumentovano možemo govoriti o njihovoj nestručnosti, neprofesionalnosti, i kršenju odredaba Zakona o policiji, kao i o sistematizaciji radnih mesta u PU Vranje. Imate mesta komandira PS, koja su sistematizovana sa visokom stručnom spremom, a komandiri imaju eventualno višu; poznat je i nedavni slučaj kupovine diplome komandira PS Preševo, pa nikom ništa. Pa imate komandire protiv kojih se vodi više disciplinskih postupaka, što ukazuje na njihovo nezakonito postavljanje na ta radna mesta.
-Sve ove „kadrove“ – nastavlja naš izvor iz policije – postavljaju „kadrovici“ u PU Vranje, pod strogim nadzorom i kriterijumima vrha Centra BIA u Vranju; to su po pravilu nestručni ljudi, ali poslušni, kako bi se lakše manipulisalo njima. Nije nam jasno, da i pored više apela i ukazivanja na propuste u kadrovisanju u PU Vranje, lično ministru Ivici Dačiću, nije bilo efekata, već se i dalje samovoljno i protivzakonito nagrađuju poslušni kadrovi. Nama ništa drugo ne preostaje, nego da sve ove tvrdnje sa odgovarajućim dokazima prezentujemo sredstvima javnog informisanja, pa neka javnost donese sud o stručnosti i kvalifikaciji kadrova u PU Vranje.


VOX POPULI

Treba li nam novi 5. oktobar?
Mirjana Milenković (17), učenica:
– Da, zbog stalnih svađa i nesporazuma.
Radovan Stojković (60), radnik:
– Treba da i opštinska vlada padne.
Igor Trajković (22), student:
– Nikada nisam razmišljao o tome ali još nasilja je nikome ne treba.
Nikola Radisavljević (22), student:
– Srbiji svake godine treba 5. Oktobar.
Milan Savić (22), student:
– Vlada bi bila savršena da nema radikala, inače je dobra.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar