Učenice optužuju profesora Vojislava Trajkovića



Učenice optužuju profesora Vojislava Trajkovića

Desetak devojčica tvrdi da ih je profesor matematike seksualno uznemiravao





„Profesor matematike Vojislav Trajković me je 9. 3. 2007. godine fizički napao posle dugog vremena provociranja i vulgarnog izražavanja, nazivanja raznim imenima (umetnica, seljanka itd.) U početku školske godine, profesor me nazivao raznim imenima, hvatao za zadnjicu i ruku. Mi smo to smatrali šalom, dok nije na mene fizički nasrnuo. Za vreme pismenog zadatka profesor me je uhvatio kako prepisujem, on je došao do moje klupe i umesto da mi uzme papirić i vežbanku koje su se nalazile na klupi on je počeo da nasrće na mene da me hvata za grudi. Drugarica je počela da viče na profesora i govori mu da se udalji od mene. Jednog časa izašla sam ispred table da radim zadatak. Profesor je bio pored mene kada sam krenula na mesto. Profesor je bio iza mene i udario me po zadnjici. Misleći na naziv umetnica mislio je da sam ja umetnica (glumica) koja snima porno filmove. Nadam se da će se protiv profesora Trajkovića preduzeti odgovarajuće mere“.
Ovo je samo jedno od svedočenja koje je napisalo desetak učenica Hemijsko-tehnološke škole u Vranju. Ima toga, nažalost, još. U glavnoj ulozi opet je profesor Trajković. Tako majka jedne od njih piše da se to njoj isto dešavalo, ali pre dvadesetak godina kad je bila đak ove škole.
„Ne mogu da verujem da se isto događa mom detetu. Mislila sam da je to što se onda desilo meni samo ružna prošlost, kad, ono, ponovo isto“, piše ona.

ĆUTANjE

Ali, o ovome, iako svi znaju, zaposleni u Hemijsko-tehnološkoj školi ćute. Do medija i policije slučaj je stigao – anonimno. Protiv profesora Vojislava Trajkovića podneta je krivična prijava, policija je takođe radila na slučaju koji je trenutno u fazi istrage. Do sada su održana dva ročišta, treće je zakazano za 18. decembar.
Deca su se, piše u tom anonimnom pismu, prvi put požalila na ponašanje profesora Vojislava Trajkovića pre dve godine. Obratili su se svojoj razrednoj koja je, opet, pokušavala da „smiri strasti“.
– Savetovala je devojčice da budu pažljive na časovima matematike, korektne prema profesoru i da sa njim ne započinju nikakve razgovore osim onih koje se odnose na gradivo. A onda se desio incident na pismenom, kada je jednoj od učenica, tražeći papirić sa rešenim zadacima, navodno zavukao ruke u grudi. Devojčica je, kažu deca, istrčala iz učionice sva uplakana, preteći da će svima da kaže. I jeste rekla, pošto se tri dana kasnije u školi pojavila njena majka. Tražiila je da se vidi sa profesorom i kad je došao nije birala reči. On joj je, pak, savršeno smireno odgovorio da laže, okrenuo se i otišao – svedoči naš izvor.
Slučaj je, naravno, stigao i do direktora Božidara Djorđevića. On je, međutim, reagovao potpuno neočekivano.
– Branio je profesora, kao on ima problema sa svojom decom, pa je, eto, to morao nekako da ispolji. Sve se završilo tako što je profesora Trajkovića premestio da ne predaje više u tom odeljenju – tvrdi ovaj izvor.
O svemu je onda obavešten i Savet roditelja i njegov tadašnji predsednik Saša Anđelković. Anđelković je, pak, bio zgranut.
– Kad sam čuo sve pojedinosti, nisam mogao da verujem. Pa taj čovek može deda da im bude. Opet, mislio sam da će škola to da reši, da neće da dozvoli da se sve zataška, da će protiv profesora biti preduzete zakonske mere. Direktor ga, međutim, nije ni suspendovao – kaže ANDjELKOVIĆ.
Ali, razvoj događaja nagoveštavao je da će se upravo desiti ono što je Anđelković pretpostavljao – kako je vreme odmicalo, tako se o svemu sve manje pričalo. Ako i jeste, bilo je to u strogoj tajnosti.
– Nikome nije padalo na pamet da se time ozbiljnije bavi. Direktoru Djorđeviću jedino je bilo stalo da se ne naruši ugled škole, zaposleni su radije gledali svoja posla u strahu da ako mnogo talasaju ne budu kažnjeni – tvrdi Anđelković.
Neko je, ipak, obavestio Ministarstvo prosvete, a odatle je naloženo da se slučaj ispita. U školu su, kaže Anđelković, dolazili prosvetni nadzornici Slavka Stojanović i Dobri Stevanović, kao i republički prosvetni inspektor Dušan Stojanović.
– Prvo anonimno pismo stiglo je direktoru septembra prošle godine. On ga je javno pročitao na sastanku Nastavničkog veća, kritikujući pojedine profesore kako su oni autori pisma, i optužujući decu da su na lak način htela da dođu do boljih ocena. Drugo pismo upućeno je u Ministarstvo prosvete zajedno sa kopijama izjava devojčica – priča ovaj naš izvor.
Prema svedočenju ovog našeg sagovornika inspektori su tražili da svi upućeni u slučaj napišu izjave.
– Insistirali su da im se dostave originali onoga što su deca napisala. Kad su dobili kopije, videlo se da su razočarani. Na kraju su zaključili da je sve bilo u redu, da nije bilo nikakvog seksualnog uznemiravanja – tvrdi naš sagovornik.
U međuvremenu su, dodaje on, direktor, koordinator nastave i još neki pokušavali da utiču na učenicu da promeni izjavu, obećavali su joj da će da jo pomognu oko škole, pošto je bila loš đak. Ali, nekome je bilo stalo da javnost sazna za dešavanja u Hemijskoj školi pa je septembra ove godine obaveštena Policijska uprava u Vranju.
– Deca su ponovila sve ono što su već rekla. To, valjda, dovoljno govori o tome koliko je sve ozbiljno. Ali, veoma je zanimljivo da je istražni sudija na prvom ročištu bila zgranuta dešavanjima u školi, da bi na drugom ispitivala decu tablicu množenja i deljenja da bi, valjda, dokazala kako ne znaju matematiku pa zato optužuju profesora – kaže Anđelković.
A da je i te kako pojedince iz škole počeo da „svrbi“ slučaj Trajković govori i to što je Anđelković pre nedelju dana smenjen sa mesta predsednika Saveta roditelja.
– Smenjen sam upravo zbog toga što je slučaj Trajković počeo da se konačno odmotava. Čak mi je pre nego što su deca svedočila u policiji direktor Djorđević rekao da treba da utičem na njih šta će da pričaju. Naravno da mi nije palo na pamet i zbog toga sam smenjen, i to na veoma čudan način, nekim preglasavanjem, a Djorđević je konstatovao da sam se previše uživeo u ulogu predsednika Saveta roditelja – uzbuđeno priča Anđelković.

DOBAR ČOVEK

Prosvetna inspekcija je takođe boravila u školi nekoliko puta, a po nalogu Ministarstva prosvete. Prosvetni nadzornici Slavka Stojanović i Dobri Stevanović nisu, međutim, našli ništa sumnjivo. Isto mišljenje o tome ima i njihov nadređeni, prosvetni inspektor Dušan STOJANOVIĆ.
– Mi jesmo obavili nadzor, ali smo konstatovali da nismo nadležni za takav problem. Ja ne bih mnogo to komentarisao, neka nadležni rade svoj posao. Ako je neko kriv, onda je to direktor, on je zadužen za sprovođenje zakona u školi. Ja sam mu čak preporučio da ako misli da ima elemenata za krivično delo, suspenduje profesora – prilično nemušto objašnjava Stojanović.
Lično on, pak, sumnja da bi profesor Trajković uradio to za šta ga optužuju. – Šteta bi bilo da ga stave na stub srama. On je dobar čovek i dobar radnik. Možda se malo slobodnije izražava, ali ništa vulgarno. Pa, i vi ste bili đak, znate da je to uobičajeno – tvrdi Stojanović.
Biće da je profesor Trajković imao, ipak, „neuobičajene“ pedagoške metode. Recimo, kazna za kašnjenje na čas nije zapisivanje u dnevnik nego se na času matematike igra kolo! Ko ne veruje, neka pogleda snimak napravljen mobilnim telefonom koji kruži školom, a i gradom. Na njemu se odlično vidi i profesor Trajković kako se zadovoljno smeška.
Stvarno, deca možda ne znaju matematiku, ali kolo „vezu“. Samo, u celoj ovoj priči mnogi su se baš zaigrali.


ZLO
Božidar Djorđević, direktor Hemijsko-tehnološke škole, smatra da iza svega stoji zavera „grupe nezadovoljnika iz škole i bivših đaka koji su imali jedinice iz matematike“, a sve da bi diskreditovali njega i školu koju vodi.
– Pisanje anonimnih pisama i prijava u ovoj školi je sasvim uobičajena stvar. Otkad sam ja direktor bilo ih je više od 20. Zlo se mnogo brže udružuje od ljubavi i dobra – filozofski komentariše DjORDjEVIĆ.
Smatra da je za tu „teoriju zavere“ profesor Trajković bio najpogodnija osoba jer je „veoma strog i daje jedinice za neznanje“.
– Pa baš u tom odeljenju, kad se to navodno desilo, bilo je 16 jedinica. Ja u ovoj školi radim deset godina i nisam čuo da se to dogodilo bilo kome. Pa, kako bi to radio kad mu i žena ovde predaje hemiju – pita se on.
I pored sve neverice, Djorđević je posle tog pismenog iz matematike ipak premestio profesora Trajkovića da više ne predaje u tom odeljenju. Tvrdi, međutim, da je to uradio na zahtev dece, te da incident sa pismenog nema veze sa tim.
– Tražili su od mene da im dam drugog profesora jer im se ne sviđa kako Trajković predaje i kako ih ispituje. Udovoljio sam njihovim željama – objašnjava Djorđević.
Tvrdi takođe da o slučaju nije uopšte obavešten, da nije bilo nikakvih sastanaka povodom toga, i da nije tačno da je o tome obavešten Savet roditelja. A onda objašnjava da prosvetna inspekcija nije pronašla ništa sumnjivo, te da nije suspedovao Trajkovića jer je „isteklo šest meseci od izvršenja dela“.
– Delo zastareva posle tog roka, a da sam ga suspendovao a utvrdi se da nije kriv, ko će to da plati? Osim toga, imamo službenu belešku od 5. juna ove godine gde je učenica izjavila da nije imala nikakav problem sa profesorom Trajkovićem koju je dala u prisustvu pedagoga, sekretara, koordinatora škole, školskog policajca i mene. Ona je veoma loš đak i mi smo hteli da joj pomognemo, ali je ona ove godine ponavljala i napustila školu. Nije navela zbog čega – navodi Djorđević.
U službenoj belešci, međutim, ima svega o čemu Djorđević priča, potpisa svih prisutnih, osim pomenute učenice.
– Ona nije htela da potpiše. Samo je sedela tu i plakala. Ne znam zašto – objašnjava Ljiljana JOVANOVIĆ, sekretar škole.
Stvarno, zašto?

INGERENCIJE
Za novog predsednika Saveta roditelja izabran je Goran Trajković, zamenik direktora „Jumka“. On, kako tvrdi, o slučaju koji potresa Hemijsku školu ne zna baš mnogo, kao ni o razlozima zašto je smenjen njegov prethodnik.
– Rekli su mi da je prekoračio ingerencije predsednika Saveta, zato sam tražio da mi se dostavi papirologija za šta sam ja sve odgovoran i koja su moja ovlašćenja. Čuo sam za slučaj, ali ne znam mnogo detalja u vezi toga, osim da je u fazi istrage. Lično smatram da nikoga ne treba proglašavati unapred krivim – kaže TRAJKOVIĆ.

RUŠENjE BOŽE
Profesor Vojislav Trajković nije bio naročito raspoložen za razgovor.
– Nemam šta da komentarišem. Istraga je u toku, videćemo na kraju šta će da pokaže. U pitanju su veoma slabi đaci koje su neki, uplašeni za svoju sudbinu u školi, jer to odeljenje tekstilnog smera treba da se ukine, iskoristili da ruše direktora Djorđevića. Isto je bilo i pre četiri godine kad je biran za direktora. Sada su odabrali mene kao žrtvu – tvrdi TRAJKOVIĆ.
Na pitanje da li je tačno da se na časovima matematike igra kolo za kaznu ako neko zakasni na čas, naš sagovornik odgovara:
– Dobro, a sad prijatno.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar