Starac preklan nožem



Starac preklan nožem

Na njegovom telu tokom obdukcije uočene su povrede po kojima se može zaključiti da je žrtva prethodno mučena





Blagoje Jovanović (90), penzioner iz Vranja, pronađen je prošlog vikenda mrtav u svom stanu u centru grada, u ulici 29. novembra. Obdukcija je pokazala da je starac preklan nožem. Sudski i policijski organi ne saopštavaju nikakve detalje, osim već poznate floskule da se „za počiniocima intenzivno traga“. Zasad se sve svodi na prozvoljna nagađanja čaršije da se nepoznata osoba (možda i više njih) neometano uvukla u Jovanovićev stan, čija ulazna vrata nisu bila zaključana, i nanela mu smrtonosnu povredu nožem. Na vratima nema tragova obijanja. Pretpostavlja se čak da je starac mučen, jer su na njegovom telu tokom obdukcije uočene povrede, ali je moguće i da su one nanete tokom sukoba sa ubicama neposredno pre ubistva.
Imajući u vidu šturost informacija i odsustvo čak i sumnje oko pozadine pozadine, nepoznat je i mogući motiv. Dragan Stamenković, portparol Policijske uprave, rekao nam je pred zaključenje ovog broja „Vranjskih“ da policija intenzivno traga za počiniocima, ali da nema nikakvih naznaka ko su te osobe.
Jovanovićeve komšije, iako su živele u istoj zgradi sa njim, ne znaju detalje iz njegovog života. Povremeno su ga, kažu, viđali kako šeta oko stambene zgrade. Taksisti sa obližnje taksi stanice, locirani odmah pored Jovanovićeve zgrade, kažu da su ga povremeno vozili do Doma zdravlja ili u apoteku po lekove. Nije, međutim, bio pričljiv, pa ne znaju detalje iz njegovog života. Nije delovao kao čovek koji živi u strepnji, niti osoba koja bi mogla da ima posla sa kriminalcima i ubicama. Komšije čak kažu da nikada nije otvarao stan nepoznatim osobama. Navodno je, nekoliko dana pre ubistva, primio prvi deo penzije od 25.000 dinara.
– Dugo već živi sam. Supruga mu je odavno preminula. Imajući u vidu da se ni sa kim u zgradi nije družio, da je bio veoma povučen čovek, nije mi poznato da li je imao još nekog od familije – kaže starija žena, Jovanovićeva komšinica.
Jovanovićev bliski rođak, koji je o starcu vodio računa i svakodnevno ga obilazio, potvrđuje da stan nije obijen.
– U stanu je, međutim, sve ispreturano. Ima tragova borbe. Iako sam mu strogo zabranio da uveče bilo kome otvara vrata, očigledno me nije poslušao. Od komšiluka sam saznao da su uveče kasno čuli muški i ženski glas ispred vrata njegovog stana kako ga dozivaju. Onda im je on otvorio, pa se u stanu kasnije još dugo čula galama, vikanje, ali niko od komšija nije reagovao, niti pozovao policiju – kaže naš sagovornik.
Navodno su ti ljudi ušli u stan u 20.30 sati, a napustili ga, prema svedočenju nekih očevidaca, oko 23.30. O mogućim motivima ubistva svog rođaka, njegov rođak još kaže:
– Pretpostavljam da su mu tražili pare, da im je on rekao da nema, ali mu nisu poverovali. Najverovatnije su pokušali da ga prvo uguše jastukom, ali on je prilično vitalan za svoje godine, pa se nije tako lako dao. Vidi se da je u stanu bilo borbe. Kad nisu mogli da ga savladaju, onda su ga zaklali. Krvi je bilo na sve strane. Strašno!
Gradom kruži najmanje nekoliko priča o mogućim razlozima Jovanovićevog stradanja. Najčešće se pominju dve verzije – ili su u njegov stan ušli lokalni narkomani, pošto su „tipovali“ stan i snimili da starac živi sam. Druga, koja normalnim ljudima deluje manje verovatno, je da se starac bavio zelenašenjem, pozajmljivao novac ljudima za pozamašne kamate. Pretpostavlja se da je na njega bio kivan neko ko mu je dugovao.
Sve u svemu, tek kad počinioci budu pronađeni, znaće se nešto više o motivu. Zasad je ovo ubistvo prekriveno velom misterije.
Jovanović ima direktne potomke. Njegov sin živi sa porodicom u Trebinju, a ćerka je udata u Kragujevcu.


PRITVOR ZBOG LAŽNIH DOJAVA
Istražni sudija Opštinskog suda u Jagodini odredio je, nakon saslušanja, pritvor do osam dana Milošu J. (18) iz Vranja i Neši M. (19) iz Trgovišta zbog lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama u Jagodini, izjavila je portparolka tog suda Jasmina Tašković. Miloš J. i Neša M. terete se da su počinili krivično delo izazivanja panike i nereda, zato što su 30. januara dežurnoj službi Policijske uprave i Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Jagodini telefonom dva puta javili da je postavljena bomba u Akva-parku, Zoološkom vrtu, restoranu „Tigar“ i na stadionu FK„Jagodina“. Specijalizovane ekipe PU, posle temeljnih kontradiverzionih pregleda, nisu pronašle eksplozivne naprave, pa je zaključeno da je reč o lažnim dojavama. Pritvor do osam dana je određen jer je u pitanju krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Osumnjičeni su sprovedeni u Kazneno-popravni zavod u Ćupriji, dok je predmet je predat nadležnom tužilaštvu.

OBIO KLADIONICU
Pripadnici vranjske policije priveli su Igora S. (25) istražnom sudiji Opštinskog suda zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo teška krađa. Osnovano se sumnja da je ovaj mladić, u noći između 11. i 12. januara, obio sportsku kladionicu „Viner bet“ u ulici Partizanski put, pričinivši tom prilikom materijalnu štetu od oko 90.000 dinara. Istražni sudija odredio mu je pritvor do trideset dana.

OSUMNjIČENI ZA DILOVANjE HEROINA
Davor H. (24) i Danijel D. (30) uhapšeni su zbog osnovane sumnje da su u periodu od 1. do 18. januara neovlašćeno nabavljali i prodavali heroin većem broju narkomana na području Vranja. Danijel je drogu nabavljao od nepoznate osobe u Bujanovcu, kaže se u policijskom saopštenju, a Davor je u svom stanu pakovao radi dalje prodaje. Policijski inspektori su u Davorovoj kući pronašli 3,14 grama heroina, pribor za pakovanje droge i mobilne telefone kojima je dogovarana prodaja. Istražni sudija je osumnjičenima odredio pritvor do mesec dana.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar