Izgubljeni u milionima



Izgubljeni u milionima

Dinamo troši 57 miliona bez ikakve kontrole, a na kraju svi peru ruke i tvrde kako sa tim parama nemaju veze. Niko nikome ne polaže račune, pa uopšte nije čudno da se pojavila rupa veličine 24 miliona dinara





Iako svi relevantni faktori pokušavaju da što više minimiziraju događanja u vranjskom Dinamu, klupko koje je počelo da se odmotava u ovom klubu ipak mora da ima neki kraj. Interesovanje javnosti za odgovor na pitanje „GDE SU PARE“ nikako ne jenjava, jer čak i površna analitika pokazuje da osim dugovanja od 15 miliona dinara, u izveštajima koji su iz Dinama stigli u Gradsko veće „fali“ još najmanje devet miliona, da bi računica bila na nuli. To je najmanje 24 miliona razloga za dalje interesovanje za novčane tokove u i iz Dinama. Ma koliko se na prvi pogled činila jednostavna, situacija oko ovog kluba toliko je komplikovana da ni najstručniji revizori, koji će se jednog bliskog dana time svakako baviti, neće u njoj moći lako da se snađu. Ukratko, Dinamo nema svoj račun, pa posluje preko podračuna Sportskog saveza (SS), što po sebi ostavlja mnogo razloga za sumnje. Dalje, u SS tvrde da su oni samo servis, a da parama zapravo upravljaja sam Dinamo, preko struktura kluba. Gradski oci tvrde da tačno znaju koliko para daju, ali da do njih ne dolazi pojedinačna povratna informacija, nego samo zbirna priča za sve klubove. E, negde u tom trouglu gube se silni milioni, i to samo za protekle tri godine. Kako je Dinamo od 2001. godine promenio čak četiri predsednika, ostaje samo da se nagađa kolika bi mogla biti suma koja je prošla kroz ovo bure bez poklopca i dna. Pitanje – ko je odgovoran za ovoliki haos, javašluk i dubioze polako nalazi svoj odgovor, ali on nije jednodimenzionalan. Krivi su, očigledno, svi po malo, a u času kada je pukla bruka svi vade kišobrane ne bi li nekako ostali neukaljani. Ali, čini se da kiša pitanja javnosti lije svuda uokolo, i da ni jedna zaštita od nje u ovom času nije dovoljna.

GALIMATIJAS

Put novca u i iz Dinama nije ni malo lako pratiti, ali je mnogo veći problem pratiti kontrolu njegovog trošenja. Uprošćeno, Dinamo, kao svaki drugi sportski klub u gradu, ispostavlja Gradu standardni zahtev za potrebna sredstva, prema potrebi. Gradonačelnik Stojčić ga odobrava, kako kad ima para, i prosleđuje Sekretarijatu za finansije, na čijem se čelu nalazi Dragica Nastić. Odatle ide naredba u Trezor, ali je problem što Grad ne može direktno da vrši plaćanja, nego to čini preko Sportskog saveza, na čijem je čelu već osam godina Zoran Antić.
E, tu nastaje problem.
SS svim drugim klubovima samo prebacuje novac, i više sa njim nema nikakve veze, dok sa Dinamom to nije slučaj. Budući da je račun ove firme u blokadi već osam godina, da bi mogao da postoji, klub posluje preko jednog od računa SS, u kome samo Dušan Tomić, ranije sekretar a sada direktor SS, ima deponovan potpis. Tu se javlja prva mogućnost zloupotrebe, jer praktično Tomić raspolaže parama Dinama, ma u kolikoj međuzavisnosti bio sa upravom kluba. No, i to funcioniše kako – tako. Dinamo sam pravi naloge, koje Tomić potpisuje i prosleđuje u banku. Problem je što niko nema povratnu informaciju, šta je na kraju bilo sa parama. SS podnosi izveštaj Skupštini, ali zbirno, za svoj celokupan rad i sve račune koje poseduje, dok Dinamo izgleda nikome nikad i ni za šta ne polaže odgovara. A i zašto bi, kažu, kad nemamo svoj račun! Ovaj galimatijas, naravno, idealno je okruženje za malverzacije svih vrsta, ma koliko se akteri priče kleli u zakon i lično poštenje.
Najpre, gradonačelnik Stojčić. On nije imao vremena da odgovori na pitanja vezana za Dinamo, a imao bi, verovatno, šta da kaže. U toj situaciji pojašnjenje stiže od Dragice Nastić, dakle profesionalca koji se bavi parama. Prema njenim rečima, informacije vezane za Dinamo nisu nikakva tajna, ali je priča, opet, malo komplikovanija.
– Sportski klubovi nisu naši korisnici, jer sredstva dobijaju u vidu donacija, pa nemaju obavezu da nam ponose izveštaj. Mi sredstva kontrolišemo samo preko SS, koji na kraju godine Skupštini podnosi detaljan izveštaj o svom radu. Opet, na naš zahtev, oni su obavezni da daju tražene izveštaje – kaže Nastićeva.
Ipak, za nju nema dileme – za rad Dinama odgovoran je, pred zakonom, predsednik UO kluba, za traženi period, dakle, Nebojša Zupančić.
Lepo, ali Zupančić odbija svaku saradnju sa Radnog grupom, pa čak odbija i da „izveštaj“ o poslovanju koji je iz kluba stigao u Grad prizna za svoj. Ali, ako ga nije pravio on, ni SS, ko je onda opravdao 57 miliona dinara utrošenih para?
– Izveštaj sam pravio ja, po zahtevu Radne grupe – kaže Iva Mladenović, koji je u Dinamu u rečenom periodu bio administrativni radnik.
Zanimljivo, on o putevima novca ima isto mišljenje kao i svi drugi, ali tvrdi da Dinamo nikakve veze ni sa čim nema, sve dok je tu SS. Naime, na pitanje gde se dede 10 miliona dinara namenjenih Dinamu u 2007. godni, (vidi okvir), Mladenović kaže da je „dobio nalog“ da iz KBC, nekadašnje A – banke, izvadi listing za čitavu godinu, i da ta hartija, koju je kasnije banka i zvanično potvrdila, pokazuje da je kroz Dinamov podračun prešlo onih 14,22 miliona prikazanih u izveštaju, i ni dinar više!
– Svi računi su u SS, kod nas nema ništa. Mi nismo deponenti, nego je to SS, i zato ne pravimo završni račun. Nemamo mogućnosti da podnesemo bilo kakav izveštaj bilo kome, jer su svi nalozi i dokumenti u SS, a ne kod nas – kategoričan je Mladenović. Od kojih li su onda dokumenata pravljeni izveštaji koji su dostavljeni Radnoj grupi?
Ali, i tu ima mala caka. Prema tvrdnjama Dušana Tomića iz SS, Dinamo je mogao da kontroliše svoje stanje na računu svakodnevno, preko dnevnih bankarskih izvoda.
– Pa kad vidi predsednik ujutru da mu fale neke pare, ima da digne uzbunu. Ali, to se jednostavno nikada nije dogodilo – tvrdi Tomić.
– Nikada nismo videli ni jedan dnevni izvod. Oni to pokupe i to je kod njih. Jednostavno, samo su oni imali uvid u trošenje para – kaže Mladenović.

ODGOVORNOST

U SS, naravno, imaju svoju verziju priče. Dušan Tomić, inače veoma važan lik u čitavoj priči vezanoj za vranjski sport, kaže da je podračun SS za Dinamo otvoren da bi klub uopšte mogao da postoji.
– I raniji predsednici, i sadašnji, funkcionisali su na isti način. Sa njihovom saglasnošću njihov sekretar donosi virman, koji mi samo overavamo zbog banke, jer samo ja imam deponovan potpis. Dakle, uvek je sve rađeno uz punu saglasnost sa predsednikom kluba. Oni raspolažu svojim parama, a ja sam samo servis – tvrdi Tomić.
Sagovornik „Vranjskih“ pojašnjava da on i nije imao pravo da ulazi u svrsishodnost naloga za trošenje para, već da je to bila Dinamova stvar, a da on sa „parama kluba nema nikakve veze“.
– Ne određujem ja gde oni troše pare, niti kako ih troše – kaže Tomić, uz napomenu da je za svako prebacivanje para preko računa Dinama, pa čak i za neke čudne namene, na koje se žalio Zupančić, imao njegovu punu saglasnost.
– Bez pune saglasnosti predsednika i sekretara ni jedan dinar nigde nije mogao da ode – kategoričan je Tomić.
Ma koliko situacija izgledala glupo, ona je idealna – Dinamo troši 57 miliona bez ikakve kontrole, a na kraju svi peru ruke i tvrde kako sa tim parama nemaju veze. SS jeste radi sa njihovim parama, ali tvrdi da sa Dinamom nema nikakve veze. Niko nikome ne polaže račune, pa uopšte nije čudno da se pojavila rupa veličine 24 miliona dinara.
Ali, bilo kako bilo, ostaje ono najvažnije pitanje – gde se dede deset miliona dinara iz 2007. godine? U Dinamu, naravno, kao i o bilo čemu drugom, ni o ovome nemaju pojma. Mladenović sleže ramenima, a drugi administrativac, Bata Vučković, trenutno je na mnogo važnijem zadatku, kao direktor ŽOK „Vranje, čiji je pak predsednik UO Zoran Antić. No, zato u SS imaju spreman odgovor.
– Pare su tu. Računi, a naročito oni zaostali, stižu na račun SS, i mi ih plaćamo sa nekog od naših računa. Odatle zabuna. Novac ide iz Trezora krajnjim korisnicima, ali samo preko naših računa, i mi sa njim nemamo nikakve veze. Odatle se stvara ta „razlika“ između našeg i njihovog godišnjeg izveštaja. Uostalom, Dinamov račun samo je jedan od onih koje ima SS – tvrdi predsednik UO SS Zoran Antić, pojašnjavajući da to nije neuobičajena praksa, jer se radi o jedinstvenoj firmi sa istim PIB-om.
– Kad se saldiramo na kraju godine, imamo jedinstven obračun, na kome se sve vidi i sve se može proveriti – kaže Antić.
I tako se sada stiže na politički teren. Glavno pitanje – ko i zašto dozvoljava da je Dinamov račun blokiran, ostaje bez odgovora. Samo sa blokiranim računom moguće je ovakvo prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugog učesnika priče. Da Dinamo ima svoj račun, imao bi i svoju punu odgovornost. Ovako, kad radi sa tuđim računom, što je inače u suprotnosti sa zakonom, u idealnoj je situaciji – niko nije odgovoran za ogromna sredstva koja se troše. Zoran Antić tvrdi da je vlast rešena da stvar istera na čistac, da odblokira račun i priču uvede u zakonske okvire. Do tada, sve će biti po starom. Do tada, javnosti ostaje samo da se čudi i krsti, i to pre svega levom, socijalističkom rukom.


BROJKE
Prema što zvaničnim, a što nezvaničnim podacima, za Dinamo je u 2006. godini potrošeno iz opštinske kase oko 16 miliona dinara. U 2007. godini ta cifra iznosila je ukupno 24,2 miliona dinara, a u 2008. godini grad je za Dinamo odvojio 16,76 miliona dinara. Ukupno, dakle, fantastičnih 57 miliona dinara! Sa druge strane, u „izveštaju“ o poslovanju, koji je iz Dinama prosleđen Izbornoj Skupštini kluba, za 2006. godinu pravdano je 15,06 miliona, za 2007. godinu 14,22 miliona, i za prošlu godinu 18,7 miliona. Ukupno, dakle, 47,98 miliona dinara. Prost račun pokazuje da za prethodne tri godine, u raznim računicama, nedostaje okruglo najmanje devet miliona dinara! No, to nije sve. Računice Sportskog saveza, koji prebacuje novac, i Dinama, koji ga troši, ne slažu se po raznim osnovama. Tako, u SS tvrde da su prošle godine Dinamu prebacili 16,76 miliona, a Dinamo je, kaže, potrošio dva miliona dinara više nego što je imao! Za 2007. godinu rupa je najveća i iznosi deset miliona dinara, dok je milion „izgubljen“ u 2006. godini gotovo prava sitnica za sve što se, očigledno, u Dinamu i oko Dinama radilo i radi.

RAČUNI
Prema tvrdnjama Zorana Antića, SS posluje preko tri računa. Za Dinamo je otvoren poseban račun u KBC banci, pare koje se odnose na funkcionisanje samog SS, kao što su plate i troškovi poslovanja, uplaćuju se na račun u Komercijalnoj, a pare za klubove idu prvo u Inteza banku. Tako, i za Dinamo, dešava se da novac iz Trezora ide na račun u Intezu, odakle se recimo sa nekim pravi cesija ili prelamanje računa, pa se odatle stiče utisak da klub i Savez imaju različita viđenja potrošenih sredstava. Ova priča svakako je prihvatljiva, ali ako bi se radilo o manjoj sumi. Ovako, „rupa“ od deset miliona dinara na godišnjem nivou ne može se opravdati transferisanjem para na različite račune. Zapravo, ne može se opravdati ni na jedan način.

NADLEŽNI
Iako je bilo očekivano da se posle objvljivanja izveštaja Radne grupe GV o stanju u Dinamu oglase i nadležni organi, to se do ovoga časa nije dogodilo. Zare Dinić, sada gradski javni tužilac, kaže da u Tužilašto do sada nije stigla nikakva prijava po pitanju Dinama.
– Koliko sam ja čuo, sve je još u fazi provere. Kada nešto zvanično dobijemo, tu smo – jasan je Dinić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar