“Civrić” banka ili trgovina



“Civrić” banka ili trgovina

Za jedan od najatraktivnijih vranjskih lokala, „sa tradicijom i navikom“, nadmetaće se preduzeće „7. juli“ i Privredna banka Beograd





– Za „Civrića“ smo dali interesantnu ponudu za zakup, ne u evrima kao naš konkurent za taj lokal, Privredna banka Beograd, već u dinarima, sa željom da u skladu sa tradicijom toga lokala i navikom Vranjanaca opet prodajemo tekstil u njemu – ističe Ivana Mladenović, izvršna direktorka privatnog trgovinskog preduzeća „7. juli“ u Vranju, koja ipak nije želela da se izjasni o ponudi te firme.
Međutim, Privredna banka Beograd ponudila je mesečni zakup od 20 evra po kvadratu, kaže naš izvor iz lokalne samouprave, koji veruje da je banka favorit uoči sednice Gradskog veća 19. decembra posle koje bi trebalo da bude poznat novi vlasnik ovog, ali i još dva lokala u glavnoj ulici koje je do nedavno koristio upravo „7. juli“.

ZAKUP

U drugoj polovini novembra ove godine, u više lokalnih i beogradskih štampanih glasila, Komisija za davanje u zakup poslovnih prostorija koje koristi Grad Vranje objavila je oglas o prikupljanju pismenih ponuda za davanje u zakup tri atraktivna lokala u najužem centru grada. Perica JANKOVIĆ, član Gradskog veća zadužen za privredu i privatno preduzetništvo, koji je na čelu navedene komisije, informiše koje lokale želi da izda u zakup lokalna samouprava.
– Radi se o poslovnom prostoru – lokalu u Ulici Stefana Prvovenčanog broj 29, popularnom „Civriću“, lokalu u istoj ulici broj 42 i lokalu u Beogradskoj ulici broj 15. Ove lokale koristilo je preduzeće „7. juli“ koje je sudski iseljeno. Na oglas za davanje navedenih lokala u zakup javilo se 27 ponuđača, dakle, imali smo veliku zainteresovanost. Komisija je u prisustvu svih ponuđača otvorila ponude bez ijedne njihove primedbe. Konačnu odluku doneće Gradsko veće na sednici u petak, 19. decembra ove godine – kaže Janković.
Janković podseća da je privatno trgovinsko preduzeće „7. juli“ iz Vranja bilo korisnik sva tri lokala u centru grada još od 2003. godine.
– Nisu plaćali ništa, pa taj problem rešava Gradsko javno prvobranilaštvo, a biće neophodno i veštačenje o iznosu ukupnog duga „7. jula“, jer se cena zakupa menjala poslednjih nekoliko godina – konstatuje Janković.
Podsećanja radi, rešenjem Skupštine opštine Vranje broj 360/84-02 od 28. marta 1985. godine, tada društvenom preduzeću „7. juli“ ustupljeno je na korišćenje pet lokala u centru grada, četiri u ulici Stefana Prvovenčanog i jedan u Beogradskoj ulici, među kojima i tri lokala koji su se našli na oglasu. Tako je tada društveno trgovinsko preduzeće, zahvaljujući socijalističkom miljeu, dobilo na besplatno korišćenje 774 kvadratna metra poslovnog prostora u najužem centru Vranja. Kako je „7. juli“ i nakon privatizacije 2003. godine nastavio da koristi pomenute lokale, Opštinsko javno prvobranilaštvo je u ime Republike Srbije, kao titulara pomenute imovine, pokrenulo sudski spor kod Opštinskog suda u Vranju 28. juna 2004. godine, „jer „7. juli“ nema nikakvog pravnog osnova da i dalje drži sporne lokale. Istini za volju, vlasnici „7. jula“ nakon privatizacije vratili su dva lokala, u Beogradskoj ulici broj 13 i Stefana Prvovenčanog broj 174, koja su kasnije dobili na korišćenje putem javnog oglasa.

TRADICIJA

No, nezavisno od sudskog spora oko gradskih lokala koji su se našli na oglasu za davanje u zakup, pažnju ovdašnje javnosti privlače ponuđači i ponuđene cene zakupa, posebno za atraktivnog „Civrića“. Perica Janković, međutim, ne želi da prejudicira ishod nadmetanja za tri gradska lokala u najužem centru Vranja.
– Odluku u petak donosi Gradsko veće i pre toga ne mogu ništa da kažem – neumoljiv je Janković.
Isti stav zauzima i Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika Vranja.
– Za nas je važno da se procedura davanja u zakup tri lokala u centru grada odvija po zakonu i javno. Zato smo oglas za davanje u zakup tri lokala dali u više medija, između ostalih, i u beogradskoj „Politici“ – napominje Andonov.
Jedan od ponuđača za „Civrića“ je i njegov donedavni korisnik, preduzeće „7. juli“.
– Konkurisali smo i za „Civrića“, dali povoljnu i interesantnu ponudu, u dinarima a ne u evrima, jer tako nalažu naši propisi. Želja nam je da u skladu sa tradicijom i navikom Vranjanaca, „Civrić“ opet bude prodavnica tekstila, pa optimistički čekamo odluku Gradskog veća – kaže Ivana Mladenović.
Izvršna direktorka „7. jula“ se nada pozitivnom ishodu nakon sednice Gradskog veća.
– Napominjem da smo prošlog ponedeljka u Lenjinovoj ulici, u naselju Češalj, otvorili još jedan market za prodaju prehrambeno-mešovite robe, „Sprint market 2“, koji raspolaže prodajnim prostorom od 250 kvadratnih metara. Osim što se radi o lepom i atraktivnom marketu, značajno za Vranje je što smo zaposlili 25 radnika sa evidencije Nacionalne službe za tržište rada. Pre toga oni su bili na edukaciji o trošku našeg preduzeća – navodi Mladenovićeva.
No, osim „7. jula“, kako saznajemo iz izvora bliskih lokalnoj vlasti u Vranju, za „Civrića“ konkuriše i Privredna banka Beograd koja je ponudu za ovaj lokal dala u evrima. Prema očekivanju, usledile su žalbe „dinarskih“ ponuđača, pa će Gradsko veće i o tome morati da odlučuje.Takođe saznajemo da je Privredna banka Beograd ponudila na ime zakupa za „Civrića“ 20 evra. „Oglasićemo se tek nakon odluke opštinske(gradske) komisije za davanje oglašenih lokala u zakup“, uzdržani su u Privrednoj banci Beograd.
„Evropska“ ponuda u evrima umesto u dinarima Privredne banke Beograd, međutim, otvorila je dilemu da li je takva ponuda zasnovana na domaćim propisima. Jedan od ponuđača smatra „da sve ponude moraju biti dinarske“. Miroslav NEŠIĆ, poznati vranjski advokat, član OO DS u Vranju, pak, iznosi drugačije mišljenje.
– Ponuda u evrima nije nezakonita jer zakon kaže da svaka ponuda za zakup ili kupovinu imovine mora biti određena ili odrediva. Dakle, po Zakonu o obligacionim odnosima ponuda u evrima je dozvoljena, a ona je i uobičajena u prometu nepokretnostima – objašnjava Nešić.
Na kraju, u petak 19. decembra biće određena sudbina „Civrića“ i još dva lokala u najužem centru Vranja. Tada će biti rešena dilema hoće li „Civrić“, shodno „tradiciji i navikama Vranjanaca“, biti i dalje prodavnica odevnih predmeta ili će, ukoliko gradska vlast odluči drugačije, po prvi put u svojoj istoriji, u njemu biti smeštena još jedna banka u Vranju.


POZNATE CENE
Pristigle ponude za tri gradska lokala sadrže različite cene zakupa po metru kvadratnom. Najveća ponuđena cena za lokal u Beogradskoj ulici broj 15 je 1.500 dinara po metru kvadratnom, za „Civrića“ 20 evra, a za lokal u Ulici Stefana prvovenčanog broj 42 je 1.200 dinara po metru kvadratnom.

SPORNA NADOKNADA
Veštak u sudskom sporu između Grada Vranja i preduzeća „7. juli“, osim utvrđivanja cena zakupa poslednjih godina, treba da odluči da li će obračun nadoknade na ime korišćenja sporna tri lokala od strane „7. jula“ uraditi za poslednjih 12 godina, od 1996. godine do danas, ili od 2003. godine, kada je ovo tada društveno preduzeće privatizovano. Kako „7. juli“ nije plaćao zakup u poslednjih 12 godina, to gradske strukture insistiraju da iznos neplaćenih zakupnina treba obračunati za taj period. A u Gradskom javnom prvobranilaštvu su svojevremeno tumačili da nadoknada sama po sebi nije sporna, da su novi vlasnici preuzeli i obaveze nekada društvenog preduzeća „7. juli“, ali da lokalna samouprava nikada nije napravila ugovor o zakupu sa korisnicima spornih lokala.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar