Kad Baća (ne) plaća



Kad Baća (ne) plaća

Protiv člana najpoznatije vranjske obitelji sa prezimenom Tomić, počeo je krajem decembra sudski proces pred Opštinskim sudom po optužnici za krivično delo prevare, u predmetu pod oznakom KBR 741/08





Aleksandar Baća Tomić (44), sin predsednika kompanije „Simpo“ Dragomira Tomića, prevario je firmu „Srbijapetrol“ Djoke Atanackovića za 686.000 dinara, smatra državno Tužilaštvo. To isto tužilaštvo, nakon sprovedene istrage, podiglo je optužnicu, uvereno kako je Tomić prikrio jedan račun i sada ga krivično goni. On je bio vlasnik beogradskog preduzeća „Kartum“ DOO do 2005. godine, koje je uzimalo dizel gorivo za potrebe svog voznog parka, u vreme dok je pod njenim imenom radila živinarska farma u Vranjskoj Banji. Gorivo je točeno na benzinskoj pumpi firme „Srbijapetrol“ na samom ulazu u Banju, a Tomić navodno nije platio 20.000 litara dizela. On je, tvrdi se, to učinio uprkos obećanju koje je dao Atanackoviću – da će naftu platiti u ugovorenom roku. Obećanje nije ispunio od 2002. godine do danas.
Tomić se tereti za krivično delo prevare iz člana 208, stav 3 Krivičnog zakonika Srbije. Prema tako sročenoj optužnici Opštinskog tužilaštva, podignutoj u septembru 2008, mlađi sin najpoznatijeg Vranjanca sa prezimenom Tomić, u predmetu pod oznakom KBR 741/08, ekspresno je, već u decembru, seo na optuženičku klupu ovdašnjeg Opštinskog suda.
Prema rečima portparolke ovog suda, Dragane TASIĆ – STANKOVIĆ, Tomić se na prvom ročištu 20. decembra nije pojavio, jer mu do tog momenta nije bila uručena optužnica. Sudija Ljubinka Veličković morala je da prolongira početak procesa za 30. januar.
– I drugo ročište – otkriva Stankovićeva – odloženo je za 10. april, jer se moraju pozvati svedoci radi saslušanja i suočenja sa optuženim.

OPTUŽNICA

Tomić i njegov pravni tim moraće na suđenju da opovrgnu tvrdnje iz optužnice da je tokom 2002. godine, u prostorijama firme „Srbijapetrol“, on lažnim prikazivanjem činjenica i davanjem obećanja da će dugovanje po računu br. 306 izmiriti u određenom roku, uzeo naftu za potrebe „Kartuma“.
Tomić je u istražnom postupku negirao krivicu. Istražnom sudiji rekao je kako nije bilo ni obećanja da se nafta plati u određenom roku. Tvrdio je i kako je Atanackoviću uredno platio za sve pružene usluge. Negirao je postojanje ugovora o stalnom tankiranju vozila na pumpi „Srbijapetrola“.
Međutim, oštećeni Djoka ATANACKOVIĆ ovako je govorio pred istražnim sudijom:
– Sa preduzećem „Kartum“ sarađujem od 1999. godine. Dogovor je bio da Tomić, preko svojih vozača, uzima gorivo za potrebe „Kartuma“ i da preuzetu naftu plaća u roku od 25 do 30 dana. Vozači su prilikom preuzimanja goriva potpisivali račune na preuzete količine. Kada je reč o spornom računu, isti je sačinjen 8. januara 2003. godine na iznos od 686.000 dinara i ispostavljen beogradskom preduzeću u njihovoj ispostavi, koja se nalazila u zgradi nekadašnjeg preduzeća „Malina“ u Vranju. Čekao sam godinu dana da mi plate, a onda pozvao Tomića telefonom. Tada i narednih nekoliko puta obećavao je da će dug izmiriti, a onda je prestao da se javlja na telefon sve dok ja nisam podigao tužbu kod Trgovinskog suda u Leskovcu.
U kratkom telefonskom razgovoru, Atanacković nije želeo da bilo šta komentariše za novine kada je reč o ovom slučaju.
– Mogu samo da kažem da sam dobio postupak pred Trgovinskim sudom. Videćemo šta će se dalje dešavati. O detaljima možda nekom drugom prilikom – bilo je sve što nam je rekao.
Dobri Atanacković, otac Djokin, kazao je u istrazi da je njegov sin imao veliko poverenje u Tomića. Računi su do tada plaćani novcem i raznim cesijama, objasnio je, ali račun od 686.000 navodno nije plaćen. „On je izigrao naše poverenje“, dodao je pred istražnim sudijom. I svedok Nikolić posvedočio je da poslednji račun nije plaćen. To je potvrdio i pred Trgovinskim sudom.
Tužilaštvo očekuje da navode iz optužnice potkrepi ugovor o asignaciji br. 5, sklopljen između „Kartuma“ i „Srbijapetrola“, fotokopija originalnog računa za isporučeno gorivo, te predlog za sudsko izvršenje i rešenje o izvršenju Trgovinskog suda u Beogradu Iv.br.3954/02.

RAČUN

Branilac optuženog, advokatica Milanka CVETKOVIĆ, mišljenja je međutim da u ovom slučaju nema ni govora o delu koje se njenom klijentu stavlja na teret.
– Smatram da u ovom slučaju dela nema – kaže Cvetkovićeva – i na dokazivanju takve činjenice će i biti koncipirana odbrana. Istraga je odrađena „tanko“. Moj klijent nikada nije video sporni račun, nije ga ni imao kod sebe. On tvrdi da je izmirio sva dugovanja prema „Srbijapetrolu“. Na nekakvoj fotokopiji računa koja je poslata „Kartumu“ vidi se iznos i jedan nečitak potpis. Nema ni pečata. Iako postoji presuda Trgovinskog suda, to ne mora automatski značiti da je Tomić počinio prevaru. Ta presuda doneta je zato što se on nije pojavio na sudu. Faktički nije ni bio otvoren pretres – kaže braniteljica Tomića.
Proces protiv mlađeg sina najmoćnijeg Vranjanca biće, dakle, nastavljen u aprilu i on će se, kaže njegova braniteljica, pojaviti na sudu. Sada je možda preuranjeno govoriti o mogućem ishodu suđenja, posebno znajući efekte Dragomirove moći u prošlim vremenima (vidi okvir). Na kraju krajeva, tu je i opcija da niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže pred sudom.


PAPIROLOGIJA
Antonije SLAVKOVIĆ, veštak finansijske struke, koji je u istrazi dao svoj nalaz povodom ovog slučaja, kaže da je za detaljniju ocenu veštaka potrebna podrobnija dokumentacija.
– Reč o velikoj količini goriva, 20.000 litara, a za sada je potpuno nepoznato kako je preuzeto, ako je preuzeto, ko je primio fakturu i kako je gorivo oterano iz Banje. Nepoznato je i kakav je način plaćanja dogovoren i pod kojim uslovima. Ozbiljniji nalaz moći će da se pruži tek kada se prikupi kompletnija dokumentacija iz „Kartuma“, papiri koji eventualno nešto dokazuju u pogledu načina plaćanja i trasnportovanja goriva – kaže Slavković.

PROFIL
Aleksandar Baća Tomić rođen je 1966. godine u Vranju gde je živeo do svoje desete godine. Tada je sa porodicom – majkom i starijim bratom Goranom – prešao u Beograd. Tamo je posle srednje škole upisao i završio Fakultet organizacionih nauka. Firmu „Kartum“ DOO osnovao je 1996. godine. Delatnost preduzeća je bila „proizvodnja i prodaja konzumnih jaja“. Krajem 1999. godine, mladi Tomić i njegova firma našli su se u žiži interesovanja ovdašnje javnosti, nakon što je on zakupio deo kapacitetea „Živinoprodukta“ u Vranjskoj Banji. Posao je išao traljavo. Zato je juna 2002, dva meseca pred stečaj, napustio Vranjsku Banju. U međuvremenu je 20. februara 2001. godine uhapšen u Beogradu pod sumnjom da je počinio krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi. Teretio se za utaju poreza u iznosu od 3.897.537 dinara. Istraga koju su vodili kriminalistički inspektori iz Vranja i glavnog grada, ukazivala je da je „Kartum“ poslovao sa fantomskim firmama za pranje novca i papirologije. Istraga je, međutim, stala krajem 2001. godine, iz nepoznatih razloga. Govorkalo se da je tata Tomić dobro zalegao za sina. Poreska uprava volšebno se predomislila i saopštila da utaje nije bilo. Aleksandar je jedno vreme pre toga proveo u pritvoru. „Kartum“ je postojao do 2005. godine, kada je brisan iz registra privrednih društava. Aleksandar danas živi u Beogradu i zaposlen je u predstavništvu jedne francuske firme.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar