Drugarski i oni drugi saveti



Drugarski i oni drugi saveti

Zoran Antić kaže da to što je G17 tek sada, posle više od šest meseci otkako su zajedno na vlasti, uspeo da pronađe svog kandidata za mesto direktora Biblioteke, dovoljno govori o tome koliko ova stranka efikasno radi





Ovih dana sve glasnije se govori o na predlogu G17 da na mesto direktorke Biblioteke „Bora Stanković“, umesto dosadašnje Aleksandre Antić, postavi Danijelu Djorđević, diplomiranog psihologa, trenutno školskog psihologa u OŠ „Radoje Domanović“. Ni Antićeva, ali ni njena moguća naslednica nisu želele da komentarišu poslednja dešavanja, ali izgleda da se one i najmanje pitaju o svemu. Kako izgleda, odluka je već doneta tamo gde treba.
– Potpisivanjem koalicionog sporazuma, stranci G17 pripalo je mesto direktora Biblioteke. Mi sada samo postupamo po tom dogovoru i predlažemo našeg kandidata na to mesto. Djorđevićeva ima odgovarajuću školsku spremu, a njena vanškolska edukacija je dodatno preporučuje – potvrđuje Uroš TRAJKOVIĆ, predsednik vranjskog odbora G17.

ŽIVOT, SMRT, ZAKON

Da je ovo čisto političko razmeštanje i ništa drugo, potvrđuje nam i Zoran ANTIĆ, zamenik predsednika Skupštine, koji u potpunosti potvrđuje izjavu Trajkovića, uz svoj, dodatni, komentar:
– Od kada se rodite, pa dok ne umrete, sve je politika. Hteli mi to ili ne, sviđalo se to nama ili ne, politika je ta koja upravlja našim životima. Ovde se ne postavlja pitanje ni Antićkine, ni Djorđevićkine stručnosti, nije ovo ni moralno, ni etičko, ni, ako hoćete, pitanje oblasti kulture. Ovo je samo političko pitanje. Ja sada mogu da navodim šta je sve potrebno da bi neko bio direktor biblioteke, kao što ću i reći, ali to ništa neće promeniti. Tako je dogovoreno i tako će biti, slagala se Antićeva sa tim ili ne. Drugarski sam je savetovao da podnese ostavku, da ne bi dobila otkaz i imala nepotrebnu mrlju u biografiji. Na njoj je da odluči, ali se ja nadam da će razum preovladati i da će ona tako i uraditi – kaže Antić.
A zašto se Aleksandra Antić ne pita bukvalno ni o čemu, iako se radi o njoj samoj, dodatno pojašnjava Trajković:
– Antićeva može da podnese ostavku i svima olakša stvar, a ako ona to ne želi da uradi, postoji rešenje i za takvu situaciju. Predložićemo zasedanje Upravnog odbora na kome će se glasati, a potom će administrativni odbor svoju odluku proslediti Ministarstvu za kulturu sa zahtevom da ona bude smenjena. Ministarstvo tu odluku dalje verifikuje i dolazi se do konačne odluke za postavljanje novog direktora – jasan je Trajković.
Komentarišući naša nezvanična saznanja da SPS, jedan od koalicionih partnera, ustvari, ne želi smenu Aleksandre Antić, Trajković dodaje da on za to nije čuo i da se, ako i ima takvih glasova, na njih ne može ozbiljno računati. Razlog je krajnje jednostavan – potpisali su koalicioni sporazum i ne mogu ga sada kršiti.
Zapelo je, dakle, oko stavke po kojoj direktora Biblioteke imenuje i razrešava isključivo Ministarstvo kulture, jer se Biblioteka „Bora Stanković“ vodi kao matična biblioteka. To znači da ona pokriva Pčinjski i Kosovsko-pomoravski region, što će reći 82 ustanove u svih sedam opština Pčinjskog okruga uključujući i Vranje, sve narodne, školske i specijalne biblioteke (zatvor, Muzej i Zavod za zaštitu zdravlja). Gradska biblioteka jedino nije nadležna za biblioteku Učiteljskog fakulteta, čija je matična biblioteka Univerzitetska biblioteka Srbije.
– Tačno je da Ministarstvo kulture ima konačnu reč, ali ta odluka se može doneti u Ministarstvu i kada predlog pokrene lokalna samouprava, tu nema spornih momenata. G17 je izabrao Danijelu Djorđević za svog kandidata i to je njihova stvar, a zašto su čekali do sada iako je nova gradska vlada formirana još 25. juna, to ne znam. Da li su tragali za kandidatom ili je nešto drugo u pitanju, nisam toliko detaljno informisan – pita se Zoran NAJDIĆ, lokalni ministar kulture.
U sličnoj dilemi bio je i Zoran Antić, pitajući se šta je G17 čekao do sada:
– To što je G17 tek sada, posle više od šest meseci otkako smo zajedno na vlasti, uspeo da pronađe svog kandidata za mesto direktora Biblioteke, dovoljno govori o tome koliko su oni ozbiljni i koliko efikasno rade. Novi Upravni odbor Biblioteke formirali smo odmah po potpisivanju novog koalicionog sporazuma, a njegov predsednik je član DS. Uz to ministar kulture je iz G17, tako da Aleksandra Antić neće ništa postići ako se tim odlikama opire. Ja ne znam da li se ona inati sa nekim ili ne, ali joj preporučujem da da ostavku. Sa druge strane, Danijela Djorđević, po tome kako stoji u Komentaru Zakona o bibliotečkoj delatnosti, mora da ima visoku stručnu spremu – što ona ima, pet godina radnog iskustva – u šta nisam siguran i položen stručan ispit za bibliotekara – što ona nema. Uz to, na osnovu člana 28. stav 1. istog zakona ministar kulture imenuje, odnosno razrešava direktora biblioteka koja obavlja matičnu funkciju, te stoga organi lokalne samouprave svojim rešenjima ne mogu razrešavati niti imenovati direktore matičnih narodnih biblioteka bez prethodno dobijene pomenute saglasnosti – poručuje ANTIĆ.

PIJAN PLOT

Pokušavajući da saznamo da li će se ovo pitanje naći na dnevnom redu redovnog zasedanja lokalnog parlamenta, koja je zakazana za poslednju nedelju ovog meseca, došli smo do oprečnih stavova.
– Ja nisam siguran u to da li ovo pitanje, zbog specifičnosti načina postavljanja treba d aide na dnevni red Skupštine. Znam kako smo mi radili kada smo isicali kandidaturu Nebojše Cvetkovića za mesto direktora Pozorišta – kaže Najdić.
Isto to kaže i Uroš Trajković, uz opasku da će „G17 ovo pitanje svakako rešiti do kraja meseca“, odnosno da će do tada nova direktorka Biblioteke „Bora Stanković“ već sigurno biti Danijela Djorđević. Zoran Antić je, već po pravilu, znatno rečitiji u odnosu na svoje kolege, pa kaže:
– Djorđevićeva je po struci psiholog i čitajući njenu radnu biografiju, koju sam dobio na uvid, vidim da je ona izuzetan stručnjak u svom poslu. Postigla je zavidne rezultate i lično smatram da bi za nju bilo žalosno da se „zakopa“ u Biblioteci. Mislim da ovo pitanje neće ići na Skupštinu, mada je to vrlo komplikovano prosuditi jer Zakon kaže jedno, statut i pravilnik drugo, Komentar Zakona o bibliotečkoj delatnosti treće. Mandatsko-imunitetska komisija čiji sam ja predsednik u svakom slučaju će dostaviti zahtev za postavljanje Danijele Djorđević Ministarstvu culture i oni će odlučiti i njenoj daljoj sudbini – konstatuje Antić.
Zoran Najdić smatra da je, ipak, važnije držati se koalicionog sporazuma nego pravnih akata ko „pijan plota“, pa kaže:
– Smatram da je bitno što pre rešiti ovo pitanje, pre svega zato što su Vranju potrebni novi ljudi, energičniji i sposobniji nego ovi koje smo imali do sada, kako bismo krenuli napred. Antićeva je imala dovoljno vremena za ovih pet godina koliko je direktorka da pokaže svoje stručne sposobnosti i ona ih je pokazala. Mi nikoga ne smenjujemo silom. I nije prvi put da se promenom političkih garnitura menjaju i direktori. Ne možemo da ostvarimo vlast sa političkim neistomišljenicima U tome nema nikakvih nezakonitosti. Uostalom konačnu reč daće ministar Nebojša Bradić – završava Najdić.
Bilo kako bilo, u ovu političko-pravno-moralnu zavrzlamu će i nekoliko narednih nedelja biće uprte oči vranjskog javnog mnjenja. Jedino u šta smo za sada potpuno sigurni je to, da je Ministarstvo kulture, na osnovu člana 9. Zakona o bibliotečkoj delatnosti, nadležno za nadzor nad sprovođenjem zakona u bibliotečko-informacionoj delatnosti, te bi lokalna samouprava ad hok rešenjem o smenjivanju Antićeve, ozbiljno narušila zakonitost.
Uz to, kako saznajemo, direktorka Biblioteke „Bora Stanković“ nema mandat! Stručnost i rad Aleksandre Antić nadzire samo i isključivo njena matična biblioteka – Narodna biblioteka Srbije, koja, pak, svoje izveštaje upućuje u Ministarstvo kulture, koje na taj način stiče uvid u rad svih postavljenih direktora.


BEZ KOMENTARA
– Samo sam čekala kad će da me smene. Ne želim ništa drugo da komentarišem povodom te odluke gradskih čelnika, jer ne želim da mi se ime povlači po novinama – kratko je prokomentarisala Aleksandra ANTIĆ.
FOTO – ALEKSANDRA ANTIĆ

UPRAVNI ODBOR
Članovi UO Bilioteke „Bora Stanković“ su: Goran Jakovčevski (DS), Zorica Stamenković (SPS), Gordana Babanović (G17) i dva člana iz kolektiva: Jasmina Knežević i Veroslava Obradović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar