Optuženi bez branioca



Optuženi bez branioca

Podneskom sam obavestio sud da ne mogu prisustvovati ročištu iz ličnih razloga – kratko je za naš list prokomentarisao Stankovićev advokat Dragan Nikolić





Poslednje sudsko ročište u procesu protiv Bobana Stankovića (24), optuženog da je 11. novembra 2006. godine sa četiri hica iz pištolja ubio Živojina NIČIĆA Žikicu (26), ponovo je odloženo, ovog puta zbog nedolaska Stankovićevog branioca, advokata Dragana Nikolića. Nikolić je dan pre ročišta dostavio sudu podnesak u kome obaveštava predsednika veća petorice, sudiju Gorana Despotovića, da traži odlaganje. Izgovor advokata, dan uoči ročišta, očigledno nije bio dovoljan za sudiju koji je Nikoliću izrekao novčanu kaznu od 50.000 dinara.
– Ovo nije prvi put da se suđenje odlaže zbog nedolaska advokata Nikolića – kaže Despotović – pa sam bio prinuđen da iskoristim zakonsku mogućnost kažnjavanja. Ročište se ne može držati ako optuženi nema branioca.
Advokat Nikolić nije želeo da opširnije komentariše razloge svog nedolaska na suđenje.
– Podneskom sam obavestio sud da ne mogu prisustvovati iz ličnih razloga – kratko je za naš list prokomentarisao Nikolić.
U ovom trenutku krajnje je neizvesno da li će Nikolić i dalje zastupati optuženog Stankovića u ovom procesu. On nije želeo da se izjašnjava o takvoj mogućnosti.
Sudija Despotović kaže da proces protitv Bobana Stankovića, optuženog za teško ubistvo, traje dve godine uglavnom iz razloga opstrukcije kojoj je tokom procesa pribegavala odbrana.
– Mi nemamo još mnogo procesnih radnji u ovom postupku – objašnjava Despotović – i možda će biti dovoljno još jedno, dva ročišta do donošenja presude. Ostalo je još jedno balističko veštačenje i izjašnjavanje lekara – veštaka na okolnost Ničićeve smrti. Moramo, naime, tačno utvrditi da li je ili nije mogao biti spašen adekvatnom i pravovremenom lekarskom intervencijom. Da bismo to utvrdili, Zdravstveni centar Vranje nam mora dostaviti medicinsku dokumentaciju o Ničićevom prijemu i lečenju, u čemu očigledno postoji jedna vrsta odugovlačenja ili nedostatka dobre volje da što pre dobijemo te papire. Inače smo sve svedoke saslušali.
Aleksandar Stojković, advokat i pravni zastupnik porodice Ničić, kaže da je proces u završnoj fazi.
– Mislim da je sud u ovom procesu radio korektno i da nije kriv za dugo trajanje suđenja. Odbrana jeste opstruisala proces, ali ne želim da ulazim u to koji su bili razlozi odlaganja – kaže Stojković.
Boban Stanković optužen je da je 11. novembra 2006. godine, oko 3.30 časova ispred kafića „Troja“, ispalio smrtonosne hice iz pištolja u Ničića koji je par sati kasnije preminuo u vranjskoj bolnici. Sve se dogodilo nakon masovne tuče u kafiću „Troja“ u kojoj je Stanković dobio dva-tri udarca od Ničića. Posle tuče uzeo je taksi kod zgrade OKCE, otišao kući, uzeo pištolj nepoznate marke i serijskog broja i vratio se na mesto tuče. Ispred „Troje“ je ugledao Ničića kako ulazi u bratovljev auto. Prišao je, repetirao pištolj i ispalio u njega najpre tri a zatim, kroz poluotvorena vrata auta kada je Ničić pao na sedište, još dva metka. Tužilaštvo je ubistvo okvalifikovalo kao „teško“ jer je Stanković prema navodima optužnice ugrozio i živote Ničićeve braće (po zakonu minimalna kazna deset, a može se izreći i zatvor od trideset do četrdeset godina). Stanković se na sudu branio kako se navodno ne seća momenta ubistva zbog amnezije. Nastavak suđenja, u kome je i taksista Bratislav Jelić optužen za pomaganje učiniocu posle krivičnog dela, zakazan je za 25. mart.


USKORO SUDjENjE ZA „AFERU PROKREDIT“
Simi Bundalu (36), bivšem direktoru ekspoziture „Procredit“ banke i Nenadu Nikoliću (34), bivšem radniku obezbeđenja, sudiće se delimično u Okružnom sudu u Beogradu, ali delom i u Okružnom sudu u Vranju po optužnici Specijalnog tužilaštva u Beogradu. Specijalno tužilaštvo podiglo je u oktobru optužnicu na stotinak stranica protiv Bundala i još dvanaestoro njegovih navodnih pomagača u izvršenju krivičnih dela zločinačkog udruživanja, iznude i zloupotrebe službenog položaja. Bundalo se tereti da je od kraja 2004. do kraja 2007. godine na ovom području organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili Djurica Stojković (29), Sanja Mihajlović (35), Dejan Milanović (33), bivši bankarski službenici „Prokredit“ banke u Vranju, te Milo Rakić (53), Blagoje Janjić (51), Vladimir Janjić (46), Goran Zdravković (38), Nebojša Popović (31), Zoran Stojanović (49), Trajko Stanimirović (57) i Zlatibor Stošić (46) u svojstvu posrednika. Bundalo je još optužen za krivično delo iznude a Nikolić, bivši radnik obezbeđenja banke, za iznudu u pokušaju. Grupa je navodno učestovala u nezakonitom odobravanju 264 namenska poljoprivredna kredita u vrednosti od blizu dva miliona evra.

TRI GODINE ZA TERORIZAM
Faton Osmani (24) osuđen je nepravosnažnom presudom Okružnog suda u Vranju na tri godine zatvora zbog krivičnog dela terorizma i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnog materija. Tokom procesa je dokazano da je 1. juna 2007. godine, u selu Veliki Trnovac kod Bujanovca, Osmani bacio ručnu bombu u dvorište kuće Galipa Arifija. Sud nije prihvatio stav odbrane da bomba nije bačena u dvorište Nagipa Arifija, u to vreme predsednika opštine Bujanovac, već u dvorište njegovog brata, te da zbog toga nema veze sa terorizmom.
Osmani tokom procesa nije priznao izvršenje krivičnog dela. Za nekoliko pretećih poruka koje je Nagip Arifi dobio nakon što je bačena bomba u dvorište kuće njegovog brata, sud je utvrdio da nisu poslate sa Osmanijevog telefona. U izrečenu kaznu od tri godine zatvora Osmaniju će se uračunati i vreme koje je proveo u pritvoru, od juna 2007. godine do danas. Odbrana ima pravo žalbe na presudu u roku od petnaest dana.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar