Dogorelo do nokata



Dogorelo do nokata

Prvi će iz fabrike otići radnici iz obezbeđenja i menze, a odmah iza njih i administracija. Sindikalci očekuju da radnici koji dobrovoljno odu inkasiraju prosečno po 20.000 evra





Nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora prvi će bez posla, uz pripadajuće otpremnine, ostati radnici obezbeđenja i zaposleni u menzi vranjske fabrike cigareta DIV-BAT, a tek nakon toga, u drugom talasu, administracija. Tako bar tvrdi naš sagovornik iz menadžmenta kompanije koji dodaje da osnovni cilj novog kolektivnog ugovora nije namirenje socijalnih potreba zaposlenih već „principi tog dogovora sa sindikatima obuhvataju komercijalni aspekt kompanije“, kao prioritet nad prioritetima. Sledi, dakle, „revizija poslovanja“ u smislu smanjenja troškova proizvodnje, što podrazumeva manje radnika, pa se realno očekuje da više od polovine od 320 zaposlenih u BAT-DIV-u „dobrovoljno“ napusti posao. Tako bi se postigao optimum od 150 radnika. Na drugoj strani, sindikalci u fabrici zadovoljni su kolektivnim ugovorom jer će, kako kažu, radnici koji budu proglašeni viškom dobiti pristojnu naknadu. Iako menadžment nije zvanično potvrdio, ali ni jasno demantovao priče o smanjenju broja radnika, sva je prilika da će do toga doći vrlo skoro.

PARAVAN

Sagovornik „Vranjskih“ iz menadžmenta kompanije objašnjava kako će se i na koji način rešavati problem viška zaposlenih u vranjskoj fabrici cigareta, nakon što su sredinom decembra menadžment i sindikati potpisali novi kolektivni ugovor pošto je dosadašnji istekao 30. novembra.
– Novi kolektivni ugovor, svojim privlačnim iznosom otpremnina u okviru socijalnog programa za dobrovoljce koji odluče da napuste posao, samo je paravan iza kojeg stoje namere menadžmenta da smanji radnu snagu u fabrici. Znam da u vremenu opšte besparice primamljivo izgledaju cifre od nekoliko desetina hiljada evra koje se nude dobrovoljcima, ali je u pitanju smišljena politika smanjenja broja zaposlenih, kao posledica svetskih ekonomskih tokova. Na udaru te politike najpre će se naći obezbeđenje, jer će umesto sadašnjeg biti angažovano privatno, što će svakako manje da košta fabriku – priznaje sagovornik.
On navodi dalji redosled odlaska viška radnika iz fabrike.
– Sledeća na udaru je radnička menza. Restoran će biti dat privatniku, što će takođe manje da košta. Podsećam na izjavu jednog od vodećih ljudi u menadžmentu, stranca, koji je jednom rekao kako je ovdašnji burek odličan, ali da ne može da se pravi u fabrici cigareta, već mora da ga pravi neko drugi, izvan fabrike, neko ko to zna da radi, a mi moramo da pravimo cigarete, jer to znamo da radimo – citira izvor iz BAT-a.
Konačno, na udaru menadžmenta i njegovih planova dobrovoljnog razdruživanja nakon petogodišnjeg druženja, naći će se zaposleni u „upravi“.
– Administracija broji 80 ljudi. Podsećam, za vreme Džona Ketkutija, bivšeg generalnog direktora, na socijalni program otišlo je 200 radnika DIV-a, mahom iz proizvodnje, a tek poneko iz administracije. Sada neće biti tako, biće kresanja broja administrativaca jer tu, objektivno, ima viška. Oni koji sami odu i uzmu pare iz socijalnog programa, ubeđen sam, postupiće dobro, ali oni koji ostanu – pogrešiće! Oni će biti prinuđeni da rade za najmanje trojicu, pa ako se ne snađu ili ne izdrže, moraće da napuste posao bez otpremnine – upozorava sagovornik.
On je ubeđen je da će se sve odvijati po njegovom scenariju, i da će sve početi vrlo brzo, sa početkom sledeće godine.
– Dolazeća 2009. godina, po rečima menadžmenta, treba da otkloni tzv. „unutrašnje pretnje“ koje ovi stalno potenciraju. To su visoki troškovi proizvodnje, produktivnost rada i kvalitet proizvoda koji su na nižem nivou u odnosu na evropske fabrike cigareta. Znatno manje naš menadžment, kao remetilački faktor poslovanja, ističe društveno-ekonomski ambijent, u prvom redu, akcize i carine – kaže sagovornik.

MAKSIMUM

Za razliku od sagovornika bliskog menadžmentu vranjske fabrike cigareta, Slađan STANISAVLjEVIĆ, predsednik UGS „Nezavisnost“ u BAT-u, ne skriva zadovoljstvo zbog potpisivanja novog kolektivnog ugovora.
– Zadovoljni smo i mi, kao manjinski sindikat, i predstavnici Samostalnog sindikata kao većinskog. Novi kolektivni ugovor je povoljan za zaposlene, mislim da smo izvukli maksimum i u mnogo smo boljoj poziciji u odnosu na radnike „Hebe“, Fabrike duvana u Nišu i drugih kompanija. Oni koji odluče da odu dobiće 27 bruto plata, dakle, u proseku između 19.000 i 21.000 evra, što važi za radnike u proizvodnji, dok će zaposleni u menadžmentu dobiti više – kaže Stanisavljević.
On, međutim, nije mogao da govori na temu koliko je radnika viška u fabrici:
– Što se viška zaposlenih tiče, može samo da se nagađa. Na zadnjem sastanku sa Majklom Edvardsom, generalnim direktorom, nije pomenut broj koji se odnosi na višak zaposlenih. Smanjenja radne snage će biti, to je sigurno, jer smanjenje troškova proizvodnje podrazumeva smanjenje radne snage – zaključuje Stanisavljević.
Da je smanjenje broja zaposlenih u DIV-u izvesno u narednom periodu, najavio je još u novembru pred novinarima Gradimir MILIĆ, jedan od direktora u vranjskoj fabrici cigareta:
– U 2009. godini očekujemo reviziju poslovanja u smislu smanjenja troškova proizvodnje i povećanja produktivnosti rada i reorganizaciju, a u okviru nje i smanjenje radne snage – nagovestio je Milić.
Na pitanja koja smo mu poslali u vezi ove teme, Mile STEVANOVIĆ, zamenik generalnog direktora za korporativne poslove u BAT-u, nije odgovorio do zaključenja ovog broja naših novina. On je, međutim, medijima nedavno kratko objasnio principe novog kolektivnog ugovora.
– Principi novog kolektivnog ugovora obuhvataju socijalne potrebe zaposlenih i komercijalni aspekt kompanije.
Anonimni sagovornik s početka ove priče, međutim, baš taj izraz, „komercijalni aspekt kompanije“, povezuje sa planiranim smanjenjem radne snage u fabrici.
– I Stevanović i ostali iz menadžmenta stalno objašnjavaju da troškovi proizvodnje po kilogramu cigareta u Vranju iznose 3,10 evra, a u evropskim fabrikama 1,9 evra, pa „komercijalni aspekt kompanije“ podrazumeva smanjenje troškova kroz smanjenje broja zaposlenih – dodatno tumači sagovornik.
A na planiranje smanjenja radne snage u vranjskoj fabrici cigareta implicira i sadržina izjave Majkla EDVARDSA, generalnog direktora, za „Danas“ odmah nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora.
– Potpisivanjem novog kolektivnog ugovora zaposleni su pokazali spremnost i volju da fabrici obezbede budućnost, kao i spremnost da se aktivno uključe u proces stvaranja stabilnog i održivog proizvodnog pogona – poručio je Edvards.


MAJKLOVA USLUGA
Slađan Stanisavljević, predsednik UGS „Nezavisnost“ u BAT-u, hvali razumevanje koje je za radnike ispoljio generalni direktor Majkl Edvards.
– Majkl nam je učinio uslugu, jer je odlučio da u slučaju porasta kursa evra, kako radnici ne bi bili oštećeni, u trenutku isplate socijalnog programa obračun bude na bazi kursa od 86 dinara za evro – saopštava Stanisavljević.

TRŽIŠNA POZICIJA
– Iako BAT-DIV tri godine ne ostvaruje dobit već gubitke, ne bih rekao da su naši rezultati loši, jer smo značajno podigli tržišnu poziciju, pokrivamo 22 odsto tržišta Srbije – kaže u izjavi za medije Luiz HEREN, direktor BAT-a za jugoistočnu Evropu.

IZVOZNI POTENCIJAL
– DIV – BAT, ima proizvodni kapacitet od 6,5 milijardi komada cigareta godišnje, a proizvodi 4,5 milijarde, što znači da fabrika u Vranju ima veliki izvozni potencijal. To je značajno i pored toga što je proizvođačima cigareta iz Srbije otežan izvoz, jer neke od susednih zemalja štite domaće proizvođače – ocenjuje Srđan LAZOVIĆ, direktor za korporativne poslove BAT-a za jugoistočnu Evropu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar