Političko mešetarenje



Političko mešetarenje

Goran Petrović, aktuelni direktora Kostića optužuje za nerad, dok radikali najavljuju žestoku odbranu svog istaknutog člana





– Otkaz koji je dobio naš član i odbornik Dragoljub Kostić lični je čin i hir Gorana Petrovića, sadašnjeg direktora „Novog doma“, kome su uvek bili na smetnji Kostićeva stručnost i to što dobro zna šta sve može da kaže na Skupštini Grada o njegovom radu – ne skriva ogorčenje Predrag Stojković, predsednik Okružnog odbora SRS u Vranju.
Petrović, na drugoj strani, demantuje ove tvrdnje navodeći da je mešetarenje jedino što je radio Kostić,od smene sa direktorskog mesta 2004. godine:
– To što radikali govore da se radi o revanšizmu apsolutno ne stoji. Nas interesuje jedino pozitivno poslovanje preduzeća. Kostić godinama nakon smenjivanja ništa nije radio, samo je mešetario, i tome je jednom morao da dođe kraj – obrazlaže „slučaj Kostić“ Goran PETROVIĆ.

REORGANIZACIJA

Od 19. januara 2009. godine Dragoljub Kostić, diplomirani mašinski inženjer na mestu referenta za ponudu i nadzor u JP „Novi dom“, te direktor ovog preduzeća u periodu od 1997. do 2004. godine, nije više u radnom odnosu. On je na samom kraju prošle, 2008. godine, proglašen tehnološkim viškom, najpre na sednici Upravnog odbora preduzeća 30. decembra, a zatim sutradan i na sednici kolegijuma. O otkazu, koji je izazvao veliku pažnju lokalne javnosti, Kostić nije želeo da govori na naše novine. Međutim, Goran Petrović, direktor „Novog doma“ od 23. jula 2008. godine obrazlaže svoje viđenje situacije.
– Naš ambiciozan plan i program za 2009. godinu usvojili su Gradsko veće i Skupština Grada. Reorganizacija preduzeća je jedan od segmenata plana za 2009. godinu, a u cilju pozitivnog poslovanja. U tom smislu nelogično je da u režiji imamo 21 radnika, a u operativi 20. Da bi plan i program realizovali u skladu sa obećanjima datim građanima, saglasno Statutu „Novog doma“ i Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta, te uz odluku UO i saglasnost kolegijuma, pristupili smo reorganizaciji preduzeća, smanjenju režije i povećanju broja operativnih radnika. Stoga smo Dragoljuba Kostića, referenta ponude i nadzora, i Miodraga Trajkovića, ranijeg šefa nabavke, proglasili tehnološkim viškom. Oni su 19. januara ove godine odjavljeni iz radnog odnosa, a ne baš veliki posao ponude i nadzora preuzima šef grejanja – kaže Petrović.
Direktor „Novog doma“ potencira „da nema ništa lično protiv Dragoljuba Kostića“.
– Lično, nemam ništa protiv Kostića, niti protiv njegovog članstva u SRS, to je njegova stvar. U preduzeću me ne interesuje ničija stranačka pripadnost, već stručnost i disciplinovan odnos prema poslu. Kažu pojedinci da je član SPS ne bi bio višak!? Kategorično tvrdim da to nema veze, jer, primera radi, radnici iz moje DS su sami otišli, nisu izdržali tempo rada u „Novom domu“. Drugačije, uostalom, ne bi ni smelo da bude, u pitanju je grejanje, a ova zima pokazuje da smo odradili naš posao, naravno, na zadovoljstvo građana, naših korisnika – zaključuje Petrović.

HIR

Prema očekivanju, žestoke reakcije povodom otkaza Dragoljubu Kostiću usledile su iz njegove SRS. Predrag STOJKOVIĆ, predsednik Okružnog odbora stranke u Vranju, priprema „protivnapad“ na lokalnu vlast zbog „slučaja Kostić“.
– Sumnjamo da se radi o hiru aktuelnog direktora „Novog doma“ i političkom i ličnom revanšizmu. Zato se s pravom pitamo kako to da u takvoj firmi inženjer mašinstva ostaje bez posla, a rade tekstilci i „fabusovci“… Zbog ovog slučaja opstruiraćemo rad lokalnog parlamenta, a imamo materijala da „pohvalimo“ rad direktora Petrovića, da istaknemo koliko je „dobar“ – najavljuje Stojković.
Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika Vranja i potpredsednik OO DS, međutim, potencira da njegova stranka daje potpuno odrešene ruke direktorima iz njenih redova.
– DS se ne meša u rad direktorima koje je izabrala, važno nam je da građani budu zadovoljni uslugama javnih preduzeća. To isto važi i za rešavanje kadrovskih problema u tim preduzećima. Ukoliko direktori iz DS rade loše, građani su nezadovoljni, ili učestvuju u aferama, biće smenjeni – kategoričan je Andonov.
Za razliku od demokrate Andonova, socijalista Zoran ANTIĆ, zamenik predsednika SG Vranja, osuđuje otpuštanje s posla Dragoljuba Kostića.
– Mislim da je to nepotrebna i krajnje nepopularna mera. Pokušali smo da utičemo da do toga ne dođe, ali nismo uspeli. Kažem, nema potrebe za takvim merama. Mi socijalisti to nismo radili ni kada smo sami bili na vlasti u Vranju – podseća Antić.
Advokat Aleksandar PROTIĆ, predsednik UO „Novog doma“ i član OO Nove Srbije u Vranju, pak, smatra „da se radi o diskrecionom pravu direktora“.
– UO nema nadležnost da određuje tehnološki višak, o tome odlučuje direktor – kratko „presuđuje“ advokat Protić.


ČEKANjE I KAFICA
Dragoljub Kostić ne želi da govori za medije o otkazu koji je dobio u „Novom domu“.
– Da se sačeka malo, pa ćemo videti – potpuno je uzdržan Kostić.
Goran Petrović, međutim, iznosi dodatne razloge zbog kojih je Kostić proglašen tehnološkim viškom.
– Još od vremena kada je smenjen, a naročito poslednjih meseci, Kostić ništa nije radio, samo je pio kaficu i mešetario – jasan je Petrović.
A na opasku da su ostali da rade ljudi tekstilne struke i „fabusovci“, Petrović odgovara da je Slavko Nikolić iz DSS tekstilac koji radi kao referent naplate, korektno i odgovorno, a da je Kostić završio odsek mehanizacije na mašinstvu, što nema veze s grejanjem.

RASPLET
Nezvanično, radikali će izvršiti opstrukciju narednog zasedanja SG Vranja zbog „slučaja Kostić“ i time izazvati svađu u vladajućoj koaliciji i prinuditi Gorana Petrovića, direktora „Novog doma“, na preispitivanje odluke o otkazu odborniku SRS u lokalnom parlamentu. Na ruku im ide i činjenica da je SPS bio protiv otpuštanja Kostića, navodi izvor iz lokalne samouprave.

PROFIL
KO JE DRAGOLjUB KOSTIĆ

Dragoljub Kostić završio je Mašinski fakultet u Nišu 1993. godine. Radio je u „Jumku“ na rukovodećim poslovima do 1997. godine. Od tada je na položaju direktora „Novog doma“. Smenjen je u oktobru 2004. godine kada ga je zamenio Slavko Nikolić iz DSS. Iako je tada postavljen za zamenika direktora, oponirao je svom nasledniku, a položaj u preduzeću mu se popravio za vreme dok je direktorka bila Ružica Tošić, do jula 2008. godine. Tada je, u skladu sa koalicionim dogovorom, za direktora „Novog doma“ izabran Goran Petrović iz DS. Kostić je član SRS od 2002. godine, a u poslednjem sazivu SG Vranja izabran je za odbornika.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar