Gokče i Vojska u pritvoru



Gokče i Vojska u pritvoru

Država je pet meseci tragala za osumnjičenima za pokušaj ubistva i saučesništvo, ali im nije ušla u trag. Na kraju su se sami predali





Goran Tasić Gokče (36), osumnjičen za pokušaj ubistva, i Ivica Vojinović Vojska (30) koji je pod sumnjom za pomaganje Tasiću posle izvršenja pomenutog krivičnog dela, predali su se u utorak policiji. Predaja je usledila pet meseci nakon pucnjave na raskrsnici kod kafića „Tropikana“, u centru Vranja, u kojoj je hicem iz pištolja ranjen Aleksandar Dimitrijević (28). Prema nezvaničnim informacijama iz pravosudnih krugova, dvojica osumnjičenih su se u utorak ujutro, oko 9.45 časova, pojavili ispred Okružnog zatvora u ulici Cara Dušana, objašnjavajući stražaru na prijavnici da se dobrovoljno predaju zbog dela za koje se sumnjiče. O njihovoj nameri su odmah obavešteni organi MUP-a, tačnije Sektor za potragu i istražni sudija Okružnog suda. Nakon što je konstatovano da za dvojicom osumnjičenih postoji međunarodna poternica, smešteni su u pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora.
Staniša MIHAJLOVIĆ, istražni sudija Okružnog suda u Vranju, u vreme zaključenja ovog broja „Vranjskih“ mogao je samo da potvrdi predaju osumnjičenih.
– Imam ovde izveštaj da su osumnjičeni smešteni u pritvorsku jedinicu. To je učinjeno na osnovu rešenja o određivanju pritvora do trideset dana donetog neposredno nakon izvršenja dela. Mi imamo tekuće obaveze oko drugih istraga, tako da sa zamenikom okružnog tužioca tek treba da odredimo termin saslušanja Tasića i Vojinovića – kaže Mihajlović.
Pravni zastupnici Tasića i Vojinovića, advokati Miomir Tasić i Slobodan Nešić, nisu mogli da nam saopšte detalje oko pritvaranja njihovih klijenata i mogućeg razvoja situacije bez zvaničnih i potpunih informacija o svemu što prati njihovo pritvaranje. Nezvanično saznajemo da je Tasić otkazao punomoćje advokatu Draganu Nikoliću i da je angažovao nekoliko branilaca iz Beograda.
Tasiću i Vojinoviću gubi se svaki trag od 17. septembra prošle godine, od dana kada je oko 23.30 časova pucano na Dimitrijevića. Policija je nakon pucnjave izdala saopštenje u kome je poručeno javnosti da se za osumnjičenima intenzivno traga. Međutim, za proteklih pet meseci nije uspela da pronađe bilo kakav trag o tome gde su oni boravili. Istvoremeno, govori se da Okružno tužilaštvo, koje je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Tasića i Vojinovića, ne raspolaže nikakvim dokazima koji bi njih dvojicu doveli u vezu sa pomenutom pucnjavom. Zato je eventualno podizanje optužnice krajnje neizvesno.
Pogođeni Dimitrijević je u ispovesti „Vranjskim“, u broju od 25. septembra prošle godine, najpre detaljno opisao oružani napad tokom koga je zadobio lakše telesne povrede nanete metkom iz pištolja, označavajući Tasića kao izvršioca, a Vojinovića kao vozača džipa iz koga je pucano. Na saslušanju kod istražnog sudije promenio je iskaz.
– Krajičkom oka sam ugledao krupnog tipa, ošišanog do glave, koji je pucao u mene. To nije bio Goran Tasić, kako sam u prvi mah rekao, već neko meni nepoznat, a nisam video ni Ivicu Vojinovića – rekao je Dimitrijević istražnom sudiji.
Predaja Tasića i Vojinovića praktično je bila najvaljena u prošlom broju „Vranjskih“. Narodni poslanik u Skupštini Srbije iz Vranja, novosrbijanac Radoslav Lale Mojsilović, kazao je novinaru „Vranjskih“:
– To su moji veliki prijatelji i tako će ostati. Nadam se da će oni uskoro biti ovde i da ćemo za nekoliko dana popiti kafu zajedno – poručio je Mojsilović javnosti.


UBISTVO U DRVARSKOJ ULICI
Mladiću zarila nož u srce

Leonora Abdulahi (30) iz Vranja uhapšena je i smeštena u pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora zbog osnovane sumnje da je ubila Marjana Stojmenovića (28) iz obližnjeg sela Tibužde. Ubistvo se dogodilo 7. februara između 16 i 17 časova u Drvarskoj ulici gde Leonora živi kao podstanar. Abdulahijeva se sumnjiči da je nesrećnog mladića ubola nožem u srce, nakon kraće svađe koja je započela na sokaku, a završila se fatalnim ishodom u samoj kući. Abdulahijeva je, kako saznajemo, na saslušanju kod istražnog sudije priznala izvršenje dela. Kazala je da više nije mogla da trpi psiho-fizičku torturu kojoj je navodno bila izložena u navodnoj ljubavnoj vezi sa mladićem.
– Moja klijentkinja je u ponedeljak na saslušanju kod istražnog sudije dala detaljan iskaz – kaže njen branilac, advokat Dragan Nikolić – rekavši da joj je Stojmenović stalno upadao u stan, na posao, kod majke u kuću razbijanjem ulaznih vrata. Slao je preteće poruke, njoj i njenim prijateljima. Ona je na dan ubistva spavala. Dobila je poziv od gazde da dođe na posao. U tom momentu je Stojmenović iznenada napao, uvukavši se u kuću. Udarao je, oborio na pod. Ona je nekako pobegla u drugu sobu. Ubeđivali su se. Onda je, navodno, pristao da ode. Međutim, kada je krenuo, iznenada je povukao za kosu, oborio na sto u dnevnom boravku, stegao je snažno oko vrata i počeo da je davi. Imajući u vidu da ona na vratu ima nadgradnju arterije, prestao joj je dotok krvi u mozak.
Leonori se, prema rečima Nikolića, svest pomračila na nekoliko minuta.
– Kada se rasvestila, on je već govorio „ubode me, ubode me“. Od tog momenta, ona mu je ukazivala svaku pomoć. Pozvala je ekipu hitne pomoći, šefa na poslu, ali je Stojmenović, nažalost, preminuo. Ima dosta dokaza da je maltretirana, telefonskih poruka koje to potvrđuju. Izrazila je žaljenje zbog svega, ali očigledno da je bila dovedena pred svršen čin. Uplašena za svoj život, više nije kontrolisala svest – kaže Nikolić.
Stojmenovićev blizak rođak, koji je zamolio da mu ne pominjemo ime, frapiran je pisanjem pojedinih medija o detaljima ubistva.
– Marjan je s njom bio u vezi letos. Kada je video kakva je, a bio je bistar momak, prestao je da se viđa s tom ženom i otišao u Crnu Goru da nađe posao. Ona ga je stalno zvala i psihički maltretirala dok je bio tamo, iživljavala se. Nekoliko puta samo da ga obavesti sa kojim je muškarcem u momentu kad ga zove. Više puta mu je pretila nekim Albancima, čak je jednom prilikom imao i verbalni sukob sa jednim od njih. Što se tiče načina ubistva – kaže naš sagovornik – Marjan je bio fizički jak i spreman čovek, pa smo zato ubeđeni da ona nije mogla sama da ga ubije. Pretpostavljamo da joj je neko pomogao.
Stojmenovićev rođak tvrdi kako nije tačna informacija da je ona pozvala hitnu pomoć.
– To je učinio njen kolega koga je pozvala telefonom. Marjan je ležao nepomično na podu, skinut do pola. Ona je pokušavala da spere krv sa odeće. Imao je modrice i oguljotine po telu, što je ukazivalo na fizički sukob. On je pre toga pio kafu sa prijateljima u kafiću. Napustio ih je u 16.20 sati, jer je morao da se vrati u Okružni zatvor gde je izdržavao zatvor od 45 dana zbog neplaćene kazne. Ne znamo zašto je umesto u zatvor otišao neplanirano kod nje. Desetak dana pre ubistva raskinuo je sa devojkom iz Bujanovca – kaže Stojmenovićev bliski rođak.
On dodaje da je Leonora ranije radila u jednom kazinu u ulici „Jove Zmaja“, a u poslednje vreme u piceriji u Bujanovcu.
– Koliko znam nije samo jednom menjala ime, već više puta. Imam informaciju da je svojevremeno pobegla iz jedne zemlje Zapadne Evrope, zbog pokušaja da otruje nekog čoveka. Čujem da je za njom raspisana i poternica – otkriva naš sagovornik.
Kako nezvanično saznajemo, Abdulahijeva je nedavno promenila ime. Dotad se zvala Tatjana Kitanović. Niko iz komšiluka i od njenih poznanika nije mogao da nam objasni motiv promene identiteta. Ona potiče iz porodice u kojoj su pre desetak godina nastradala njena braća. Ugušili su se od dima u stanu u kome je izbio požar jer su deca, ostavljena sama, pokušala da se založe vatru i ugreju se u hladnom stanu. Leonora ima više braće i sestara iz nekoliko majčinih vanbračnih veza. I ona sama ima vanbračnog sina koji je već promenio nekoliko škola zbog problematične naravi.
Stojmenović je bio elektrotehničar bez posla. Nedavno je osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti. Ta kazna posledica je sukoba sa bivšom suprugom (sa kojom ima jedno dete) i njenim ocem, zato što mu nisu dozvoljavali da viđa dete.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar