Pionir privatnog biznisa



Pionir privatnog biznisa

Radoslav Veselinović najavljuje investicije u opremu vranjske kompanije u iznosu od dva miliona evra do kraja juna tekuće godine





– Poznati su mi problemi „Zavarivača“, ali napominjem da imamo iskustvo sa problematičnim firmama koje smo već kupili i učinili ih uspešnim. „Galeb grupa“ je organizovana kompanija, sa dobrim menadžmentom i najsavremenijim informacionim sistemom. Sve ćemo to primeniti i u „Zavarivaču, ali ćemo najpre investirati dva miliona evra u novu opremu do polovine ove godine, odmah nakon plaćanja ugovorene cene za ovu firmu, sve u funkciji povećanja izvoza i konkurentnosti na stranom tržištu – nagoveštava Radoslav VESELINOVIĆ, vlasnik kompanije „Galeb grupa“ iz Šapca, predvodnika konzorcijuma koji je kupio 40,2 odsto akcija „Zavarivača“ iz Vranja i sa svojih 11,3 odsto kupljenih akcija ovog preduzeća postao njegov većinski vlasnik.

KONZORCIJUM

Krajem decembra prošle godine, šabačka „Galeb grupa“ na čelu formiranog konzorcijuma kupila je državni paket akcija vranjskog „Zavarivača“ – 30,2 odsto od Akcijskog fonda Republike Srbije i deset odsto od Fonda PIO, po ceni od 25,2 evra po akciji, što ukupno iznosi 782.863 evra, odnosno, oko 75 miliona dinara. Uz navedenu cenu prihvaćene su i minimalne obaveze socijalnog programa, pa je sa već kupljenih 11,3 odsto akcija konzorcijum u čijem su sastavu, osim „Galeb grupe“ , beogradski „Galeb FSU“, „Zimpa“ iz Uba, „BJN fajnenšel“ iz Beograda i 16 građana, postao većinski vlasnik „Zavarivača“ iz Vranja. Tu činjenicu najpre konstatuje Djorđe JELIĆ, referent Marketinga „Galeb grupe“ u Šapcu.
– Tačno je da smo sada većinski vlasnici vranjskog „Zavarivača“ u konzorcijumu koji je kupio ovo preduzeće. Baš zato treba napomenuti da se sadašnja „Galeb grupa“ razvila iz jedne skromne zanatske radnje za popravku električnih aparata, davne 1971. godine. Tu radnju je otvorio Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb grupe“ koji je tada imao 18 godina, ali i viziju da je privatno preduzetništvo budućnost ove zemlje. Stoga s pravom potenciramo da je gospodin Veselinović pionir privatnog biznisa u nekadašnjoj Jugoslaviji, jer je već 1977. godine otvorio servis za remont električnih uređaja, a 1989. godine, prvo privatno preduzeće u SFRJ, koristeći se legalnim mogućnostima koje je pružao novi zakon u vreme kada je Ante Marković bio savezni premijer – navodi Djorđe Jelić.
A Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb grupe“, ne negirajući sopstvenu istoriju prvog privatnika na prostorima nekadašnje i sadašnje države, više je preokupiran aktuelnim trenutkom svoje kompanije i vranjskog „Zavarivača“.
– Posebno želim da naglasim da u oblasti zavarivanja imam 25 godina iskustva, kao zastupnik „Esaba“ iz Švedske, a u sastavu naše kompanije su i fabrika metalne ambalaže i proizvodnja metalnih konstrukcija. Zato je važno što smo kupili vranjski „Zavarivač“ koji takođe ima višedecenijsko iskustvo u oblasti zavarivanja – konstatuje Veselinović.

ZASTUPNIK

Branimir IVETIĆ iz Marketinga „Galeb grupe“, pruža dodatne informacije o razvojnom putu ove kompanije i njenog vlasnika Radoslava Veselinovića.
– „Galeb grupa“ kao brend postoji već 32 godine, od 1977, kada je gospodin Veselinović počeo da zastupa slovenačkog servisera električnih aparata pod imenom „Galeb“, odatle i potiče ime naše kompanije. A danas on nastoji da uzdigne posrnuli metalski kompleks, dakle, i na tom planu je Radoslav Veselinović pionir – zaključuje Ivetić.
Vlasnik „Galeb grupe“, međutim, radije govori o sadašnjem trenutku svoje kompanije.
– Od rada i poslovanja naše kompanije živi oko 1.000 ljudi, najveći broj u Srbiji, te nešto malo i u Bosni i Hercegovini, tj. Republici Srpskoj. U 2008. godini smo ostvarili promet od blizu 40 miliona evra, a osim rasta prometa, izvoz od 5,4 miliona evra u prošloj godini je dva puta veći u odnosu na 2007. godinu – ističe Veselinović.
A Branimir Ivetić sa ponosom ukazuje da je i „Galeb grupa“, poput svog vlasnika, pionir u mnogim oblastima.
– „Galeb grupa“ je jedan od pionira u primeni GPS sistema na teritoriji Srbije i uopšte u fiskalizaciji. Osim u Šapcu, gde smo nastavili život i poslovanje ranije „Metaloplastike“, imamo svoje fabrike i u Novom Sadu, Subotici, Ubu, Zemunu, Beogradu, Cerovcu i u Štutgartu u Nemačkoj. Zato ne treba da čudi da je Radoslav Veselinović za više od 30 godina rada dobitnik brojnih priznanja, a najdraža su mu ona iz privrednih komora Valjeva, Srbije i Jugoslavije – kaže Ivetić.
Na kraju, ostaje nada da će i vranjski „Zavarivač“, uprkos nasleđenim problemima iz nekih drugih, netržišnih vremena, naći svoje mesto u porodici kakva je kompanija „Galeb grup“ i dalji rad i poslovanje uskladiti sa dokazanim vizijama Radoslava Veselinovića, vlasnika najkrupnije i najuspešnije šabačke privatne kompanije.


USPEŠNA PORODICA
Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb grupe“, rođen je 1953. godine. Po struci je elktroničar i živi i radi u Šapcu. Oženjen je i otac četvoro dece. Stariji sin, u bordu direktora „Galeb grupe“ zadužen za prodaju, i starija ćerka, generalni direktor ove kompanije, završili su američke fakultete u Italiji. Mlađa ćerka studira u Bolonji, dok najmlađi sin ima 10 godina.

UVEK PRIVATNIK
Djorđe Jelić iz marketinga „Galeb grupe“ nabraja sve funkcije od društvenog značaja na kojima se nalazio Radoslav Veselinović.
– Od 1986. do 1990. godine Radoslav Veselinović je bio predsednik Udruženja privrednika Mačvanskog okruga, od 1987. do 1991. član Upravnog odbora Privredne komore Jugoslavije ispred privatnih preduzetnika, od 1993. do 2000. poslanik u Saveznoj skupštini, od 1991. do 2004. član UO PKS, od 2003. predsednik Asocijacije balkanskih komora, i od 2005. godine član Poslovnog saveta PKS – navodi Jelić.
– Ma na kom se mestu nalazio, ili ma koju društvenu funkciju obavljao, uvek sam radio i radiću u interesu privatnog biznisa – kategoričan je Veselinović.

DELATNOSTI „GALEB GRUPE“
„Galeb grupa“ iz Šapca proizvodi ili servisira više delatnosti, telekomunikacije, elektroniku, fiskalne uređaje, termalni papir, metalnu i plastičnu ambalažu, alate i opremu, signalne uređaje, sisteme tehničke zaštite, kao i građevinske mašine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar