Vranjanci u “živom pesku”



Vranjanci u “živom pesku”

Od 49.000 prijavljenih građana sa područja Vranja, 4.000 njih nije ostvarilo pravo na akcije šest velikih javnih preduzeća, ali do 26. januara imaju pravo žalbe





Agencija za privatizaciju u Beogradu odbila je 4.000 prijava građana Vranja za dobijanje besplatnih akcija šest velikih javnih preduzeća, dok je 45.000 Vranjanaca ostvarilo prava na besplatne akcije. Najveći broj odbijenih građana nije ostvario svoje pravo jer ih nema na biračkom spisku, a manji broj iz drugih razloga. Nadležni u Sekretarijatu za opštu upravu u Vranju, koji vodi i ažurira birački spisak na teritoriji Grada, potenciraju da su propusti u navedenom dokumentu mogući zbog više od 6.000 promena tokom godine, zbog čega je birački spisak „živi pesak“ i za građane i gradsku administraciju.
Jedan od onih kojima predstoji mukotrpan put dokaziavanja da ima biračko pravo je Milorad TROJANOVIĆ, žitelj sela Prekodolca, koji radi u Vranjskoj Banji. Trojanović je uoči nove godine dobio dopis iz Agencije u kojem stoji da je njegova prijava za upis besplatnih akcija odbačena, „jer je u postupku provere utvrđeno da nije upisan u birački spisak nadležnog opštinskog organa, opštine Vladičin Han“. Ovaj čovek ne može da veruje da mu se sve ovo dešava jer ga opštinski dostavljači uredno pronalaze uoči izbora.
– Za sve izbore dobijam pozive i redovno glasam, uvek me lako pronalaze u biračkom spisku. Neću se pomiriti sa ovim rešenjem. Uzeo sam potvrdu iz svoje opštine i uputio žalbu Agenciji za privatizaciju. Nadam se pozitivnom ishodu, jer sam u biračkom spisku. Građanima čije su prijave odbačene, a ima ih u biračkom spisku, savetujem da se obavezno žale i ne propuste krajnji rok za žalbu – precizira Trojanović.

EVIDENCIJA

Još krajem decembra minule godine, jedan broj građana Srbije dobio je putem Pošte dopis u kojem ih Agencijea za privatizaciju obaveštava da su njihove prijave za upis u evidenciju nosilaca prava na besplatne akcije i pripadajuću novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije – odbačene! U dopisu se navode i razlozi zbog kojih je Agencija za privatizaciju donela ovakav za građane nepovoljan zaključak, kao i obaveštenje o žalbi na koju građani imaju pravo u naznačenom roku. Dušan BELANOVIĆ, predstavnik za medije Agencije za privatizaciju, detaljnije objašnjava zašto je jedan broj prijava za upis besplatnih akcija odbačen.
– Od oko pet miliona prijava građana odbačeno je ukupno 200.000, najvećim delom zato što smo u postupku provere utvrdili da nisu ispunjeni zakonom predviđeni uslovi. Najveći broj građana Srbije, njih 80.000, nije upisan u biračke spiskove, dok ostali nemaju državljanstvo, prebivalište na teritoriji Republike, ili su već ostvarili pravo na akcije, u celosti ili delimično, a po osnovi Zakona o svojinskoj transformaciji i Zakona o privatizaciji. A napominjem da je jedan broj prijava odbačen, jer se radi o maloletnim građanima. Što se Vranja tiče, od 49.000 prijava, odbačeno je 4.000, najvećim delom zbog toga što građani nisu upisani u birački spisak – navodi Belanović.
On ne odbacuje mogućnost grešaka tokom postupka provere, kao i u nadležnim državnim institucijama.
– Građani mogu da se žale u određenom roku, uz potvrdu nadležnog organa iz koje može da se vidi da je došlo do greške. Napominjem da je Agencija podatke dobila iz gradova i opština gde se vode birački spiskovi, i MUP-a koji ima evidenciju o prebivalištu građana. Ne isključujemo mogućnost greške, pa smo uputili građanima dopise sa zhatevom da dopune dokumentaciju i tako ostvare pravo na besplatne akcije – ističe Belanović.

RESURSI

Građane čije su prijave za upis besplatnih akcija odbačene zaključkom Agencije za privatizaciju, poziva da iskoriste pravo na žalbu i Nebojša ĆIRIĆ, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.
Državni sekretar u Ministarstvu Mlađana Dinkića posebno upozorava da građani nikako ne smeju da propuste rok za žalbu koji je odredila Agencija za privatizaciju.
– U 2009. rađani će dobiti prve besplatne akcije, od prodaje NIS-a već u prvoj polovini godine, jer je zakonska obaveza da to bude učinjeno najkasnije šest meseci od prodaje preduzeća, a ugovor o prodaji ovog velikog javnog preduzeća potpisan je 24. decembra 2008. godine. Takođe, očekujemo da u trećem kvartalu ove godine bude prodata i „Galenika“, pa i na njene akcije mogu da računaju građani. Jedino je odložena prodaja „Telekoma“ zbog svetske ekonomske krize – saopštava Ćirić.
A što se tiče odbačenih prijava građana kojih nema u biračkom spisku Grada Vranja, Stojanče BOGDANOVIĆ, načelnik Sekretarijata za opštu upravu, savetuje da građani obavezno izvrše proveru da li ih ima u biračkom spisku.
– Služba za birački spisak će izvršiti proveru i ukoliko je došlo do greške, izdaćemo potvrdu građanima kako bi se uspešno žalili – poručuje Bogdanović.
Što se, pak, biračkog spiska tiče, načelnik Sekretarijata za opštu upravu u Vranju ukazuje da tu uvek ima problema i propusta.
– Birački spisak je živi pesak, jer mi u Vranju godišnje beležimo 6-7.000 promena, brisanja, dopuna i izmena. Ipak, čudi me da u Agenciji za privatizaciju prave greške, budući da smo im preko informacionog sistema dostavili birački spisak – napominje Bogdanović.
Preostaje, na kraju, nada da će svoje propuste ispraviti Agencija za privatizaciju kako se ne samo Vranjanci, već i ostali „odbijeni“ građani ne bi udavili u „živom pesku“ biračkih spiskova, već ostvarili pravo na besplatne akcije velikih javnih preduzeća.


NA SPISKU I BANKE
Nebojša ĆIRIĆ, državni sekretar u ministarstvu ekonomije najavljuje mogućnost dobijanja besplatnih akcija i iz još nekih izvora:
– Biće proširen spisak preduzeća na čije akcije građani mogu da računaju. Pored šest velikih javnih preduzeća, EPS-a, NIS-a, „Telekoma“, Aerodroma „Nikola Tesla“, „Galenike“ i JAT-a, tu će se naći i nekoliko banaka u kojima država ima udeo, zatim preduzeća koja raspolažu prirodnim resursima, kao i preduzeća čije su akcije u portfelju Akcijskog fonda – kaže Ćirić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar