Vapaji iz doline gladi



Vapaji iz doline gladi

Država kao većinski vlasnik najavljuje prodaju „Bivode“ do početka marta i tender za prodaju većinskog dela kapitala za šest meseci. Međutim, sindikalni lideri, siti obećanja, najavljuju blokadu autoputa i tužbu protiv ministra Dinkića





Ukoliko država najkasnije do polovine februara ove godine ne preduzme ništa u postupku traženja strateškog partnera za „Jumko“, kako bi preduzeće izašlo iz teške i složene situacije, sindikalci ove kompanije, po ko zna koji put, najavljuju radikalne mere. Lideri sva tri sindikata ove kompanije na umoru obznanili su prošle nedelje svoje zahteve, objasnili su da „radikalne mere“ uključuju i blokadu autoputa, ali i sudsku tužbu protiv Mlađana Dinkića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja, koga smatraju najvećim krivcem za propast „projekta Zamber“.
– Račun „Jumka“ već dugo je u blokadi, koja trenutno iznosi 420 miliona dinara, i ova agonija mora konačno da se prekine – objavili su sindikalci nekada najveće tekstilne kompanije na Balkanu.
Istovremeno, oni za krah fabrike i katastrofalan materijalni položaj blizu 1.800 radnika matičnog preduzeća i blizu 800 zaposlenih u propaloj konfekciji „Zamber“, podjednako svaljuju na državnu vlast u Beogradu, „koja je menadžmentu i članovima Upravnog odbora Jumka omogućila visoka lična primanja, neprimerena stanju u kojem se ovo preduzeće godinama nalazi, i radu koji ulažu za spas fabrike“.

RADIKALNE MERE

– Država uništava Vranje, jer je otpisala 1.730 radnika „Jumka“ i blizu 800 radnika „Zambera“, pa smo mi u sindikatu skeptični, a radnici uplašeni zbog neizvesne perspektive svoje fabrike i ugrožene egzistencije njihovih porodica – zagrmela je u obraćanju javnosti Snežana VELIČKOVIĆ, predsednica ASNS u „Jumku“.
Ona optužuje Dinkića i njegove saradnike da su potpuno nezainteresovani za kompaniju koja je 2004, konverzijom dugovanja, prešla u većinsko vlasništvo države.
– I država i lokalna vlast ne čine ništa, vratili su nas u 2003. godinu. Bili smo 3. februara ove godine u Ministarstvu ekonomije, ali su Dinkić i Ćirić (Nebojša, pomoćnik ministra ekonomije) pobegli. Na sednicama UO predstavnici države, koji su u većini, ne dozvoljavaju prisustvo sindikata, a zajedno sa menadžmentom primaju plate, a ne obezbeđuju posao. Zato zajedno sa kolegama iz druga dva sindikata tražimo strateškog partnera, jer je „Jumko“ u teškoj situaciji, blokiran mu je račun, a radnici sa pet, šest hiljada dinara mesečno ne mogu da prežive. Trenutno radi 1.100 radnika u potpunoj neizvesnosti, pa ćemo čekati još nekoliko dana, a onda slede radikalne mere, generalni štrajk i blokada autoputa – najavljuje Veličkovićeva.
Miodrag TASIĆ, generalni direktor „Jumka“, ne negira pojedine navode liderke ASNS, ali demantuje tvrdnju da država ništa nije učinila za ovu fabriku. On otkriva da je država angažovala novog privatizacionog savetnika, koja se obavezala da za pola godine završi posao:
– Na pitanje šta će biti s „Jumkom“ u 2009. godini, još nismo dobili konkretan odgovor, kao i na pitanje kakav će biti njegov status. Na potezu je država, koja je od 2004. do 2008. godine pokrenula „Jumko“. Ona se, kao većinski vlasnik, odlučila da najpre proda „Bivodu“, a zatim na tenderu i svoj vlasnički udeo. Zato je angažovala novog, drugog po redu, privatizacionog savetnika, „BC konsalting“ iz Beograda. Ova firma je dužna da za šest meseci završi posao, dakle, polovinom godine ćemo znati šta će biti sa „Jumkom“ – kaže Tasić.
On ne krije da se kompanija trenutno davi u problemima, od kojih je blokada računa najveći.
– Tačno je da smo u velikim teškoćama; račun nam je blokiran na 420 miliona dinara, izgubili smo tržište, a od obećanih 150 miliona dinara subvencija uplaćena nam je polovina. Tim sredstvima nekako obezbeđujemo kontinuitet proizvodnje i upošljenost kapaciteta od 30 odsto, ali to ne umanjuje fiksne troškove. Ipak, država je dosta uradila za „Jumko“ – kompletan socijalni program u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde dinara, konverziju svojih potraživanja u kapital i otpust duga u iznosu od 1,4 milijarde dinara – napominje Tasić.
Poput svoje sindikalne koleginice, i Radojko MAKSIĆ, poverenik UGS „Nezavisnost“ u ovoj fabrici, kritikuje državu zbog sporosti.
– Znamo jedino da su prodaju „Bivode“ planirali za kraj februara ove godine, drugo ništa ne čine kao većinski vlasnik koji raspolaže sa 63 odsto akcijskog kapitala. A stanje u preduzeću je nikad gore, nema poslova, radnici svojim zaradama ne mogu da obezbede ni hranu, sve je neizvesno. Zato udruženi sindikati traže adekvatne mere od lokalne samouprave, od poslanika iz Vranja, načelnika Pčinjskog okruga… Ali, u Ministarstvu ekonomije kao da to ne žele, mada sve od njih zavisi, dok menadžment i UO, iako odlično plaćeni, ne rade svoj posao – kritikuje Maksić.

FRONT

Iako sindikati kritikuju menadžment i UO „Jumka“, Dejan TRIFUNOVIĆ, zamenik predsednice UO Zorice Kojčin, potencira „da su i sindikati, i menadžment, i članovi UO, pa i državna vlast, na istom frontu – na liniji borbe za očuvanje fabrike“.
– Neka sindikati rade svoj posao. Podsećam ih da smo svi na istom frontu, a jedino je važno da ne urušimo ono što je urađeno od 2004. do sada. Čeka nas najpre prodaja „Bivode“, a zatim tender. O daljem redosledu poteza dogovorićemo se 12. februara ove godine u Agenciji za privatizaciju. Iako je država dosta učinila za „Jumko“, zastoj u privatizaciji učinio je složenim stanje u preduzeću. Jer, odlaganjem rešavanja statusa zbog svetske ekonomske krize, iznuruju se kapaciteti „Jumka“ i to nije dobro – smatra Trifunović.
Međutim, ni treći sindikalac u kompaniji, Slađan MITIĆ, lider Samostalnog sindikata, smatra da se država ponaša pasivno:
– Uputili smo hrpu dopisa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvu ekonomije, ali nema odgovora na pitanje kada će biti okončana agonija „Jumka“. A nikako da se pogledamo oči u oči sa Dinkićem kome ponajviše zameramo, ne samo zbog „Jumka“, već i „Zambera“. Kao da su svi nemoćni, i menadžment, i UO, lokalna vlast, država… Zato odlazimo za Beograd i ne vraćamo se bez rešenja – upozorava Mitić.
U Agenciji za privatizaciju, po rečima Dušana BELANOVIĆA, predstavnika Službe za odnose s javnošću, čekaju na zeleno svetlo iz Ministarstva ekonomije.
– Ne mogu da kažem ništa novo u vezi „Jumka“, jer sve zavisi od odluke u Ministarstvu ekonomije. Tek nakon njihove odluke, Centar za tendere Agencije za privatizaciju raspisuje oglas za prodaju „Bivode“ i tender za prodaju većinskog, državnog kapitala „Jumka“ – objašnjava Belanović.
A u izjavi za medije, Nebojša ĆIRIĆ, pomoćnik Mlađana Dinkića, nagoveštava razrešenje situacije u „Jumku“ sredinom tekuće godine.
– Novi privatizacioni savetnik je počeo da radi, a ugovoren je niz sastanaka u Ministarstvu ekonomije i Agenciji za privatizaciju već tokom tekućeg meseca. Očekuje nas prodaja „Bivode“ pre 1. marta, a zatim tender za „Jumko“ – obećava Ćirić.
A od obećanja, konačno, kuća ne propada, i baš ta jasna poruka narečene narodne izreke kao da najviše plaši ne samo sindikalne prvake nekada najveće tekstilne fabrike na Balkanu, već i sve radnike onemoćalog vranjskog „Jumka“!


TUŽBOM NA DINKIĆA
Snežana Veličković najavljuje da će radnici „Jumka“ tužiti Mlađana Dinkića, ministra ekonomije zbog propalog projekta „Zamber“.
– On je najveći krivac za stradanja 800 radnika „Zambera“, pa ćemo ga tužiti zbog te obmane – odvažna je Veličkovićeva.
– Ako je krajem prošle godine pobegao u Trgovište, da se ne bi sreo sa radnicima „Jumka“, moraće na sudu da se sretne sa nama – konstatuje Slađan Mitić.
Dejan Trifunović pomirljivo poručuje „da sindikati moraju da rade svoj posao“!

NEPOVEZAN STAŽ
Predsednica ASNS „Jumka“ ističe da se doprinos za radni staž radnicima „Jumka“ ne uplaćuje od 2004. godine. Generalni direktor Miodrag Tasić obećava „da će sredstva od prodaje „Bivode“ biti iskorišćena za izmirivanje obaveza prema radnicima „Jumka“.

PLATE UPRAVNOG ODBORA
Snežana Veličković iznela je podatke o nadoknadama za članove UO „Jumka“.
– Članovi UO primaju po 34.000 neto platu, a Zorica Kojčin, predsednica 63.000 dinara, što je sramno u ovakvoj situaciji. Generalni direktor Tasić je i član UO, a to je sukob interesa – tvrdi Veličkovićeva.
– Neka dokažu da se radi o sukobu interesa – brani se Tasić.

„JUMKO“ BOLjI OD „SIMPA“
Ukupne obaveze „Jumka“ procenjuju se na 430 miliona dinara, ili više od četiri miliona maraka. Imovina „Jumka“ procenjena je na 30 miliona evra, pa je na tom planu ova fabrika u boljem položaju od „Simpa“, čija dugovanja skoro trostruko nadilaze procenjenu vrednost kompanije od 70 miliona evra.


VOX POPULI
BRINE LI VLAST O SIROMAŠNIMA?

Nataša Zdravkovi (23), student:
– Država se nimalo ne brine o siromašnima. Uglavnom gledaju da finansijski obezbede ljude koji su već na vlasti.
Irena Božinovski (23), radnica:
– Da, ali ne dovoljno.
Bojana Stojanov (22), student:
– Brinu se samo u toku kampanje.
Marija Stojanovska (23), ekonomista:
– Državni novac odlazi na sasvim nebitne strane, te ga zato nema za siromašne.
Marijan Djorđević (33), fudbaler:
– Ne, ali je većim delom ekomska kriza krivac.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar