Bankari nedostižni



Bankari nedostižni

Sa platom od oko 200.000 dinara, koliko ima šef jedne filija u jednoj od filijala, premašuju profesore, najviše gradske funkcionere, rukovodioce u Zdravstvenom centru i direktore javnih preduzeća





Najveću mesečnu platu u Vranju ima direktor jedne od filijala ovdašnjih banaka. On sa 211.000 dinara mesečne zarade premašuje primanja profesora na Učiteljskom fakultetu u Vranju i Visokoj školi primenjenih strukovnih studija, najviših gradskih funkcionera, rukovodioce u Zdravstvenom centru i direktore javnih preduzeća, sudije i tužioce… uz napomenu da u obzir nisu uzeti vlasnici jakih privatnih firmi
– Imali smo i veće plate, ali su nam ih skresali krajem leta ove godine, kao da su naslutili predstojeću ekonomsku krizu – kaže sagovornik iz ovdašnjeg bankarstva.

KONSPIRACIJA

Na pitanje koliko tačno zarađuju zaposleni u bankarstvu, u prvom redu menadžeri odnosno direktori ovdašnjih filijala i ekspozitura, teško je dobiti odgovor od zaposlenih.
– Svaki izlazak u javnost sa podacima o platama zaposlenih u bankama značio bi automatski gubitak radnog mesta. S tim, dakle, nema igranja – upozorava jedan od direktora filijale jedne strane banke.
Izvor iz nižeg nivoa odlučivanja iz filijale strane banke, pak, u najstrožoj konspiraciji iznosi podatke o primanjima rukovodećih ljudi u vranjskim bankama.
– Mesečna primanja vodećih menadžera su različita od banke do banke, jer plate se ne obračunavaju po sistemu uravnilovke ili odokativno. Naprotiv, one zavise od profita filijale ili ekspoziture, a taj profit je razlika između aktivne i pasivne kamate, što je zarada svake banke. Ono što sigurno znam je da se mesečne zarade vranjskih bankara kreću od 90.000 do 200.000 dinara. Direktor jedne ovdašnje banke, neću da kažem da li se radi o stranoj ili domaćoj, jer biste odmah pogodili i ime direktora, primio je za oktobar ove godine 211.000 dinara. Napominjem, imali su vranjski bankari i veća primanja, ali su krajem leta malo skresana, kao da su bankari naslutili predstojeću ekonomsku krizu – ističe sagovornik.
Prema svim očekivanjima, po mesečnim zaradama iza bankara su profesori na visokoškolskim ustanovama. U Vranju, međutim, tu ima razlike između plata na Visokoj školi primenjenih strukovnih studija i Učiteljskom fakultetu. Tomislav ILIĆ, direktor Visoke škole primenjenih strukovnih studija, potencira „da profesori na toj visokoškolskoj ustanovi ništa ne dobijaju mimo plate“.
– Nisu nam plate prevelike da bi ih krili. Moja plata je 98.000 dinara mesečno, dok se plate profesora kreću od 80.000 do 90.000 dinara. I to je sve što naši profesori primaju, znači nema nikakvih dodataka ni bonusa za ispite i tome slično – saopštava Ilić.
Međutim, prema podacima do kojih smo došli, plate profesora na Učiteljskom fakultetu, zahvaljujući u prvom redu bonusima za ispite, kolokvijume i diplomske radove, znatno su veće u odnosu na one iz druge vranjske visokoškolske ustanove.
– Jeste da je osnovna plata profesora na Učiteljskom fakultetu između 80.000 i 90.000 dinara, što zavisi od minulog rada. Ali, srećom za ove profesore, tu su spasonosni bonusi, pa pojedini profesori na mesečnom nivou inkasiraju i do 150.000 dinara. Znam da je jedna profesorka, baš zahvaljujući bonusima, zbog ispita i diplomskih radova, primila i 180.000 dinara – navodi pouzdani izvor sa Učiteljskog fakulteta.

KOEFICIJENTI

Izuzetno visoke plate, bar za vranjske nesrećne prilike, imaju i najviši gradski funkcioneri. Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, sa platom od 124.000 dinara nadmašuje ne samo svoje kolege u većini gradova Srbije, već i predsednika Srbije Borisa Tadića. Dr Slobodan Stamenković, predsednik Skupštine grada Vranja prima mesečnu platu u visini od 113.000 dinara, dr Igor Andonov, zamenik gradonačelnika, 107.000 a Zoran Antić, potpredsednik SG, 105.000. Pravdajući ovako visoke plate najviših funkcionera Grada, Zoran ANTIĆ poziva se „na koeficijente koje je odredila Vlada Srbije“.
Po iznosu mesečnih plata, rame uz rame sa najvišim gradskim funkcionerima su i rukovodioci i lekari u Zdravstvenom centru u Vranju. Direktor ove ustanove prima 108.000 dinara, pomoćnici oko 100.000, načelnici oko 90.000, dok upravnik Doma zdravlja zarađuje 75.000. Pojedini lekari, zahvaljujući dežurstvima i pripravnosti, kao i načelničkom položaju, prime i do 115.000 dinara. Dr Uroš TRAJKOVIĆ, direktor Zdravstvenog centra, međutim, potencira „da te plate figuriraju već godinu dana“.
– Ništa se nije menjalo na polju plata u zdravstvu. One se određuju na osnovu Uredbe Vlade Srbije i iste su u zdravstvu svuda u Republici – kaže Trajković.
Plate sudija takođe se određuju u Beogradu, a na osnovu Zakona o platama u državnim organima. Vesna STEVANOVIĆ, portparolka Okružnog suda u Vranju, daje bliža pojašnjenja u vezi plata nosilaca pravosudnih funkcija.
– Trenutno, sudija Okružnog suda u Vranju ima platu od 83.000 dinara, a opštinski sudija 76.000. Predsednik drugostepenog suda prima mesečnu platu od 92.000, a predsednik Opštinskog suda 83.000 dinara. Ne treba zanemariti za koliko smo radili u bližoj prošlosti, ali ni činjenicu da radimo rizičan i odgovoran posao, često više sati duže od radnog vremena, zbog iščitavanja predmeta i pripreme za suđenja. Visina plata sudija određuje se po Zakonu o platama u državnim organima koji je donet 2001. godine. Nakon toga doneto je nekoliko uredbi u pogledu koeficijenata za obračun plata. Poslednje povećanje u aprilu 2008. godine iznosilo je dva odsto, dok je prethodno povećanje, u septembru 2007, bilo 1,04 odsto. Vredno pomena je povećanje plata sudija od 30 odsto 1. januara 2007 – napominje Vesna Stevanović.
A prema rečima Milana BOŽILOVIĆA, okružnog javnog tužioca u Vranju, iste plate kao i sudije imaju i tužioci.
– I naše plate su određene po Zakonu o platama u državnim organima – kaže Božilović.

ŠTEDNjA

Iako direktori javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija imaju izričitu zabranu da govore o svojim platama, znamo i zašto u poslednje vreme, pojedini među njima negiraju da imaju veću platu od 100.000 dinara.
– Priče da primam više od 100.000 dinara nisu tačne, primam manje, ali ne mogu da vam kažem koliko, jer to ne smem, nije u skladu sa poslovnom politikom preduzeća – ističe direktor koji je tražio da bude anoniman.
Nezvanično, pak, otkrivamo da direktor „Elektrodistribucije“ u Vranju ima mesečnu platu u iznosu od 80.000 dinara, a direktor ovdašnjeg „Telekoma“ blizu 90.000. Direktor Pošte prima 55.000.
A u javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava u Vranju, uglavnom je sve poznato. Direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Vranja ima platu od 72.000 dinara, generalni direktor vranjskog „Vodovoda“ 67.000, direktor „Novog doma“ 65.000, isto toliko i direktor „Uprave Banje“, dok direktor „Komrada“ prima 60.000 dinara mesečno.


VRANjSKI PROSEK
Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Vranju iznosila je 27.140 dinara; u privredi 19.000, a u vanprivredi 31.300 dinara. Prema istom izvoru, minimalna potrošačka korpa iznosila je u novembru ove godine 22.000 dinara, a prosečna 29.000.

ŠAMPION MENTA
Bez obzira na najveće plate u bankama u Vranju, „rekord“ svih vremena u Vranju drži Dragan Stojanović Menta, nekadašnji direktor vranjskog „Jedinstva“. On je u periodu od maja 2007. do istog meseca 2008. godine primao mesečnu neto platu u iznosu od 567.000 dinara.

VRANjSKI REZIDENT
Poreskoj upravi Filijala Vranje 54 fizička lica prijavili su primanja iznad limita za oporezivanje koji iznosi 1.394.000 dinara. Najveći iznos prijavilo je fizičko lice iz Vranja u iznosu od 6.190.654 dinara na godišnjem nivou. Iznos njegove mesečne zarade iznosio je 515.000 dinara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar