Mirba pala, problemi ostali



Mirba pala, problemi ostali

Bivši generalni i aktuelni zamenik direktora gradske Direkcije za izgradnju, nisu se baš izljubili u našoj redakciji, ali je više nego očigledno da je među njima napravljen neki dil. Međutim, problemi u ovom javnom preduzeću su ostali, što će najbolje na svojoj koži osetiti građani





Aleksandar TRAJKOVIĆ, aktuelni zamenik direktora Direkcije za izgradnju grada i Dejan STANOJEVIĆ, generalni do prošlog leta a danas jedan od zaposlenih, u redakciju naših novina ušli su zajedno, takoreći ruku pod ruku. Dobro raspoloženi i nasmejani, nisu odavali utisak do juče „na nož“ suprostavljenih ljudi, koje osim poslovnih nesporazuma deli i partijska pripadnost (Stanojević je lokalni lider DSS a Trajković važan igrač u DS). I pre i posle maja 2008, Direkcija se smatrala glavnim izbornim plenom, a glavni inicijator kontrole Stanojevićevog poslovanja i potonjih krivičnih prijava protiv njega bio je upravo Trajković. Međutim, kao da se nešto u međuvremenu promenilo. Njihovi stavovi izrečeni tokom ovog razgovora podudarni su oko mnogih tema, a razlike u mišljenju svedene su na akademski nivo. Ni traga, dakle, krupnim rečima koje su sa stranica naših novina uveseljavale vaskoliko čitalaštvo. Direkcija je, posle svega, u problemu: ovo javno preduzeće duguje oko 200 miliona dinara, zbog čega je ugroženo sprovođenje komunalnog programa za ovu godinu. Ipak, Trajković obećava da će taj program biti ispunjen, obzirom da lokalna samouprava planira da podigne kredit, odakle će Direkcija dobiti 800.000 evra.

DIREKCIJA IMA MALI BUDžET

VRANjSKE: Od smene ne čelu Direkcije prošlog leta, stalna tema vaših istupa su dugovanja koja ste nasledili u Direkciji. Koliko iznosi taj dug?
Trajković: Dugovanja koja smo nasledili od prošlog rukovodstva iznose oko 200 miliona dinara, ali se to gomila odranije. Naime, svake godine rađen je dopunski komunalni program, a da novac iz opštine nije uplaćivan Direkciji. Kad smo došli dug je iznosio 130 miliona, plus kredit za garažu, lizing za kola, sve 200 miliona. Napominjem da je naš ovogodišnji budžet 248 miliona, za prošlu je bio 218, znači da je budžet zadužen.
Vranjske: Pa kako funkcionišete, kako izmirujete tekuće obaveze?
Trajković: Ove godine u dogovoru sa rukovodstvom grada uzimamo kredit za komunalni program, a redovna sredstva dajemo za otplatu dugova.
Vranjske: Da bi bilo jasnije, koje sve poslove radi Direkcija?
Trajković: Sve od vitalnog značaja: kanalizaciju, vodovod, asfaltiranje i održavanje ulica i lokalnih saobraćajnica, postavljanje i plaćanje javne rasvete, parking služba, saobraćajna signalizacija, eksproprijacija zemljišta…
Vranjske: Bili ste inicijator krivičnih prijava protiv Stanojevića…
Trajković: Prijave smo podneli za ono što smo mislili da nije dobro rađeno, bili smo dužni da to učinimo.
Vranjske: Gospodine Stanojeviću, da li ste zatekli dug kada ste krajem 2004. došli u Direkciju?
Stanojević: Kad sam došao zatekao sam dug od 50 miliona, ali i gro započetih a neplaćenih radova. Tako je bilo i pre da odem, mnogo poslova je započeto a lokalna samouprava nije prebacila novac. Generalno, problem je što lokalna samouprava ne prebacuje sredstva a traži od nas da radimo i dopunski komunalni program, koji nije predviđen budžetom. Oko prijava, za mene lično dobro je što je policija kontrolisala kako sam radi. Nije pronađeno ništa protivzakonito, da se konačno skine ta fama. Tako će, valjda, neko da proverava i poslovanje sadašnjeg rukovodstva.
Vranjske: Javnost se poslednjih dana bavi sporom Direkcije sa firmom „Signalizacija“ iz Niša, koja je gradila garažu kod BAT-a. Posao je započet u vreme Stanojevića.
Stanojević: Sve je tu u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, a ja se kao direktor u to nisma mešao. Nije tačno da naš dug prema Signalizaciji iznosi 55 miliona, kao što se spominje. On je mnogo manji, oko pet miliona.
Trajković: Ugovorom su predviđeni radovi vredni 36 miliona, ali se brzo uvidelo da to malo. Napravljen je aneks za 25 odsto dodatnih radova vrednih 40 miliona, ali ni to nije bilo dovoljno. U Signalizaciji kažu da su radili dalje po usmenom dogovoru. Po našoj evidenciji, sporna su četiri miliona, dok Nišlije tvrde da im dugujemo 13. To mi ne možemo da platimo jer je i mimo ugovora i mimo aneksa.
Stanojević: To je sad problem izvođača. Usmeni dogovor ne važi, kako je on mogao da radi mimo ugovora. Inače, problematični su radovi oko garaže, ali to nema ništa napismeno.
Vranjske: Vi ste, Trajkoviću, za sve nevolje Direkcije optuživali Stanojevića.
Trajković: Za sve loše u poslovanju kriv je direktor, a on je vodio firmu četiri godine.
Vranjske: Osim garaže i dve prijave, za objekte kod doma JNA i u Brankovoj, šta kod njega još nije bilo u redu?
Trajković: Pa, ne znam šta da kažem, sve sam rekao što sam imao o njegovom poslovanju. To je to.
Vranjske: Gospodine Stanojeviću koliko su opravdane ove optužbe?
– Došli su novi ljudi, nova vlast, takva je bila politika, ali sve je to normalno, i meni je poslužilo da se skine fama sa mog imena. Ja sam, na primer, prvi počeo da primenjujem Zakon o javnim nabavkama, do tada se sve radilo drugarski.

RATNE SEKIRE NISU NI ISKOPANE

Vranjske: Hoćete li se zadužiti za komunalni program?
Trajković: Direkcija više neće da se zadužuje, bez plaćanja ništa više ne radimo. U planu za ovu godinu je asfaltiranje 40 ulica, ali radićemo samo ako ima para.
Vranjske: Planirate kupovinu „pauka“ i mašine za obeleževanje saobraćajne signalizacije?
Trajković: To se isplati, jer godišnje dajemo 2,5 miliona za obeležavanje, dok mašina košta 1,2 miliona.
Vranjske: Zašto onda vi niste kupili mašinu?
Stanojević: Jedne godine dali smo Vodovodu i Izotehnici, lokalnim firmama, da obeležavaju, ali ispalo je katastrofalno. Sad će se opet javiti taj problem jer ovde nema stručnjaka za to.
Vranjske: Vi ste, Trajkoviću, podneli prijavu protiv Stanojevića zbog objekta kod Doma JNA. Šta je sa tim?
Trajković: To ispituju nadležni. Ja i danas tvrdim da je Direkcija za 100.000 evra na ime GGZ mogla da dobije više od tri lokala, ili da uzme pare.
Stanojević: Urađeno je sve po zakonu, uz ocenu veštaka. Dalje, plac nije kupljen od nas već od Vojske, a mi smo naplatili GGZ kompenzacijom iako u Srbiji vlada praksa da se privatnicima to daje besplatno. Nismo oštećeni, dobili smo tri lokala.
Vranjske: Između vas dvojice kao da su zakopane „ratne sekire“?
Trajković: Dejan i ja nemamo ništa lično. Ako nadležni utvrde da nema ništa nezakonito u njegovom poslovanju kao što on kaže, ja više ništa sa tim nemam.
Stanojević: Ratne sekire nisu ni postojale. Mi se ranije nismo poznavali, u kampanji se priča tako, napada se, oni su kritikovali tadašnju vlast, bilo je i prijava, ali ja to ne shvatam lično. Sigurno će i njih da proverava neko, to je sasvim normalno.


TRAJKOVIĆ: KIOSCI PO NOVOM PRAVILNIKU
– Čekamo da odbornici izglasaju odluku po kojoj će lokacije za kioske biti podeljene u četiri zone i koštaće od 250 do 600 dinara po metru kvadratnom mesečno. To je dobro ne samo za nas, već i za zakupce jer nije isto imati kiosk u centru i u Donjem Vranju. Zakupci će dobiti i 20 odsto popusta za avansno plaćanje, a imaćemo mogućnost da u svakom trenutku raskinemo ugovor zbog neredovnog plaćanja.

KOLIKO SIMPO DUGUJE DIREKCIJI
Stanojević kaže da Direkcija veliki novac potražuje od velikih sistema:
– Nama su dužni „Simpo“, „Jumko“, „Pošta“… Samo Simpo duguje oko 40 miliona dinara za gradsko građevinsko zamljište. Ali, problem je što naplatu ne radimo mi, već poreska služba.
Trajković objašnjava da će sa svim dužnicima biti obavljen razgovor:
– Pokušaćemo da naplatimo, ali to neće biti uopšte lako.

STANOJEVIĆ: NAMA JE BILO LAKŠE
Dejan Stanojević je, povodom sto dana gradske vlasti jesenas žestoko optužio novu vlast, pre svega demokrate. Tada je kazao da koalicija ne radi ništa, da vuče grad u propast, za razliku od njegove stranke kada je, takođe sa SPS, bila na vlasti. Danas on, međutim, pokazuje veliko razumevanje za novu vlast:
– Mi smo uradili mnogo, asfakltirali 105 ulica, napravili dve javne garađe, osvetlili petlju na ulazu u grad… Ali, ja razumem novu vlast, njima je sada mnogo teže. Mi smo radili u nekom drugom vremenu, nije bilo svetske ekonomske krize, a imali smo i veliku pomoć stranih donatora. Sada ovi na vlasti to nemaju…

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar