U platu mi ne diraj



U platu mi ne diraj

Predstavnici vladajuće koalicije nagoveštavaju stezanje kaiša na svim nivoima, ali ih opozicija upozorava da su lična primanja funkcionera i dalje enormno visoka a da javna preduzeća nastavljaju zapošljavanje na partijskoj osnovi





Sudeći po izjavama gradskih funkcionera u Vranju, koji najavljuju štednju „na svim nivoima“ u vremenu kada ekonomska kriza potresa ceo svet i svojim pipcima polako steže Srbiju, ovdašnji građani mogu da odahnu i sami stegnu kaiševe do poslednje rupe. Jer, nezavisno od stranačke pripadnosti, svi funkcioneri lokalne vlasti zaklinju se da će voditi računa o trošenju para građana, te da će svaki dinar višestruko okrenuti pre nego što bude utrošen strogo u skladu sa planiranim rashodima gradskog budžeta. Međutim, opozicija upozorava da gradska vlast štedi na za njih nebitnim stvarima, na uštrb građana, ali ne smanjuje svoje ogromne plate, dok predstavnici vlasti odgovaraju da su njihove plate usklađene sa zakonom.

GLAMUR

Dr Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika Vranja, čak kategorično poručuje „da ne sme biti rasipanja novca građana kao što se to činilo u proteklom periodu“.
– Gradsko veće je predložilo budžet, programski po karakteru, gde su predviđeni rashodi za konkretne stvari i neće biti rasipanja novca kao u proteklom periodu. Moramo da vodimo računa o trošenju novca, pa se ne sme desiti da grad bude okićen kao za doček prošle nove godine, a da ti ukrasi ostanu do danas. U skladu s tim opredeljenjem, neće biti glamuroznog dočeka Nove godine sa binom u centru grada, već ćemo grad skromno okititi i upriličiti skroman doček na klizalištu koje će biti postavljeno ispred Muzeja, bez skupo plaćenih zvezda. Korišćenje službenih automobila biće restriktivno, uostalom, gradonačelnik se vozi u kolima koja su prešla 250.000 kilometara, a predsednik Skupštine u autu koje je prevalilo čak 600.000 kilometara – kaže Andonov.
Naš sagovornik najavljuje štednju na svim frontovima, pre svega u najavljenoj racionalizaciji zaposlenih, ali i na stavkama koje tradicionalno opterećuju budžet:
– Što se zaposlenih u Gradskoj upravi tiče, u skladu sa preporukama Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, taj broj će se u naredne četiri godine drastično smanjiti. Očekujemo da sa dolaskom novog načelnika gradske uprave započne nova sistematizacija zaposlenih. Štednju ćemo, takođe, sprovesti i na planu reprezentacije, tu ćemo posebno biti restriktivni. A od svih javnih preduzeća i ustanova tražićemo finansijski izveštaj, kao što smo mi podneli za „Stare dane“. To moraju i oni, znači i Pozorište nema pravo da se ljuti. Posebno naglašavam, zaduživanja ne sme biti, kao što se, primera radi, dogodilo sa Direkcijom za izgradnju i razvoj Vranja, koja se zadužila čak 180 miliona dinara, a budžetom za 2009. godinu pripadaju joj sredstva od 240 miliona!?
A na opasku šta će biti sa visokim platama gradskih funkcionera u Vranju, i dr Andonov i dr Slobodan STAMENKOVIĆ, predsednik Skupštine Grada, zajednički uzvraćaju zaključkom „da su o tim platama pisali mediji, ali su one određene primenom koeficijenata koje je preciziralo nadležno ministarstvo“.
Branimir STOJANČIĆ, portparol Gradskog veća, pak, smatra „da ovakve plate gradskih funkcionera u Vranju nisu problem“.
– Problem su ogromne plate u republičkim javnim preduzećima i ustanovama, to smo videli poslednjih dana na primeru primanja direktora Aerodroma „Nikola Tesla“. Takođe napominjem, lokalna samouprava u Vranju štedeće na svim nivoima, kroz programski i restriktivan budžet, pre svega. A što se tiče novog zapošljavanja, potenciram, SPS nije zaposlio ni jednog čoveka, ni u GU, ali ni u javnim preduzećima i ustanovama. A u vezi drugih načina štednje, podsećam da je Administrativna komisija najpre umanjila, a zatim ujednačila nadoknade za članove upravnih odbora – ističe Stojančić.
Za razliku od Stojančića, Perica JANKOVIĆ, član Gradskog veća za privredu i preduzetništvo, međutim, „oseća“ da su visoke plate gradskih funkcionera u Vranju, ipak – problem.
– Ako bude inicijative iz Republike da se smanje plate najviših gradskih funkcionera u Vranju, podržaću to u potpunosti. Takođe, podržavam svaki vid štednje na nivou lokalne samouprave. Uostalom, mi u Gradskom veću iz DS ne koristimo službene automobile; ja sam za odlazak na Sajam preduzetništva u Beogradu sam snosio troškove. A što se novog zapošljavanja u Gradskoj upravi tiče, odgovorno tvrdim, DS nije zaposlio nikoga, osim Ljubića koji treba da bude načelnik – ukazuje Janković.

PROBIJANjE

Boban STANKOVIĆ, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, pak, za projekte iz njegovog resora nagoveštava mogućnost delimične štednje.
– Za deo projekata već su odobrena sredstva iz budžeta, pa tu nema mogućnosti za štednju. Tamo gde donatori finansiraju naše projekte, štednja je apsolutna, jer se ne troše sredstva iz budžeta, to je olakšica za lokalnu samoupravu – kaže Stanković.
Lokalna opozicija, međutim, ne štedi reči kritike na račun vlasti. Predrag STOJKOVIĆ, predsednik Okružnog odbora SRS, baš na primeru „kratkog“ budžeta za 2008. i planirane opštinske kase za narednu godinu optužuje lokalnu samoupravu za rasipništvo.
– Gradska vlast u Vranju će štedeti na nebitnim stvarima za njih, a važnim za građane, a neće štedeti tamo gde su u pitanju njeni interesi, kao njihove previsoke plate. Da je to zaista tako, pokazuje probijanje budžeta za 2008. godinu i rashodi za narednu godinu. Zato neka naši građani dobro sagledaju kako se trošio ovogodišnji i kako će se trošiti budžet za 2009. godinu. Primera radi, koliko treba da dobije Sportski savez, koliko je predviđeno za socijalna davanja!? Problem je u tome što te pare neće u celosti ići kome su namenjene, već samo deo, pa tu nema nikakve štednje – zaključuje Stojković.
Primer SRS u kritici lokalne vlasti sledi i Dejan STANOJEVIĆ, predsednik GO DSS u Vranju.
– Gradska vlast, u prvom redu DS, SPS i G 17 plus, ne pokazuje da će štedeti na nivou lokalne samouprave, naprotiv, oni će neracionalno trošiti novac građana, kroz enormne plate najviših funkcionera od preko 130.000 dinara. A u vremenu nestašice za 2,7 miliona dinara iznajmljuju klizalište, umesto da taj novac, u vidu jednokratne pomoći, podele prevarenim radnicima „Zambera“. Na drugoj strani, njihovo rasipništvo dokazuje činjenica da su do sada zaposlili preko 50 novih radnika, opet na grbači građana. Zato ne verujem u njihovu priču o štednji, jer su tu razna putovanja, drugi nepotrebni troškovi. Pa od kako su došli na vlast, a to je skoro pola godine, nisu asfaltirali nijednu celu ulicu, nije otvorena nijedna fabrika, nema novih radnih mesta u privredi, nisu ništa uradili za naše građane. Otvaraju novo javno preduzeće, „Besnu kobilu“, koje će, naravno, biti na budžetu Grada, zaposlili su pet, a planiraju da do kraja januara naredne godine zaposle 25 ljudi, to je ta njihova štednja – jedak je Stanojević.


(NE)SPORNO KLIZALIŠTE
Dr Igor Andonov, zamenik gradonačelnika Vranja, pravda zakup klizališta ove zime u Gradu.
– Klizalište nam treba zbog dece, ne plaća se sve iz budžeta, jer ima i donacija. Zakupljeno je na dva meseca, od 10. decembra ove, pa do 10. februara naredne godine, za 2,7 miliona dinara – navodi dr Andonov.

URAVNOTEŽENjE
Dragan SPIRIĆ, šef grupe za budžet Grada Vranja, u izjavi za medije, obrazlaže rebalans budžeta za 2008. i iznos budžeta za 2009. godinu.
– Rebalans budžeta za 2008. godinu znači korekciju u delu prihoda za oko 11 miliona dinara, nastalim u ovoj godini i obuhvata preneta sredstva iz 2007. i tekuće prihode budžetskih korisnika. Zato odluka o rebalansu ne podrazumeva ni suficit ni deficit, već uravnoteženje sredstava. A budžet za 2009. godinu, u iznosu od 1.669.571. hiljadu dinara, biće strogo programski orijentisan sa sagledanim implikacijama svetske ekonomske krize, iako je u odnosu na ovogodišnji veći za 250 miliona dinara – obrazlaže Spirić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar