Tresla se gora, rodio se lopov



Tresla se gora, rodio se lopov

Farmaceuti i tehničari otkrili su da iz glavne apoteke u centru grada nestaju lekovi. Prilično je izvesno da iza krađe stoji neko iz kolektiva, pretpostavlja se, uz saučestvovanje pomagača sa strane





U vranjskoj Apotekarskoj ustanovi (AU) postoji manjak od 9.237.016 dinara, pokazao je redovan godišnji popis za 2008. godinu. Popisna komisija došla je do podatka da je najveći deo štete, čak 8.276.255 dinara, nastao u Apoteci 1. Reč je o glavnoj gradskoj apoteci za snabdevanje građana lekovima koja se nalazi u pešačkoj zoni u centru grada.
Dr Goran ARSIĆ, predsednik Upravnog odbora Apoteke, smatrao je dužnošću da, poprilično zabrinutim tonom, početkom prošle nedelje o svemu obavesti predstavnike grada koji je osnivač AU – gradonačelnika Miroljuba Stojčića, čelnike Skupštine i Gradsko veće.
UO je prethodno pokušao da se nekako odredi prema ovom problemu. Na sastanku tog tela 6. februara iznet je predlog da se manjkovi u pojedinim apotekama, veći od 15.000 dinara (vidi okvir), „stave na teret odgovornih lica – računopolagača“. Drugi važan predlog bio je da direktorka AU preduzme zakonske mere protiv odgovornih u apotekama gde je registrovan manjak od preko 15.000 dinara, odnosno da o svemu obavesti nadležno državno tužilaštvo. Zanimljivo je, međutim, da na sednici UO predlozi nisu prošli. Suprotstavili su im se svi članovi UO iz redova zaposlenih. Dvojica „sa strane“ glasali su za predloge, dok je jedan bio uzdržan. Apotekari su bili protiv. Međutim, da bi knjigovodstvo uradilo završni račun, a UO ga usvojio, stvari se moraju raščistiti.

KRADjA

– Zasad ne bih mogao bilo koga da okrivim za manjak – kaže predsednik UO Arsić – a više informacija biće poznato posle naše sednice koja bi trebalo da se odži do kraja nedelje ili posle usvajanja završnog računa. Zasad je fakat samo da manjak postoji.
Dok javnost vapi da sazna ko je odgovoran za gotovo dvocifrenu milionsku štetu, očigledno da zasad nema pouzdanih dokaza koji bi ukazali na krivca. Ima, doduše, nekih nagađanja o tome kako je šteta nastala.
No, da bi se u potpunosti shvatio aktuelni trenutak u AU, moramo se vratiti nekoliko meseci unazad. Naime, sredinom novembra 2008. godine u sve „državne“ apoteke na području okruga, sasvim nenadano, banula je finansijska policija. Razlog – zvanična terenska kontrola. Motiv – nepoznat. Kao i osobe koje su inspirisale kontrolu. Akcija je bila isuviše obima za redovnu ili uobičajenu, „nabijena“ političkom tenzijom. Mnogi su tada govorili o skrivenim namerama DS da po svaku cenu smeni aktuelnu direktorku Jasminu ARSIĆ (član G17 plus) i na važnu poziciju dovede svog čoveka.
Sedamdesetak finansijskih inspektora došlo je 13. i 14. novembra prošle godine sa zadatkom da ispita finansijsko poslovanje, legalnost softvera, promet robe u svih farmaceutskim objektima na području okruga za period od 2007. godine do tada. Inspektori su radili svoj posao tokom novembra, decembra i januara. Završili su kontrolu i dostavili zapisnik direktorki, pravnoj i finansijskoj službi AU. Oni imaju pet dana da na njega stave svoje primedbe.
– Izveštaj, koji će u celosti biti gotov do kraja sedmice – kaže Arsićeva – pokazuje da je finansijsko poslovanje apoteke u redu. Utvrđeno je samo par sitnih, praktično administrativnih grešaka. Konačna verzija biće prezentovana i čelnicima lokalne samouprave.
Arsićeva dodaje da je u celoj priči zanimljiv podatak da su, neposredno pre dolaska finansijske policije u novembru, šefica objekta Apoteka 1, neki farmaceuti i tehničari otkrili da iz glavne apoteke nestaju lekovi. Bilo je očigledno da to čini neko iz kolektiva.
– Radilo se o veoma skupim lekovima. Očigledno da je neko hteo da napravi što veću štetu koja neće biti tako primetna. Šefica apoteke je jedne večeri ostavila deset kutija tog leka na rafu u kancelariji Apoteke 1. Narednog dana je nestalo pet kutija, a lekovi nisu bili izdati korisnicima – objašnjava nam direktorka.

„OZBILjAN PROBLEM“

Takvu pojavu zaposleni su prijavili pravnoj i finansijskoj službi, kao i direktorki koja je pismeno obavestila policiju da je u Apoteci 1 registrovana krađa lekova.
– Policajac iz Odeljenja opšteg kriminaliteta došao je jednom i obavio razgovor sa nama. On nam je, između ostalog, rekao da pred Novu godinu ima krađa, ali se kod nas takva dotad nije desila. Potom nismo imali nikakve informacije o istrazi – podseća Arsićeva – zbog čega smo ponovo pokušavali da pronađemo inspektora, jer su lekovi i dalje nestajali. Našim internim popisom, nakon mesec dana, utvrdili smo da je od kontrole Finansijske policije 13. i 14. novembra, nestalo još više lekova. Opet smo sve prijavili policiji i Okružnom tužilaštvu. Pojačali smo video nadzor sa šesnaest kamera. Neko je, međutim, ubrzo počupao kablove na spoljnim kamerama. Tek tada je policija došla. Rekli su nam da postoji „ozbiljan problem“, da iza krađe lekova stoji organizovana grupa i da će učiniti sve da pronađu ukradene lekove.
Policija je obavestila AU da je u istrazi saslušana samo jedna osoba, farmaceutska tahničarka koje je bila dežurna prve noći kada je krađa primećena.
Direktorka, istovremeno, kaže da je Apoteka beležila isključivo suficit u finansijskom poslovanju proteklih godina. Pa i ove, uprkos krađi. Od 2005. do 2008 taj suficit je iznosio od četiri do trinaest miliona dinara na godišnjem nivou. Problem je očigledno kompleksniji. A manjak nije finansijske prirode već su lekovi naprosto nestali.
– Kako su svi papiri o finansijskom poslovanju u redu, taj manjak jedino može biti posledica robnog, a ne finansijskog poslovanja. Naime, ja sam kao direktorka odgovorna za zakonitost finansijskog poslovanja, ali se ne dužim robom. Za robno poslovanje odgovorni su računopolagači u svakoj apoteci. Dakle, nije bilo finansijskih manipulacija kod ulaska lekova u magacine, prilikom njihovog skladištenja i izdavanja pacijentima, već su lekovi u međuvremenu fizički nestali unutar same apoteke – objašnjava direktorka.
Računopolagači kontrolišu ulaz i izlaz robe, odnosno duže se materijalno lekovima. Izgleda da su iz apoteke nestali lekovi koji su regularno ušli u nju, čiji je prijem uredno potpisan od strane farmaceuta, pečatiran i uveden u trgovačke knjige. Paralelno sa finansijskom policijom i u apoteci su sami proveravali svu dokumentaciju i izdate recepte, ali nije pronađena nikakva greška.
Saznajemo da se krađa dogodila samo u Apoteci 1, a da u Apoteci 2 i Vranjskoj Banji postoji manjak koji nije ni prići ovom vranjskom u Apoteci 1. Navodno se pouzdano zna kako je nastao.
– U svim ostalim objektima stanje na popisu je korektno, kao što je uvek i bilo. U Apoteci 1 su neki zaposleni najavljivali da će se desiti nešto strašno, mesec dana pre dolaska finansijske policije, a u tom periodu je i došlo do krađe. Mislim da su oni koji su učestvovali u krađi imali pomagače – sumnja Arsićeva – i to profesionalce van apoteke.
Ko je i kako krao, koliko je ljudi uključeno u celu priču, treba da u narednom periodu ustanove nadležni organi. Kao i to da li je samo neko imao želju da se neosnovano obogati ili je pak „pakovano“ direktorki da ode sa funkcije. Toliko je pitanja, dok državni organi nemaju nijedan odgovor. Ili možda imaju?!


BROJKE
Popisna komisija je konstatovala da je, zaključno sa 31. decembrom, najveći manjak posle onog u Apoteci 1, detektovan u Apoteci 2 (657.778 dinara). Slede apoteka u Vranjskoj Banji (504.626), apoteka Bolnice u Surdulici (115.870) i apoteka u Ristovcu (18.127). AU Vranje ni sa svim ovim manjkovima nije iskazala negativno poslovanje u 2008. Ako se zna da je godišnji promet apoteka oko 600 miliona dinara, manjak od 9 miliona iznosi 1,5 odsto, što je manje od iskazanog suficita u ovoj godini od blizu 13 miliona dinara.

SUPERVIZIJA
Pošto je uočen manjak, zatražena je supervizija računa svih veledrogerija, dobavljača AU, kontrola i izjave njihovih vozača. Traženi su vanredni popisi dobavljačkih magacina. Sve je, uveravaju nas u AU, bilo čisto. Simptomatično je da su lekovi koji su nestajali u tom periodu bili deficitarni na tržištu, a da u apotekama nije bilo nestašice, jer postoji prioritet u snabdevanju ovim specifičnim lekovima.
– Ukazali smo policiji – priseća se direktorka AU – da provere da li se možda naši lekovi prodaju u nekim privatnim apotekama. To nije teško utvrditi ukoliko budu pronađeni, jer lekovi imaju serijski broj koji je kod nas evidentiran. Šta je policija na tome radila do danas nismo obavešteni.

ZA SKUPŠTINSKOM GOVORNICOM
Potvrdu o šteti, na vlastiti zahtev, dobio je narodni poslanik SRS u Skupštini Srbije, Surduličanin Dragan STEVANOVIĆ. On je problem izneo i za skupštinskom govornicom. Za slučaj se zainteresovao jer je šteta nastala i u apoteci u Surdulici, koja radi pod okriljem AU Vranje.
– Dobio sam zvaničan papir ministarke finansija Diane Dragutinović, overen pečatom i potpisom, da je nakon kontrola Finansijske policije u poslednja tri meseca u AU Vranje konstatovan manjak od preko devet miliona dinara. U nekim je apotekama konstatovan višak koji ukupno iznosi 199.000 dinara. Koliko sam obavešten, istraga tim povodom se nastavlja, ondosno policijski i finansijski inspektori još će se baviti ovim slučajem.


VOX POPULI
DA LI STE ZADOVOLjNI USLUGAMA U DRŽAVNOJ APOTECI?

Nebojša Mitić, (50), radnik
– Uglavnom jesam.
Marija Veličković, (22), radnica
– Nisam zadovoljna, suviše su spori.
Irena Mladnović, (25), radnica
– Prezadovoljna sam.
Miroslav Nedeljković, (25), student
– Jesam, ali ne bih voleo da moram da koristim njihove usluge često.
Nenad Stanojković, (23), student
– Slabo ih posećujem, ali sam zadovoljan.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar