Porodična manufaktura



Porodična manufaktura

Nejasno je da li je Saša Djorđević iz firme «Family sistem» obmanuo bivšu direktoricu „Novog Doma“ ili su saučestvovali u prevari kojom je tom javnom preduzeću naneta šteta od 270.000 dinara





Advokat Miomir Tasić, pravni zastupnik JP „Novi Dom“, podneo je Opštinskom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Ružice Tošić, doskorašnje direktorice te firme, zbog osnovane sumnje da je u vreme dok je bila na toj funkciji počinila kivično delo „zloupotreba službenog položaja“. U obrazloženju krivične prijave advokat Tasić navodi da je Tošićeva, 30. oktobra prošle godine, primila blanko potpisanu i overenu menicu od Saše Djorđevića, sina Biljane Djorđević (formalne vlasnice ZR «Family sistem», koja je u istoj prijavi kao odgovorno lice osumnjičena za krivično delo „izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića“) kao sredstvo obezbeđenja potraživanja za slučaj neblagovremenog ispunjenja obaveza dužnika, iako je „morala znati da ulazi u poslovni odnos sa firmom čiji je račun u blokadi“.
– Majka je – pretpostavlja advokat Miomir TASIĆ – po svemu sudeći samo kolateralna šteta u navedenoj transakciji. Naime, glavni „junak“ je zapravo Biljanin sin Saša, najverovatnije pravi vlasnik pomenute firme sa sedištem u Sutjeskinoj 31. Sklapanjem posla sa Djorđevićem, Tošićeva je, navodno, htela da naplati deo dugovanja HK „Simpo“ na ime usluga grejanja. Tako je Djorđeviću omogućeno da za 270.000 dinara uzme nameštaj kod ove kompanije, uz obećanje da će toliki iznos isplatiti „Novom Domu“ za šta je priložio već pomenutu, spornu garanciju. Tošićeva je, kao odgovorno lice u preduzeću, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica vlastitih ovlašćenja, nanela štetu preduzeću na čijem se čelu nalazila u pomenutom iznosu, a u korist firme Djorđevićevih.
Osnovano se sumnja da je Tošićeva, kaže se u krivičnoj prijavi, toj firmi omogućila da uzme iz „Simpa“ određene proizvode koji su fakturisani, najpre, preko računa – otpremnice br. 144 od 25. oktobra 2007. na iznos 48.671 dinara. Roba je opet uzeta istog dana na iznos od 101.371 dinar, fakturisana optremnicom br. 145. Djorđević je pazario i 13. novembra prošle godine i to za iznos od 10.449 dinara, što je fakturisano računom – otpremnicom br. 154.

ŠTETA

– U ova tri slučaja pričinjena je šteta od preko 160.000 dinara – napominje Tasić – dok za preostalih 110.000 dinara, koliko je dodatna šteta za „Novi Dom“, otpremnica ne postoji, a ako je i postojala u međuvremenu je nekud nestala. Tošićeva je, iako je dobila blanko potpisanu i overenu menicu ZR «Family sistem», mogla, odnosno morala znati ili proveriti da li je ta firma solventna, jer se u nastavku priče ispostavilo da im je račun blokiran i da menica neće moći da se naplati.
Nalog za naplatu dugovanja po menici 31. jula ove godine potpisao je Goran PETROVIĆ, aktuelni direktor „Novog Doma“ koji je nasledio Tošićevu na toj funkciji. On i članovi najužeg rukovodstva pokušali su da naplate visoko potraživanje, ali su se susreli sa neprijatnom činjenicom da je navedena firma u blokadi.
– Ta firma bila je nesolventna, a njen račun u blokadi još u momentu predaje menice – otkriva Petrović – tako da je reč o klasičnoj prevari. Kasnije smo otkrili da je račun u blokadi zbog raznih dugovanja njenog vlasnika na ukupan iznos od 1,2 miliona dinara. Djorđević je, što je odmah moglo biti čudno i sumnjivo, iz „Simpa“ uzimao ugaone garniture, krevete, trosede, dušeke, a kazao je kako navodno otvara firmu i potreban mu je kancelarijski nameštaj za prostorije. Tošićeva je možda želela da čoveku izađe u susret misleći da je likvidan, ali je to, kao iskusan bankar, morala proveriti.
Petrović pretpostavlja da Djorđević nije ni evidentirao robu u firmi, nagađajući da ju je mogao odmah prodati za keš ili eventualno opremiti svoj stan pomenutim nameštajem.
– Bivša direktorka – nastavlja Petrović – mu je dala ovlašćenje da preuzme robu u ime „Novog Doma“. On je otišao u „Simpo“, uzeo nameštaj u više navrata, odneo ga nekud, a mi fakturisali. Međutim, tu su počele opstrukcije. Pokušali smo da u više navrata naplatimo potraživanje od ZR «Family sistem», barem otkad sam ja na čelu „Novog Doma“, ali je Djorđević stalno govorio „danas, sutra“, a nikako da plati. Zato smo bili prinuđeni da pokrenemo postupak preko našeg advokata, odnosno da podnesemo krivičnu prijavu. Koliko čujem, isti čovek prevario je još neka ovdašnja preduzeća.
Ljubinka NEDELjKOVIĆ, finansijski direktor „Novog Doma“, objašnjava podrobnije kako je nastala šteta.
– „Simpo“ je nameštaj fakturisao nama, a mi firmi «Family sistem» kao prodaju robe u tranzitu, što je inače potpuno legalno i nije ništa neuobičajeno. Tog Djorđevića nisam poznavala, ali je direktorka Ružica Tošić kazala kako je „dečko tek pokrenuo firmu“, te da ne može odmah da plati, ali da mu damo robu koju bi platio u roku od trideset dana. Ostavio je blanko menicu, karton deponovanih potpisa kod „Meridian banke“, te potvrdu o registraciji firme. Uzeo je potom robu i neko vreme se nije ni javljao.

MENICA

Nedeljkovićeva se ne seća prvog pokušaja aktiviranja menice i naplate potraživanja, ali dobro zna da je prilikom tog pokušaja otrkiveno da je «Family sistem» u blokadi.
– Saznali smo da je račun u blokadi na preko milion dinara i da Djorđević navodno osniva neku novu firmu. Pustili smo mu menicu 31. jula ove godine. On je potom dolazio, obećavao u više navrata da će izmiriti dugovanje, nudio navodno i robu u kompenzaciji, ali do danas nismo naplatili potraživanje.
U „Novom Domu“ kažu da je Tošićeva odlagala aktiviranje menice radi naplate potraživanja, doduše, ne tvrdeći da je to činila namerno. Prosto je, valjda, htela da pruži šansu Djorđeviću da plati dugovanje. Možda joj je želja zaista bila da mu pomogne u momentu otvaranja firme, a da istovremeno umanji inače velika potraživanja tog javnog preduzeća prema mnogim firmama. I sama Tošićeva svedoči o svojim dobrim namerama (vidi okvir). Međutim, dobre namere su samo dobre namere. Stari Latini odavno su kroz pravnu sentencu promovisali pravilo i danas važeće u svim ozbiljnim zakonodavstvima sveta: „Ignorantia legis non excusat“ – nepoznavanje zakona nije izgovor.


NAJBOLjE NAMERE
Ružica TOŠIĆ bila je zatečena saznanjem da je „Novi Dom“, preduzeće koje je doskora vodila, podnelo krivičnu prijavu protiv nje.
– To prvi put čujem i moram da priznam da je žalosno što sam o svemu obaveštena od vas. Kad se raspitam o čemu se radi, moći ću da dam izjavu.
Tošićeva nije bila mnogo raspoloženija za razgovor ni u drugom pokušaju da od nje dobijemo podrobnije objašnjenje o svemu.
– Ne bih da posebno komentarišem slučaj. Neka nadležni organi rade svoj posao. Nikakav poseban lični ili poslovni odnos nisam imala sa tim Djorđevićem, čoveka nisam takoreći ni poznavala. Dala sam mu mogućnost da uzme nameštaj iz najboljih namera. Naime, obavestio me da će dobiti kredit od Fonda za razvoj, a priložio je i menicu kao garanciju plaćanja. Mi bismo istovremeno naplatili dugo vremena nenaplaćeno potraživanje od „Simpa“. Mislila sam da smo dovoljno obezbeđeni.

GORE NIJE BOLjE
Vlada STOJANOVIĆ, pravnik u „Novom Domu“, kaže da je suštinski propust u ovoj priči pokušaj da se „Simpovo“ dugovanje naplati preko neproverene firme.
– U svakom slučaju – mišljenja je Stojanović – pre bismo naplatili dugovanje od ozbiljne firme kakav je „Simpo“, nego od nekog privatnika. U redu bi bilo da smo imali čvrste garancije, da je dužnik proveren na adekvatan i uobičajen način, da je dugovanje platio u roku od mesec dana, kako je bilo rečeno, a ne da prođe godina, a da mi još uvek nemamo naplaćeno potraživanje.

DjORDjEVIĆ: BEZ KOMENTARA
Saša DjORDjEVIĆ nije želeo da komentariše navode iz krivične prijave, niti da odgovori namerava li da ispuni obavezu prema „Novom Domu“.
– Za prijavu pitajte onog ko je podneo, pravosudne organe ili ljude u „Novom Domu“. Takva dela su stvar suda. To je sve što treba da vas interesuje, a reagovaću u zavisnosti od toga šta ćete vi objaviti. Do tada, nemam komentar – kaže Djorđević.
U „Novom Domu“ saznajemo da je Djorđević obećao da će platiti dugovanje kada na zdrave noge postavi firmu za proizvodnju paleta koju je, navodno, nedavno otvorio u Bresnici.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar